Episódios
-
Er zou toch een notitie bestaan van de landsadvocaat over de inzet van asielnoodrecht, meldt Trouw. Dat ondanks herhaaldelijke bezweringen van premier Schoof en minister Faber dat dat niet zo zou zijn. Het is nu wachten op de roep om artikel 68 van de Grondwet.
Minister Veldkamp sprong in één debat twee keer uit zijn vel. Beide keren omdat er zaken naar buiten waren gekomen die binnen gehouden hadden moeten worden. Zijn ministerie is kennelijk lek. De minister was dus vooral boos op zichzelf.
Dan vertrokken er ook nog een staatssecretaris en twee Kamerleden. Omdat de omgangsvormen 'gepolariseerd' zijn. En omdat discriminatie 'een gezicht' kreeg (maar wiens gezicht?).
Er zit weer veel ophef in deze podcast, waarvoor onze excuses. Aan ons ligt het niet.
Deze aflevering is gemaakt door Mats Akkerman, Leendert Beekman en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Een tekort aan bouwgrond blijft volgens woningcorporaties het belangrijkste knelpunt bij nieuwbouwplannen, meldt branchekoepel Aedes vandaag. Hoe komen we aan genoeg betaalbare grond om de gewenste woningen op te bouwen? Daar debatteert de Tweede Kamer vandaag over.
En dat gaan wij ook doen in deze aflevering, met Jan Martin van Rees, voorzitter van de commissie wonen bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten en wethouder in Almelo en onze politiek verslaggever Lydia van Rooijen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Estão a faltar episódios?
-
Na meer dan twee maanden thuis zet Pieter Omtzigt voorzichtig weer de eerste stapjes in de Haagse kaasstolp. En hij komt terug in een zeer pittige week: al dagen gaat het in politiek Den Haag over discriminatie en racisme. Zo liet de opgestapte NSC-staatssecretaris Nora Achahbar gisteravond nog weten dat ze niet is vertrokken vanwege racistische uitspraken. Maar ze sprak wel over 'polariserende omgangsvormen'. In de ministerraad, maar met name ook wat bewindspersonen en Tweede Kamerleden naar buiten toe zeggen.
Praten we over met onze politiek verslaggever Leendert Beekman en Camiel Beukeboom, universitair docent Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
NSC houdt de gemoederen vandaag flink bezig in Den Haag. Begin deze middag kondigde NSC-Kamerleden Femke Zeedijk en Rosanne Hertzberger aan hun zetel in te leveren en gaven beiden een pittige verklaring met stevige verwijten aan het kabinet. Ook kondigde voormalig staatssecretaris van Financiën, Folkert Idsinga, vandaag aan om terug te keren in de NSC-fractie. We bespreken de Haagse dag met politiek verslaggever Mats Akkerman en coalitiekijker en directeur van campagnebureau de Goede Zaak, Jurjen van den Bergh.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Volgens VVD-kamerlid Roelien Kamminga moet er een einde komen aan het op belerende toon voorschrijven hoe anderen landen zich moeten gedragen. Nederland moeten op de eerste plaats inzetten op economische samenwerking.
Dat is de oproep aan minister Reinette Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp die deze week haar begroting in de Tweede Kamer moet verdedigen.
We spreken VVD-kamerlid Roelien Kamminga en politiek verslaggever Leendert Beekman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Een extra aflevering vanwege de spanningen in de coalitie. Een staatssecretaris trad af vanwege de rauwe omgangsvormen in het kabinet. Er moest een dag lang gesproken worden. Eerst met haar. Vervolgens met alle partijleiders. Kon dit kabinet nog wel door?
Voorlopig zegt iedereen weer vertrouwen te hebben in de toekomst. En premier Schoof heeft tientallen keren bezworen dat er geen sprake is van racisme in de coalitie en het kabinet. Mats en Leendert kijken daar anders naar.
Deze aflevering is gemaakt door Leendert Beekman, Mats Akkerman en Mark Beekhuis. Met ondersteuning van Julian Verbeek en Joris Sinnige.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het was een enerverende week. Politici praatten voor hun beurt. Ze liepen elkaar voor de voeten. En ze debatteerden op hoge toon. Ze zeggen wel dat de huidige Tweede Kamer is afgezakt tot het niveau van een gemeenteraad. Maar tijdens het antisemitismedebat in Amsterdam werd zichtbaar dat debatten daar aanmerkelijk prettiger kunnen verlopen dan in de Kamer. Niet minder fel, wel waardiger.
Mats ging een dagje naar de gemeenteraad van Amsterdam. Leendert dook in de boeken van filosoof Karl Popper. En Lydia ontdekte een fun fact over konijnenvoer.
Oh ja, en dan was er ook nog die enorme draai bij het Belastingplan. De btw op sport en cultuur gaat toch niet omhoog. Dat wil zeggen. In de wet komt te staan dat de btw wel omhoog gaat. Maar die wet wordt weer ingetrokken nog voor hij is ingegaan, is nu afgesproken. In de Haagse logica is dat helemaal niet raar.
Deze aflevering is gemaakt door Lydia van Rooijen, Mats Akkerman, Leendert Beekman en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het lijkt erop dat de oppositie, na veel dreigen om tegen te stemmen in de Eerste kamer, de btw-verhoging van de tafel heeft gekregen. Minister Heinen heeft belooft naar alternatieven te gaan kijken, maar dat moet nog wel even gebeuren.
Het zou ook nog zomaar kunnen dat die verhoging op sport, cultuur en media er gewoon komt, want deze afspraak is een 'gentlemen's agreement'.
Politiek verslaggevers Mats Akkerman van BNR en Martine Wolzak van het FD volgden het debat op de voet.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het debat in de Tweede Kamer over het geweld in Amsterdam zat woensdag vol met de gebruikelijke punten van de verschillende partijen. Vooral de partijen aan de rechter- en linkerzijde lieten een bekend geluid horen.
Met politiek verslaggever Mats Akkerman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De Amsterdamse gemeenteraad is kritisch op het handelen van burgemeester Halsema rond de geweldsexplosie vorige week na de voetbalwedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv. Maar: diezelfde gemeenteraad is ook kritisch op Den Haag.
Politiek verslaggever Mats Akkerman was bij het spoeddebat in de Stopera. En nu hier in de studio. En in Den Haag is politiek verslaggever Leendert Beekman
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het kabinet-Schoof vindt - na de geweldsexplosie vorige week in Amsterdam - dat er sprake is van een integratie-probleem. En daar moet zo snel mogelijk iets aan worden gedaan. Maar hoe dan? En wat is volgens het kabinet het probleem? Daarover vertelt Mats Akkerman je meer in deze podcast.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De begroting voor het ministerie van Asiel en Migratie is puur wensdenken, was deze week de kritiek van links tot rechts. Dat wensdenken gaat ons de komende jaren miljarden kosten. Want noodopvang voor asielzoekers is veel duurder dan gewone opvang. Minister Marjolein Faber wordt zo minister van Cruiseschepen en Hotels, waarschuwde CU-Kamerlid Don Ceder. Geruststellende antwoorden had de minister niet. Maar ze zag er wel daadkrachtig uit.
De PVV sorteert voor op het loslaten van de klimaatdoelen. Dat ondanks expliciete afspraken daarover in het coalitieakkoord. Want met het huidige beleid is de kans dat we die klimaatdoelen zullen halen minder dan vijf procent. Nu dringt zich een verrassende vraag op aan minister Hermans: Wat betekent het eigenlijk dat de klimaatdoelen blijven staan. Het antwoord schoof minister Sophie Hermans vakkundig een aantal maanden vooruit.
Verder verloor de regering deze week zijn eerste bewindspersoon. Als al het mestbeleid perfect uitwerkt, hebben we nog steeds 200.000 tankwagens met mest per jaar teveel.
Luistertip van Leendert: Den Haag verdeeld over winst van Donald Trump
Deze aflevering is gemaakt door Lydia van Rooijen, Mats Akkerman, Leendert Beekman en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De Tweede Kamer heeft flinke zorgen over de begroting die minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie heeft opgesteld. Met name de voorgenomen miljardenbezuinigingen op het COA en de IND baren de Kamer zorgen. Niet nodig, aldus minister Faber.
We bespreken het met politiek verslaggever Leendert Beekman en macro-econoom Jasper Lukkezen van economenvakblad ESB.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Van 'de democratie heeft gesproken' tot zorgen over het NAVO-lidmaatschap van de Verenigde Staten... Ook in Den Haag is de herverkiezing van oud-president Donald Trump niet onopgemerkt gebleven. Moet Nederland nu al andere beleidskeuzes maken om zich voor te bereiden op een nieuwe realiteit? Dat bespreken we met politiek verslaggever Mats Akkerman en VVD-Tweede Kamerlid én buitenlandwoordvoerder Eric van der Burg.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De spanningen tussen coalitiepartijen NSC en de PVV staan op scherp na het vertrek van staatssecretaris Folkert Idsinga (NSC). Dinsdag reageerden de partijleiders, Van Vroonhoven voor NSC en Geert Wilders namens de PVV over het voorval.
De tweet van Wilders die Idsinga deed doen vallen werd gezien als een wraakactie nadat NSC twijfels kreeg over het behaalde asielakkoord. Wilders ontkent dat en Nicolien van Vroonhoven wil het liever over de politieke omgangsvormen hebben.
Politiek redacteuren Lydia van Rooijen en Mats Akkerman praten je bij over de reacties van Wilders en Van Vroonhoven.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Na de asieldeal ligt het volgende hoofdpijndossier alweer klaar voor het kabinet. Terug van nooit weggeweest: stikstof. Greenpeace eist namelijk bij de rechter dat Nederland meer actie onderneemt om de natuur te beschermen en dus de uitstoot van stikstof te beperken. Die zaak dient binnenkort en als Greenpeace wint, betekent dat nóg meer problemen voor landbouwminister Femke Wiersma.
Dat bespreken we met Chris Backes, hoogleraar omgevingsrecht aan de Universiteit Utrecht en onze eigen politiek redacteur Lydia van Rooijen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het is alsof er ineens cricket wordt gespeeld op het voetbalveld. Een ander spel, met andere spelregels. Maar de commentatoren verslaan het alsof er gewoon een voetbalwedstrijd gaande is, zegt Mark Thiessen. Ze snappen ook de nieuwe regels niet.
We moeten kortom opnieuw leren begrijpen wat we zien, zegt de columnist en oud-VVD-strateeg. Verwachten we bijvoorbeeld van deze regering wat we van alle regeringen verwachten? Beleid, en liefst effectief beleid. Als je naar de asieldeal kijkt, zou je daar flink aan kunnen gaan twijfelen. Zo werd ook duidelijk bij het interview dat Leendert had met premier Dick Schoof.Dat Nederland nu een zeer rechts kabinet heeft, verrast Thiessen trouwens niet. In de afgelopen 15 jaar kregen we een
gigantische economische crisis, een bankencrisis, een vluchtelingencrisis, een pandemie, inflatie, oorlog op het continent en een informatierevolutie over ons uitgestort. Als historicus kun je daarover zeggen dat er daarna enge dingen gebeuren. Dat dat trage proces gaande is, kun je zien door je bij elk voorstel en elk relletje af te vragen: vonden we dit 10 jaar geleden ook normaal, of was het toen onvoorstelbaar?De column van Thiessen is te lezen bij EW.
Deze aflevering is gemaakt door Leendert Beekman en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Premier Dick Schoof had voor het eerst een Rutte-momentje, door rust te creëren uit chaos. En asielminister Marjolein Faber blijkt irrelevant. Voor de oplossing van de toch-geen-asielcrisis bleek haar betrokkenheid niet nodig. En nu haar opdracht is veranderd, gaat zij blijmoedig aan de slag met die andere klus. Daarbij kan al haar harde werk aan een dragende motivering van de afgelopen maanden ongezien in het ronde archief.
En waar is Geert Wilders? Als enige liet hij zich niet zien na het asielcrisisberaad van donderdagavond. Op dinsdag, bij zijn wekelijkse momentje bij de lift, liet hij het ook afweten. De leider van de grootste fractie in de Tweede Kamer hult zich al weken in stilzwijgen. (Behalve op X).
Misschien niet gek, omdat hij een nogal radicale draai heeft gemaakt, die lastig uit te leggen is.Verder: De Spreidingswet blijkt heel goed te werken, maar moet toch worden afgeschaft. De begrotingen van alle ministeries moeten niet alleen langs de Tweede, maar ook de Eerste Kamer. Dat wordt nog hordelopen. Het klimaatbeleid schiet tekort, wat niemand verrast. Dat is iedereens schuld, behalve die van mij. Kiezers hebben spijt van hun stem op de coalitiepartijen. Plus: er werd in de Kamer gesproken over kortsnuitige honden.
Deze aflevering is gemaakt door Lydia van Rooijen, Mats Akkerman, Leendert Beekman en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het was een harde boodschap voor het kabinet: de klimaatdoelen die we onszelf gesteld hebben zijn bij lange na niet in zicht. En dat komt mede door het beleid van dit kabinet. Hoe we dat om kunnen draaien bespreken we met Wytske Postma, Kamerlid van Nieuw Sociaal Contract en politiek redacteur Lydia van Rooijen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Er lijkt witte rook uit de asielonderhandelingen tussen PVV en NSC. Zij vinden elkaar in 'een asielnoodmaatregelenwet', maar VVD en BBB moeten zich nog over de plannen buigen. Politiek verslaggever Mats Akkerman praat je bij.
En verder hoor je in deze podcast Luc Stultiens van GroenLinks-PvdA. Een grote groep bedrijven wil namelijk dat de bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie van tafel gaat, was vanmorgen te lezen in een brandbrief. GroenLinks-PvdA wil deze bedrijven naar de Tweede Kamer halen voor een rondetafelgesprek.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Mostrar mais