Episódios
-
Jørg Arne Jørgensen (53) er festivalsjef for Kåkånomics, som presenterer seg som «Nordens største, beste og morsomste økonomifestival». I tillegg er Jørgensen fast skribent i Stavanger Aftenblad.
Mannen har jobbet som lærer og er religionsviter. Etter en kristen oppvekst omtaler han seg nå som «panreligiøs» med en forkjærlighet for hinduismen. Han er også medforfatter til en religionsbok for videregående trinn.
Jørgensen oppfatter en søken etter mening i samfunnet i dag. Unge menn søker mot kristendommen, men kanskje uten å tro på teologien- Det er tradisjon og rammer man etterlyser, mer en tro på dogmene.
Jørgensen mener protestantismen muligens etterlater et tomrom og bærer i seg kimen til å miste troen fordi man har rensket religion for ritualer og regler. Mennesket står alene med sin tro overfor Gud.
Jørgensen mener han så en endring med de unge fra omlag 2015. I årene etter la han merke til at unge gutter ble oppmerksom på Jordan Peterson, som hans lærerkollegaer aldri hadde hørt om.
I det offentlige ordskifte har Jørgensen markert seg som en kritiker av norske energipolitikk. Han mener norsk landskap er totalt uegnet til vindkraft fordi vi har så lite kulturlandskap å plassere vindturbinene i. Dermed må man rasere natur for å finne plass.
Norge produsere allerede nest mest elektrisk kraft i verden per capita. Jørgensen mener det er meningsløst å hevde at vi dermed med bygge ut mer kraft her i landet.
Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.
-
Eivind Salen rådgiver i Motvind tror kampen mot vindkraft er iferd med å bli kronet med sier. Ifølge ham forstår flere og flere hvordan norsk energi- og klimapolitikk er en gigantisk bløff.
Norsk energipolitikk blir et stadig heftigere, men rådgiver i Motvind, Eivind Salen, tror at vindkraftmotstanderne er iferd med å vinne frem, og i 2025s første utgave av podkasten Ness forklarer han hvorfor.
Ifølge Salen så er det bare tull at Norge hurtig går mot et kraftunderskudd. Han mener at alle fornybarbransjens bløffer om billig, naturvennlig og stabil fornybar produksjon er iferd med å bli avslørt.
– Det er jo bare å se til Tyskland og den katastrofen energiomstillingen er blitt der.
Hør hele Salens grundige analyse og avlivning av fornybarbransjens mange løgner i podkasten Ness her.
Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.
-
Estão a faltar episódios?
-
– Vi snakker om flere tusen saker, og det er store mørketall, sier Terje Bjøranger. Han er en av dem i Norge som kanskje vet mest om æreskriminalitet og æresproblematikk.Til daglig arbeider han hos Kripos - den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet, og har arbeidet daglig med æresproblematikk i flere tiår, men det er i egenskap av kriminalforfatter han gjester den siste utgaven av podkasten Ness og forteller om hvordan titusenvis av kvinner og menn lider under en æreskultur de fleste av oss nekter å tro kan eksistere i dagens Norge.I Norge ser vi nå en fremvekst av klanbasert kriminalitet som knuser liv.I høst ga han ut kriminalromanen "Den ingen ser" som iNyheters featureredaktør Ole Asbjørn Ness er svært begeistret for. Han er ikke alene om det. VGs anmelder ga terningkast seks, og skrev: "Savner du litteratur som virkelig tør å gå inn i sin tid? Da bør du lese krimboken «Den ingen ser». Et harmdirrende oppgjør med holdninger og kulturer som gjør det mulig å undertrykke unge, nordiske kvinner på det groveste."Nettavisens anmelder var også svært begeistret og skrev: "For meg er det åpenbart at Bjøranger har politiske hensikter med handlingen han legger inn i boka. Dette er ikke bare påfunn, fiksjon og underholdning. Det er faktisk svært alvorlig - hvis han har rett.I så fall er også Norge (som Sverige) på vei til å få store parallellsamfunn der kriminelle klaner og familier bestemmer det meste. Og der ÆRE med stor Æ styrer spesielt kvinnenes liv."Hør hele den rystende samtalen i dagens utgave av podkasten Ness hvor Bjøranger innimellom æresproblematikken også gir sine skrivetips til vordende forfattere.
-
Milliardæren og gründeren Jens Rugseth tar et knusende oppgjør med politikere som sløser, tvinger fremtiden ut av landet, og lar skolen og annen kjernevirksomhet forfalle.
– Det tok mange timer fra Titanic traff isfjellet, til det sank, sier Jens Rugseth og sammenligner dagens Norge med luksusskipet som ikke kunne synke, men som likevel sank i 1912 og hvor omlag 1500 mennesker døde.
Selv har han forlatt skuta, og flyttet til Sveits, men han fortviler over politikere som ikke evner å endre kurs.
Ifølge DN kunne fortelle har over 500 nordmenn med minst 25 millioner kroner i verdier allerede flyttet til Sveits, og flere gjør seg klare til å dra.
– Utenlandske investorer jeg snakker med forstår ikke hva som skjer. Hvorfor skader dette vakre landet som har alt og som kunne blitt best i verden, seg selv. De forstår det rett og slett ikke, sier Rugseth.
I dagens ferske utgave av podkasten Ness møter vi forretningsmannen Jens Rugseth. I løpet av førti år har han skapt tusenvis av arbeidsplasser og enorme verdier, men da han forstod at selskapene hans måtte betale 1 milliard kroner ekstra i utbytte, for at han skulle betale 50 millioner kroner i skatt, ga han kona klar beskjed.
– Vi må flytte.
Å årelate bedriftene i et system som straffer norsk eierskap, kunne han ikke leve med.
Alternativet var å sparke masse mennesker, og droppe vekstambisjonene til selskapet. Men politikerne tror at jeg har disse pengene liggende i madrassen.
Nå kunne han holdt kjeft og nydt livet i Sveits, men isteden synger han altså ut mens han er innom Norge en snartur i julen.
– Jeg har seks barn og barnebarn igjen i dette landet. Jeg føler jeg må synge ut av hensyn til dem og alle andre. Politikerne forstår ikke hva jeg snakker om, men fra vanlige folk får jeg mye støtte.
Han mener at dagens kurs er rett og slett farlig.
– Vi har en politikk som skaper utenforskap, og politikere som sløser vekk oljefondet på tomme prestisjeprosjekter.
I samtalen går Rugseth gjennom et bredt spekter av temaer: Offentlig sløsing, helsevesenet i Norge versus i Sveits, folkeavstemning, hva han tror om fremtiden.
– Den største verdien vi har er menneskene i dette landet. Nå sløser vi med dem.
Se eller hør hele den herlige episoden her.
Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.
-
Hva er det hellige? Hva er dødssyndene? I dagens utgave av podkasten Ness går vi i nærkamp med tilværelsens aller største spørsmål.Teologen og katolikken Kim Larsen har gitt ut boken Det sanne, det gode og det skjønne som Ole Asbjørn Ness har lest og er blitt svært begeistret for, nå gjester han podkasten Ness, og de har lang samtale som etterhvert beveger seg over i de syv dødssyndene.Har begreper som synd i det hele tatt noen relevans i moderne, sekularisert verden? Er ikke begreper som dødssynd og Gud veldig gammeldagse?Graver vi dypt nok, ender vi fort i teologien, tror Ness, som til og med må forklare sitt eget sinneutbrudd da han skulle hente Larsen med bil.Larsen snakker og skriver klokt om at vi mennesker både har behov for og lengter etter det hellige. Noe som bryter gjennom hverdagsligheten og løfter både oss selv og alle rundt oss.Sammen med Ness går han etterhvert gjennom de syv dødssyndene, hvorav Ness må innrømme å ha begått opptil flere.En samtale som passer alltid, men kanskje aller best nå i julen.Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.
-
Espen Nordhus er investor i selskapet Norsk Kjernekraft, som arbeider for å få bygget kjernekraftverk i Norge.
I denne podcasten forteller han at debattklimaet rundt det grønne skiftet og energipolitikken vår er i endring. Nå er det blitt mer greit å snakke om billig energi og forsyningssikkerhet enn hva det har vært tidligere, erfarer Nordhus.
– Man kan ikke bare bytte ut fossile brennstoffer over natta, og det har folk begynt å forstå.
Ole Asbjørn Ness skyter inn: «vi har faktisk en virkelighet vi må forholde oss til».
Klimaaktivistenes løfter om billig og god energifosyning fra sol og vind får totalslakt i denne podcasten. Skal vi ha billig, stabil og klimavennlig energi, må vi satse på kjernekraft, slår Espen Nordhus fast.
Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.
-
Om mindre enn 30 dager tar Trump over som president. Formelt.. for i praksis synes allerede USA å bli styrt ut fra Mar-a-Lago.Så hva skjer i verden nå?Lurås siterer Trumps egen opplevelse av at alle nå vil være "hans venn". I motsetning til den første perioden. I og utenfor USA har man normalisert Trump og det han står for. Hele den politiske og kulturelle aksen har skiftet til høyre.Ole Asbjørn Ness trekker opp fire temaer for samtalen.For det første Midtøsten. – Assads fall i Syria endrer det meste, mener Lurås.Og knapt noen kunne forutse at han ville falle så raskt. Hæren besto av 200.000 mann, opprørerne var færre enn 40.000. Men Assads styrker var en papirstyrke viste det seg. Moral på bunn.Nå er Irans "motstandsakse" mot Israel bare en skygge av seg selv. Det er ikke geografisk kontinuitet til Hezbollah i Libanon, som i seg selv er kraftig svekket av israelske angrep.Det er åpent hva som skjer videre i Syria. Stabilitet er neppe det mest sannynlige. Men utvikling og utfall i Syria er langt viktigere for regionale og internasjonale aktører enn palestinernes "sak".– Det gir Netanyahu og Israel friere tøyler i Gaza og på Vestbredden, sier Lurås.Muligheten for ytterligere israelske angrep mot iranske atomanlegg er også økt. Trump er mer tilbøyelig til å gi grønt løs og den nødvendige, dyptrengende ammunisjonen.Ukraina er det andre temaet på agendaen.Trump sa på en pressekonferanse denne uken at Ukraina blir vanskeligere å få ordnet enn Midtøsten.Det er en god ting at han er realistisk på utfordringene, mener Lurås. Ness nevner at norske politikere overbyr hverandre om å sende penger dit. Er det fornuftig fra et norsk realpolitisk perspektiv å holde krigen i gang og blø Russland for menn i kampklar alder? spekulerer/spør Ness.Denne påfølgende diskusjonen bør du høre i sin helhet i selve podden.Om konkurransen mellom Kina og USA er det enighet om at det var en tabbe av USA å hjelpe Kina inn i verdensøkonomien på 1980-tallet og frem. Nå har de blitt en rival om globalt hegemoni.Men gjort er gjort.Lurås er optimistisk på at Trumps pragmatiske og ikke-ideologiske tilnærming er gunstig med tanke på å holde rivaliseringen på et så lavt bluss som mulig mellom de to gigantene.Til sist er det utenriksminister Espen Barth Eide som er temaet. Ness mener han fremstår som en byrde for Norge og er langt ute med sin ideologisk baserte kritikk av spesielt Israel.Lurås sier Barth Eide har vært en del av den utenrikspolitiske eliten i Norge siden 1990-tallet, på en tid da svært mange tenkte som ham. Problemet er at verden har beveget seg videre, men det ser ikke ut som Barth Eide har gjort det.Han fremstår derfor som en anakronisme.Lurås mener Barth Eide ikke kommer til å være særlig kompatibel med Trumps folk, og at det beste er om Støre bytter ham ut før 20. januar.Men det er ikke sannsynlig.Dette er bare et kortformat av samtalen. Den bør lyttes til i sin helhet.
-
Fredag kveld kjørte en 50 år gammel mann med opprinnelse fra Saudi-Arabia inn i en menneskemengde på et julemarked vest for Berlin. To er drept og 15 kritisk skadd.På sosiale medier pekte mange på islamisme som motiv.Men etterhvert har det kommet fram at mannen, som kom til Tyskland i 2006 og fikk asyl i 2016 har blitt en kritiker av islam.Ole Asbjørn Ness var en av dem som var ute og pekte på islam, ironisk omtalt som "fredens religion" som det ideologiske grunlaget for handlingen.– Her er det bare å innrømme at reptilhjernen min tok kraftig feil, sier Ness om sin egen forhastede kommentering på X.Men islamister har tidligere angrepet julemarkeder i Tyskland. Det er ikke "unaturlig" at folk tok til tastaturet, eller gir de et bilde av sine egne fordommer?Hva vet vi om mannen bak, Taleb Al Abdulmohsen, og hvordan kommer nyheten om hans bakgrunn til å spille seg ut på sosiale medier?Hør diskusjonen mellom Ness og iNyheters redaktør, Helge Lurås.Lurås sier det er en meget spesiell sak der han tror omstendigheten kommer til å sette i gang en rekke konspirasjonsteorier om at det hele var iscenesatt for å diskretirere islam- og innvandringskritikere og høyresiden.Men Lurås tror mentale forhold og psykiatri hos gjerningspersonen er en mer sannsynlig forklaring.
-
Det er borgerkrig i Arbeiderpartiet, og soleklart borgerlig flertall på alle meningsmålinger, men seieren ikke gitt, advarer Kristin Clemet, leder for tankesmien Civita.– Mange jeg snakker med i næringslivet er helt overbevist om at den rødgrønne regjeringens dager er talte. De kan være for seierssikre, sier Kristin Clemet.I den ferske utgaven av podkasten NESS går Kristin Clemet, tidligere statsråd, og en av de fremste arkitektene av borgerlige samarbeid, gjennom årsakene til Frps himmelferd, regjeringens upopularitet, og hvordan hun tror valgkampen vil utvikle seg fremover.I over en time gir hun oss et dypdykk i hvorfor Høyre setter borgerlig samarbeid nesten over alt, hvordan og hvorfor Venstre har flyttet seg i innvandringspolitikken, om FrP har vært gjennom en runde i vaskemaskinen til pr-byrået First House, og om Krf og Venstre vil klare sperregrensen?I en time gir hun deg et dypdykk i den politiske situasjonen. Men betyr en borgerlig regjering at offentlige utgifter vil bli mer fornuftige? – Nei, frykter Clemet. Hør hvorfor her.
-
– Kutt de føkkingskablene, fødselsraten må opp, Norge skal aldri bli noe Libanon, utenlandskablene skulle aldri vært bygd, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum og slipper seg helt løs i podkasten Ness.Det hagler med kontroversielle meldinger fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Vedum lover blant at Norge aldri skal føre en slapp innvandringspolitikk slik at Norge begynner å minne om Libanon, og han skryter av at SP er mye strengere enn Frp mot kvoteflyktninger, og hva gjelder strømprissjokket sier han at hvis han fortsatt hadde vært i opposisjon så ville Vedum ha sagt akkurat det samme som Øystein Stray Spetalen: Kutt de føkkings kablene.– Frp er veldig flink til å prate om streng innvandringspolitikk, men justisminister Mehl har strammet inn mye mer enn justisminister Sylvi Listhaug gjorde, understreker han.Men problemet var en arv fra Erna Solberg og Fremskrittspoartiet, og Senterpartiet har gjort så godt de kan sammen med Arbeiderpartiet understreker han.I podkasten er Vedum veldig tydelig på de store utfordringene fremover: Norge må ha kontroll på nasjonale ressurser, men han mener at Senterpartiet fått til så godt de kunne med Arbeiderpartiet.– Husk at med Høyre ville det vært enda flere utenlandskabler.Han er enig at de norske fødselstallene må løftes, og vil ha en streng innvandringspolitikk.Er han med på et innvandringsforlig og et forlik om olje- og gasspolitikken mellom regjeringen og Høyre? Svaret på det får du hvis du hører hele den spennende podkasten som sprenger rammene for enhver Dax18 eller Debatten sending.
-
Sjeføkonom i Sparbank 1 Gruppen, Elisabeth Holvik, avlyser rentekutt fra Norges Bank torsdag. – Norsk økonomi har store underliggende problemer.I den ferske utgaven av podkasten Ness tar hun et knallhardt oppgjør med den økonomiske politikken som føres i Norge.– Politikerne ser kun på det kortsiktige bildet og lager budsjetter fra år til år. USA raser fra Europa og Norge, men i Norge trøster vi oss med at vi tross alt har et digert oljefond.Sant nok tror hun at det kanskje blir en marginal reallønnsøkning til neste år, men det må ikke skygge for det store bildet, og det er at Norge har enormt med problemer: – En gang var Norge et mini-Sveits. Et trygt og stabilt land, hvor man gjerne flyttet pengene sine. Nå er Norge blitt et land hvor pengene rømmer fra.Årsakene til at det skjer er mange: – Vi har høye skatter og stor offentlig sektor, men få tror at vår offentlige sektor er mye bedre. Vi har ikke brukt oljepengene til det vi sa vi skulle gjøre, lavere skatter og produktive investeringer, istedenfor blåser vi opp offentlig sekor, og hver gang en offentlig ansatt får høyere lønn for å gjøre samme jobb, så fremstår det i statstikken som økt produktivitet.To felter hun spesielt trekker frem er eierbeskatning og utdanningssystemet: – Vi bygger ikke eiermiljøer som kan utvikle de nye selskapene, og vi har et skolesystem som er veldig dyrt, men som gir oss veldig dårlige resultater.Hør hele den knusende analysen i podkasten Ness.
-
De to eks-statsrådene Ingvild Kjerkol (Ap) og Ola Borten Moe (Sp) drømmer om gasskraftverk, strengere innvandringspolitikk, og mener at Tysklands energipolitik er klinkokos.
I kveldens nye episode av podcasten 'Ness' lærer de tre at de er enige om mye, og leker med tanken om å etablere et parti sammen.
– "Realitetspartiet" skal meisle ut reelle løsninger på reelle problemer! sier Kjerkol.
Borten Moe tilføyer at det måtte blitt et viktig fokus for partiet å forenkle offentlig sektor og byråkratiet. Når systemet bir for stort, tregt og uforståelig, så mister folk tillit.
-
MDG-politiker Eivind Trædal tar et voldsomt oppgjør med iNyheters feature redaktør, Ole Asbjørn Ness' og hans bøllete tone på X, Trump-støtte og bagatellisering av klimatrusselen.– Jeg har blitt mildere og mer saklig, mens på sosiale medier blir du verre og verre, Ness, hevder Eivind Trædal som reagerer på å ha blitt kalt soyboy som griner over valget.Han tar et oppgjør med det han kaller det reaksjonære instinktet, hvor man polariserer, og mener at din fiendes fiende er din venn.Eivind Trædal er 4. kandidat til stortinget for Miljøpartiet De Grønn, og gruppeleder for MDG i Oslo bystyre. Det er især to standpunkter hos Ness som får blodet til å koke hos Trædal.Det første er at Ness støttet Trump ved presidentvalget.– Trump er farlig for Norge, farlig for Europa, og en mulig trussel mot demokratiet i USA, hevder Trædal.Dessuten mener han at Ness bagatelliserer og nekter å ta innover seg hvor alvorlige klimatrusselen er.– Mennesker som Ness kaller seg for realister, men med en gang det kommer til klimatrusselen så nekter dere plutselig å ta realitetene og vitenskapen innover dere.Han mener det er på overtid å våkne opp.Klimaøkningene er her allerede, konsekvensene vil bli svært alvorlige, og alt du gjør er å bagatellisere det hele, hevder Trædal.
-
Ap-veteranen Trond Giske gjorde nylig comeback i politikken da han ble valgt som førstekandidat på Stortingslista for flykeslaget i Sør-Trøndelag.
Mandag var han på besøk hos iNyheters studio og gjestet podcasten til Ole Asbjørn Ness, hvor de to snakket om velgerflukten fra Arbeiderpartiet, den norske skolen, energipolitikk og fremtiden til partileder Jonas Gahr Støre.
-
NTNUs superforsker Jonas Kristiansen Nøland og den eneste energipolitikeren i Norge som kan regne, Kjell Erik Eilertsen, endevender DNVs ferske rapport om energiomstillingen i Norge i rykende fersk episode av podkasten Ness.Det finnes knapt en merkevaret som har større tyng og mer soliditet enn Det Norske Veritas. Men da iNyheteres featureredaktør Ole Asbjørn Ness leste rapporten hvor de beskriver Norges mest sannsynlige energifremtid frem mot 2050’, konkluderte han med at den var batshit crazy.– Jeg inviterte DNV til podkast, men de hadde dessverre ikke anledning, men jeg ble sittende med en underlig følelse etter å ha lest rapporten deres: Enten så er DNV helsprø, klinkokos gale som leverer en prognose om fremtiden som de vet må være feil, eller så er det jeg som er helsprø.Noe av det som provoserer Ness finner man i grafen fremover. Der spår f.eks. DNV at Norge "mest sannsynlig" i løpet av 26 år skal bygge opp hydrogenproduksjon som vil kreve 49 med TWh i året, eller omlag 1/3 av dagens kraftproduksjon.Ness ler seg fillete av den spådommen.For å vurdere om det er Ness som er sprø eller DNVs Energy Transition Outlook Norway 2024 som var sprø, eller begge, hentet Ness inn førsteamanuensis Jonas Kristiansen Nøland og MBA og sivilingeniør, Kjell Erik Eilertsen, energipolitisk talsperson for INP, til en samtale om rapporten.Da gikk det en kule varmt.Så varmt gikk det for Ness at han etterpå kom på et nytt ord for å stemple den virksomheten som gale «rapportskrivere» som DNV bedriver:– De holder på med samfunnsøkonomisk kriminalitet. De skal bygge ut masse ulønnsom kraft produksjon som skal brukes av ulønnsomme «grønne» fjaseprosjekter, og så skal Norge i tillegg eksportere enorme mengder strøm. Det er helsprøtt, sier Ness.Om Kristiansen og Eilertsen går like langt som Ness, det får dere vite ved å lytte til podkasten.DNV fikk lytte til podkasten før publisering, de har dessuten stående tilbud om å stille til podkast selv. De sendte følgende tilsvar:«Vi er glade for at våre analyser av den norske energiomstillingen engasjerer. Rapporten dere viser til beskriver DNVs syn på den mest sannsynlige utviklingen av Norges energifremtid. Funnene i rapporten er basert på vår globale fremskrivningsmodell for verdens energisystem, og dette er funn vi er glade for at får oppmerksomhet. At noen ikke er enige i og debatterer våre analyser synes vi er helt fint. Vi ønsker å understreke at rapporten er utarbeidet av vårt forskningsteam med innspill fra en ekstern ekspertgruppe fra energisektoren, og at DNV er en formålsdrevet stiftelse uten eiere eller aksjonærer. DNV bruker 5 prosent av årlig omsetning til forskning og utvikling, som inkluderer våre Energy Transition Outlook rapporter. Med vennlig hilsen, Per Busk Christiansen, Kommunikasjonssjef i DNV.»Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.
-
I en rykende fersk utgave av podkasten Ness gir historiker Hans Olav Lahlum, og Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, forfatterrne av suksessboken Partiet, deg alt om den pågående maktkampen i Arbeiderpartiet.– Jonas Gahr Støre tror han har mye større støtte enn det han har, sier Jørgen Gilbrant.Historiker Hans Olav Lahlum trekker frem at hele fire ganger tidligere har en sittende statsminister fra Arbeiderpartiet blitt utfordret, men han tror at hele prosessen kan trekke ut i tid frem mot landsmøtet i april.Ifølge Suvatne og Gilbrant er det en stor krets av ledende tillitsvalgte som lenge har arbeidet for å få byttet ut Jonas Gahr Støre med Tonje Brenna. Planen var å få Støre til å trekke seg, men så ble alt lekket for tidlig.– Men hvis de mener at det er smart å bytte ut Jonas Gahr Støre med unge og relativt uerfarne Tonje Brenna, da må vel mange i Arbeiderpartiet være drittlei Støre på veldig mange områder samtidig, spør Ness.Svarene får du i podkasten.Uansett: Nå ruller maktkampen.Hør hva Hans Olav Lahlum, historiker som har skrevet biografier om bl.a. Haakon Lie og Reiulf Steen, og Partiet forfatterne Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne kommer frem til.– Siste setning i boka vår viser seg å være riktig: Arbeiderpartiet er maktkamp, sier Jørgen Gilbrant.Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.
-
Sunniva Rose er en norsk fysiker ansatt som kommunikasjonsdirektør i Norsk Kjernekraft. Hun har PhD i kjerne- og energifysikk ved Universitetet i Oslo hvor hun har forsket på bruk av thorium i kjernekraftverk. Men det er skilsmissen hennes som er tema i denne podcasten.
Samme dag som Russland lanserte sin fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022, ble Sunniva singel. Eks-mannen ville skille seg fordi han ikke "følte noe lenger".
Fysikeren som hovedsaklig har markert seg i den norske samfunnsdebatten som forkjemper for kjernekraft, forteller i denne podcasten om hvordan hun reagerte og håndterte skilsmissen.
Samtalen med Ole Asbjørn Ness sporer så over til de psykologiske og naturlige mekanismene i parforholdet.
– Ikke bli en rotte i parforholdet, skrev Sunniva i et innlegg på Facebook etter hun ble skilt. Derfor har vi tatt en lang prat om kjærlighet, parforhold og Vestens fremtid. Jaggu hadde kjernefysikeren mye si om dét og, skriver Ness om den nye podcasten.
Sunniva Rose er også kjent for sin rosablogg, hvor hun skriver om kjernefysikk, forskingsformidling, klær, mote, interiør og datterens oppvekst. Rose er også jevnlig deltaker i forskerpanelet i programposten «Abels tårn» i radioprogrammet Ekko på NRK P2. I 2020 ga hun ut boka Vi er stjernestøv - kjernefysikk for folk flest.
Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.
-
Etter en dramatisk nominasjonskamp, fikk Trond Giske førsteplassen på lista til Trøndelag Ap lørdag, og har med det sikret seg plass på Stortinget.
I 2018 valgte han å trekke seg fra flere posisjoner i partiet etter anklager om seksuell trakassering som kom i forbindelse med «Me Too-debatten». Giske benektet anklagene, men tok likevel selvkritikk for at han hadde oppført seg upassende overfor enkelte unge kvinner i partiet. I 2020 trakk han seg fra politikken og stilte ikke til gjenvalg til Stortinget i 2021.
Journalist Jørgen Gilbrandt og forfatter Elin Ørjasæter setter seg ned for en prat med Ole Asbjørn Ness for å diskutere Giskes comeback til politikken.
Har Ap-profilen fått sin straff?
Hvordan var nominasjonsprosessen som ledet til at Giske fikk førsteplass på stortingslista?
Og hvor alvorlige var anklagene mot Giske?
Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.
- Mostrar mais