Episódios
-
We nemen door de coronacrisis voor het eerst een Mentorles telefonisch op, en wel met een gast wiens vakgebied gesprek van de dag is: topeconoom Barbara Baarsma, die een indrukwekkend aantal functies tegelijkertijd heeft. Ze is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, directievoorzitter bij Rabobank Amsterdam én voorzitter van de bankraad , maar je zult haar waarschijnlijk kennen van haar geliefde optredens als tafeldame in talkshows als De Wereld Draait Door en Jinek, waar ze economie op een heldere en maatschappelijke manier weet te duiden. We praten met haar over wat ze het grootste misverstand vindt over economen, welke houding haar tijdens haar carrière ongelofelijk heeft geholpen, op welk moment ze het tijd vindt van baan te wisselen en hoe ze terugkijkt op het feit dat ze al vroeg in haar loopbaan moeder werd. Hoe is het nou echt om bij een steenrijk bedrijf als Google te werken? Wat vindt een advocaat onderschat in zijn vakgebied? En zet een ondernemer zijn telefoon echt nooit uit? In elke aflevering van ELLE's podcast Mentorles, opgenomen vanuit VondelCS, vraagt showhost Malu de Bont een vrouw met interessant werk naar haar vak. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
We starten een fris nieuw seizoen van podcast Mentorles met illustrator, videomaker en documentairemaker Lize Korpershoek. Ze maakte de afgelopen jaren YouTube-series Op Pad Met Petra en Adviezen van Lize, liet afgelopen jaar met haar Dirk en Denniee zien dat twee katten die aan elkaar moeten wennen voor een spannendere samensmelting kunnen zorgen dan Expeditie Robinson, én ze maakte onlangs de documentaire Mijn Seks Is Stuk. Daarin vraagt ze zich af hoe het kan dat ze na een paar jaar in een relatie haar zin in seks verliest - wat de start is van een onderzoek naar haar seksualiteit en de kijker laat afvragen of er wel zoiets bestaat als de norm. In Mentorles praten we over haar studie, die ze koos 'omdat er op de open dag leuke streetdancers waren', of dat goed of slecht heeft uitgepakt, over in loondienst werken versus freelancen, over haar studiemaanden in Amerika, over nee zeggen tegen 10.000 euro en over haar documentaire Mijn Seks Is Stuk. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Estão a faltar episódios?
-
Vaker naar yoga, meer slapen, vroeger de wekker zetten, efficiënter je tijd indelen, je huis nog schoner en opgeruimder houden; schrijver Marian Donner ziet deze boodschappen steeds vaker en luider in een steeds groter groeiende persoonlijke ontwikkelings-branche. Als tegenhanger schreef ze dit jaar Het Zelfverwoestingsboek, waarin ze pleit voor meer bloeden, meer zweten, meer dansen, en meer drinken.Maar waarom? Wat is er mis met zelfverbetering? Wat missen we door de kant van zelfoptimalisatie op te kijken; en wat vinden we als we de andere kant op kijken? In de vijfde aflevering van Mentorles vertelt Marian Donner over de waarde van 'de roes', hoe ze als schrijver met social media omgaat, én ze vertelt wat ze leerde bij haar bijbaantje als telefoniste van een escortbureau. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Vandaag is Vanessa Henneman mijn gast. Veertien jaar geleden startte ze Henneman Agency, een van de bekendste agentschappen voor acteurs, regisseurs, scenaristen en andere creatieven. Kim van Kooten, Achmed Akkabi, Olivia Lonsdale, Jacob Derwig, Lies Visschedijk, Daniël Boissevain; ze zitten allemaal bij Henneman. Die laatste, Daniël Boissevain, is niet alleen acteur in haar agentschap, maar ook al jaren Hennemans man én zelfs onbedoeld de reden dat de Henneman Agency bestaat: toen ze 25 jaar geleden iets kregen, begon ze hem te helpen met zijn contracten, en zo kwam ze erachter dat ze hartstikke goed was als agent. Ze werkte eerst een acht jaar voor een ander agentschap, tot ze in 2005 dacht: nu ga ik zelf, met Henneman Agency. We praten over waarom ze op haar vijftigste haar voicemail wegdeed, waarom ze eigenlijk een psycholoog, advocaat en bemiddelaar ineen is, en we horen waarom ze in Berlijn bekend staat als de vrouw die feesten organiseert waar de politie aan te pas moet komen. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Sanne Kanis werkte ruim twaalf jaar bij de grootste bedrijven in de steenrijke tech wereld. Vier jaar bij Google, vijf jaar bij Spotify, en tot slot nog ruim een jaar bij booking.com. In 2018 stopte ze om haar debuutroman te schrijven. Dat is De Bubbel, waarin de ambitieuze Anna in Londen aan de slag gaat als marketingmanager in – jawel – de tech wereld, en langzaam haar ethische grenzen ziet oprekken. Kanis kon in De Bubbel al haar observaties over de rijke tech wereld kwijt die ze in haar twaalf jaar verzamelde. Inmiddels heeft Sanne Kanis haar eigen adviesbureau voor start-ups, waarin ze adviseert over strategie en digitale groei.We praten over hoe ze ze beter ontspant van iets met een target dan iets zonder target, de chique werklunches met kreeft die in de tech wereld normaal zijn, wat ze leerde van de film Lost in Translation, wat er van je 'eigen' leven over blijft als je werk alles voor je faciliteert en Sanne vertelt waarom ze denkt dat we na IQ en EQ nu verder gaan naar MQ: Morele Intelligentie. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Natacha Harlequin begon ruim elf jaar geleden, samen met haar man - ook strafrechtadvocaat - het kantoor Taekema Harlequin Advocaten. Ze staat onder andere verdachten in vermeende criminele organisaties bij; juist, niet alleen slachtoffers, maar ook verdáchten. Een bekende zaak is de Snelkookpanmoord, waarbij Taekema Harlequin de veroordeelde Mehmet Y. bijstond. Een recente bekende cliënt van Natacha Harlequin is Bekir E., de verdachte in de zaak van de neergeschoten scholiere Humeyra. Dat roept veel vragen op, natuurlijk. We praten over waarom juist strafrechtadvocaten empathische mensen zijn, over haar extreem beveiligde telefoon, hoe je soms kunt kiezen je mond te houden en ergens niets van te vinden, en over het bijzondere contact met haar cliënten. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Schrijver Hanna Bervoets (én Zomergast van 2019) heeft dit jaar haar nieuwe roman uitgegeven: Het Rijk der Zieken. Een passage: ‘Verhalen, films, boeken over ziek-zijn draaien altijd om progressieve ziektes: het personage wordt ziek, hij schrikt, hij lijdt, en dan wordt hij beter, of niet. En wordt hij niet meer beter, dan sterft hij (…). Hollywood heeft er miljoenen aan verdiend – maar weet je waar precies nul films over zijn gemaakt, nul romans over zijn geschreven?’ Je weet als lezer het antwoord al - chronisch ziek zijn. Ziek zijn en niet meer beter worden. Het Rijk der Zieken is Hanna’s zevende roman en ze is nog maar vijfendertig. Dat betekent dat ze op snel tempo schrijft. Dat leverde haar voor eerdere boeken al grote prijzen op, waaronder de prestigieuze BNG Bank Literatuurprijs van 15.000 euro, en – drie jaar geleden – de Frans Kellendonk oeuvreprijs. Een oeuvreprijs! Op haar 32e! Hoe doet ze het?We praten over structuur en haar dagschema dat al tijden hetzelfde, we praten over hoe ze een offline leven leidt maar ‘s avonds wel Instagram Stories mag kijken van zichzelf en daar eigenlijk enorm van geniet - ja, zelfs ook van Stories van vakanties - en we hebben het over niks doen met een aanbod en waarom het belangrijk is dat je dat kunt. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.