Episódios
-
I avsnitt 217 av Lustpodden läser Hanna från ett tidigare blogginlägg där hon beskriver kvinnans intersektionalitet vid födandet utifrån världens mest kända förslossningssal, nämligen stallet i Betlehem. Härifrån drar de resonemanget vidare till kyriarchi. Begreppet beskrevs av Elisabeth Schüssler Fiorenza på 90-talet och det visar sig att Leif har träffat denna feministteolog! Hanna menar att kyriarchi är bättre än patriarkala förklaringsmodeller på att visa på samspelet mellan förtryck och dominans. Istället för patriarkatets könsbaserade binära uppdelning, ger kyriarchi en mer intersektionell beskrivning av utsatthet och privilegier.
-
I avsnitt 216 av Lustpodden ”reflektionsbuffrar” Hanna och Leif över vad som skett i Lustpodden under 2024. De hyllar alla sina gäster som bidragit med kompetens, värme och viktiga berättelser. De passar även på att blicka in i 2025 - och bjuda på massa bloopers som nyårskarameller!
-
I avsnitt 215 samtalar Hanna och Leif vidare utifrån utanförskap som kan skapa trauma. Denna gång är fokus på intersektionalitet. Hanna beskriver detta som systemteori, vilket är en grundförutsättning för att kunna ge god sexologisk behandling. Dagens avsnitt inleds dock av samtal kring julen, då avsnittet släpps på julafton 2024. De reflekterar över hur detta är en högtid som väcker vår relation till relationer…
Så från oss alla, till er alla: en riktigt god jul.
-
I avsnitt 214 av Lustpodden samtalar Hanna och Leif om vikten att få känna sig välkommen och säker i sitt sociala sammanhang. Minoritetsstress har visat sig ge farliga och allvarliga konsekvenser i form av förhöjda stressnivåer som bland annat leder till inflammationer och sjukdomar. Botemedlet är att vi alla försöker ge varandra trygghet att få vara de vi vill vara. Terapeuter har ju en fantastisk möjlighet att hjälpa patienter att känna sig trygga. Vi behöver även FRISKA sexualiteten, så att vi reflekterar över de risker som finns med att komma ut. Kanske kan terapirummet få vara en första plats att få komma in till för att kunna komma ut?
-
I avsnitt 213 av Lustpodden resonerar Hanna och Leif kring avsnitt 211 med Carina Danemalm Jägervall som berättade om prostataförändringar och hur de behandlas inom vården. Först kommenterar de en debatt kring traditionell bibelsyn, men Leif lyckas även överföra urgamla uppfattningar om manlighet på dagens trender och normer om hur en riktig karl ska vara. De funderar vidare kring hur olika sexuella praktiker kan påverkas av behandlingen. Lustpodden har fått ett mail från en man som tror att hans prostatacancer är ett straff från Gud. Leif och Hanna samtalar även kring en ny bok som Carina varit delaktig i: ”Livet efter prostatacancer: manlighet, identitet och sexuell hälsa” (2024).
-
I avsnitt 212 fyller Lustpodden fyra år så Leif och Hanna resonerar kring varför en podd om lust och relationer kan ha så många olika uppslag att grotta ned sig i. Hanna får svara på varför sex ”säljer” och vekar outtömligt på innehåll. Återigen resonerar de kring begrepp som sexistentialism och vår längtan efter mening och att få finnas till. Leif funderar över polariseringen som sker i vissa religiösa debatter och hur viktig Lustpodden har varit för att spegla olika erfarenheter och världsbilder. Lustpodden lovar att fortsätta som en fyraåring; frågvis och nyfiken på världen!
-
I avsnitt 211 av Lustpodden gästas vi av den mångfacetterade sexualrådgivaren Carina Danemalm Jägervall. Hon har skrivit flera böcker och berättar för oss vilka symtom som olika prostataförändringar kan ge, hur de kan behandlas och hur olika patienter hanterar dessa situationer. Hon ger även tips och tankar kring hur det påverkar samlivet i en relation, men även hur den som är singel kan påverkas.
-
I avsnitt 210 av Lustpodden reflekterar Hanna och Leif om vad vetskapen om döden gör med människan. Vår fascination för livet efter detta får energi från vår oro för separation och vår strävan efter mening. Att inte kunna veta vad som ska hända är en vanlig orsak till dödsångest. Men det gör även livet här och nu så viktigt att ta vara på!
-
I avsnitt 209 gästas Lustpodden av Ulrika Berlstedt som tidigare har arbetat i ett palliativt team, vilka ger vård åt människor som är i livets slutskede. Idag arbetar hon som fotvårdare men kan fortfarande dra nytta av sina kunskaper och trygghet kring frågor som rör döden när hon möter sina patienter. I mötet med Ulrika blir det tydligt att det finns mycket liv kvar, även i dödens väntrum.
-
I avsnitt 208 av Lustpodden samtala Hanna och Leif om de två tidigare avsnitten där vi gästats av Suzann Larsdotter och Magnus Stentagg. Resonemanget utgår från normer, rättigheter och kroppens förändringar i relation till åldrande och sexualitet. De konstaterar att det enda vi verkligen vet är att om vi får leva så kommer vi att åldras och dö.
-
I avsnitt 207 av Lustpodden gästas vi av sjuksköterskan, sexologen och forskaren Magnus Stentagg. Hans forskning kring äldre och sexualitet visar att sex är viktigt genom hela livet. Men trots det så visade resultatet att 30% av männen inte var nöjda med sin sexuella hälsa. Vad kan sjukvården göra för dessa patienter? Magnus ger konkreta tips på hur man kan väva in sexualiteten i enkla råd och tydlighet kring sjukdomar och läkemedel, som kan göra stor skillnad för patienter och deras partners.
-
I avsnitt 206 av Lustpodden samtalar Hanna återigen med sin favoritsexolog, Suzann Larsdotter! Suzann får berätta om boken "Äldres sexualitet: Hälsa, rättigheter och njutning" (2022) och hur det projektet växte fram. I det här avsnittet får både du som jobbar med äldre, och du som själv är äldre, tips och råd om hur vi kan behålla den sexuella hälsan genom hela livet. Suzann reflekterar även över "ålderistisk erotofobi" och de normer som hindrar oss från att se den åldrande kroppen som sexuell.
-
I avsitt 205 av Lustpodden resonerar Hanna och Leif kring förra veckans avsnitt om sexologiska auktorisationer. Hanna berättar lite om NACS-konferensen i Tammerfors. Leif berättar om sitt besök på Bokmässan och hans nya bok ""Fiender till hela mänskligheten": judefientliga bibeltexter och tolkningar" (2024), som handlar om antisemitism och antijudiskhet. Han ger även ytterligare boktips. Det är inte lätt att imponera på Leif men det går inte att ta miste på hans fascination över boken "Även den minsta fanatiker behöver sova ibland: En berättelse om Karisma Center" (2024), skriven av Mia Fernando och Sofie Twal Hedman, som handlar om att växa upp i en sekteristisk miljö.
-
I avsnitt 204 intervjuas Lustpoddens Hanna Möllås, i egenskap av att hon är ordförande i auktorisationskommittén för Nordisk förening för klinisk sexologi (NACS), om det nya auktorisationssystemet för sexologer. Intervjun genomförs av och tillsammans med Tonny Bønløkke Hertz, president i NACS. Avsnittet är på engelska.
https://www.nacs.eu/authorization/
-
I avsnitt 203 av Lustpodden avslutar Leif och Hanna årets sommarföljetong genom en sammanfattning av den mörka sexualiteten, som friskas genom att våga tala om dess risker. De har fått ett brev från en Ångermanlänningsmamma och de resonerar även över ett lyssnarbrev som gäller oönskad förälskelse...
-
I avsnitt 202 av Lustpodden fortstätter samtalet kring den mörka sexualiteten, denna gång med fokus på den ofrivilliga ensamheten. Hanna och Leif reflekterar kring ett vackert men smärtsamt mail som en poddlyssnare skickat in. Lyssnaren beskriver att ensamhet blir en minoritetsstress som kläs i skam av att inte ha ett sammanhang. Det kräver mod att gå emot all denna skam och uppbåda energi och ork att våga lämna ensamhetens fängelsecell. Vad säger ensamheten om oss? Vilka gör den oss till?
-
I avsnitt 201 av Lustpodden resonerar Hanna och Leif om avsnitten med Johanna Lätth som varit med i två avsnitt och berättat om sitt arbete med behandling för sexualbrottsdömda. De fascineras av Johannas breda kompetens och att detta handlar om att jobba för att friskgöra det riskfyllda i sexualiteten. Som så många gånger förr centreras samtalet kring den farliga skammen och vad den gör med oss. Att möta sexualbrottsdömda är att möta den misslyckade, som de ju tidigare sagt, verkligen personifieras av Judas. De resonerar också hur det kan påverka en församling eller förening när någon i gemenskapen döms för ett brott.
-
I avsnitt 199-200 av Lustpodden gästas vi av leg. psykolog Johanna Lätth som är doktorand vid Karolinska institutet och forskar på behandling av sexualbrottsdömda. Johanna är specialist i forensisk psykologi och kriminalvårdens expert på sexualbrottsfrågor.
I avsnitt 200 berättar hon om sin bok "Sexualbrottets psykologi: Bemötande, bedömning och behandling". Hanna tycker att den borde vara obligatorisk litteratur för alla som arbetar med sexologi, inte bara inom kriminalvården! Dessa avsnitt ger hopp för behandlare, men inte minst också för de som söker hjälp för att ändra olagliga sexuella beteenden. Johanna berättar också om vad som är viktigt för behandlare att tänka på i arbetet med den mörka sexualiteten för att själv orka.
-
I avsnitt 199-200 av Lustpodden gästas vi av leg. psykolog Johanna Lätth som är doktorand vid Karolinska Institutet och forskar på behandling av personer som är dömda för sexualbrott. Johanna är även specialist i forensisk psykologi och kriminalvårdens expert på sexualbrottsfrågor.
I avsnitt 199 berättar Johanna om den forskning som visat sig kunna hjälpa personer att minska användandet av övergreppsmaterial. Johanna är otroligt kompetent och beskriver med stor värme och passion hur vi kan hjälpa sexualbrottsdömda att minska dynamiska riskfaktorer, som i sin tur minskar risken för att återfalla i brott.
-
I avsnitt 198 av Lustpodden reflekterar Hanna och Leif över förra veckans avsnitt om romansbedrägerier med Violet. De konstaterar hur farlig den ofrivilliga ensamheten är. De resonerar kring hur vidrigt det är att människor blir bedragna via sin längtan efter relation.
- Mostrar mais