Episódios
-
Gesprek met Annette van Dijk auteur van het boek "In het spoor van Hadewijch". Het boek is een uitgave van uitgeverij Verloren in Hilversum.
(https://verloren.nl/Webshop/Detail/catid/22686/eid/87469/in-het-spoor-van-hadewijch#:~:text=In%20het%20spoor%20van%20Hadewijch%20laat%20zien%20hoe%20kunstenaars%20zich,tijd%20nog%20steeds%20voortlevende%20traditie.)
Van hun site: Hadewijch was een 13e-eeuwse Brabants dichteres en mystica. Mogelijk was zij een begijn, maar aangezien er geen getuigenissen over haar leven bewaard zijn gebleven, weten we daarover niets met zekerheid. Haar werk wordt beschouwd als een van de hoogtepunten in de Nederlandstalige literatuur. In Welk een ketter is die vrouw geweest! De plaats van Albert Verwey in de Hadewijchreceptie beschreef Annette van Dijk hoe Albert Verwey (1865-1937) zich als dichter, vertaler, criticus en hoogleraar met het werk van Hadewijch heeft beziggehouden. In het spoor van Hadewijch laat zien hoe kunstenaars zich door Hadewijch hebben laten inspireren en hoe zij, ook buiten de kring van mensen met belangstelling voor middeleeuwse geestelijke letterkunde, lezers wist te boeien met geschriften die passen in een lange, in onze tijd nog steeds voortlevende traditie. Annette van Dijk bespreekt de mystica in dit werk vanuit de geschiedenis, de middeleeuwse literatuur, de moderne letterkunde en de theologie. Hadewijch blijkt verrassend actueel. -
Gesprek met Adr1anne Vroegindeweij en Arthus Alderliesten aan de hand van het boek "Mannen, onbedoelde zwangerschap en abortus". Een uitgave van Brevier uitgeverij in Apeldoorn (https://www.brevieruitgeverij.nl/)
Meer info: Schreeuw om Leven (https://www.schreeuwomleven.nl/webshop/) -
Estão a faltar episódios?
-
Frank de Roo leest uit deel 3 het hoofdstuk 8 uit De Imitatie van Christus van Thomas Kempis. Onderwerp: Dankzegging, Kruis van Christus
Een uitgave van KokBoekencentrum Utrecht (www.kokboekencentrum.nl/boek/de-imita…van-christus/) -
Gesprek met Frits de Lange op basis van het door hem geschreven boek "In alles tot het uiterste, Leven en denken van Simone Weil".
Het boek is een uitgave van uitgeverij Ten Have in Utrecht. (https://www.uitgeverijtenhave.nl/boek/in-alles-tot-het-uiterste/)
Website Frits de Lange: https://www.fritsdelange.nl/ -
Gemaskerd het eigen gezicht
Met een bril onherkenbaar
Voor de conforme tijdgenoten
Neutralistisch gerelativeerd
Geleefd door mijn masker
Word ik voortdurend wakker geroepen
Door een stem
Die ik niet kan horen
Duwend tegen de genade
Door de lenzen van de tijd
De eeuwigheid genaderd
Dan pas werkelijk bevrijdt
@2006-05-27 joop van der elst -
Frank de Roo leest uit deel 2 het hoofdstuk 7 uit De Imitatie van Christus van Thomas Kempis. Onderwerp: De liefde voor Jezus
Een uitgave van KokBoekencentrum Utrecht (www.kokboekencentrum.nl/boek/de-imita…van-christus/) -
Frank de Roo leest een stuk uit De Imitatie van Christus van Thomas Kempis.
Een uitgave van KokBoekencentrum Utrecht (https://www.kokboekencentrum.nl/boek/de-imitatie-van-christus/) -
Gesprek met Bart Wallet op basis van enige teksten uit het door hem samengesteld "Filosofisch Dagboek".
Het boek is een uitgave van uitgeverij Damon in Eindhoven. (https://www.damon.nl/boeken/402-filosofisch-dagboek)
Van hun site: Voor het Filosofisch Dagboek selecteerde Bart Wallet zorgvuldig 366 fragmenten uit werken van meer dan honderd van de meest invloedrijke denkers uit de 25 eeuwen geschiedenis van de westerse filosofie. Van toegankelijke tot meer complexe fragmenten en van de belangrijkste klassiekers tot minder bekende pareltjes is dit dode-denkers-dagboek een bron van wijsheid. Niet alleen voor iedereen die geïnteresseerd is in filosofie, maar ook voor iedereen die op zoek is naar de zin en betekenis van ons bestaan. Het is verrassend hoe actueel vele stukken zijn, alsof ze niet eeuwen geleden waren geschreven, maar gisteren. Elk fragment is een uitnodiging tot lezen, verder lezen en zelf nadenken. Daarmee is dit dagboek naast een veelzijdige kennismaking met de rijke traditie van het westerse denken ook een inleiding in de filosofie. Voormalig Denker des Vaderlands Paul van Tongeren verzorgde de inleiding.
Het Filosofisch Dagboek is niet alleen waardevol voor jezelf, maar het is ook een perfect cadeau voor relaties, vrienden en geliefden die geïnteresseerd zijn in de diepere vragen van het leven. -
Gesprek met John Arblaster op basis van het door Meester Willem Jordaens geschreven traktaat De Oris Osculo oftewel De Mystieke Mondkus.
Een uitgave in het middel-nederlands van het Ruusbroec-Genootschap in Antwerpen uit 1967. -
Recensief gesprek met Marten van Willigen op basis van het boek "Psalmen van de vroege kerk vertaald uit de Septuaginta" (https://shop.bijbelgenootschap.nl/boeken/geloofsopbouw/psalmen-van-de-vroege-kerk/)
Deze psalmen vertaling kwam tot stand i.s.m. St Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut te Nijmegen (https://irenaeus.nl/presentatie-van-de-psalmen-van-de-vroege-kerk/) -
Gesprek met Frank de Roo. Hij verzorgde de vertaling en inleiding van de jubileum editie van De Imitatie van Christus van Thomas Kempis.
Een uitgave van KokBoekencentrum Utrecht (https://www.kokboekencentrum.nl/boek/de-imitatie-van-christus/)
Van hun site: ‘Veel doet, wie veel liefde heeft.’ (I,15,5)
De imitatie van Christus van Thomas Kempis viert zijn 600e verjaardag. Tijd voor een nieuwe en verbeterde vertaling, direct uit het Latijn, en toch in sprankelend Nederlands, met aandacht voor de stilistische en poëtische rijkdom van deze tijdloze klassieker. Het notenapparaat ontsluiert de duizenden verborgen citaten en biedt een ongezien inzicht in zowel de Bijbelse als buiten-Bijbelse bronnen. In de inleidingen wordt alle relevante kennis over Thomas Kempis samengevat, en zijn bovendien veel nieuwe ontdekkingen bijeengebracht.
Een van de primeurs van deze editie is het onderzoek naar Thomas’ juiste sterfdag, dat aan kenners het volgende commentaar ontlokt‘Een zeer zorgvuldig en indrukwekkend onderzoek van deze materie, en volledig overtuigend.’ John H. Van Engen, emeritus hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis, Notre Dame University, Indiana (VS)
‘Zo overtuigend, dat je je afvraagt waarom de vergissing in de datum zo lang onopgemerkt is gebleven.’ Nikolaus Staubach, hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis, Universität Münster (D)
Deze jubileumeditie biedt nieuwe inzichten en ontdekkingen door middel van inleidende toelichtingen door vertaler Frank de Roo, een lijst van onvermoede bewonderaars en een notenapparaat waarin verborgen citaten uit allerlei bronnen aan het licht gebracht worden -
Gesprek met Simon van Groningen op basis van wat hij doet (deze dagen-het gesprek) en een aantal boeken uit zijn boekenkast.Hij heeft een website: https://dezedagen.com/2024/05/25/het-gesprek-simon-van-groningen-predikant/Van zijn website: Deze website is bedoeld om de tijd waarin wij leven, te duiden aan de hand van Mattheüs 24; de zéér bekende Rede op de Olijfberg waarin Jezus verwees naar de dagen van Noach.Waarom verwees Jezus naar de dagen van Noach? Wat bedoelde Hij als Hij refereert aan het feit dat ze aten, dronken, trouwden, ten huwelijk gaven en het niet in de gaten hadden tot de grote zondvloed hen wegnam, dat de komst van de Zoon des mensen net zo zal zijn?We leven, sinds de openbaring van onze Messias, in het laatste der dagen. Elke dag komt de Wederkomst weer een dag dichterbij. Gelet op de tekenen, geloof ik dat de Wederkomst heel dichtbij is. De mensheid is mijns inziens te kenschetsen door: Wetteloosheid, goddeloosheid, wens tot goddelijkheid, individualisme, verregaande globalisering, leugen & bedrog, misleiding, omkering, gendervervreemding en nog veel meer. Mondiaal zijn overheden niet meer te vertrouwen. Mondiaal worden de mainstream media gestuurd in hun berichtgeving. Big pharma en andere multinationale corporaties die een verregaande invloed uitoefenen op de politiek. SDG’s die een nieuwe wereldreligie zijn: Groen, Build Back Better, Duurzaam, Schoon en vooral SAMEN. Verwevenheid van NGO’s en overheden. NGO’s en de afhankelijkheid van een handvol “rijksten der aarde”. Wat te denken van de wens van de overheid om kinderen al vanaf zéér jonge leeftijd “onder haar hoede te nemen” en middels onderwijs kinderen politiek correct “op te voede
-
Gesprek met Remmelt Mastebroek op basis van de door hem geschreven novelle "Hemellaantje 7"
Website Remmelt: www.remmeltmastebroek.nl
Hemellaantje 7 is een uitgave van Triple boeken in Aalst (https://www.tripleboeken.nl/product/hemellaantje-7/)
Van hun site: Hemellaantje 7 is het meest bijzondere laantje van Nederland. Christiaan, een man van middelbare leeftijd, woont samen met zijn dochter Maaike op nummer zeven. Veel bewoners van dit prachtige bomenlaantje vertrouwen Christiaan hun hart en ziel toe. Christiaan luistert met oprechte belangstelling naar zijn buurtgenoten met hun butsen en builen, en bewaart al hun verhalen in zijn hart.
Met fijne penseelstrepen en in tere tinten schildert Remmelt Mastebroek de dagelijkse werkelijkheid van de bewoners van het Hemellaantje. Maar hij doet meer. De liefdevolle zorg van Hem die ons heeft gemaakt, maakt hij in alle verhalen duidelijk voelbaar. Hemellaantje 7 is een boek vol wijsheden, waarin de liefde centraal staat. Het bevat rake verhalen die erom smeken in alle rust overdacht te worden.
Hemellaantje 7 is een project waaraan meerdere personen hebben meegewerkt: Hans Dijkhuizen, theoloog en pastor, schreef de overdenkingen tussen de hoofdstukken, Remmelt Mastebroek, auteur van de verhalen en François Geysen, grafisch kunstenaar uit Vlaanderen, verantwoordelijk voor de pentekeningen in dit boek en omslag. -
Gesprek met Chris Develing over abortus, antisemitisme en het feit dat hij als veertiger voor het eerst ontdekte wie zijn vader was en hoe hij hem ontmoette.
Zijn website: https://www.chrisdeveling.nl/
OOk interessant; https://deovolentenl.nl/ -
Gesprek met Jurjen van Houwelingen auteur van het boek "Als je het even niet meer ziet".
Een uitgave van KokBoekencentrum uitgevers in Utrecht. (https://www.kokboekencentrum.nl/boek/als-je-het-even-niet-meer-ziet/)
Jurjens website: https://www.jurjenvanhouwelingen.nl/product/als-je-het-even-niet-meer-ziet-pre-order-inclusief-gratis-8-kaarten/
Van zijn site: In 2017 stond mijn leven op zijn kop. Als voormalig succesvol ondernemer werd ik geconfronteerd met een herseninfarct, waardoor ik bijna blind werd en ernstige geheugenproblemen kreeg. Deze ingrijpende veranderingen leidden tot een diepe depressie.
Met veel vallen en opstaan leerde ik omgaan met deze nieuwe realiteit. Ik ontdekte cruciale levenslessen die me hielpen om weer op te staan en sterker dan ooit terug te komen. In mijn boek, Als je het even niet meer ziet, neem ik je mee op mijn persoonlijke reis en laat ik zien dat tegenslagen niet het einde hoeven te betekenen. Ze kunnen juist het begin zijn van een krachtiger en mooier leven.
Dit boek is een must-read voor iedereen die op zoek is naar inspiratie en veerkracht in moeilijke tijden. Door mijn verhaal te delen, hoop ik anderen te helpen hun eigen kracht te ontdekken en te omarmen. -
Op weg naar het verleden
Waar geen nu gevonden wordt
Waar schimmen schemeren
Waar hoop vervlogen is
Leef ik zonder te leven
De leegte vergrotend
Waarin schoonheid en kleur
Langzaam verdwijnen
Buiten handbereik
De werkelijkheid
Van hoop en liefde
Waarin ik wil geloven
Oneindig de leegte
Terwijl de deur naar buiten
Binnen handbereik
Alleen door mij te openen is
@2004-08-02 Joop vd Elst -
Heilige Geest wilt U mij opnieuw beroeren
Aanzetten tot aanbidding, gebed en gehoorzaamheid
Ben ik weggezakt in apathie en lethargie
Kan ik nog wel naar u luisteren?
Dat verlangen is niet van mij, eerder van U
Om te leven U dienend voor eeuwig
Help me U te eren, bij U te willen verkeren
En zo ongemerkt Uw geur te verspreiden
Vreemd dat ’t oog eerst op de verkeerde dingen valt
In plaats van mij in U te verlustigen
Nergens het licht zo helder las in U
Het verbaasd met dat ik dat nog zie
@2004-09-09 Joop vd Elst -
Gesprek met Rob Faesen over Geert Grote (1340-1384). Op basis van teksten uit de door Abdij Bonheiden uitgegeven uitgave "Zich aan God hechten: twee teksten uit de moderne devotie" uit de serie Mystieke teksten met commentaar , 9.
-
Gesprek met Rob Faesen op bases van een door hem gegeven voordracht in Drongen gedurende de lesweek mystiek (2024) met als onderwerp "Kritiek op het werk van Ruusbroec".
-
Gesprek met Jan Zwart. Hij is de auteur van het boek "Bijbels als brandstof, in de voetsporen van een smokkelaar".
Een uitgave van Scholtens uitgeverij in Zwolle. (https://scholtenuitgeverij.nl/boeken/bijbels-als-brandstof)
Van hun site: Bijbels als brandstof is het aangrijpend verslag van de avonturen van Jan Zwart en zijn ontmoetingen met de legendarische Bijbelsmokkelaar Anne van der Bijl. In navolging van Anne maakt Jan Zwart diverse reizen om in het geheim Bijbels achter het IJzeren Gordijn te brengen. Een daad waar in de tijd van de Koude Oorlog zware straffen op staan.
Dit boek neemt je mee op deze reizen vol gevaren naar de verboden en onbereikte plaatsen. Beleef de spannende momenten aan de grens alsof je er zelf bij bent, maak kennis met de gedrevenheid van zowel smokkelaars als geheime gelovigen en verwonder je over Gods ingrijpen in nijpende situaties. Tijdens het lezen van dit boek zul je af en toe je adem inhouden van de spanning, lachen om de anekdotes en kippenvel krijgen bij de bijzondere gebedsverhoringen. Maar bovenal is het boek een krachtig getuigenis van hoe God alle grenzen doorbreekt als christenen bereid zijn om in geloof op weg te gaan. - Mostrar mais