Episódios
-
Et ugentligt, aktuelt mediemagasin.
-
Q&A lægger ud med et interview med Anne Engdal Stig Christensen. Det er muligt, at navnet ikke ringer de store klokker. Men det burde det faktisk. For siden 1. August har hun siddet i spidsen for TV2. Men hvad vil hun egentlig med jobbet?
Derefter skal vi se nærmere på en artikel I DSB’s Ud & Se. En artikel, der handler om Kalundborg. Er der tale om en ferm omgang new journalism. Eller er det en tur med klicheen om alle provinsens tumpede bonderøve? Vi tager debatten med journalisten og én, der er blevet fornærmet på Kalundborgs vegne.
Ikke bare har den socialdemokratiske regering givet den gas med ansættelse af et historisk højt antal særlige rådgivere. Nu går man skridtet videre og har ansat seks pressechefer, der alle har meget tætte bånd til partiet. Kritikerne er rasende, socialdemokraterne bedyrer, at der skam blot er ansat efter kvalifikationer.
Udsendelsen slutter vion a positive note- kan man vist roligt sige. For i Den Korte avis er al vin god vin. I al fald har mediets faste vinanmelder Erik Mortensen et ufravigeligt princip. På en skala fra ét til seks giver han nemlig ikke under fem stjerner. Vi ser nærmere på den begejstrede vinanmelder. -
Estão a faltar episódios?
-
I historien om danske krigskorrespondenter står Jan Stage som et af de helt store koryfæer, selvom det er en kendt sagt, at han måske digtede lige vel rigeligt i såvel sine artikler som memoirer. Hvorfor denne dyrkelse af manden, og hvorfor bliver hans gamle venner – gennem en generation nogle af fagets mest magtfulde – ved med at forsvare ham?
Trumfer følelser fakta i debatten om køn? Det mener en sportskommentator, der - i strid med de nøgne fakta - blev beskyldt for at fortie, at danmarks også har haft en kvindelig verdensmester i landevejscykling, da han kommenterede Mads Petersens nylige sejr i samme disciplin.
Den 1. November - om mindre end tre uger - er det slut med Radio24syv på FM-båndet, da sendefrekvensen bliver overtaget af den Aarhus-baserede Radio4. Men hvad bliver det for en kanal, som da kommer i æteren? Det spørger vi kanaldirektør Anne Marie Dohm om.
Og så har de danske ugeaviser droppet en række kategorier ved deres årlige prisuddeling. Men det er en nedvurdering af lokalmedier mener en journalist.
-
Hvad sker der på taleradiomarkedet efter den 1. November? Som bekendt slutter denne kanal med at sende på FM-båndet, hvor den Aarhus-baserede Radio 4 tager over.
Til gengæld vil der komme en en taleradio på DAB, men om det bliver Radio24syv, DK4s planlagte kulturradio eller Radio Loud, som er et samarbejde mellem blandt andet Roskilde Festival, Nationalmuseet og en række lokalradioer, ja det ved ingen endnu.Q&A taler med en medieekspert om fremtidens taleradiomarked lige om lidt.
Skal HBO og Netflix betale skat til dansk tv-dramatik? Det mener De Radikale, som vil have at de internationale mediegiganter skal betale 5% af abonnementsprisen til en dansk public-service fond, der har fokus på tv-dramatik. Men hvorfor egentig det, for lige nu producerer både HBO og Netflix dansk tv-dramatik i så stort omfang, at både producenter og skuespillere er ganske overvældede. Det spørgsmål stiller vi til de Radikale medieordfører Jens Rohde.. Og han forklarer også, hvad det er for noget med, at staten i følge de radikale skal sende opbyggelige bøger ud til danskerne.
Og hvad med denne station? Hvis Radio24syv vinder udbuddet om den nye DAB-kanal bliver det uden en lang række af stationens signaturprogrammer men til gengæld med et større fokus på graverjournalistik og en ny ledelsesstruktur. Hvad planerne er, det fortæller den måske kommende kanalchef Kristoffer Eriksen om sidst i programmet.
-
Generaldirektør Maria Rørbye Rønn vejrer morgenluft, efter at det politiske flertal er skiftet. Nu regner DR med at få “eftergivet” 250 millioner kroner.
I dagens udgave af Q&A afviser generaldirektør Maria Rørbye Rønn “enhver konspiurationsteori” om, at politikerne forventer at få noget igen fra DR. Samtidig varsler hun et dogmeskifte, så seer- og lyttertal ikke skal være den vigtigste målestok.
Dagens program kigger også på Heilbuth-affæren. Vi undersøger også, hvad der er gået galt mellem krigsfotograf Jan Grarup og Information. Og endelig er der en samtale med Le Gammeltoft, hvis virksomhed “Heartbeats” netop er blevet købt af Aller-koncernen. -
I det medieforlig, som den borgerlige regering indgik før jul blev det besluttet, at DR ikke måtte udgive længere artikler på nettet.
Men nu må DR godt alligevel. Det har kulturminister Joy Mogensen annonceret, og det er blot en af mange mindre ændringer til forliget, som drypvist er blevet meldt ud.
Men det bør man ikke - i stedet skal man genåbne medieforliget og indgå en ny, samlet aftale. Det mener Berlingskes koncerndirektør, som vi har i studiet først i programmet. Med er også den radikale medieordfører Jens Rohde.
Radio Loud er navnet på en station, som konkurrerer om at vinde den DAB-kanal, Radio24syv også søger. Selskabet bag er en sammenslutning af blandt andet Nationalmuseet, Spillestedet Vega, Roskilde Festival og en lang række lokalradioer, og den nye kanal skal være henvendt til de unge, som ikke er vant til at høre radio.
Og så har både Folketinget selv og folketingets presseloge fået nye formænd. Vi taler med begge om forholdet mellem journalister og politikere.
I den forgange uge holdt radiobranchen sin prisfest, Prix Radio. Men selvom DRs P1 blev topscorer målt i antallet af priser, så var ganske mange af prismodtagerne ikke mødt op. Hvad skyldes det påfaldende fravær? Det ser vi på sidst i programmet.
-
Kommentatorene er overalt og efterhånden har politik udviklet sig en folkesport, hvor snart sagt gud og hver mand er mandagstrænere, der går mere op i proces og personfnidder end substans. Det mener en ekspert i vælgeradfærd, som kommer i studiet sammen med en af dansk politisk analyses grand old, Hans Engell, først i udsendelsen.
Og vi bliver ved emnet om nyheder, der måske i stadig højere grad bliver til underholdning. Ifølge en lektor i kommunikation, der underviser kommende journalister, så bliver nyhederne til mere show end journalistik, når DR og TV 2 i stadig stigende grad bruger egne journalister som eksperter i stedet for at tale med de borgere, som nyhederne handler om.
Efter to ugers tavshed satte Lars Løkke Rasmussen sig søndag aften tungt på sendefladen på såvel DR som TV 2. I højtprofilerede interviews med Kaare Qvist og Natasja Crone forklarede den tidligere partiformand og statsminister, at han bare havde haft behov for at “klare hovedet”, da han gik ud af bagdøren på et hotel i Vejle, og at han i øvrigt altid havde ønsket, at Jakob Ellemann Jensen skulle være hans afløser. Men var interviewene lige lovlig ens og tandløse? Hverken DR eller TV 2 har ønsket at medvirke, men Brian Weichardt og Lars Trier Mogensen diskuterer.
Til sidst snakker Q&A om et andet hotel i Vejle, end det, Løkke forlod via bagdøren, men som også har fået rigelig omtale - omend af den entydigt positive slags. For i DR-programmet Gæsten og Hesten lades seerne ikke i tvivl om, at hotel Vejlefjord er et luksushotel i særklasse. Men er DR gået over græsen mellem public service og regulær reklame?
-
Endnu engang skal vi runde vores gode kolleger på Den korte Radioavis. For det er faldet flere politikere for brystet, at Kirsten Birgit & Konsorter har foranstaltet en kæmpeballon, der skal forestille über-spindoktor Martin Rossen. Vi taler med en af de forargede.
Q&A får også besøg af chefredaktør Christian Jensen. Han skal fortælle om en nyindstiftet debat-pris, som dagbladet Politiken står bag. Hvad skal vi med den? Og hvordan står det egentlig til med debatkulturen i dag - betragtet fra Rådhuspladsen?
Danmark får en podcast-efteruddannelse. Den skal ligge i Struer og kommer til at hedde Nordic Podcast Academy. Men har danmark ikke rigelig kommunikationsuddannelser allerede, og hvad er det, som podcastere - der mildest talt er en meget forskelligartet gruppe - egentlig har behov for at lære?
-
“Borgmester i voldtægtsdrama: Var sexven med tiltalte”. Det kunne man læse på Ekstra Bladets spiseseddel forleden - ved siden af et billede af Københavns teknik- og miljøborgmester Nina Hedeager Olsen fra Enhedslisten. Men havde borgmesterens sexlivegentlig nogen relevans for læserne - eller for voldtægtssagen? Et par dage senere lå Ekstra Bladets fotograf på lur udenfor Jakob Ellemann-Jensens private grillfest. Er det etiske kompas hos tabloidavisen på Rådhuspladsen gået fuldstændig amok? Det spørger vi en repræsentant for Ekstra Bladet, en mediejurist og en politisk redaktør på Jyllands-Posten om sidst i programmet.
Dernæst skal det handle om DRs spareplan, for ifølge studievært Sandie Westh er det en katastrofe og uforståeligt, at DR vælger at lukke den billige popkanal P7 Mix. Men hvorfor er lige præcis den kanal så vigtig, når både private og offentlige radiokanaler propfyldt med popmusik fylder godt op i æteren?
Og først i programmet BT, som i denne uge annoncerede, at avisen efter nytår kun vil udkomme online og som gratisavis på hverdage. Kun i Weekenden vil man derefter kunne købe BT som papiravis. Men ifølge en mediekender er det et skridt på vej mod den totale clickbait og “Endnu et skridt på vejen mod den afslørende journalistiks død på tabloidmedierne”.
-
Først i programmet skal vi tale om den ene af ugens helt store mediegysere: krisen i Venstres top. Men er der tale om en medieskabt krise, hvor aviserne blot ringer til de kilder, som man på forhånd ved vil tale konflikter og skænderier op? Det debatterer en politisk kommentator og et mangeårigt medlem af Venstre.
Dernæst skal det handle om krænkelser. En ny bog hævder, at medierne har talt en krænkelseskultur op, som slet ikke findes. Q&A får besøg af en af forfatterne.
Til sidst skal det handle om ugens anden store medieemne: Grønland og den amerikanske præsidents ønske om at købe Rigsfællesskabets største medlem. For uanset hvor uskønt og kulørt forløbet har været, så har det for alvor vist, at Grønland er en ekstremt vigtig brik i et komplekst geopolitisk spil. Men hvorfor skulle der en spontan udmelding fra en kolerisk amerikansk præsident til, før det gik op for danske medier? Det taler vi med en journalist og grønlandsekspert om lidt senere.
-
Q&A har porno på programmet. Sexolog og formand for foreningen ‘Mediesundhed - børn og unge’ Heidi Als Ringheim mener, at sexbombardementet på nettet truer en hel generation, og derfor skal der indføres adgangskontrol. Hun deltager sidst i programmer.
Inden da ser vi på den politiske journalistik i lyset af de seneste ugers massive mediedækning af trakasserierne i partiet Venstre.
Ifølge kommunikationsrådgiver Lotte Hansen er dækningen ude af kontrol. Hun mener, at “politiske alfahanner” har fået lov at styre dækningen, der er helt ude af proporrtioner med denne verdens virkelig problemer. Hun diskuterer med en af de journalister, der har beskæftiget sig allermest med krisen i Venstre, nemlig Søs Marie Serup,
Vi får også besøg af Jakob Kvist. Manden, der bliver den nye chef for Radio24syv - hvis altså nærværende radio vinder retten til at sende på DAB-båndet. Vi spørger blandt andet Kvist, hvordan 24syv version 2.0 vil adskille sig fra den nuværende kanal.
-
I dagens Q&A ser vi på, om DR skal fjerne Onkel Reje fra sendefladen. DRs uopdragne og frække børnefigur er nemlig blevet beskyldt for at presse børn til at erklære sig for satanister, kompromittere religionsfriheden og ikke tage kristnes bekymring over den okkulte verden alvorligt. En repræsentant for organisationen KLF - Kirke og Medier, som kræver at DR stopper med at bruge Onkel Reje, kommer i studiet.
Og så er der debat om en af dansk journalistiks store pragtpræstationer. Berlingskes afdækning af Danske Banks rolle i skandalen om hvidvaskning. Senest har det udløst dansk journalistiks allerfineste hædersbevisning. Cavling-statuetten.
Men var det nu også en pragtpræstation?
Det er præcis, hvad en helt ny bog nu sætter alvorligt spørgsmålstegn ved. Bogen er skrevet af erhvervsjournalisten Birgitte Dyrekilde.
Medarbejdere i Danmarks Radio føler sig pressede til at servicere Dansk Folkeparti og deres dagsorden for at give indtrykket af et »selvstændigt« DR og DR udelader indhold, som Dansk Folkeparti kan tolke som misvisende.
Det konkluderer to kandidater i kommunikation fra Roskilde Universitet, der kommer i studiet lidt senere.
Og til allersidst taler vi med Ekstra Bladets afgående chefredaktør, Karen Bro, der skal stå i spidsen for et nyt internationalt kvindemagasin.
-
I 2017 anmeldte Ekstra Bladets Thomas Treo Volbeat. Han beskrev forsangeren Michael Poulsen som en “jodlende havenisse”.
Siden da forholdet mellem Volbeat og Ekstra Bladet været en kende anstrengt. For nu at sige det pænt.
Volbeat har forment Ekstra Bladet adgang til bandets koncerter. Til gengæld boykotter Ekstra Bladet at anmelde såvel koncerter som nyudgivelser.
Vi taler med Ekstra Bladets chefredaktør, Karen Bro, om, hvordan det er kommet dertil, og om læserne i virkeligheden ikke er de eneste tabere.
Q&A får også besøg af Per Mikael Jensen, der til manges overraskelse i sidste uge blev fyret på gråt papir fra sin stilling på Altinget. Vi spørger om, hvad der gik galt, og om han blev han for vild til det pæne Altinget.
Vi spørger også Jensen om, hvordan han - i sin egenskab af mangeårig medieentreprenør - ser fremtiden for dansk journalistik.
Derefter skal vi tale DAB-radio. For samtidig med, at 24syv nu lukker på FM-båndet, er der opstået en mulighed for, at kanalen kan fortsætte som DAB- og ikke mindst podcast og streaming-tjeneste. Endda med 70 millioner kroner bundet i halen hvert eneste år.
Men er det rimeligt eller lovligt for den sags skyld, at politikerne skræddersyr et statsligt udbud, der reelt er møntet på, at Berlingske/People kan fortsætte med at drive radio.
Det mener de ikke over på JPPolitiken. Vi får besøg af det store mediehus’ advokat, der bestemt ikke mener, at det sidste ord er sagt i den sag.
-
Det er sandsynligt, at domstole ville straffe Radio24syv og Den Korte Radioavis, hvis nogle af satireofrene anlægger sag. Det vurderer professor ved Syddansk Universitet og ekspert i medieret, Sten Schaumburg Müller først i dagens udsendelse.
Efterfølgende får vi besøg af programchef Mikael Bertelsen, der vil reflektere over den seneste uges debat om stationen ubestridte flagskib og lyttermagnet.
Til september ser et nyt projekt dagens lys. “Podimo” hedder det, og her vil en gruppe af pengestærke kræfter forsøge at overbevise danskerne om, at det er værd at abonnere på podcasts. Men giver det mening i en medieverden, hvor podcasts kastes gratis i grams fra alle sider?
Vi spørger den fremtidige indholdsleder for Podimo. Han hedder Nikolaj Koppel.
Dagens Q&A er den sidste inden sommerferien. Vi vender tilbage til sædvanlig tid mandag den 5. august.
-
Et ugentligt, aktuelt mediemagasin.
-
Gik en række danske medier efter manden frem for bolden i omtalen af Stram Kurs? Det mener partistifter Rasmus Paludan, der i ugens Q&A debatterer med Berlingskes chefredaktør Tom Jensen.Vi taler også med chefredaktørerne for BT og Ekstra Bladet og spørger, om der er basis for selvransagelse efter udmeldingen om Henrik Sass Larsens exit.
-
Og så rykker 31. Oktober jo stadig tættere på. Det er den dato, hvor Radio24syv efter planen for sidste gang skal sende på FM-båndet.
I den forbindelse taler vi med Anne Marie Dohm fra firmaet FM4 A/S, for hun bliver sandsynligvis direktør for den nye kanal, der tager over den 1. November. Og hvad er det for en radio, som danskerne kan forvente fra dén kant?
Men 31. Oktober er jo ikke nødvendigvis luk og sluk-dag for 24 syv. For kort før valgudskrivelsen blev politikerne enige om at bevilge penge til en ny DAB-kanal, hvor der er lagt op til at nærværende radio kan videreføres.
Spørgsmålet er imidlertid, hvad der bliver af dé planer. Er de på grund af vakgkampen faldet ned i et politisk vaccuum? Og hvem ved, om et nyvalgt folketing overhovedet vil føle sig forpligtet af det, der blev aftalt inden folketingsvalget? Vi får besøg af Jakob Kvist fra Radio24 syvs bestyrelse.
Her hvor valgkampen synger på sidste vers, har Q&A inviteret to garvede journalister - Ekstra Bladets - Hans Engell og Altingets Jakob Nielsen - ind for at tale om, hvordan medierne har håndteret dækningen af politik gennem de seneste fire uger.
-
Nok engang lykkedes det meningsmålingsinstitutterne at skyde forbi målet. Trods et utal af meningsmålinger, forudså ingen hverken omfanget af Dansk Folkepartis nedtur eller Venstres massive valgsejr ved Europaparlamentsvalget. Vi får besøg af direktøren for Megafon.
Er den svenske Greta Thunberg den stemme, der siger det, som de voksne ikke tør, eller er hun tværtimod en teenager med alvorlige problemer, som som vi måske bare skulle lade være barn? Det sidste mener Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, som diskuterer dækningen af Greta Thunberg med chefredaktøren for Politiken, der i går havde plastret hele forsiden til med et idolbillede af den 16-årige svenske skoleelev.
Mere end 2 millioner gange har danskere set TV2 Nords video, af en mand, der siger “fuck” til hele Folketingsvalget. Men manden på videoen har psykiske problemer, hvilket TV2 Nord ganske udemærket ved - for det har de selv tidligere skrevet om mandens sygdom og medicinforbrug. Er det rimeligt at bruge en mand med alvorlige problemer som viral underholdning på den måde? Det spørger vi TV2 Nords chefredaktør om.
De såkaldt influencers er her der og alle vegne, særlig på sociale medier. Og en del af dem har travlt med at bruge deres indflydelse på at dele sundhedsrådsråd, om eksempelvis at gå på vandkur, undgå folsyre eller bruge cannabis til at kurere alt mellem himmel og jord. Men i en ny bog med undertitlen “Sådan overlever du det næste sundhedsråd” går lægen Ida Donkin til angreb på den tendens.
-
Et ugentligt, aktuelt mediemagasin.
-
Dagens udsendelse byder først på valgkampsdebat. For flere aviser har på lederplads kritiseret, at politiske analytikere - af og til deres egne - har udråbt Rasmus Paludan og andre som vindere eller tabere i de politiske debatter. Det diskuterer bl.a. en lederskribent og to politiske journalister.
Derefter skal det handle om lukkethed. Fagbladet Journalistens chefredaktør Øjvind Hesselager har på Twitter opfordret partierne til at melde ud, hvorvidt de vil ændre offentlighedsloven. Men er der nogen udsigt til det, og hvilke konsekvenser har loven haft for journalistikken?
Til sidst får vi besøg af Peter Ernstved Rasmussen fra det forsvars og sikkerhedspolitiske website Olfi, der har afsløret en lang række kritisable sager i det danske forsvar. Men han oplever, at det er noget nær umuligt at få hevet svar ud fra de ansvarlige.
- Mostrar mais