Episódios
-
Amit Paul har en spännande bakgrund som internationell popstjärna, VD, managementkonsult och entreprenör. Idag driver han bla Innrwrks och podden World of Wisdom. Elsa Ardfors pratar med Amit om vad transformation betyder för honom och hur han använder systemtänkande i sina olika verksamheter. Det blir ett spännande samtal och en bra fördjupning i ämnet transformation.
-
“Tänk om …” – där har du en riktigt kraftfull fras för dig som vill driva förändring. I avsnittet pratar en panel av röster från Hello Future om hur vi börjat använda detta begrepp mer och mer, för att förenkla synen på vad innovation i sin kärna handlar om. Hur kan du sänka trösklarna i innovationsarbete och våga leda utanför den inslagna vägen, med hjälp av “Tänk om”? Som bonus: Blir du sugen på Tänk om-kortleken vi pratar om (och använder!) i avsnittet, mejla [email protected]
-
Estão a faltar episódios?
-
I det här avsnittet samtalar Leif och Elsa med Tony Sandberg som är Vice President på Scania Pilot Partner. Det blir ett givande samtal om elektrifiering, autonoma fordon, men kanske framförallt systeminnovation. Tony bjuder generöst med sig av sina erfarenheter från att driva systeminnovation hos Scania med partners sedan 2008.
-
I det här avsnittet pratar Elsa med HFs utvecklare Jonas och Anton om den historiska och nutida utvecklingen av AI, begränsningar och användning. Om trenden att använda AI som en feature snarare än en produkt, och den evigt återkommande tendensen av att fokusera på en lösning istället för behovet.
-
I många utvecklingssammanhang finns ett behov av att förändra beteenden och förnya organisationskulturen. I detta avsnitt pratar Leif med Emma Forsgren, vd på Doings, om hur ni genomför dessa förändringar. De ger också värdefulla tips för dig som vill fördjupa dig i ämnet. Har du ambitionen att påverka och driva förändring eller är del av en ledningsgrupp är detta avsnitt guld värt.
-
3 Box-modellen är den modell Hello Future refererar till allra oftast och återkommer till i projekt efter projekt – varför? Samuel och Kalle pratar om vad vi lärt oss efter (betydligt) mer än 5 år av analyser, workshops och tänkande med modellen. Vilka styrkor gör att modellen hållit över tid? Vilka fallgropar ser vi att organisationer går i när de applicerar modellen? Och finns det verkligen en box som är bäst att börja med?
-
Vad händer där ute? Vi tar pulsen på innovationsfrågan. Halvvägs in i 2024 zoomar vi ut och tittar på hur innovations- och utvecklingsarbetet går i svenska organisationer. Utifrån alla möten, mässor, onlinediskussioner, projektutlysningar och inte minst genomfört arbete med våra kunder, var ser vi de största hindren i innovationsarbetet just nu? Samuel, Leif och Tobias pratar om allt från AI och digitalisering till den farliga projektifieringen och ingenjörstänkets dominans i hållbarhetsfrågan. Del 2 av 2
-
Vad händer där ute? Vi tar pulsen på innovationsfrågan. Halvvägs in i 2024 zoomar vi ut och tittar på hur innovations- och utvecklingsarbetet går i svenska organisationer. Utifrån alla möten, mässor, onlinediskussioner, projektutlysningar och inte minst genomfört arbete med våra kunder, var ser vi de största hindren i innovationsarbetet just nu? Samuel, Leif och Tobias pratar om allt från AI och digitalisering till den farliga projektifieringen och ingenjörstänkets dominans i hållbarhetsfrågan. Del 1 av 2.
-
Innovationsteater är ett begrepp som används om innovationsarbete som fokuserar för mycket på ytan och att de ska se ut som att något händer – men mycket till realiserade värdefulla lösningar blir det inte. I det här avsnittet resonerar Elsa, Simon och Samuel om vad innovationsteater är, varför vi alla hamnar i det ibland och vad ni kan göra för att motverka det, så att ni faktiskt får effekt av ert arbete och inte bara en till workshop med lappar och goda intentioner.
-
Många organisationer har fått en omfattande trendrapport i knäet utan att veta hur de ska agera på informationen. I det här avsnittet ger vi vår syn på hur. Om man har identifierat en trend som relevant för ens organisation, vad kan man göra då? Hur kan man arbeta med den? och hur stresstestar man nuvarande strategi mot trenden? Per Lundgren i samtal med Anna Viggedal och Jonas Persson.
-
Hur kommer man igång och vilka tips finns för att bli duktig på att skapa och använda AI-bilder? I detta avsnitt av Transformationspodden utforskar Tove Mohall tillsammans med AI-konstnären Annika Bäckström hur AI-bilder kan fungera för att snabbt visualisera idéer i innovationsprocessen. Annika guidar oss genom vilka verktyg som finns och delar med sig av sina tankar om framtiden för AI och kreativt skapande.
-
Bra strategi är en förutsättning för riktigt bra innovationsarbete – men klassiska missar gör många strategier oanvändbara och rent kontraproduktiva. Per och Samuel dyker ned i vad en bra strategi egentligen är, hur ni undviker de 5 vanligaste fallgroparna och skapar utrymme för innovationsarbetet att lyckas. De pratar bl.a. om den stora skillnaden mellan planer och strategier, om vikten av begränsning och hur en bra strategi bör rymmas på en A4.
-
"Vi måste bli bättre på att samverka för att lyckas med den hållbara omställningen" lyder råden ända från regeringen ner till våra egna verksamheter. Men vad är det egentligen samverkan löser? När borde vi strunta i det och vad ska vi tänka på om vi faktiskt ger oss in i ett samverkansprojekt? Om detta och mycket mer pratar vår hållbarhetsstrateg Elsa Ardfors med Viktor Elliot, doktor i företagsekonomi, om i detta avsnittet.
-
I det här avsnittet pratar Jenny, Jonas och Per om den kritiska andra lådan i 3-box-modellen, den som handlar om att sluta göra saker i syfte att kunna röra sig framåt mot nästa version av ens verksamhet.
Samtalet berör bland annat vikten av att ha en tydlig bild av vart man ska för att kunna identifiera det som håller en tillbaka, att vi lever i en add-on-kultur och att det finns 3 bra frågor att ställa för att hitta det där vi borde sluta med. Avsnittet tar stöd i 3box-modellen av Vijay Govindarajan. -
När var senaste gången du deltog i ett dåligt planerat möte? Kanske handlade det om att mötesledaren inte hade hunnit förbereda mötet ordentligt, att syftet var otydligt eller kanske tog en av deltagarna över mötet helt. Vilket ansvar har man egentligen som mötesdeltagare? När borde man ingripa och när går man över gränsen? I detta avsnitt av Transformationspodden dyker Tove Mohall och Simon Mare ner i ämnet “guerilla-facilitering”. De diskuterar vilka friheter man kan ta sig som mötesdeltagare och ger 9 konkreta tips för hur du kan agera nästa gång ett möte är på väg åt fel håll.
-
AI är ett stort ämne. I här avsnittet bryter Anna, Jonas och Jonas ner det till Hello Futures egen vardag och pratar om hur de själva använder AI som framförallt assistent och coach.
Anna sitter i Stockholm en bit ifrån närmsta kollegorna och använder AI som coach för att snabbt bolla och få input, framförallt i tidiga faserna av en uppgift eller ett projekt.
Jonas Larsson ser delvis AI som en nyanställd som man kan delegera de mindre stimulerande och mer repetitiva uppgifterna till för att sedan lägga på sin egen touch på slutet.
Jonas Persson lyfter superkraften i att snabbt kunna tekniskt prototypa fram saker utifrån att han vet exakt hur han vill att det ska funka och t.ex. vilka felmeddelanden han vill ha ut om någonting går snett. Det har gett honom en helt ny dimension jämfört med att gå till någon av utvecklar-kollegorna och tagit ner tiden från idé i huvudet till prototyp. -
Vad är en indikator och varför är de så viktigt att vi väljer rätt sådana, såväl i vårt hållbarhetsarbete som i annat utvecklingsarbete? I det här avsnittet hör du Elsa Ardfors, hållbarhetsstrateg på Hello Future, i samtal med bl.a. Johanne Lindgren, hållbarhetschef på kommunala bostadsbolaget Bostaden i Umeå. De resonerar om varför det är så svårt att sätta rätt mätetal och indikatorer, varför vi måste utmana oss att följa upp även det mjuka och om de områden där vi har mest att göra med att utveckla bättre indikatorer.
-
I det här avsnittet delar vi tankar och erfarenheter av att jobba med framtiden tillsammans med våra kunder. Vi pratar om strategisk framsyn som en allt viktigare del av moderna organisationers navigationssystem, och om vikten av att omsätta lärdomarna av framsyn i beslut, planer och strategi här och nu. Vi beskriver också hur vi arbetar med att levandegöra signaler och trender i form av scenarior och varför det är så viktigt att leva sig in i flera olika versioner av framtiden.
-
Vi startar igång det nya poddåret med ett avsnitt där vi på Hello Future utforskar vad 2024 kommer att innebära - både i stora som små penseldrag. Leif Rehnström, Jonas Persson och Johan Lager dyker in i en serie spaningar i ett nyfiket samtal om hur nuvarande trender och kommande händelser kan komma att forma året. Hur påverkas vi av att att nästan hälften av världens befolkning kommer delta i demokratiska val under 2024? Vad blir nästa steg i trenden med generativ AI och vilka perspektiv blir betydelsefulla för att leda innovation i en turbulent (men rolig) tid?
Anmäl dig till Hello Futures Träningsläger för innovationsledare: https://hellofuture.se/traningslager-innovationsledare/
Ladda ned vår guide till systematisk innovation: bit.ly/3sZSW9V
Prenumerera på vårt nyhetsbrev: bit.ly/3yu2XwX -
Vi har fått respons på vår prototyp! I årets sista avsnitt sätter sig Johan och Samuel ned för att gå igenom den och blicka tillbaka på den mini-innovationssprint de genomförde för att ta fram konceptet för avsnitt 100 (vilket finns dokumenterat i själva avsnitt 100!). Vad lärde de sig av användartestet och processen i sig? Vilka idéer hade lyssnarna för situationen som beskrevs i caset i “Innovationsfallet”-prototypen? Fira in julen med Transformationspoddens traditionsenliga mysiga julavsnitt!
- Mostrar mais