Episódios
-
2. del ud af 2 om kokkekonkurrencen Bocuse d'Or. I den her episode hedder gĂŠsten Sebastian Holberg. Han har blandt andet arbejdet pĂ„ den 3-stjernede michelin-restaurant Geranium i KĂžbenhavn â og sidste Ă„r vandt han og Ronni VexĂže Mortensen sĂžlv ved Bocuse d'Or i Lyon. I Ă„r er han en del af staben omkring de danske deltagere Brian Mark Hansen og Elisabeth Madsen.
Kom med til Bocuse d'Or i Budapest og mÞd Sebastian Holberg, der fortÊller om, hvad der sker bag gryderne og hÞr, hvordan det lyder, nÄr danske gastronomifans hepper pÄ en hovedret i en verden, hvor madlavning er en elitesport. -
1. del ud af 2 om kokkekonkurrencen Bocuse d'Or. I den her episode hedder gĂŠsten Brian Mark Hansen. Til dagligt er han kĂžkkenchef pĂ„ michelin-restauranten, SĂžllerĂžd Kro i NordsjĂŠlland - men de seneste mĂ„neder har han ligget i trĂŠningslejr, fordi han sammen sin assistent â eller kommis, som det hedder pĂ„ kokkesprog â Elisabeth Madsen, skal reprĂŠsentere Danmark til Bocuse d'Or i Budapest.
HĂžr hvordan Brian Mark Hansen ser pĂ„ mad som en elitesport â og fĂ„ et indblik i, hvad det krĂŠver og hvordan forberedelserne er, nĂ„r man er deltager i verdens vigtigste kokkekonkurrence. -
Estão a faltar episódios?
-
Anders Eibye Hansen lever af, at lave noget der nærmest objektivt forbindes med glæde og smil. Men den umiddelbare fornøjelse og nærmest barnlige fryd, der findes i en ispind, er blot overfladen. Historien om flødeis er nemlig tit en rodet og mildest talt problemfyldt fortælling om blandt andet dyrkningen af chokolade og vanilje. Derfor er vi taget på besøg hos Hansens Is for at blive klogere på, hvordan og hvorfor ansvarlighed overhovedet fylder på et ismejeri. Man kan sige, at den her episode er skabelsesberetningen om en is – både den umiddelbare og den bagvedliggende. Og et forsøg på at svare på spørgsmålet: Hvorfor skal is gøre andet end bare skabe glæde og køle sommerens is-hungrende ganer ned?
-
Line er mor til Otto, der er multihandicappet, hvilket gĂžr, at han ikke kan spise nok selv. Siden han var 1 Ă„r gammel, har haft en mavesonde, men den âklassiskeâ sondeernĂŠring han fĂ„r tilbudt, fungerer ikke for ham â det fĂ„r ham til at kaste op og derfor begynder Ottos mor, Line Lindhardt Pedersen at undersĂžge alternativerne til konventionel sondeernĂŠring. Det Ă„bner en helt ny verden for Line, der siger sit job op for at gĂ„ all-in pĂ„ at tilbyde andre i samme situation et alternativ. I dag driver Line virksomheden Bellyfood, der laver sondemĂ„ltider af almindelig mad.
I dette afsnit af Med Mad i Munden besĂžger vi Ottos mor, Line for at tale om sondemad, der for de flestes tilfĂŠlde er en hvidlig vĂŠske af nĂŠring â men altsĂ„ lĂŠngere ikke for Otto. Og vi forsĂžger at finde svaret pĂ„, hvad en sondeernĂŠret dreng pĂ„ knap 7 Ă„r kan lĂŠre os andre om det gode mĂ„ltid. -
I denne episode af Med Mad i Munden er vi taget til Nordjylland for at mĂžde en levende legende. SĂ„dan vil mange af hans fĂžlgere pĂ„ Instagram nok vil betegne ham. Hvis du ikke kender ham, vil du nok betegne ham som en bodybuilder. Han hedder Jasper Willumsen og selv betegner han som som motivational speaker. Og nĂ„r han ikke lige pumper jern eller lĂŠgger videoer pĂ„ Instagram, sĂ„ arbejder han som industritekniker. Men vi skal hverken tale om jern eller Instagram â det skal handle om den mĂ„de man spiser pĂ„, nĂ„r et muskelbundt pĂ„ godt 115 kg skal vedligeholdes â nĂ„r mad bliver brĂŠndstof.
Hvis der er en lille klokke der ringer, sÄ er det nok fordi du er stÞdt pÄ ham, nÄr han gentagne gange indenfor det seneste Ärs tid er gÄet viralt pÄ de sociale medier. Her er blevet han kendt pÄ sÊtninger som »Good day out there,« »The sun is shining« og »Live in the fucking now.« -
Ost er ofte afslutningen på et godt måltid. Hvis du ikke kan lide ost, afskærer du dig selv fra et helt univers af madens mangfoldige verden. Så hvad gør man, hvis man elsker mad, men hader ost? Sådan har værten bag denne podcast det. Derfor springer vi i dette afsnit ud fra 100 meter-vippen og går ombord i 6 forskellige oste. På rejsen ud i det ukendte osteland får vi kyndig rådgivning og assistance fra Jannie Vestergaard, der er sensoriker.
-
Man kan godt sige, at Marie Sainabou Jeng har gang i mange kogeblus pĂ„ en gang. NĂŠsten alt hun laver handler om mad. Hun er stifter og direktĂžr i bureauet Koalition, som udelukkende laver pr og kommunikation indenfor mad- og fĂždevareomrĂ„det. Hun underviser i madpolitik pĂ„ Suhrs HĂžjskole - og sĂ„ er hun medstifter af Madland â en festival, et digitalt magasin, en podcast og med egne ord et samlingspunkt for folk, der vil bryde med madsystemet, som vi kender det i dag â og forandre det i en bĂŠredygtig retning.
Men hvad er et madsystem overhovedet og hvorfor skal det ĂŠndres? Det fortĂŠller Marie Sainabou Jeng om i denne episode af Med Mad i Munden.
LÊs mere om Madland pÄ madland.dk -
I dag er han nok mest kendt som medstifter af Aarstiderne, der leverer mĂ„ltidskasser. Men SĂžren Ejlersen er fĂžrst og fremmest kok â udlĂŠrt hos en af de store danske kokke, Bo Jakobsen â og senere har han trukket i forklĂŠdet og stĂ„et bag komfuret med kokke-legenden Erwin Lauterbach. I dag jonglerer han ogsĂ„ med titler som forfatter, landmand og foredragsholder. Og sĂ„ er han selverklĂŠret forelsket i planter.
Undervejs i episoden kommer vi forbi begreber som magi, jordforbindelse og tallet 7. Du kan blive klogere pĂ„ 80/20 princippet, som er en af SĂžren Ejlersens helt store kĂŠpheste â og sĂ„ kan du hĂžre, hvorfor du skal lĂŠre at spise den bitre kĂ„l.
Denne episode er lidt som fin vin. Den har nemlig ligget pĂ„ fad lige siden den blev optaget en diset efterĂ„rsmorgen, fĂžr nogen kendte til corona, smittetal og hurtigtests â og selvom verden i dag kan fĂžles helt anderledes, sĂ„ hovedpersonen i denne episode med garanti lige sĂ„ vild med planter og grĂžntsager. -
Igennem de seneste 6-7 Är har Mia Maja Hansson vÊret en slags fÞdselshjÊlper for en masse mad-ivÊrksÊttere. En af fÊllesnÊvnerne for de mange ivÊrksÊttere er, at de forsÞger at skabe bÊredygtige lÞsninger for det vi skal spise i fremtiden. I denne her episode dykker vi ned i, hvad der sker pÄ mad-ivÊrksÊtter-scenen. Hvad er de vi kommer til at spise i fremtiden? Og hvorfor er det sÄ vigtigt med det der bÊredygtighed.
Vi er taget til Madens FolkemÞde pÄ Engestofte Gods i Maribo pÄ Lolland - og her kommer vi blandt andet forbi kombucha, afrikansk lÊskedrik, lupinblomster, snegle og til sidst finder vi ud af, hvorfor det er vigtigt at drikke spontangÊret orangevin.
Hvis du af en eller anden Ärsag har fÄet lyst til at hÊkle en vatrondel, sÄ kan du se her, hvordan du gÞr det: https://samvirke.dk/artikler/video-laer-at-haekle-en-vatrondel -
Lightprodukter er farlige, kulhydrater feder, spis 6 mÄltider om dagen - sÄ taber du dig. Myterne om mad er mange - og det er tidskrÊvende at tilbagevise dem. Ikke desto mindre er det en af de missioner som gÊsten i denne episode af Med Mad i Munden har.
Morten ElsÞe er sundhedsdebattÞr - eller det vil sige, han er faktisk en mand, med mange titler. Blandt andet er han med-forfatter til bÞgerne Madro og Slut med forbudt. Slut med forbudt er ogsÄ navnet pÄ den ene af hans to podcasts. Den anden hedder Detox din hjerne. Morten ElsÞe har en kandidatgrad i molekylÊr ernÊring og fÞdevareteknologi. Og han er typen der sÊtter evidens over anekdoter.
Morten ElsÞe beskÊftiger sig i sit arbejde sÊrligt med rÄdgive, coache og undervise i ernÊring og sundhed med et fokus pÄ madfrygt og punktering af madmyter. Og det er netop myter om mad, der er i fokus i denne episode. Lyt med og find ud af, hvordan du spotter en madmyte. -
Rasmus Munk har meget andet pĂ„ hjerte end blot det, der kan ligge pĂ„ en tallerken. Det er simpelthen ikke nok âbareâ at servere god mad.
Gennem gastronomien sÊtter kokken Rasmus Munk fokus pÄ emner og problemstillinger, som han synes er vigtige. I den fÞrste version af restaurant Alchemist fik for eksempel over 900 gÊster til at melde sig som organdonorer ved at servere en tatar af lammehjerte.
Og i hans nye mad-katedral bliver der sat fokus pÄ alt fra minoriteter, madspild og menneskerettigheder til plastik i verdenshavene - alt sammen samtidig med hans skyhÞje ambitioner om at fremme dansk madkultur.
I Rasmus Munks univers er det noget man kan gÞre med afsÊt i spiselige sÞheste eller chokolade af jomfruhummerskaller. Hvordan det lige hÊnger kan du hÞre i denne episode, hvor han ogsÄ lÞfter slÞret for hans dÄrligste ret. -
»Luk munden og let rÞven. Det er din egen skyld, hvis du er tyk.« SÄdan oplever Ida Rud, at den brede anerkendte holdning i befolkningen er. Og det har hun ret i. IfÞlge en undersÞgelse som Megafon lavede for Politiken i 2017 mener 82 procent af danskerne, at fedme er selvforskyldt.
Ida Rud er journalist, debattÞr og foredragsholder. MÄske kender du hende som Tykke Ida fra en rÊkke programmer fra DR eller fra debatter i medierne, hvor hun forsvarer retten til at vÊre den man er. I denne episode af Med Mad i Munden tager vi i kiosken efter snolder med Ida og stiller spÞrgsmÄlet: »MÄ man spise det man vil?« -
»Al mad burde vĂŠre noget vi kunne spise, sĂ„ lĂŠnge vi ikke bliver syge af det,« siger Rasmus Bredahl. Han er madkonsulent, kok og med-forfatter til kogebogen âNeurogastronomi - hemmeligheden bag det perfekte mĂ„ltidâ. Gennem mange Ă„rs arbejde med gastronomi har han specialiseret sig sĂŠrligt i vores sansers indvirken pĂ„ det vi spiser.
I denne episode er vi taget med Rasmus Bredahl pÄ Disgusting Food Museum i MalmÞ. Her taler vi om ulÊkker mad. Hvad afgÞr om vi synes noget er ulÊkkert? Hvilke faktorer spiller ind, nÄr vi smager pÄ mad? Kan man lÊre sig selv at spise ting man synes er ulÊkre? Og sÄ smager vi selvfÞlgelig pÄ noget ulÊkkert mad.
LÊs mere om Disgusting Food Museum pÄ www.disgustingfoodmuseum.com -
»Det fÞrste, vi spiser med, er Þjnene,« siger Mikkel Karstad. Han er kok med en fortid pÄ en hÄndfuld Michelin-restauranter, mad-stylist, forfatter til flere - utroligt smukke kogebÞger og tidligere gastronomisk vejleder for Claus Meyer. Og det er bare nogen af de mange titler man kan sÊtte pÄ ham.
I denne episode taler vi med Mikkel Karstad om Êstetikken i mad. Hvad betyder betyder prÊsentationen for det vi spiser? Hvorfor skal mad se flot ud? Og hvad sker der med smagen, nÄr synssansen ogsÄ skal tilfredsstilles ⊠og sÄ taler vi om en verden fÞr og efter Instagram.
Du kan finde Mikkel Karstad pÄ Instagram pÄ @mkarstad -
»Jeg bliver bare sĂ„ glad af at spise kage,« fortĂŠller Anne Moltke Dahl. Hun er kage- og dessertblogger og forfatter til to kogebĂžger â en om is og en om chokolade. Og hvis du er kageglad, sĂ„ er du mĂ„ske en af hendes nĂŠsten 200.000 fĂžlgere pĂ„ Instagram, hvor hun gĂ„r under navnet Anne au Chocolat.
I denne episode taler vi med Anne Moltke Dahl om sĂžde sager. Vi prĂžver vi at finde ud af om lykken ligger gemt i et stykke kage â og sĂ„ fortĂŠller Anne, hvorfor hun hader betegnelsen guilty pleasure om kage.
Opskriften pÄ mazarinkagen i episode kan du finde her:
https://anneauchocolat.dk/kager/en-dejlige-paaskekage-pistaciemazarin-med-hvid-chokolade-citron-ganache
Og hvis du er sulten efter kage-inspiration pÄ Instagram, sÄ er her 3 Instagram-profiler, som Anne selv bliver inspireret af:
Cedric Grolet - @cedricgrolet
- Fransk konditor med en sĂŠrlig forkĂŠrlighed for at lave kager, der ligner frugt.
Maja Vase - @majachocolat
- Medforfatter til de to kogebĂžger âLykken er isâ og âLykken er isâ som Anne har skrevet.
Magasinet LĂŠkkerier - @magasinet_laekkerier
- Dansk magasin om brĂžd, kager og desserter. -
»Der ligger noget hÄb i det at spise« siger Irene Kosiara Herbo. Hun er Þkonoma og kÞkkenleder pÄ Hospice SjÊlland. Her har hun gennem snart 13 Är lavet mad til syge og dÞende mennesker.
I denne episode af Med mad i munden mÞder vi Irene Kosiara Herbo. Det er hende som planlÊgger menuen og taler med patienterne om sÊrlige Þnsker til maden pÄ Hospice SjÊlland. Gennem mange Är i kÞkkenet har hun gang pÄ gang oplevet, hvad mad betyder for mennesker i livets sidste fase. Undervejs kommer vi forbi anekdoter om pinocchio-kugler, grÞn sodavand og en livsbekrÊftende beretning om damernes rÞdvinsklub.
MED MAD I MUNDEN er sponseret af coop.dk/MAD
- Lyt til episoden og fÄ en kode til fri fragt (ved kÞb pÄ minimum 500 kr.) -
»En sund affĂžring lugter ikke, den dufter som en skovbund pĂ„ en forĂ„rsdag,« siger Oluf Borbye Pedersen. Han er professor og forskningsleder pĂ„ KĂžbenhavns Universitet â og han er en af verdens fĂžrende forskere indenfor tarmbakterier.
I denne episode af Med Mad i Munden mĂžder vi professor Oluf Borbye Pedersen. Han fortĂŠller om det relativt nye forskningsomrĂ„de, der handler om tarmbakterier â og den enorme rolle bakterierne spiller for vores sundhed. Undervejs ser vi nĂŠrmere pĂ„, om vi mennesker har mistet vores naturlige instinkt, nĂ„r det handler om mad. Og vi kommer ogsĂ„ forbi store spĂžrgsmĂ„l som: »Har vi en fri vilje?«
Opskrift: Professorens grĂžnne energigrĂžd
- af Oluf Borbye Pedersen
Det skal du bruge (til 2 personer)
âąÂœ avocado
âąÂœ ĂŠble
âąÂœ citron, presset
âą1 knsp. frisk ingefĂŠr
âąÂœ kiwi eller 10 stk. vindruer
âą5 stk. valnĂždder
âą1 ark sushi-tang (ogsĂ„ kaldet nori-tang)
âą4 bdt. spinat
âą1 bdt. persille
âą1 hĂ„ndfuld broccoli
âą1 hĂ„ndfuld bĂžnnespirer
âąÂœ glas urte-the
SĂ„dan gĂžr du:
1.KlargĂžr grĂžntsager og frugter â fjern kernehus fra ĂŠbler, skrĂŠl fra kiwierne osv.
2.HĂŠld ingredienserne i blenderen sammen med urte-the og blend til en finkornet grĂžd.
3.Pynt evt. med friske krydderurter eller bĂŠr. -
»I fremtiden vil det vÊre socialt uacceptabelt at smide mad ud,« siger Selina Juul. I mere end et Ärti har hun vÊret ved fronten i kampen mod madspild. I et nÊrmest utrÊtteligt felttog af lÊserbreve, debatter, foredrag og kronikker har hun invaderet vores middagstallerkener og lÊrt os, at mad skal i mavesÊkken - ikke i skraldesÊkken. Undervejs har hun hÞstet hÊder i ind- og udland og er blevet dekoreret med flere priser end de fleste feltherrer.
Hvorfor smider vi danskere - alene vores husholdninger - 250.000 tons mad ud om Äret? Mad som kunne have vÊret spist. 250.000 tons er mÄske en svÊr stÞrrelse at fatte - hvor meget er det egentlig? Ja, det er ca. 42 kg pr dansker - om Äret. 42 kg spiselig mad som ender i skraldespanden. Og det er altsÄ kun den del som smides ud i de danske husholdninger. Og hvorfor gÞr den sÄ det? Det er det vi taler med Selina Juul om i denne episode af Med mad i munden. Undervejs kommer vi forbi frygten for gammel mÊlk, kummefrysere, single bananer der er klar til at mingle - og 3 gode rÄd til at mindske dit eget madspild.
Med mad i munden er sponseret af coop.dk/MAD
- Lyt til episoden og fÄ en kode til fri fragt (ved kÞb pÄ minimum 500 kr.)
Find hele Selina Juuls guide til mindre madspild her:
http://stopspildafmad.org/om-madspild/hvad-kan-du-goere -
»En del af vinens fascination er, at den er sÄ kompleks - det skal man ikke forenkle,« siger Thomas IlkjÊr. Han er daglig leder pÄ Vinakademiet - som blandt andet udbyder sommelieruddannelser og kurser om vin. Thomas er desuden vinskribent pÄ Politiken og en rÊkke vinmagasiner - heriblandt Vin & Co - som vi udgiver her i Coop. Og sÄ er han forfatter af og redaktÞr pÄ flere vinbÞger.
Denne episode burde mÄske hedde Med Vin i Munden - for gÊsten er vin-eksperten, Thomas IlkjÊr. Vi taler naturligvis om de gyldne druers sammenhÊng med den mad vi spiser. Supermarkedernes vinafdelinger kan for mange virke uoverskuelige. SÄ hvordan navigerer man rundt i det store udvalg og hvordan er det lige man parer et godt mÄltid med en god vin. Det er det vi skal tale om i denne episode. Og selvom det er kompleks, er der heldigvis er der et par nogenlunde nemme huskeregler.
MED MAD I MUNDEN er sponseret af coop.dk/MAD
- Lyt til episoden og fÄ en kode til fri fragt (ved kÞb pÄ minimum 500 kr.) -
»LÊngslen efter de fÞrste danske jordbÊr bliver Þdelagt, nÄr du fylder dig med spanske jordbÊr hele forÄret,« siger Frank Erichsen. Du kender ham som 'BonderÞven' fra tv, hvor han dyrker jorden og det enkle liv pÄ landet, men hvordan hÊnger den livsstil sammen med det der ender pÄ hans tallerken?
I denne episode af Med Mad i Munden er vi pÄ besÞg hos Frank "BonderÞven" Erichsen - og vi skal naturligvis tale om selvforsyning og hvad det betyder for maden han spiser - og ikke spiser. Undervejs kommer vi forbi sÊsonens lyksaligheder og en bakke spanske jordbÊr - og sÄ finder vi ud af om selvforsyningstanken er mulig i en lejlighed i byen.
MED MAD I MUNDEN er sponseret af coop.dk/MAD
- Lyt til episoden og fÄ en kode til fri fragt (ved kÞb pÄ minimum 500 kr.) - Mostrar mais