Episódios

  • Annemieke Bosman praat met schrijver en journalist Jeroen Thijssen. Hij schreef een biografie over de Nederlandse tekenaar Peter Pontiac.

    Peter Pontiac is een van de meest bewonderde Nederlandse stripmakers en illustratoren. Ook in het buitenland wordt zijn werk enorm gewaardeerd om de dynamiek van de tekeningen en de kracht van zijn verhaallijnen. Hij was een van de eerste striptekenaars in Nederland die seks, rock en drugs in zijn tekeningen verwerkte. Pontiac publiceerde in stripbladen als Aloha en Hitweek, maar ook in Vrij Nederland, Muziekkrant Oor, Rolling Stone en de nrc.
    Peter Pontiac kickte af, werd vader, burgerman en gevierd illustrator. Hij publiceerde Kraut, de eerste Europese stripbiografie, over zijn dominante vader die zelfmoord pleegde. Het boek werd bekroond met de Professor Pi- en de Marten Toonderprijs. In 2011 werd hij geveld door hepatitis C, destijds niet met medicijnen te behandelen. Zijn laatste levensfase verwerkte hij in een boek over de dood, dat in 2015 postuum verscheen als Styx, of: De zesplankenkoorts

  • Annemieke Bosman in gesprek met Jorien van Nes, regisseur.
    Het is een van de meest bizarre kunstroven ooit: vier Roemeense mannen stelen in 2012 zeven wereldberoemde meesterwerken uit de Rotterdamse Kunsthal. De schilderijen zijn miljoenen waard, maar blijken waardeloos in handen van de onervaren kunstdieven. De film Kunstroof van regisseur Jorien van Nes reconstrueert op basis van politieverhoren de gebeurtenissen in al zijn spannende details. Wat is eigenlijk de waarde van kunst?

    Jorien van Nes is regisseur van films en documentaires. Van Nes maakte dramaproducties als Leuk voor later en Den Helder en de documentaires With Love from Russia en Goede Moeders.

  • Estão a faltar episódios?

    Clique aqui para atualizar o feed.

  • Tim Hofman heeft zich in zijn tien jaar als onderzoeksjournalist en programmamaker van onder andere BOOS, Pak De Macht en Over Mijn Lijk steeds beziggehouden met de vraag: Als we ervoor zorgen dat angst een minder grote rol speelt in ons bestaan, welke ruimte levert dat dan op? In zijn nieuwe boek Goede moed onderzoekt en bespreekt Tim Hofman angsten die onze samenleving stevig in de weg zitten. Hij zoomt in op onze persoonlijke angsten en overwegingen; waarom zijn we zo verslaafd aan persoonlijke groei, en is stilstand echt zo eng? Is deugen misschien niet zo spannend als men doet lijken? En hoe ga je om met faalangst (bijvoorbeeld als John de Mol op je zit te wachten)? Annemieke Bosman gaat met Tim Hofman in gesprek.

  • Brecht van Hulten praat met conservator Imara Limon over de tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? die nu te zien is in het Amsterdam Museum.

    Vierhonderd jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat nu New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van het huidige Manhattan. Het Amsterdam Museum maakt samen met het Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van de Lenape – oorspronkelijke bewoners van dit gebied in de Verenigde Staten – een tentoonstelling over deze gedeelde geschiedenis. De tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? Het Inheemse verhaal achter New York is van 16 mei tot en met 10 november 2024 te zien in het Amsterdam Museum aan de Amstel. In deze tentoonstelling wordt vanuit Inheems perspectief gekeken naar de decennialange periode van Nederlandse kolonisatie van het gebied, de gevolgen hiervan voor de Inheemse bewoners en hun strijd

  • Annemieke Bosman in gesprek met documentairemaakster Britta Hosman.
    Britta Hosman nieuwste documentaireserie gaat over de Zusters van de Goede Herder.
    Hosman beet zich drie jaar lang vast in de geschiedenis van de Goede Herder en sprak met de laatste getuigen. De meisjes van toen, de paar nog levende zusters en de huidige leiding van de nog altijd bestaande Zusters van de Goede Herder-congregatie. Gaandeweg ontdekt Britta de harde waarheid achter de ogenschijnlijk goede bedoelingen van deze kloosterorde. Haar zoektocht neemt een bizarre wending als ze tijdens het filmen in Almelo op onbekende graven stuit op een voormalig terrein van de Goede Herder. In hoeverre is er een overeenkomst met de graven die eerder gevonden zijn bij kloosters in Canada en Ierland?
    De documentaireserie Meisjes van de Goede Herder is vanaf maandag 3 juni te zien bij de VPRO op NPO2

  • Annemieke Bosman in gesprek met Karin Junger, filmmaker.

    Junger maakt voor de NTR de documentaire Free Space.

    Onder druk van activistische groepen wordt kunst steeds vaker gecanceld om ideologische redenen, vanwege ‘culturele toe-eigening’ of vanwege het verlangen naar een safe space. De kleur en gender van de kunstenaar lijken daarbij allesbepalend te zijn. Hoe verhoud je je hiertoe als kunstenaar? Is dit een verontrustende ontwikkeling of juist een teken van emancipatie? En wat betekent het voor de vrijheid van expressie?

    Filmmaakster Karin Junger ondervond de gevolgen van deze ontwikkeling al in 2017: ‘antiracistische activisten’ meenden dat ze niet het recht had om een documentaire te maken over haar donkere kinderen en hun vrienden. Ze deed dit toch (Ik alleen in de klas) maar bleef zich wel de vraag stellen: wie mag wat maken, wie bepaalt dat en op grond waarvan? Samen met een aantal kunstenaars onderzoekt Junger deze vragen in haar nieuwe documentaire Free Space.

  • Annemieke Bosman praat met schrijver Daan Borrel over haar debuutroman De Dragers.

    1996, een jonge vrouw overlijdt tijdens haar bevalling. Maria, advocaat en onlangs zelf moeder geworden, probeert de achtergebleven familie te helpen met de tuchtzaak. In 2023 zoekt rijschooleigenaar Sanae een manier om het verleden, dat zich na de geboorte van haar eerste kind opdringt, te kunnen dragen. Vita, een nuchtere bakker en intimiteitsactivist bij Wombs For All, draagt in 2035 een kind voor een homostel.

    Daan Borrel (1990) schrijft essays, proza en theater. In 2018 verscheen Soms is liefde dit, haar literaire en persoonlijke essay over verlangen en seksualiteit. Samen met Milou Deelen schreef ze het interviewboek Krabben – van vrouw tot vrouw (2020). In datzelfde jaar verscheen ook haar boek Jaar van het nieuwe verhaal, waarin Borrel de traditionele verhalen over vrouwelijkheid, intimiteit en liefde afbreekt en opnieuw opbouwt. Ze maakte de podcast Met z'n allen achter de kinderwagen, en dit voorjaar verschijnt ook Baren buiten de box van Bahareh Goodarzi waar ze aan meeschreef. 

  • Het Allard Pierson heeft onlangs een uitgebreide collectie liedjesbladen, liedboeken en prenten met afbeeldingen van straatzangers verworven. De 359 stukken zijn gedurende ruim veertig jaar bijeengebracht door verzamelaar, dichter en schrijver Arie van den Berg (1948). De zeldzame en grotendeels unieke stukken dateren uit de zeventiende tot de negentiende eeuw en zijn uitgegeven in Nederland, Duitsland, Ierland en Engeland. Met deze verwerving vult het Allard Pierson zijn verzameling van populair drukwerk aan met documentatie over muziekcultuur op straat. Annemieke Bosman gaat met Arie van den Berg in gesprek.

  • Brecht van Hulten in gesprek met Ana van Es, journalist en schrijver.

    Van haar hand verscheen de afgelopen week het boek De Bagdad-Berlijnexpress. In het boek brengt Ana van Es de geschiedenis van diplomatieke intriges tot leven.

    We stellen ons het Midden-Oosten voor als een regio vol oorlog en chaos. Maar er rijdt ook nog een trein doorheen, over een Europese spoorlijn van ruim een eeuw oud - aangelegd door Duitsers, Britten en Fransen die op zoek waren naar olie, oudheden en onontgonnen land.

    Hoe werkt het koloniale verleden door in het Irak en Syrië van nu? In De Bagdad-Berlijnexpress reist Ana van Es langs dit spoor, vanaf de Perzische Golf door het voormalige kalifaat van IS. Op de spoorlijn is de dood nooit ver weg. Maar het op het Centraal Station van Bagdad durven ze ook te dromen over toeristen die terugkeren en een snelle verbinding naar Europa.

    Ana van Es is journalist bij de Volkskrant. Ze werkte ruim vijf jaar als correspondent in het Midden-Oosten.
    In 2019 won ze een Tegel, de belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs, en werd e genomineerd als Journalist van het Jaar. Voor De Berlijn-Bagdadexpress reisde ze voor onderzoek af naar Irak, Syrië en Turkije.

  • Annemieke Bosman praat met Jan Konst, literatuurwetenschapper en hoogleraar Nederlands aan de Freie Universität Berlin, over zijn boek Papieren Vrienden.

    Wat is de zin van het leven? Voor een antwoord op die eeuwenoude vraag gaat Jan Konst nu eens niet bij filosofen of theologen te rade, maar bij zijn papieren vrienden: een keur aan personages uit achthonderd jaar Nederlandse literatuur.

    Sommige van hen kent hij misschien wel beter dan zijn vrienden van vlees en bloed. Ze begeleiden hem soms al decennialang. Wie kent niet zo’n personage dat je je hele leven bijblijft? Iemand als Onno Quist uit Harry Mulisch’ De ontdekking van de hemel of Marie Deniet uit De wetten van Connie Palmen.

    Zij stellen de grote vragen naar zin en zijn, omdat ze net als wij zijn onderworpen aan de condition humaine. Hoe gaan zij om met ongeluk, teleurstellingen, ziekte en smart – de vaste thema’s van ieder leven? Wat kunnen wij van ze leren? Hoe houden ze de moed erin?

    Daarover hebben ze heel wat te zeggen. Wie hun verhalen goed leest, zoals Jan Konst doet, zal zien dat hun inzichten ook voor ons van grote betekenis zijn.

  • Annemieke Bosman in gesprek met Juliette van Ingen, theatermaker.
    Samen met regisseur Romain Bischoff maakt Van Ingen de locatie voorstelling Café de Verlossing voor operagezelschap Silbersee.

    In een dorp waar de jeugd vertrokken is, heeft een bijzonder café intrek genomen in de plaatselijke kerk. Geen leven in de brouwerij? Niets is minder waar! Het gerucht gaat namelijk dat in deze kerk de 'eeuwige jeugd' te vinden is. Word je hier onsterfelijk verklaard, of voor eeuwig jong?
    Café de Verlossing is te zien op het Karavaan Festival 2024 (17 t/m 26 mei 2024).
    Juliette van Ingen is artistiek assistent, bewegingscoach en understudy vrouwenrollen.

    Als danseres is Juliette van Ingen jaren werkzaam geweest bij moderne dansgezelschappen zoals o.a. Conny Janssen danst en Krisztina de Chãtel. Vervolgens heeft ze zich gestort op
    alles wat beweegt. Als docent, repetitor en bewegingscoach heeft ze gewerkt met dansers, zangers en instrumentalisten bij diverse gezelschappen en opleidingen. Sinds 2013 heeft ze
    veelvuldig aan producties meegewerkt van Silbersee.

  • Annemieke Bosman in gesprek met Silke van Kamp, theater- en filmregisseur, dramaturg en schrijver.
    Samen met studenten van de Muziektheateropleiding van ArtEZ Arnhem maakt ze de een muziektheatervoorstelling over de woning- en arbeidsmarkt, getiteld Road to Nowhere.
    Een nieuw huis is vaak een nieuw begin, een nieuwe start. Voor elke levensfase. De krapte op de woningmarkt leidt tot veel onzekerheid bij jongeren. Zonder een stabiel inkomen en een geschikte woning stellen jongeren belangrijke beslissingen in hun leven uit.
    Road to Nowhere laat zien hoe generatie Z omgaat met alle onzekerheden van het leven.

    Silke van Kamp werd in 2019 genomineerd voor de BNG-Bank theaterprijs met haar afstudeervoorstelling Chimo Zei Lila, sindsdien maakt ze divers werk bij verschillende productiehuizen.

  • Anneleen van Offel is een schrijver die werkt vanuit onderzoek, de reis en de ontmoeting. In haar nieuwe roman De stem van Sulina reist ze langs de Donau van bron tot monding, wat voor haar tegelijk een mentale reis is naar het moederschap. Het is een boek over onrust, moederwoede, vanlife, rivieren en het klimaat. Annemieke Bosman gaat met Anneleen in gesprek.

  • Brecht van Hulten praat met architect en stedenbouwkundige Violette Schönberger over haar boek Paradijs van Imperfectie.

    Architecten ontwerpen het decor van andermans leven. Dat is een verantwoordelijkheid die vraagt om reflectie en een levendig publiek gesprek. Maar in het Nederlandse publieke debat is er weinig aandacht voor architectonische vraagstukken. Discussies gaan zelden over hoe de stad wordt ervaren, wat het betekent in een steeds drukkere stad te leven of wat het karakter is van de plekken waar we willen wonen en werken. 

    Dat moet anders, betoogt architect en stedenbouwkundige Violette Schönberger. Architectuur heeft een groot cultureel-maatschappelijk belang; het is immers het enige vakgebied waarin de stand van de samenleving een concrete ruimtelijke vertaling krijgt.

     
     
     

    Architecten ontwerpen het decor van andermans leven. Dat is een verantwoordelijkheid die vraagt om reflectie en een levendig publiek gesprek. Maar in het Nederlandse publieke debat is er weinig aandacht voor architectonische vraagstukken. Discussies gaan zelden over hoe de stad wordt ervaren, wat het betekent in een steeds drukkere stad te leven of wat het karakter is van de plekken waar we willen wonen en werken. 

    Dat moet anders, betoogt architect en stedenbouwkundige Violette Schönberger. Architectuur heeft een groot cultureel-maatschappelijk belang; het is immers het enige vakgebied waarin de stand van de samenleving een concrete ruimtelijke vertaling krijgt.

     
     
     

    Violette Schönberger is architect en stedenbouwkundige. Na haar studie aan de TUDelft werkte ze gedurende vijftien jaar als ontwerper voor verschillende architectenbureaus en voor de gemeente Rotterdam. Momenteel vormt ze samen met Tim Peeters FALSEWORK, een kritisch en oplossingsgericht ontwerpbureau met een brede blik op architectuur en stedenbouw. Violette gaf gedurende zes jaar les aan de KULeuven en is regelmatig gastdocent aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Ze schrijft columns over architectuur en stedenbouw op haar eigen platform www.fromscratch.work en voor Architectenweb en andere vakmedia. Ook was ze in 2022 gedurende enkele weken gastcolumnist voor de digitale Volkskrant. In 2019 won haar essay ‘Paradijs van imperfectie’ de Geert Bekaertprijs voor de architectuurkritiek.

  • Annemieke Bosman praat met toneelschrijver Annemarie Wisse over haar voorstelling In de lift, die wordt gespeeld door Theaterbolwerk Punch.

    In de lift is een tragikomische voorstelling waarin de wereld van een ambitieuze zakenvrouw, gespeeld door Rian Gerritsen, samenkomt met die van een gevluchte jongeman, gespeeld door Yazan al Hakim. Gaandeweg wordt duidelijk hoe ver ze van elkaar vandaan staan, maar direct óók hoeveel overeenkomsten zij hebben. Opgesloten in een benauwde ruimte zijn ze ongewild op elkaar aangewezen.

    Annemarie Wisse studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool (1994) en speelde tot 2001 bij diverse gezelschappen. Samen met o.m. Shireen Strooker maakte ze op basis van improvisatie voorstellingen en zo begon Wisse te schrijven voor theater. Ze bewerkten ook samen een Franse komedie met Peter Tuinman en Lieneke le Roux in de hoofdrollen. Naast het spelen ging Wisse zelfstandig schrijven. Voor haar tekst Vers uit de doos kreeg ze een eervolle vermelding bij de editie van Hollandse Nieuwe 2004. Ze schreef tussen ander werk door voor De Parade, jeugdvoorstellingen, Het Land van Ooit. In 2019 studeerde ze onder begeleiding van Magne van den Berg af aan de Schrijversvakschool. Wisse schrijft komedies die slecht aflopen. Naast haar werk als presentatietrainer speelt ze in kortlopende voorstellingen, hier en daar wat voor TV en schrijft.

  • Annemieke Bosman in gesprek met Elena Lindemans, documentairemaker.
    Lindemans maakt de vierdelige docuserie Een goede dood, die te zien is op NPO2.
    Daarin volgt Lindemans zes mensen die uit het leven willen stappen. De serie laat zien hoe mensen met hulp van een arts waardig mogen sterven maar ook hoe zwaar een euthanasietraject voor sommigen nog altijd is. 

  • Annemieke Bosman in gesprek met Dove van Duivenbode, schrijfster en documentairemaakster.
    Van Duivenbode schrijft literaire non-fictie en maakt documentaires. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en werkte voor onder meer NRC Handelsblad, KRO-NCRV en de VPRO. Haar boek Mijn Poolse huis, vakanties naar Auschwitz (2018) werd lovend besproken en bekroond met de Bob Den Uyl Prijs 2019.
    Deze week verschijnt het boek Oerbos. De strijd om de Europese natuur.

    Daarin staat de volgende vraag centraal: Hoe moeten we omgaan met de bossen van Midden-Europa? Rond die vraag lopen de gemoederen de laatste jaren hoog op, waarbij Oost- en West-Europese ideeën over de natuur lijnrecht tegenover elkaar staan. Wat willen we het liefste conserveren – bizons, bomen of onze tradities? Waarom werd er onlangs een Roemeense boswachter vermoord? Waar komt al het illegaal gekapte hout eigenlijk terecht?

    In een poging tot antwoorden te komen neemt Dore van Duivenbode haar intrek in een Pools internaat voor jonge boswachters in opleiding, observeert ze als vrijwilliger in een Nationaal Park wolvendrollen en bizonsporen, en spreekt ze betrokkenen bij het oerbos, van milieuactivisten en wetenschappers tot boswachters, jagers, en oude vrouwtjes die er al hun hele leven paddenstoelen verzamelen. Gaandeweg wordt de reis naar een van de mooiste plekken van Europa een verslag van haar lelijkste uitwassen.

  • In 2016 vindt een oudere dame per toeval de partituur van een opera, Ludmilla, die geschreven, gecomponeerd en eenmalig opgevoerd is door Joodse gevangenen in Kamp Westerbork in juni 1944. Journalist en podcastmaker Frank Kromer duikt in het verhaal achter de bizarre, komische opera die een daad van verzet werd. Lukt het om die voorstelling opnieuw tot leven te wekken? En wat zegt dit over kunst in tijden van crisis? Annemieke Bosman gaat met Frank Kromer in gesprek.

  • Brecht van Hulten in gesprek met Milou Gevers, regisseur van de documentaire Spijtmoeders.
    Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Spijtmoeders is een film over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn. Regisseur Milou Gevers sprak tientallen moeders en vond drie vrouwen bereid hier eerlijk over te spreken.

    De vrouwen vertellen over hun worstelingen met het moederschap, de schaamte en schuld die zij voelen, en de hoge verwachtingen die de maatschappij aan hen stelt.
    Spijtmoeders is op donderdag 16 mei te zien op NPO 2 in 2Doc.

  • Annemieke Bosman in gesprek met Sander Bax, schrijver van het boek Schrijversmythen.

    Literaire schrijvers beïnvloedden in de twintigste eeuw de publieke opinie, veroorzaakten oproer en putten daarbij uit hun persoonlijke levens. Veel schrijvers ontwikkelden zich tot publieke figuren die regelmatig te vinden waren in de media en daardoor een grote maatschappelijke impact hadden.
    Zodra schrijverschap een publieke aangelegenheid wordt, verandert de mens langzaam maar zeker in een mythe. In hun werk en in hun optredens geven schrijvers vorm aan vaak tot de verbeelding sprekende verhalen over hun schrijverschap. Voor die verhalen zijn verschillende veelvoorkomende schrijverstypes voorhanden, zoals de antiburger, de Grote Schrijver of de literaire beroemdheid.
    In elk hoofdstuk van Schrijversmythen staat een van die typen centraal en wordt duidelijk hoe schrijvers uit verschillende tijdsperioden dit type hebben ingezet om hun eigen identiteit als schrijver vorm te geven.

    Sander Bax werkt als hoogleraar onderwijs en cultuur bij het Tilburg Center of the Learning Sciences en bij het departement cultuurwetenschappen van Tilburg University. Hij publiceerde De taak van de schrijver (2007), De Mulisch Mythe (2015) en De Literatuur Draait Door (2019).