Episódios
-
I denne episoden besøkte jeg Frank på gården hans i Vestfold, og vi hadde en særdeles interessant samtale. Jeg var nysgjerrig på hva som har formet ham – barndommen, familien, søsknene og alt annet som har bidratt til hans utvikling. Frank er en person med mange ekstreme sider; han har en enorm drivkraft, en imponerende gjennomføringsevne og utmerker seg på en rekke områder. Enten det gjelder å nå verdenseliten i håndball, gjennomføre ultraløp, medvirke i reality-program, bestige fjell (to ganger opp Everest og én gang K2) eller utfolde seg i boksing – han lever virkelig opp til alle utfordringer. Målet mitt var å komme helt til kjernen av vinnermentaliteten hans, dykke dypt ned i hans mentale verktøykasse og bli bedre kjent med ham – noe jeg føler vi absolutt oppnådde.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I del 2 dykker jeg og Torkil inn i tematikken han er mest kjent for. Boken Pulskuren, hans mest kjente bok, handler om hvordan smartklokken og andre teknologiske måleinstrumenter har gjort sitt inntog i befolkningen og bidrar til å forbedre liv og helse for mange. Torkil forklarer de mest grunnleggende konseptene knyttet til HRV, samt hvordan det sympatiske og det parasympatiske autonome nervesystemet fungerer. Underveis tar vi også opp temaer som alkohol, tung mat og svingninger i blodsukker – faktorer som kan fungere som indikatorer på lavt "body battery" og forlenget restitusjonstid. Avslutningsvis kommer Torkil med klare anbefalinger for tiltak som fremmer et sunt liv.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Estão a faltar episódios?
-
Anneli gjør comeback i denne episoden, og det ble en spennende samtale. Vi bestemte oss for å snakke om narsissisme, et tema hun har inngående kjennskap til etter mange år som traumeterapeut. Gjennom sitt arbeid har hun møtt mennesker som står nær en person med personlighetsforstyrrelse, enten som barn av foreldre med slike trekk eller som partnere i samboerskap eller ekteskap.
Det er viktig å understreke at spekteret av narsissistiske trekk og alvorlighetsgraden varierer stort. Likevel er dette et tema som dessverre påvirker mange liv i det stille. Anneli deler sine erfaringer og forteller hvordan hun jobber med mennesker som befinner seg i slike relasjoner, og hvordan de kan finne styrke og veier videre.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden var jeg så heldig å få besøk av Torkil Færø! Vi hadde en lang og hyggelig prat, og tiden fløy så fort at jeg ble nødt til å dele episoden i to deler. I denne delen snakker vi om hans vei inn i legeyrket, samt hans første erfaring som turnuslege for Leger uten grenser i Angola. Det virker som denne opplevelsen formet Torkil på mange måter, og han gjør i dag det samme som han alltid har gjort – reiser land og strand rundt som turnuslege, alltid på farten.
Dette har gitt ham en unik innsikt i folk og helse på et generelt plan, og det er nok denne erfaringen som har bidratt til hans store suksess som både forfatter og podkaster. Videre i episoden snakker vi om solen, og det er veldig interessant å se hvilken rolle solen spiller for vår helse og hvor viktig den faktisk er. Dette er særlig relevant for oss her oppe i det kalde og mørke nord – her er det mye å hente!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden fikk jeg besøk av Kristine Sandvåg. Hun har slitt med helsen helt fra hun var liten og har vært gjennom mye dritt rett og slett. Hun har blant annet en autoimmun sykdom som heter Ehlers Danlos syndrom. Videre får hun påvist en aggressiv form for kreftsvulst i tungen som etter hvert sprer seg til lymfesystemet. Hun blir kvitt den, men selvsagt gjør den comeback og mellom disse rundene holdt hun på å miste broren sin. I etterkant sliter hun med senskader. Behandlingen har gått utover, munn, tenner, skjoldbruskkjertelen og hormon-helsen hennes. Med andre ord, Kristine har hatt en tøff start på livet, men hun er en fighter, og jeg lot meg imponere av pågangsmotet hennes.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I ukens episode fikk jeg besøk av Janne Amble – en nysgjerrig og kritisk journalist – og samtalen var både lærerik og inspirerende! Under innspillingen av “Biohacking”-episoden av Norge bak fasaden, mottar hun prøvesvar fra fastlegen. Resultatene peker på et funn som kan belyse noen av de sykdomstegnene hun har opplevd. Rammet av Hashimotos sykdom, går hun “all in” i biohacking med mål om å optimalisere helsen og dempe symptomene – alt mens kameraene ruller. Det er fascinerende å høre hvordan hun kombinerer sin erfaring med et modig forsøk på noe helt nytt og kaster seg ut i ukjent farvann.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Marianne hørte jeg første gang hos Wolfgang Wee og da tenkte jeg at hun må jeg få snakket med! Marianne er en helt rå formidler og vi hadde en veldig fin samtale til tross for tematikken som er veldig alvorlig. Marianne har en mor med Alzheimer og har gjennom pårørenderollen erfart alle deler av sykdommen. I dag vier hun livet sitt til saken - hun holder foredrag land og strand rundt og mottar daglig forespørsler om å komme å spre budskapet. I denne episoden vil du høre hvor krevende det er å være pårørende, i tillegg får du et innblikk i hva som status for pasienter og pårørende i Norge.
Ønsker du å høre mer av Marianne så har hun sin egen podkast - Ikke lett å glemme. Den er meget bra og anbefales på det sterkeste!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Torill er farmasøyt, har tidligere jobbet som apoteker og som fagsjef i Sykehusapotekene og har nå tatt steget ut i sosiale medier. I hovedsak driver hun med folkeopplysning på Instagram og det fenger. Hun har på kort tid opparbeidet seg en engasjert følgerskare og innholdet hun deler er lærerikt og fremført på en kreativt og fin måte. Det var interessant å snakke med Torill som med sin bakgrunn besitter stor kunnskap innenfor sitt fagfelt som hun nå velger å dele på fulltid.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden lente jeg meg bare tilbake og lot Terje ta styring, han har et engasjement og en passion for egen historie som jeg syns det var gøy å oppleve i et studio med bare han og meg. Hans historie er unik men også banebrytende - selv om det dessverre ikke er noe ønske fra det offentlige i å forske på hans tilfelle, det er visstnok bare "flaks". Hvis du syns det kan være interessant å høre hvordan en som får dødsdommen på Radiumhospitalet, velger å drar rett til en biopat og videre velge en alternativ rute for behandling og senere blir helt frisk så er dette podkasten for deg - god lytt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden har jeg en inspirerende samtale med Amalie, der vi utforsker vår felles skjebne – diagnosen epilepsi i voksen alder. Vi deler våre ulike erfaringer og reflekterer over temaer som ikke bare er spesifikke for epilepsi, men som også kan være relevante for andre aspekter av livet. Amalie imponerte meg med sin åpenhet og selvbevissthet, spesielt i måten hun taklet en litt vanskelig melding på sosiale medier da hun ble ambassadør for Epilepsiforbundet. Det var fascinerende å høre hvordan hun klarte å betrakte situasjonen utenfra og håndterte den bra. Jeg vil også understreke at både Amalie og jeg er heldige når det gjelder typen og graden av epilepsi vi lever med.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Aleksander er videojournalisten som ble søvnekspert, dette gjennom egne erfaringer, utdannelse og oppstart av egen søvnklinikk. Jeg har lest mye om søvn og god søvnhygiene, men i denne praten lærte jeg noe helt nytt - så her er det bare å spisse ørene. Løsningen kan ligge et helt annet sted enn bare gode søvnrutiner. Det jeg syns er kult med Aleksander er at han har sittet på begge sider av bordet, han vært pasient og slitt enormt med søvn, til nå å hjelpe andre med å optimalisere søvn og egen helse.
Link til hjemmeside: sovnklinikken.no
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Terje Bjøranger er jurist, forfatter og har jobbet med æreskriminalitet i over 20 år, blant annet i Kripos hvor han fortsatt arbeider. Han innehar en unik innsikt i disse miljøene og jeg lærte masse. Han forklarer hva dette handler om, hvorfor det eksisterer, hva er kodene og hvor langt er folk villige til å gå for å opprettholde fasaden og samtidig beholde æren? Det er langt!
På terjebjoranger.no kan man lese seg opp på æreskultur i tillegg til informasjon om bøkene han har skrevet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Rebekka er rammet av en sjelden genetisk mutasjon ved navn Von Hippel Lindau Syndrom. VHL syndromet ble oppdaget ved en tilfeldighet i tidlig alder og skal følge Rebekka livet ut. Hun er blant annet på Ullevål annenhver uke for å sette en sprøyte i øynene for å holde svulster i sjakk og senest i 2023 gjennomgikk hun er stor operasjon som innebar å fjerne flere organer i kroppen. Til tross for alt dette jobber hun fulltid med eiendomsforvaltning og er sosial med et stort nettverk. Jeg fikk virkelig inntrykk av at hun lever for og få maks ut av livet og har mål om å gjøre alt det hun kan for å leve så lenge og bra som mulig - inspirerende!
Sjekk også ut Rebekka sin podcast - STERK SOM FAEN - Den ligger på de fleste plattformer
Instagram: Sterksomfaen.podcast
instagram: Rebekka.elind
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden prater jeg med Pernille Christensen, vi har barn i samme barnehage og har blitt litt kjent gjennom det. Pernille og mannen har to barn, Max og Nea som begge har utfordringer på hver sin kant. Hva fremtiden bringer, det vet ingen, men at reisen har vært og er svært tøff, det er helt sikkert. I tillegg til det de har stått i med barna, fikk Pernille i 2023 helt ut av det blå noe som heter Carotis disseksjon. Det er den vanligste årsaken til hjerneslag hos unge pasienter og hun er medisinert for dette livet ut. Allikevel er Pernille positiv som de færreste, og står støtt i livet og klarer å se positivt på det aller meste!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ida jobber som rettsmedisiner, et uhyre viktig fag som fortjener framsnakk. Det er ikke mange av dem, men de jobber med det vi andre muligens kun har et forhold til gjennom film og tv. En rettsmedisiner jobber med vold og overgreps ofre i tillegg til obduksjon av døde kropper. Dette er et ekstremt viktig arbeid som sørger for at dødsårsaken blir så korrekt som mulig - både med tanke på en potensiell rettssak og ikke minst de pårørende. Vi pratet om arbeidsdagen til Ida, obduksjonen i detalj, hvordan den utføres, hva hentes ut og hvordan håndteres de avdøde. Jeg garanterer at du som lytter kommer til å høre noe fascinerende og lærerikt denne episoden!
Noe av det jeg sitter igjen med i etterkant av praten er vissheten om at mennesker som er i kontakt med en rettsmedisiner, død eller levende blir behandlet med respekt og at familie og pårørende kan være helt trygge på at det gjøres en særdeles grundig jobb.
Ida er også aktiv på sosiale medier hvor hun heter Ida_rettsmedisiner - Her fremmer hun folkeopplysning og belyser aspekter ved denne viktige jobben.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Helene er en av foreldrene som står bak foreldreopprøret. Dette er en sak som engasjerer meg og jeg syns vi hadde en god snakk samtidig som det er fint å være med på å spre budskapet rundt denne viktige saken. Her snakker vi om barnas fremtid, landet og alt som hører med! Det er en kjent sak at sykefraværet i norske barnehager er rekordhøyt, kanskje ikke så rart, når det tidvis drives rovdrift på de ansatte. Jeg ble sjokkert over de historiene jeg fikk fra Helene både on and off mic, og det er ingen tvil om at det må en solid endring til. Så er spørsmålet, vil det noen sinne bli bevilget nok midler til barnehagene? Jeg syns det er merkelig at vi i Norge på veldig mange områder snakker om kommende generasjoner mens vi på barnehagenivå, som vi vet er helt avgjørende for nettopp de kommende generasjoner ser ut til å miste ballen fullstendig!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Carina deler åpent og upolert om sykdommen som kom som lyn fra klar himmel i 30 årene og stadig forverret seg. Høye tinder og dype taler hører med når drømmejobben gjennomføres kombinert med et stadig forverret sykdomsbilde. Det du garantert ikke visste var at når Carina ledet deg gjennom sendingene fra Fotball EM eller VM, satt hun tidvis med bleier i studio og hadde et HIBAS toalett reservert kun til henne rett på baksiden av studio. Vi snakker også om det psykologiske aspektet ved å det å slite med mage og tarm-helse. Heldigvis, i løpet de neste årene kommer lyset i enden av tunnelen sakte men sikkert til syne og hun er i dag på et veldig bra sted, både mentalt og fysisk.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Anneli Mjøen er traumeterapauten og forfatteren bak boken "Traumefri". Før episoden var jeg ikke sikker på hvilken retning samtalen skulle ta oss, men i etterkant må jeg bare si at jeg tidvis fikk meg noen reelle øyeåpnere - en skikkelig god samtale!
I episoden er vi innom mye forskjellig, helt overordnet snakker vi først om hva et traume er, før samtalen egentlig deles i to segmenter. Først fosterstadiet og småbarns årene og videre til hvordan kommunisere og komme barnet i møte. I det andre segmentet er vi over i voksenverden og hvordan traumer kan påvirke parforhold og andre relasjoner. Anneli kommer også med innspill til hva man burde gjøre om man kjenner seg igjen i noen av scenarioene vi går gjennom i episoden.
Litt reklame på vegne av Anneli; Boken heter altså Traumefri og du får kjøpt den hos Ark og Norli.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Julie er løvemammaen som kjemper for å gjøre livet til Nora best mulig med hennes diagnose - autisme. Vi startet forfra og Julie tar oss med fra det begynte å være noe som skurret til diagnosen forelå og frem til i dag. Fremtiden er lys, men det er likevel alltid et lite mørke og en usikkerhet vi løveforeldre lever med - en konstant bekymring for hva fremtiden bringer. Julie er åpen om dette i samtalen og jeg syns vi hadde en veldig fin prat!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Denne episoden handler ikke om stort annet enn at jeg kjører en liten recap av de første 7 månedene som podcaster. Jeg sitter og skravler alene og snakker om gjestene jeg har vært heldig og ha på besøk dette halvåret - dette er den minst viktige episoden så langt, men likevel en liten hilsen til dere som hører på og de jeg har vært heldig og få snakket med så langt. Fortsatt god romjul og godt nyttår til dere alle!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostrar mais