Episódios
-
Een aflevering speciaal voor muzikanten en iedereen die wil weten hoe muzikanten hun gehoor goed kunnen beschermen. Want... Wat zijn die in ear monitors eigenlijk? Wat zijn de do’s and dont’s in een repetitiekot? Wat zijn de opties om de festivalzomer gehoorvriendelijk te beleven? Met andere woorden, welke tips kunnen we aan muzikanten geven om ook over 20 jaar nog met een scherp gehoor op het podium te staan?
Wij vroegen het aan Stijn Vrijsen van Variphone International, hij is expert inzake in ear monitors én zelf muzikant. Vol enthousiasme nam hij ons mee backstage.
www.methertzenziel.com
-
Elk jaar organiseert Special Olympics sportevenementen wereldwijd, zo ook in België. Tijdens deze evenementen worden atleten met een verstandelijke beperking uitgebreid gescreend om hun mentale en fysieke gezondheid te bevorderen. Ook hun gehoor krijgt de nodige aandacht.
Maar hoe verloopt zo'n audiologische screening precies? Waar moet je op letten? Waarom is het zo belangrijk? En wat kunnen wij hieruit meenemen voor onze dagelijkse praktijk?
Melina Willems, audioloog en docent Audiologie aan de Artevelde Hogeschool in Gent, kwam er vurig over vertellen tijdens onze dertiende aflevering.
Meer weten? Check onze shownotes via www.methertzenziel.com
-
Estão a faltar episódios?
-
Voor de eerste keer richten we onze oren op de volgende generatie: kinderen. Want hoe kan je kleine kindjes hun gehoor nu eigenlijk het best gaan meten? Waarop vergeten we soms te letten? Waarin verschilt ons land met andere landen qua kinderaudiometrie? En welke trends zien we?
Kristin Kerkhofs was onze gast aan tafel, zij is (kinder)audioloog bij De Poolster en lector aan de Artevelde Hogeschool. Kristin heeft tonnen ervaring met audiometreren van kleine kindjes. We namen deze aflevering met live publiek op tijdens het congres van de Vlaamse Beroepsvereniging Audiologen (VBA) ter ere van hun 30-jarig bestaan.
www.methertzenziel.com -
Tijd voor een topic voor echte ‘hardware’-lovers binnen de audiologie: “Tot op het bot”! We nemen je in deze aflevering graag mee in de wereld van beengeleidingstoestellen en middenoorimplantaten. Wie komt daar eigenlijk voor in aanmerking? Hoe werkt zo’n systeem? Wat met de ingreep en de fitting nadien? Wanneer zou je iemand hiervoor best doorverwijzen? Rajae Bouzegta vertelt er ons alles over, zij is audioloog én klinisch specialist bij Medel. Vanuit haar ervaring zowel achter als voor de schermen spijkert ze onze kennis hierover bij. We kregen heel wat ‘live’ beeldmateriaal te zien, foto’s en alle backgroundinfo kan je via onze shownotes terugvinden op www.methertzenziel.com !
-
Wat als versterking alleen niet genoeg is? Wat als de persoon die je wil helpen op de limieten van technologie botst? Hoe kan gehoorrevalidatie hier een ondersteunende rol in spelen? Wat houdt dat eigenlijk precies in? Wie komt ervoor in aanmerking en hoe verwijs je best door?
Vragen die wij al lang op ons lijstje hadden staan mét een gast die ook al lang op onze wishlist stond: Sofie Boogaerts – docent aan de opleiding logopedie en audiologie aan de Thomas Moore hogeschool - vertelt er je alles over.
Zij heeft haar eigen Hoorpraktijk waar ze als logopedist-audioloog het gehoor van kinderen en volwassenen traint en ondersteunt met informatie, begeleiding op maat én zij doet dit vol passie.
Beluister onze podcast via Spotify of je favoriete streamingkanaal.
Shownotes en uitgebreide tips van Sofie zijn terug te vinden via www.methertzenziel.com !
-
In juni waren we te gast op het Audidakt hoorcongres in Nederland waar we voor de eerste keer een live podcastopname mét publiek maakten. Topic van die dag: patient centered care. Want... Hoe kunnen we er eigenlijk echt voor zorgen dat we mensen met gehoorproblemen zo centraal mogelijk stellen in hun persoonlijk traject? Wat is dat – patient centered care’ en welke tools kan je hiervoor inzetten tijdens hoortoestelaanpassingen? Hoe kan je dit met tinnitus linken? We lieten een aantal gastaudiciens aan het woord die met veel passie over hun ervaringen in het hoorcentrum vertelden over heel herkenbare casussen.
-
Obstakels van slechthorenden stoppen niet aan de landsgrenzen. Hoe wordt audiologie in andere landen eigenlijk georganiseerd? En hoe is de opleiding over de grenzen heen georganiseerd? Hoe kunnen we hoorzorg naar een zo hoog mogelijk niveau brengen door te leren van andere landen?
Mark Laureyns, voorzitter van de European Association of Hearing professionals – kortweg AEA - vertelt ons op bevlogen manier over zijn rol in de AEA en wat onze verdere werkpunten zijn in België. We brengen audiologie in Europa in deze aflevering net iets dichter bij huis.Een onderwerp gehoord tijdens deze aflevering waar je verder nieuwgierig naar bent?
Check zeker onze shownotes via www.methertzenziel.com -
In onze vijfde aflevering 'de balans over evenwicht' zoomden we in op het onderzoeken van evenwichtsklachten en de meest voorkomende evenwichtspathologieën.
Maar... Wat gebeurt er nu met mensen die evenwichtsklachten hebben bij een kinesitherapeut? Welke mensen hebben hier nut van? Wat houden de oefeningen dan exact in? En hoe succesvol kan zo’n vestibulaire revalidatie zijn? En... wat is het 'supermarktsyndroom'?
Luister met veel nieuwsgierigheid naar collega-paramedicus
Clara De Somer, zij vertelt er ons alles over. Clara is vestibulair kinesitherapeut in het revalidatiecentrum St-Lievenspoort (Gent) en geeft les aan de opleiding kinesitherapie aan de KULeuven.
Shownotes en info: www.methertzenziel.com
-
In het kader van de internationale tinnitus awareness week willen we met onze podcast met Hertz en ziel tinnitus mee op de kaart zetten. We nodigden audioloog Prof. Dr. Annick Gilles - hoofd van het grootste expertisecentrum van Europa TINTRA in het UZA - uit om samen met Tine De Boodt (audioloog, tinnitustherapeut UZA) heel toegankelijke en hoopvolle informatie te geven voor zowel patiënten als zorgverleners.
Want... wat is tinnitus nu eigenlijk écht? Welk advies geef je best aan mensen die hier een grote impact op hun leven van ondervinden? Waar kunnen zij terecht? Welke behandelingen bestaan er?
Een onderzoek gehoord tijdens deze aflevering waar je verder nieuwgierig naar bent?
Check zeker onze shownotes via www.methertzenziel.com -
Hoe zat het weer met ons evenwichtsonderzoek? Van nystagmus tot bilaterale vestibulopathie, van bbpv tot Menière. (Her)ontdek de basics van evenwichtonderzoek.
Wat heeft de toekomst van evenwicht nog voor ons in petto? In deze aflevering verwelkomen we twee audiologen en wetenschappelijk onderzoekers van het UZA, Julie Moyaert en Hanne Gommeren.
-
Koptelefoons, oortjes en earbuds zijn niet meer weg te denken in ons dagelijks leven.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zo kwalitatief en veilig mogelijk kan blijven luisteren naar zijn of haar favoriete podcast of muziek? Hoe beslis je welke luisterapparatuur je zelf best kan aanschaffen? Hoe kan je zelf je luistergedrag optimaliseren?
We gaan hierover in gesprek met Erik Briers, office brand manager bij Harman die ons met passie zijn kijk op persoonlijke high tech audioapparatuur toelicht. Evelien en Tine vullen aan met tips om zo veilig mogelijk te luisteren!
www.methertzenziel.com -
Cochleaire implantaten en hoortoestellen bieden mogelijkheden voor wie minder goed hoort. Toch blijft het soms nog gissen naar wat iemand nu exact hoort en verstaat. Hoort hij het geluid? Hoort hij dat het een woord is? Verstaat hij het woord? En wat als hij het woord niet kan herhalen? Hoe kunnen we spraakverstaan testen zonder actieve reactie van de slechthorende?
In deze aflevering praten we met Ben Somers. Hij legt uit dat we via een meting van hersenactiviteit kunnen nagaan of iemand spraak verstaat.
-
Cochleaire implantaten zijn ons alom bekend en tóch slagen we er met z'n allen nog niet in om meer slechthorende volwassenen toegang te geven tot deze technologie. Hoe komt dit? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat meer ernstig slechthorende mensen toch geholpen kunnen worden? Wat zijn nu ook alweer de nieuwe criteria voor CI-kandidaten? Naar wie kan je best doorverwijzen?
Luister in deze aflevering naar - de gepassioneerde en gedreven door een duidelijke missie en visie - audiologe Birgit Philips. -
Een topic waar we zelf heel nieuwgierig naar zijn geworden. We hebben het in deze podcast over…
Wat is hidden hearing loss nu eigenlijk?
Hoe kan je hidden hearing loss ‘krijgen’?
En vooral, hoe kunnen wij dit als audiologen testen?
Kan dit uberhaupt?
Op welke manier kan dit hidden hearing loss behandeld worden?
Bestaan er remedies?