Episódios
-
Vineri, 28 martie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
Cum moare o democrație atunci când mulți se bat pe privilegii și puterea de grup? Pornind de la democrația ateniană, ajungem la lecția pe care, ironic, tocmai România o poate da acum Statelor Unite ale Americii. Bonus: când a declarat România război SUA. Invitat este filosoful Andrei Cornea, cel care îl retraduce pe Platon în limba română.
-
Vineri, 28 martie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
Meditații pe bandă rulantă, o garanție a unui dosar social cât mai bun, un privilegiu sau altfel nu se poate, la școală nu învață nimic? Despre o industrie paralelă în care sunt implicați părinți, copii și profesori și pe care ministrul Educației o aruncă în curtea părinților, la Punctul pe știri, cu profesorul Mihai Maci.
-
Estão a faltar episódios?
-
Vineri, 21 martie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
Cum ajunge un adolescent să fie radicalizat în manosferă, expus la mesaje despre masculinitatea sub asediu ale fraților Tate? Cazul din filmul Adolescență coruptă e unul maximal, însă realitatea de pe teren, adică de pe rețelele sociale, este și mai dură. De la tezele care speculează frica de înlocuire până la a vedea lumea compusă din cei ca tine, dușmanii și NPC-uri, personajele doar de ambianță, și regimurile politice autocratice, populiste, extremiste, pasul e ca și făcut. Oamenii nu mai votează persoane reale, ci avataruri. Invitat este antropologul Alexandru Bălășescu.
-
Vineri, 14 martie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
Fārā Georgescu, dar cu un vot de dat. Cālin Georgescu e scos din joc, avem însă mulți alți candidați la prezidențiale și mai ales o societate radicalizată. Nu e treaba statului să verifice de ce oamenii votează chiar și când votul e fanatic, dar e treaba României să-și găsească un loc în lumea democratică și să înțeleagă harta lumii. Și dacă nu vrem, istoria mare se petrece și fără noi. Invitat este profesorul de științe politice Ioan Stanomir.
-
Vineri, 14 martie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
Viața și pacea pe front: Se vorbește despre planul de pace pentru Ucraina cu politicieni și analiști politici, cu istorici și alți comentatori. Dar cum se aude planul de pace în Ucraina, pe front și în viețile celor care, de trei ani, reinventează curajul? O pace justă, asta vor ucrainenii. O ediție specială cu activistul și corespondentul de război Radu Hossu.
-
Vineri, 7 martie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
6 martie 1945, ziua în care era instalat guvernul Petru Groza și începea coșmarul României, dictatura comunistă. Arc peste timp, în 6 martie 2025 aflam ca o grupare cu legături directe cu Moscova intenționa să ne scoată din NATO și chiar să schimbe numele țării: Geția. Hohotul de râs dispare însă: chiar și cu astfel de personaje, Moscova și tot felul de forțe retrograde interne au reușit să provoace pagube. Cum se vede totul din America, ne spune politologul Vladimir Tismaneanu, intr- o ediție specială a Punctului pe știri.
-
Vineri, 7 martie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
România, între cei mai mari. Lumea pare scena unei încăierări generalizate: Donald Trump dă prima lovitură, premierul Justin Trudeau ripostează, răspunde și China și așa mai departe. Negocierile dure, care de obicei erau în spatele ușilor închise, acum sunt la vedere, și în tot acest tablou, România nu pare că stă bine. Geografia ne mai încurcă o dată, mai ales că intern, nu prea avem cu ce să parăm loviturile. Analistul de politică exernă Ștefan Popescu este invitatul acestei ediții.
-
Vineri, 21 februarie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
Extremiștii noștri sunt cei mai cei. O lună de Donald Trump și lumea veche se clatină: frații Tate, acuzați de agresiuni sexuale și altele, par a fi protejați de oamenii din echipa Trump, Cālin Georgescu primește un sprijin de la Elon Musk, JD Vance dā de pământ cu democrația liberală europeană. Cui îi folosește ca România să cadă?, o întrebare pe care o pune chiar invitatul ediției, Theodor Paleologu.
-
Vineri, 14 februarie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
Printre decretele pe care le semnează pe bandă rulantă, Donald Trump vrea să semneze repede și pacea: în Gaza, dar după ce se golește de palestinieni și în Ucraina, după ce a vorbit pe îndelete cu Putin. Un dans în forță, greu de urmărit, mai ales că istoria prinde România iar pe picior greșit. Invitat este istoricul Cosmin Popa.
-
Vineri, 14 februarie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
Vestea demisiei lui Klaus Iohannis a creat confuzie în Parlamentul European. E din cauza Rusiei?, întreabă jurnaliști străini. La fel de multă confuzie a stârnit un alt președinte, Donald Trump, care a găsit nouă mare vrăjitoare a lumii, cauza tuturor relelor: progresismul. Ce e acela progresism și de ce bărbații tineri votează în număr mare politicieni radicali? Invitat este Nicu Ștefănuțā, vicepreședinte al Parlamentului European.
-
Vineri, 7 februarie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
Victoria lui Donald Trump le dă aripi "băieților răi" din politică, de la Viktor Orban al Budapestei la politicienii noștri, de acasă, care încep să vorbească despre patriotism energetic și despre familia tradițională, în goana după electoratul conservator. Totuși, e de remarcat stabilitatea: cu o criză pe zi care ar trimite acasă orice alt politician, premierul Marcel Ciolacu rezistă. Despre banii americani retrași, imitatorii lui Trump și ce facem totuși cu țara, la Punctul pe stiri. Invitatul Magdei Gradinaru e Sorin Ioniță, expert in politici publice.
-
Vineri, 31 ianuarie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
Furtul coifului dacic de la Coțofenești i-a trimis pe politicienii români într-un concurs de populism și de demonstrare a atașamentului față de identitatea și simbolurile dacice. Mult mai ușor decât rapoarte serioase, clare, despre ce s-a întâmplat la scrutinul prezidențial anulat. Ce spune Comisia de la Veneția că nu e bine și ce vom face la alegerile viitoare, în care mulți se înghesuie să candideze? Invitatul Magdei Gradinaru la Punctul pe știri este politologul Cristian Preda.
-
Vineri, 24 ianuarie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
Dumnezeu m-a salvat, să fac America măreață din nou. Cu acest mesaj mesianic începe Donald Trump al doilea mandat, unul în care e decis să-și impună viziunea asupra Americii. Și asupra lumii. O parte a lumii și-a pus centura de siguranță, o alta mărește viteza, sa fie în trenul Victoriei lui Trump. Invitatul Magdei Gradinaru este expertul în securitate Iulia Joja, profesor la Universitatea Georgetown și cercetătoare la Middle East Institute.
-
Vineri, 17 ianuarie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
Odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, și Elon Musk vrea să-și crească puterea. Vrea influență politică, se arată interesat chiar de soarta alegerilor din România. Cine e Elon Musk și care e miza lui? O discuție cu profesorul de diplomație digitală de la Oxford Corneliu Bjola.
-
Vineri, 10 ianuarie. Durata: 30 minute
Producător: Sorin Turcin
Soluția nucleară a CCR, de a evita dezastrul unui președinte a cărui campanie, ne spun autoritătile, a fost manipulată chiar de un actor statal străîn, a fost interpretată la partide prin candidatura lui Crin Antonescu. Cel puțin deocamdată, pentru că urmează măsurătorile. Cert e că Marcel Ciolacu și-a securizat fotoliul de premier și a lansat austeritatea, Ordonanța trenuleț. Ce urmează și cât va conta ce se va întâmpla în SUA, în administrația Trump? Invitatul Magdei Grădinaru la Punctul pe știri este profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu.
-
Vineri, 3 ianuarie. Durata: 30 minute
Producator: Sorin Turcin
Despre neîncredere ca liant social și supravietuire la români. Antropologul Radu Umbreș s-a mutat vreme de doi ani într-un sat din Moldova, s-a angajat ucenic constructor și a observat modurile în care oamenii din sat cooperează. Sau mai degrabă nu cooperează și nu au încredere decât limitat, doar dacă te știu de neam. Radu Umbreș e invitatul Magdei Gradinaru la Punctul pe știri.
-
Vineri, 27 decembrie. Durata: 30 minute
Producător: Sorin Turcin
La 35 de ani de la Revoluție, fostul procuror militar care l-a acuzat pe Ion Iliescu că a constituit, împreună cu generalul Nicoae Militaru și alți colaboratori ai GRU și KGB, o grupare politic-militară care a confiscat Revoluția din 1989 și a pus în scenă o uriașă operațiune de diversiune care a dus la cel mai mare număr de morți după 22 decembrie 1989, vine la Punctul pe știri. Sunt germenii sădiți atunci responsabili și pentru mâna Moscovei de azi, de la București? Invitatul Magdei Grădinaru: Cătălin Ranco Pițu.
-
Vineri, 20 decembrie. Durata: 30 minute.
Producător: Sorin Turcin.
Foarte mulți au avut un sentiment de ușurare după decizia CCR de anulare a alegerilor – glonțul sau mai bine zis Rusia ne trecuse pe lângă ureche. Totuși, România nu mai este într-o stare bună, nici politic și nici social. Anularea alegerilor este fără precedent, nici mineriadele lui Ion Iliescu nu ne-au adus aici, într-un deficit de democrație pe care, iată, îl au de corectat, până una altă, tot politicienii vechi.
La Punctul pe știri, Magda Grădinaru vorbește despre zona gri în care e acum România, fără un calendar clar al următorului scrutin presidential, și cu cel mai important partid parlamentar plecat deocamdată de la masă negocierilor. Ce va urma? Invitat este profesorul de științe politice Ioan Stanomir.
-
Vineri, 13 decembrie. Durata: 30 minute.
Producător: Sorin Turcin.
Este răpit, internat la psihiatrie, hărțuit, i se ucide câinele. Nu-și poate trăi viața, pentru că nu-și poate ceda dreptatea unui stat dictatorial care face tot mai multe abuzuri și pentru care viața oamenilor simpli devenise o amenințare. Și, totuși, dispare fără urmă în 1991, când România pășea în democrație. Magda Grădinaru vorbește la Punctul pe știri despre Țara unui singur om cu Mihai Demetriade, consilier CNSAS.
- Mostrar mais