Episódios
-
Både Jenny och Hannah är riktiga junkies när det gäller bröd - men båda är känsliga för gluten och trixar med olika sätt att baka ett bröd som passar deras magar. Här gås det igenom surdegsbröd av olika former, det pratas dinkelmjöl och enkornsmjöl, plusoljor och grötbröd.Hannah delar med sig av sina tunnbröd, det samiska brödet Gáhkku och godisbrödet som är en filmjölkslimpa. Jenny pratar Naan-bröd och försöker inspirera till att använda slattar från kylen som degvätska. Mycket nöje!
-
Ett helt avsnitt om Kimchi, den koreanska nationalrätten som inte bara är supergod, utan också är fullproppad med nyttigheter. Jenny delar med sig av sitt grundläggande kimchirecept, och förklarar hur hon gör de olika momenten. Hannah delar med sig av sina recept på såväl ramen som potatisgratäng med kimchismak. Och så var det förstås det där med kimchipulver...
-
Estão a faltar episódios?
-
Det visar sig att både Hannah och Jenny älskar vitkål! Välkommen till ett poddavsnitt med vitkålsfrossa, där du stöter på bland annat vitkål i ugn, vitkål som pizzabotten, grillad vitkål, vitkålsgratäng och vitkålswok. För att inte tala om alla den fermenterade vitkålen, både som surkål och kimchi. Dessutom tipsas det om en lång rad med olika sallader: Veckosallad, Coleslaw och helt vanlig Pizzasallad. Och förstås: vitkålspulver. Mycket nöje!
-
En vecka sen - men här kommer julavsnittet från Jenny och Hannah! Här går vi igenom Ningxia Red på djupet - den gojibärsdryck som vi pratar om i nästan alla avsnitt. Vi berättar om själva drycken, samt hur den går att använda för att lyfta smaken på allt från olika maträtter till godsaker - om man inte går supergenvägen och gör isglass rakt av. Ningxia Red går att jämföra med ett fint vin eller en smakrik fond, och ger smakexplosioner som inte går att hitta någon annanstans. Våga prova Ningxia Red i maten, är veckans uppmaning!
-
Mitt i juletid väljer Hannah och Jenny att prata om sin bästa julmat. Det blir en mix av brysselkål, sillsallad, rödbets- och gulbetssallad, randigt bröd, Janssons frestelse, pumpapastej, fudge och chokladkola. Dessutom kom en kroppsskrubb med av bara farten, och inte minst jultraditionen sushi. Dessutom - det är helt okej med köpemat på julbordet, det viktiga är att man är tillsammans.
-
Nu är det adventstid, och då pratar Hannah och Jenny om julkryddning och julsmaker. Vad är egentligen julsmaker? Kanel, muskot, kryddnejlika, kardemumma, mint, saffran, kryddpeppar, rödbeta, äpple, enbär russin och glögg är några av smakerna som förknippas med julen. Här tipsas om adventskaka, äppelbrygd, rödbetsbröd, tedricka, enbärsdricka, chailatte och grönkål - bland annat. Och så en avstickare kring vin och parfym.
-
I dagens avsnitt av Rena Smaker har vi kommit till ännu en basvara i köket: Lök. Gul lök, röd lök, schalottenlök, potatislök, luftlök. Jenny och Hannah går igenom vad de gillar med lök - oavsett om den är rå, stekt, ugnsbakad, pulveriserad eller fermenterad. Lökburgare, lökmackor och löksill är några av tipsen som ges här. Dessutom en hel del prat om att odla lök, och om att gå genvägen och köpa en burk rostad lök i affären.
-
I varje avsnitt har Hannah och Jenny pratat om hur de använder pulver för att förhöja smakerna i såväl maträtter som bröd och bakverk. Men vad är det för pulver de menar? Här gås det igenom vad som menas med dessa pulver, hur det kan göras (eller köpas), vad som inte fungerar och vad som blir fantastiskt. Dessutom några tips om hur man kan använda sig av ogräs i matlagningen.
-
Dags att ta tag i basvaran i det bondmoriska köket: Potatisen. Jenny och Hannah berättar hur de gör olika sorters potatis i ugn, samt går igenom sina potatisversioner av palt, mjöl, soppa, mos, pommes och en hel del annat. Hannah berättar hur hon gjort vin på potatis, och Jenny förklarar hur hon låter potatisen vara en del av till exempel indiska grytor.
-
Vad är det för oljor som Hannah och Jenny pratar om hela tiden? I alla tidigare avsnitt har oljor nämnts som smakförhöjare. Till exempel svartpepparolja, citronolja, apelsinolja - men vad är det för något? Här kommer ett slags referensavsnitt, där grunden kring plusoljorna gås igenom. Mycket fakta, men även tips om till exempel kardemummakaffe, smaksatt vatten, goda såser, polkagrisglass och en massa annat.
-
Pumpans tid är här! Men hur tar Hannah och Jenny hand om sina pumpor? Här pratas det pumpasoppa, ugnsrostad pumpa, pumpabröd, spaghettipumpa, friterat pumpaskal, rostade pumpakärnor - för att nämna en del av godsakerna. Det blir också prat om Pumpkin Spice latte, och en hel del om själva släktet pumpa.
-
Vad vore matlagningen utan tomater? För Hannah är tomaten en stapelvara i köket, där butikens svinnpåsar tas tillvara. Jenny har upptäckt en ny värld av gourmet-tomater och pastatomater, där smakerna helt skiljer sig från de tomater vi hittar i butiken. Här pratas tomatsås, konserverade tomater, syrade tomater, Salsa Verde på gröna tomater, tomater i ugn, tomatsoppa, tomatsalt och såklart helt vanliga tomatmackor.
-
På hur många olika sätt kan man torka sin rödbeta? Ja, på minst två i alla fall - det visar sig när Hannah och Jenny jämför sina rödbetsprocedurer. I övrigt gås här igenom bland annat rödbetor i ugn, rödbetspulver, rödbetssalt, mjölksyrade rödbetor, sommarrullar med rödbetor och inte minst grejen med rödbetsblast. Dessutom några ord om rödbetans mer städade gulbetan.
-
Lyckan över ett äpple kan vara stor, men hur tar vi tillvara på våra äpplen i trädgården? Hannah berättar hur hon gör äppelcidervinäger och tipsar om sin mormors äppelkaka, medan Jenny går igång på minnet av en ovanligt bra äppelsylt som smakade apelsinmarmelad. Dessutom avhandlas såväl äppelmos som äppelpulver, äppelsirap och äppelpannkaka - bland mycket annat.
-
Premiäravsnitt för podden Rena Smaker! Bondmororna Hannah Carpemo och Jenny Schwieler Staaf berättar om bakgrunden till podden och tanken med den, och presenterar sig själva.
Några ämnen som tas upp är bland annat födoämnesallergier, grönsakspulver och ställningstagande kring vegansk mat. Dessutom blir det smygstart på ett rent ämne då både Hannah och Jenny berättar vad de gör med sina äpplen.