Episódios
-
Det talas om att journalist numera är ett bristyrke, men samtidigt slimmar mediehusen redan avmagrade redaktioner och tvingar allt färre att göra allt mer. LAS-karusellen snurrar vidare år efter år tills vikarierna blir för yra och hoppar av. Lyckas du ändå knipa en fast tjänst kommer du troligtvis få sparken inom kort när en välutvecklad AI tar över ditt jobb. Tills dess får du stå ut med en arbetsmiljö där mailkorgen exploderar av hat från läsare, lyssnare och tittare som valt bort ”gammelmedia” och söker information som bara bekräftar deras egen världsbild.
Med den dystopiska fonden bjuder Publicistklubben in till debatt och AW för att reda i frågan om journalistikens framtid.
Stämmer verkligen den mörka bilden eller är det samma rop på vargen som hörts i branschen de senaste 40 åren? Är det så att den yngre generationen bara är curlade och kräver anställning utan att vara beredda på att slita hundår? Eller står vi faktiskt inför ett skifte där den nya tekniken och bristen på pengar blir en dödlig cocktail för journalistiken som vi känner den?
PK-debatt 28 oktober 2024 på Social Kitchen i Schibsted-huset Stockholm.
I panelen:
Lina Conrad, juridikstudent och frilansjournalist som tillfälligt övergav yrket för att köra traktor Patrik Syk, AI-redaktör på Aftonbladet Ulrika Hyllert, ordförande SJF Emilia Aro, reporter på EkotPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Bonnier News gör om och på Expressen är oron stor. Man varnar för att chefredaktör Klas Granström i den nya organisationen tvingas rapportera till "malliga morgontidningens" dito Peter Wolodarski – nu ansvarig för inte bara Dagens Nyheter, utan också Expressen och runt 50 lokaltidningar.
Farhågorna på Expressen och många andra tidningar är att det redaktionella självbestämmandet naggas i kanten och att övriga titlar kommer likriktas och i förlängningen käkas upp.Samtidigt hörs röster om att Bonnier News urholkar begreppet "ansvarig utgivare" när chefredaktören får ännu fler chefer mellan sig själv och ägarna. Att chefredaktörs- och utgivarrollen degraderas – med risk för journalistiken.
Men är det så farligt? Är det inte tvärtom bra med "balans mellan bokstäver och siffror" i företagsledningen, som Wolodarski själv säger? Är det inte snarare så att utgivarskapet stärks i den nya organisationen, som Thomas Mattsson, senior rådgivare på Bonnier News, hävdar?
PK-debatt 30 september 2024 på Social Kitchen i Schibsted-huset Stockholm.
I panelen:
Anna Herdenstam, programledare och vice ordförande i Expressens SJF-klubb Thomas Mattsson, senior advisor Bonnier News Martin Ahlquist, journalist och tidigare redaktionschef SvD Hynek Pallas, författare och kulturjournalistPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Estão a faltar episódios?
-
Sommaren har bjudit på dramatik i valrörelsens USA, hösten lovar det samma och i juni gick SvD:s tidigare USA-korrespondent Malin Ekman till frontalangrepp mot tidningens bevakning av amerikansk inrikespolitik.
Hur ser den kritiken ut och hur bra är egentligen svenska medier på att rapportera om USA-valet? Är redaktionerna för trumpna mot Trump och för hariga i att lyfta kritik mot Harris?
PK-debatt 26 augusti 2024 på Social Kitchen i Schibsted-huset Stockholm.
I panelen:
Malin Ekman, korrespondent Stockholm Report och EFN Johan Ingerö, seniorkonsult The Labyrinth, tidigare partisekreterare KD Sara Stenholm, Programledare USA-podden, Sveriges Radio Henrik Jalalian, Politisk redaktör, Dagens ETCPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Höstpremiär! Publicistklubbens första debatt efter sommaren inleds med att Aftonbladets publisher Lotta Folcker ställs mot väggen. Det har nu gått ett knappt halvår sedan hon tillträdde och vi tror att hon är varm nog i kläderna för att ge svar på Oisín Cantwells fråga från i våras: vet hon vad hon vill än? Ansvarig utgivare är Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Vårens sista debatt arrangerade Publicistklubben tillsammans med Föreningen Grävande Journalister för att borra i frågan om wallraff som arbetsmetod.
Kalla faktas avslöjande ”Undercover i trollfabriken” har inte bara riktat strålkastarljuset mot Sverigedemokraternas metoder på nätet – utan också fått många att både ifrågasätta och hylla metoderna bakom publiceringen.
Men vad säger grävare som själva har wallraffat för att få loss information? När är metoden given och var går gränserna? Hör Johan Fyrk från Hem & Hyra berätta om när han wallraffade som migrantarbetare i Stockholms skuggsamhälle och Daniel Andersson från Kalla Fakta själv berätta om varför redaktionen valde just wallraff som metod.
PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
I samband med att Publicistklubben firar 150 år i år har vi bjudit in PK Stockholms äldsta medlem och en av våra yngsta medlemmar för ett snack om tillståndet för publicistiken då och nu. Bo Bjelfvenstam firade nyss sin hundrade födelsedag och har ett gediget CV i branschen: tv-journalist, manusförfattare och filmregissör. Nelly Kronstrand är 23 år och jobbar som reporter på Aftonbladet. Hon blev medlem i år, Bo Bjelfvenstam har varit medlem i decennier. Varför blev man medlem då – och varför ska en ny generation engagera sig? Hur har journalistiken förändrats och vilka är dagens utmaningar? Samtalsledare är Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Sociala medier är den främsta nyhetskällan för ungdomar i dag – och för de födda på 00-talet är TikTok en allt vanligare källa. När publicisterna inte är journalister behöver de inte ta hänsyn till de medieetiska reglerna. Är det verkligen ett problem eller gör TikTok journalistiken mer demokratisk? Eller är det tvärtom ett säkerhetshot, där risken för desinformation hotar det demokratiska samhället? Kommer TikTok ta över journalistiken när publiken kräver en kick var femtonde sekund? Och bäddar traditionella medier för sin egen undergång genom att vara för långsamma för att hänga med i utvecklingen?
Kort och gott: Vad är utmaningarna, riskerna men också möjligheterna?
PK-debatt 25 mars 2024 på Social Kitchen i Schibsted-huset Stockholm.
I panelen:
Lina Dawood, tv- och sociala medier-journalist, Aftonbladet David Lindahl, forskare, FOI Olle Lidbom, medieanalytiker Amilia Stapelfeldt, influencer och opinionsbildarePK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Under PK-debatt i Stockholm den 26 februari 2024 intervjuades Olga Rudenko via länk från Ukraina. Hon är chefredaktör för Kyiv Independant – en ukrainsk, engelskspråkig tidning som grundades 2010 av journalister som fått sparken från Kyiv Post. För Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg berättade hon om hur journalistikens villkor förändras i när kriget kommer, om svåra överväganden hon som publicist ställts inför – och gav råd till svenska medier som vill stärka sin beredskap.
-
Överallt i landet försvinner kulturredaktörer när sparande lokaltidningar omorganiserar och lägger ut lokal kulturbevakning på allmänreportrar. Samtidigt gör frilansarna uppror mot arvoden som inte går att leva på – och tvingas ha kulturskrivandet som deltidssyssla.
Varför behöver vi kultursidorna? Måste kulturen konvertera prenumeranter eller finns andra värden att skydda? Är kulturskribenterna utrotningshotade?
PK-debatt 26 februari 2024 på Social Kitchen i Schibsted-huset Stockholm.
Medverkande:
Anders Q Björkman, tillförordnad kulturchef, Svenska Dagbladet Håkan Lindgren, frilansande kulturskribent Linda Skugge, konstnär Erik Jersenius, kulturjournalist (tidigare chef för kulturredaktionerna på Östgöta Correspondenten och Norrköpings Tidningar)PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
En brutal attack mot civila israeler – och ett militärt svar som blivit ett krig i Gaza. De döda räknas i tusental. Efter den 7 oktober riktas mediernas strålkastare – återigen – mot en av världens kanske mest infekterade konflikter: Israel-Palestina.
Årets sista debatt bjöd på tempo, temperament och hög temperatur på ett fullsatt Södra teatern. Frågorna som avhandlades var: lyckas svenska medier med sitt uppdrag – och hur sköter vi oss jämfört med internationella kollegor? Är vi för återhållsamma i rapporteringen för att inte riskera kritik? Och går det att luta sig tillbaka på att man gör ett bra jobb "om båda sidor skäller lika mycket"?
PK-debatt 27 november 2023 på Södra Teatern i Stockholm.
Medverkande
Victor Pressfeldt, frilansjournalist och doktorand i historia vid Lunds universitet Peter Wennblad, skribent och biträdande chef på Svenska Dagbladets ledarredaktion Michael Kucera, programchef för samhällsprogrammen på SVT Nyheter och ansvarig utgivare för bland annat Aktuellt och Agenda Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap, med inriktning mot Mellanösternpolitik och israelisk inrikespolitikPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Sverige skakas av ett blodigt gängkrig.
Mord, sprängdåd och skjutningar avlöser varandra. Barn mördas och helt utomstående personer faller offer för våldet. Men männen som drar i trådarna gömmer sig utomlands och blir till mytiska figurer i media, med egna smeknamn och symboler.
Måndag 30 oktober bjuder Publicistklubben in till debatt på tema "gängkriget och medierna". Vad händer med rapporteringen när de kriminella görs till aktörer i ett pågående drama? Hur rapporterar man utan att medverka till att våldet eskalerar?PK-debatt 30 oktober 2023 på Södra Teatern i Stockholm.
Medverkande
Lisa dos Santos, åklagare och författare Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare, SVT Nyheter Jan Guillou, författare och journalist Victor Malm, kulturchef, Expressen Hasse Aro, programledare EfterlystPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Fredag den 29 september 2023 anordnade Publicistklubben flera debatter om det fria ordet på Bokmässan i Göteborg. I det här avsnittet publiceras ljudet från de debatter som Publicistklubben Stockholm ledde.
Debatt 1 – Koranbränningar
Den senaste tidens koranbränningar har väckt reaktioner och debatt om hets mot folkgrupp och var gränserna går – eller bör dras. Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson och tidigare kulturchef Åsa Linderborg må jobba på samma tidning. Men när det gäller koranbränningarna har de diametralt motsatta åsikter. Debatt om yttrandefriheten, lagarna och journalistiken.
Karin Pettersson, Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, journalist och tidigare kulturchefDebatt 2 – Putins Ryssland vs. Pressfriheten
Det blir allt svårare, för att inte säga omöjligt, att vara journalist i Ryssland. DN:s korrespondent Anna-Lena Laurén har tvingats lämna landet eftersom hon inte får ny ackreditering. Och nyligen dömdes den ryske journalisten och tidigare PK-pristagaren Michail Afanasiev till fem års fängelse i en straffkoloni samt 2,5 års yrkesförbud för att ha publicerat ”falska nyheter” om den ryska armén. Samtal om sanningen och pressfriheten i Vladimir Putins Ryssland.
Anna-Lena Laurén, Rysslandskorrespondent DN Erik Halkjaer, styrelseledamot och tidigare ordförande i Reportrar utan gränserSamtalen leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
100 tjänster ska bort här. En kvarts miljard ska sparas där. Prenumerationer reas ut samtidigt som annonsintäkterna försvinner. Dessutom kommer AI snart att ta över de få jobb som är kvar och förvandla journalister till algoritmer. Och då har vi inte ens nämnt inflationen. Kort sagt: det går åt helvete med hela branschen - och med journalistiken.
Eller?
Måndag 25 september bjöd Publicistklubben in till debatt för att rota i frågan hur illa det egentligen är? Vad innebär krisen, och är det ens en kris? Vad blir konsekvensen när alla drar ner?
Medverkande
Olle Lidbom, medieanalytiker Sofia Wadensjö Karén, programdirektör Sveriges Radio Fredrick Malmberg, nyhetschef TV4 Nyheterna Christofer Ahlqvist, chefredaktör Göteborgs-Posten Ulrika Hyllert, ordförande journalistförbundetPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
I kölvattnet av den senaste tidens uppmärksammade koranbränningar väcks frågor om yttrandefrihetens villkor och förutsättningar.
Vilken hänsyn ska medier ta när landets säkerhet hotas? Avstår redaktionerna från publiceringar för att inte försämra läget? Vem är det som dikterar vad vi ska få säga och göra i framtiden? Och hur rustar sig medierna inför den växande hotbilden?
PK-debatt 28 augusti 2023 på Södra Teatern i Stockholm.
Medverkande:
Aina Jutterström, biträdande nyhetschef, TV4 Nyheterna Åsa Linderborg, journalist Mahmoud Khalfi, imam och direktör vid Stockholms moské Lars Adaktusson, journalist, samhällsdebattör och tidigare riksdagsledamot och Europaparlamentariker (KD)PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Patrik Sjöberg och Sara Nilsson har skapat en av vår tids mest omdebatterade sajter som tänjer på utgivarskapets gränser. Är Dumpen modern mobbmentalitet eller finns där även journalistiska kvalitéer?
PK-debatt 24 april 2023 på Södra Teatern i Stockholm.
Medverkande:
Patrik Sjöberg, initiativtagare dumpen.se Sara Nilsson, ansvarig utgivare dumpen.se Ängla Pändel, advokat och expert i internetjuridik Janne Josefsson, journalistPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Efter rapporteringen om nu bortgångne polischefen Mats Löfving är det många som riktat kritik mot mediernas agerande. Var rapporteringen korrekt, eller passerades gränser?
I samband med Mats Löfvings bortgång riktades strålkastarljuset mot Polismyndighetens hantering av vad som anses vara ett personalärende. Även mediernas agerande i förhållande till Mats Löfving har blivit föremål för intensiv debatt. PK-debatt möts för att diskutera rapporteringen och huruvida medierna tog det ansvar som krävs när en person hårdgranskas.
PK-debatt 27 mars 2023 på Södra Teatern i Stockholm.
Medverkande:
Anne Asp, poliskommissarie och tidigare kollega till Mats Löfving Caspar Opitz, Allmänhetens Medieombudsman Fredrik Sjöshult, kriminalkrönikör Expressen Jörgen Huitfeldt, chefredaktör KvartalKvällen inleds med ett samtal med journalisten Lina Makboul som är aktuell med boken ”Revolutionens första offer”, om hennes erfarenheter i samband med Uppdrag gransknings publiceringar om #metoo.
PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
Namn och bild på gängbrottslingar hör numera till vardagen. Ser vi en förskjutning i svensk pressetik?
Svensk nyhetsrapportering får ägna mycket tid åt gängkriminalitetens hänsynslösa framfart. Uppmärksammade mord följs (i vissa fall) av rättegångar, domar och namn och bild på löpsedlarna.
Har det blivit vanligare med namnpublicering? Finns det en risk att vi tummar på regelverket?
Samtidigt finns en debatt huruvida journalistiken bistår gängkriminella i sin kamp om att vara störst, bäst och brutalast. Få saker sprider bilden av stort våldskapital som omfattande nyhetsrapportering.
Ska journalistiken ta hänsyn till dessa aspekter? Är konsekvensneutraliteten alltid eftersträvansvärd?
PK-debatt 27 februari 2023 på Södra Teatern i Stockholm.
Medverkande:
Linda Hjertén, kriminalreporter på Aftonbladet Kim Malmgren, kriminalreporter på Expressen Hampus Rundberg, tf redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Stockholm Peter Svensson, metod och utvecklingsansvarig på avhopparverksamheten CatenaPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
För att få svar måste journalisten fråga. Men vad händer om frågan aldrig får ställas? Säsongens första PK-debatt viger vi åt toppolitikernas grindvakter – de mäktiga pressekreterarna.
Måndag 30/1 återvände PK-debatt till Södra Teatern i Stockholm, och ägnade kvällen åt en av journalistbranschens stora snackisar: reporterns och pressekreterarens eviga dans.
Medverkande:
Frida Sundkvist, frilansjournalist Ann Tiberg, politisk reporter och kommentator TV4 Owe Nilsson, journalist, fd TT Niklas Gillström, pressekreterare Finansdepartementet Oskar Cavalli-Björkman, presschef SverigedemokraternaKvällens inleddes med ett samtal om yttrandefrihetens gränser. Multikonstnären Carl Johan De Geer gav ett historiskt perspektiv. Vi mötte även Messiah Hallberg, ny programledare för ”Svenska nyheter” för att prata om hur mycket man får säga – så länge det är roligt.
PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
2022 lider mot sitt slut och PK-debatt samlas för att nagelfara det gångna årets journalistiska insatser och blicka framåt mot 2023. Det blir en kväll med ris, ros och förhoppningsvis en hel del humor.
Vad blev 2022 års snackis? Vilket avslöjande lämnade störst avtryck? Och vilket var årets stora journalistiska magplask? Frågorna är många när PK-debatt nagelfar det journalistiska året 2022 och siar om 2023 – vad har vi att vänta då?
PK-debatt 22 december 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
I panelen:
Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen Nanna Olasdotter Hallberg, programledare Janne Josefsson, frilansjournalistKvällen inleds med att Oisín Cantwell tilldelas Guldpennan 2022 för sina journalistiska insatser.
PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
På onsdag den 16 november kan riksdagen fatta beslut om en ändring i grundlagen, som hotar både demokratin och yttrandefriheten. Med den kontroversiella lagen om utlandsspioneri riskerar graverande uppgifter att stanna i det fördolda – och journalisten bli spion.
Eller hur ska man egentligen förstå det som nu sker? Kan viss journalistik snart bli olaglig? I vilken utsträckning kan detta påverka möjligheterna att bevaka Sveriges internationella samarbeten och avslöja missförhållanden? Och vad händer med meddelarfriheten? Kommer ingen att våga vara visselblåsare längre?
Konstitutionsutskottet har redan sagt ja till lagändringen, och snart ligger förslaget på riksdagens bord ännu en gång. Våra folkvalda är på god väg att anta den nya spionlagen – men det får inte ske utan debatt om vilka konsekvenser det för med sig.
PK-debatt 14 november 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Nils Funcke, journalist och debattör i yttrandefrihetsfrågor Stina Oscarson, författare och samhällsdebattör Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet Ida Karkiainen (S), ordförande i Konstitutionsutskottet och tidigare civilminister Jan Riise (MP), ledamot KonstitutionsutskottetPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
Kvällen inleddes med ett samtal med den turkiske exiljournalisten och debattören Bülent Kenes. Han bor i Sverige och precis har pekats ut som "terrorist" av Turkiets president Erdogan, som vill se honom utlämnad.
- Mostrar mais