Episódios
-
Psykolog Akiah Astral har spesialkompetanse på behandling av reaksjoner etter traumer, og jeg drar på besøk til henne for å spørre om ulike typer traumer, og hvordan de best kan bearbeides. Vi får også snakket om farger, rytmer og en pyramideformet kake.
-
Hvis en rik person gir råtten mat til en fattig person, ville det være uhørt om den fattige nektet å ta imot «hjelpen»? Og kan denne problemstillingen overføres til vårt psykiske helsevern? Dette er et av temaene Erik Tresse og jeg diskuterer med filosof Lene Auestad.
-
Estão a faltar episódios?
-
Vi har besøk av Bengt Eirik Karlsson, som er leder av Senter for psykisk helse og rus (SFPR). Han er bekymret for fremtiden innen psykisk helsevern, blant annet fordi medisinfrie tilbud legges ned. Han mener også at regjeringen er på ville veier når den velger å forholde seg til psykisk helse, rus og vold under ett.
Håpet finner han hos brukerorganisasjonene.
Medprogramleder: Erik Tresse
-
Samtalen om psykisk helsevern bør løftes høyere opp på agendaen, og vi må stille spørsmål som ikke er truende for noen av aktørene. Vår gjest, Heine Steinkopf, som er fagleder ved RVTS Sør, synes vi bør diskutere om psykisk helsevern slik det er i dag faktisk bør legges ned.
Medprogramleder: Erik Tresse
-
Bergensskolen hadde store problemer og lå på bunnen av nasjonale prøver da vår gjest fikk i oppdrag av kommunen å snu utviklingen. I løpet av ett år klarte hun å få skolen til topps, og nå er hun godt i gang med å snu enda en skole. I denne episoden forteller rektor Bjørg Liseth Pedersen hva hun gjør for å hjelpe skolene med å lykkes. Og et av hennes hemmelige våpen er min medprogramleder, Hege Eika Frey.
-
Vi fortsetter samtalen rundt skolen, psyken, livet og døden.
-
Vi tre som lager Pia og psyken møtes i studio for å snakke om vårsesongen og våre tanker rundt skole og psykisk helsevern.
-
Terapeuter lærer mye teori, men de trenger også ferdighetstrening for å kunne hjelpe sine pasienter best mulig. Man kan lese side opp og side ned om validering, men det hjelper lite hvis man ikke faktisk evner å validere pasienten når man sitter i terapirommet. Psykologspesialist Vidar Maxmillian Husby vil gi terapeuter bedre hjelp til å lære å hjelpe.
Medprogramleder: Erik Tresse
-
De kaller seg en skrangleklubb som stolt befinner seg på den idrettslige olympiabunnen. Daglig leder i Tøyen Sportsklubb, Sindre Andresen, har skapt en klubb hvor det viktigste er at ungdommene lærer å stole på seg selv.
Medprogramleder: Hege Eika Frey
-
Svaret på det er ja. Jon Kvaal Pedersen jobber ved psykiatrisk akuttmottak på Lovisenberg sykehus, hvor de har redusert tvangen med over 80 prosent. Ett av grepene de har tatt er å fjerne beltesengen.
Medprogramleder: Erik Tresse
-
Synonymet til ensomhet er ikke å være alene; synonymet er å føle seg fortapt. Vi har besøk av forfatter av boken «Kart over ensomheten», Hilde Østby, og sammen med henne snakker vi om hvordan ensomheten oppstår i et barn, hvordan denne ensomheten kan komme til uttrykk, og hva skolen kan gjøre for å hjelpe.
Medprogramleder: Hege Eika Frey
-
Spesialist i psykiatri og overlege ved UiO, Jan Ivar Røssberg er gjest i ukas episode. Han underviser også leger i psykiatri, så er dermed en kapasitet når vi fortsetter å stille spørsmål rundt vårt psykiske helsevern, og om det fungerer som det skal.
Medprogramleder: Erik Tresse
-
Ole Martin Moen, professor i etikk, mener skolen utsetter barn for omsorgssvikt, og at dagens skole er et eksperiment vi ikke forstår konsekvensen av. Barnas sosiale og emosjonelle behov blir ikke ivaretatt, de tvinges gjennom lange skoledager, og de holdes selv ansvarlige for å oppnå de såkalte kompetansemålene, helt uavhengig av om forholdene ligger tilrette for at de skal kunne klare det.
Medprogramleder: Hege Eika Frey
-
Sosiolog og forfatter Linn Stalsberg mener det ligger en gjennomgående sorg bak psykiske lidelser, som kommer av at vi er frakoblet. Vi konkurrerer mot hverandre, og bærer følelsen av at vi ikke er helt bra nok. Hun mener nyliberalismen ødelegger menneskene, og vil åpne samtaler hvor vi søker etter en bedre vei.
Medprogramleder: Erik Tresse
-
I sin seneste film,The Recovery Channel, setter filmskaper Ellen Ugelstad søkelyset på tvang og dehumanisering når mennesker i krise møter systemer. Hun mener systemet er undertrykkende både for de som jobber der, de som skal ha hjelp, og for de pårørende. Hun etterlyser en faglig fornyelse og en større vilje til å prøve nye veier.
Medprogramleder: Erik Tresse
-
Opplevelser og historier preger hvem man er som lærer, mye mer enn det man har lest, forteller vår gjest , Per- Magnus Moe Thompson. Han har i sin doktorgradstudie forsket på sammenhengen mellom lederskap og den enkelte leders relasjonelle erfaringer. Forskningen forteller oss at det er det helt opplagt at lærere og rektorer blir bedre hvis man også jobber med innsiden, og sakte med sikkert er denne kunnskapen i ferd med å bli implementert i utdanningen.
Programleder: Pia Beate PedersenMedprogramleder: Hege Eika Frey
-
Vi har besøk av professor i psykisk helsevern, Ragnfrid Kogstad. Hun er kritisk til hvordan vårt psykiske helsevern fungerer, blant annet fordi hun mener det ligger en snever medisinsk forståelse i bunnen av psykiske lidelser; det er fortsatt medisiner og leting etter gener som dominerer. Hun mener at det egentlig er veldig enkelt: Vi trenger menneskelighet, og muligheten for å fortelle historien til noen som lytter.
Programleder: Pia Beate PedersenMedprogramleder: Erik Tresse
-
I denne tredje og siste episoden reflekterer vi rundt stillhet, mening og håp. Og ser at fylde ikke kan være uten tomhet, og at mening trenger det meningsløse.
Designer: Johanne Hjorthol
Fotograf: Jo Michael de Figueiredo -
Noe av det såreste som finnes er opplevelsen av å stå utenfor. Hvordan møter man denne følelsen i terapirommet, og hvordan ser kirken og kristendommen på utenforskap?
Designer: Johanne Hjorthol
Fotograf: Jo Michael de Figueiredo -
Presten, psykologen og jeg snakker om forskjellen på terapi og sjelesorg, om psyke og åndelighet. Vi undrer oss også litt rundt begrepet galskap, og konkluderer med at vi alle tre sannsynligvis ville blitt kalt gærninger, og dermed brent på bålet i gamle dager.
Design: Johanne Hjorthol
Foto: Jo Michael de Figueiredo - Mostrar mais