Episódios
-
L’ésser humà és capaç de sobreposar-se a situacions extraordinàries. Quan rendir-se no és una opció, la imaginació entra en joc.
El ser humano es capaz de sobreponerse a situaciones extraordinarias. Cuando rendirse no es una opción, la imaginación entra en juego.
Autora: Maria Gené
Web: http://selfie.uib.es
-
Hi ha docents que desprenen passió i energia, característiques que han mantingut durant els moments més complicats de la pandèmia i, per tant, de la docència en línia, per animar els alumnes que es connectaven des de ca seva.
Hay docentes que destilan pasión y energía, características que han mantenido durante los momentos más complicados de la pandemia, y por tanto de la docencia online, para animar al alumnado que se conectaba desde sus hogares.
Autors: Paula Aguiló y Maria Sard
Web: http://selfie.uib.es
-
Estão a faltar episódios?
-
Innovar en un context adaptat al camp professional dels directors del futur. Aquest era el repte a què s'enfrontaven tres docents d'Anglès del grau de Direcció Hotelera de la Universitat de les Illes Balears. El punt de partida consistia a crear un material nou des de zero, perquè l'aprenentatge d'aquesta llengua estrangera estigués totalment connectat amb la tasca que hauran de desenvolupar els directors d'hotel del futur.
Innovar en un contexto adaptado al campo profesional de los directores de hotel del futuro. Este era el reto al que se enfrentaban tres docentes de inglés del grado de Dirección Hotelera de la Universitat de les Illes Balears. El punto de partida consistía en crear un material nuevo partiendo desde cero para que el aprendizaje de esta lengua extranjera estuviera totalmente conectado con la tarea que van a tener que desarrollar los directores de hotel del futuro.
Autors: Tamara Bouso Rivas y Italo Raul Abraham Arbulu Villanueva
Web: http://selfie.uib.es
-
L’optimització del temps a classe i l’èmfasi en l’aprenentatge autònom són dues de les grans virtuts del mètode de classe inversa que s’ha aplicat a l’assignatura Legislació Sanitària, del grau de Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears.
La optimización del tiempo en clase y el énfasis en el aprendizaje autónomo son dos de las grandes virtudes del método de clase inversa que se ha aplicado en la asignatura Legislación Sanitaria del Grado de Fisioterapia de la Universitat de les Illes Balears.
Autor: Antonio Mingorance
Web: http://selfie.uib.es
-
Un sistema en tres nivells: llegir, analitzar, recapitular
Hi ha professors que han abandonat la manera tradicional d’impartir classe…
Un sistema en tres niveles: leer, analizar, recapitular
Hay profesores que han abandonado la manera tradicional de
impartir clase…
Autors: Silvia Feliu
Web: http://selfie.uib.es
-
TFG: el darrer esglaó universitari
Cumplir los plazos es una de las grandes preocupaciones de los estudiantes que encaran el último escalón de su carrera universitaria: el TFG.
TFG: el último escalón universitario
Complir els terminis és una de les grans preocupacions dels estudiants que han de pujar el darrer esglaó de la carrera universitària: el TFG."
Autor: Sebastià Bota
Web: http://selfie.uib.es
-
El poder de les imatges
Si a un contingut teòric hi afegim una o més imatges, augmenten fins a un 60 per cent les possibilitats de recordar–ne tota la informació. Aquest és un dels secrets més ben guardats dels millors comunicadors.
El poder de las imágenes
Si a un contenido teórico le añadimos una o varias imágenes, el destinatario aumentará hasta en un 60 por ciento las posibilidades de recordar toda esa información. Este es uno de los secretos mejor guardados de los comunicadores más hábiles del mundo.
Autors: María del Mar Crespí
Web: http://selfie.uib.es
-
Personajes de ficción para ayudar a entender la realidad
Segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, «avatar» significa «estat per què passa algú que canvia d’opinió, de partit, etc.». A causa de la irrupció del món digital en la vida quotidiana, el TERMCAT ha inclòs l’accepció de «Personatge virtual definit amb els trets individuals escollit usuari perquè el representi en el món virtual».
Personajes de ficción para ayudar a entender la realidad
Según el diccionario de la Real Academia de la Lengua Española, ‘avatar’ significa cambio o reencarnación. Sin embargo, fruto de la tecnologización, la RAE ha tenido que incluir un nuevo significado y así, ‘avatar’ también se refiere a la “representación gráfica de la identidad virtual de un usuario en entornos digitales”.
Autors: Antonio González, Jesús Molina Mula y Natalia Romero Franco
Web: http://selfie.uib.es
-
Tot va sorgir així: abans que arribàs la pandèmia, quinze professors de Dret de sis universitats espanyoles, entre les quals la Universitat de les Illes Balears, varen crear una xarxa per intercanviar metodologies. El projecte consistia a viatjar per les diferents universitats implicades a Intereduca i impartir-hi classe aplicant el propi sistema.
Todo surgió de la siguiente manera: antes de que llegara la pandemia, un total de quince profesores de Derecho de seis universidades españolas, entre ellas la Universitat de les Illes Balears, crearon una red para intercambiar sus metodologías. El proyecto consistía en viajar por las diferentes universidades implicadas en ‘Intereduca’ e impartir clase aplicando su propio sistema.
Autors: Antonia Paniza Fullana (UIB), Belén Ferrer Tapia (UIB), Natalia Pérez Rivas (USC), María del Mar Moyà Fuentes (UA), Carmen Fernández Díaz (UMA) y Marta Fernández Cabrera (UMA).
Web: http://selfie.uib.es
-
Fins que va arribar la pandèmia
En aquell moment, els docents encarregats d’aquest contingut curricular s’hagueren d’arreglar per idear un mètode que permetés els alumnes aprendre des de ca seva i crear continguts interactius sense la tutorització presencial dels docents.
Començava una feinada que ha donat resultats satisfactoris. Primer de tot, crearen tutorials d’autoformació per situar els estudiants; després, idearen exemples detallats passa per passa que els guiassin en el procés creatiu. I, finalment, traçaren un mètode a mitjan camí entre les classes teòriques i la classe inversa (flipped classroom) per resoldre tots els dubtes dels estudiants, debatre al voltant dels contes interactius que havien creat, organitzar fòrums específics i, una cosa molt important, resoldre dubtes en el mateix moment en què els estudiants feien els exercicis.
Hasta que llegó la pandemia
En ese momento, los docentes encargados de este contenido curricular tuvieron que ingeniárselas para idear un método que permitiera a los alumnos aprender desde casa, crear contenidos interactivos desde su hogar, sin la tutorización presencial de los docentes.
Comenzó entonces un trabajo ingente que ha arrojado resultados igualmente satisfactorios. Lo primero fue elaborar tutoriales de autoformación para situar a los estudiantes; lo segundo, crear ejemplos detallados paso a paso que les guiaran en el proceso creativo. Y lo tercero, trazar un método a medio camino entre las clases teóricas y la flipped classroom para solventar todas las dudas de los estudiantes, debatir en torno a los cuentos interactivos que habían creado, organizar foros específicos y algo muy importante: la resolución de dudas en el mismo momento en el que los estudiantes están realizando los ejercicios.
Autor: Santos Urbina
Web: http://selfie.uib.es
-
La curiositat no va matar el moix, sinó que li va donar set vides
Com fer atractiu l’aprenentatge de la recerca bibliogràfica? Aquest és el repte al qual s’han hagut d’enfrontar tres docents del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears.
La curiosidad no mató al gato, le dio siete vidas
¿Cómo hacer atractivo el aprendizaje de la búsqueda bibliográfica? Este ha sido el reto al que se han enfrentado tres docentes del Departamento de Enfermería y Fisioterapia de la Universitat de les Illes Balears.
Autora: Natalia Romero
Web: http://selfie.uib.es
-
Les xarxes socials com a inspiració per aprendre anglès
Facebook té més de 2.700 milions d’usuaris actius al mes. El segueixen YouTube, amb dos mil milions, i Instagram, amb mil milions. Són xifres que maregen i que ens donen la mesura de la gran comunitat que han creat les xarxes socials i de l’impacte que tenen a la societat.
Las redes sociales como inspiración para aprender inglés
Facebook cuenta con más de 2.700 millones de usuarios activos al mes. Le siguen Youtube con 2.000 millones e Instagram con 1.000 millones. Son cifras que marean y que nos dan la medida de la comunidad colosal que han creado las redes sociales y de su impacto en la sociedad.
Autor: Miquel Pomar
Web: http://selfie.uib.es
-
Aprendre a parlar en públic i a treballar en grup a la classe de Farmacologia
A la classe de Neurofarmacologia del Màster en Neurociències de la Universitat de les Illes Balears els alumnes han adquirit dues competències extra: la capacitat de treballar en grup i l’habilitat de parlar en públic.
Aprender a hablar en público y a trabajar en grupo en la clase de Farmacología
En la clase de Neurofarmacología del Máster de Neurociencias de la Universitat de les Illes Balears los alumnos han adquirido dos competencias extra: la capacidad para trabajar en grupo y la habilidad para hablar en público.
Autors: M. Júlia Garcia Fuster & Fernando Yáñez Gómez
Web: http://selfie.uib.es
-
Sortir de la zona de confort i cercar nous llenguatges d’ensenyament
Hi ha docents que estan en una recerca constant d’espais que els facin enfrontar al repte d’aprendre per continuar ensenyant.
Salir de la zona de confort y buscar nuevos lenguajes de enseñanza
Hay docentes que están en una búsqueda constante de espacios que les hagan enfrentarse al reto de aprender para seguir enseñando.
Autor: José Luis Mateo
Web: http://selfie.uib.es
-
Fa molt de temps, en una universitat molt i molt llunyana...
Hi ha docents de la Universitat de les Illes Balears que troben inspiració en el cinema, i, gràcies a tota aquesta cultura cinematogràfica, troben maneres creatives d’ensenyar.
Hace mucho tiempo, en una universidad muy muy lejana…
Hay docentes de la Universitat de les Illes Balears que encuentran su inspiración en el cine. Y que fruto de toda esa cultura cinematográfica encuentran formas creativas de enseñar.
Autor: Javier Capó
Web: http://selfie.uib.es
-
L’educació en un tauler virtual
Imaginau el tauler d’un joc de taula. Té sis caselles i dins cada una hi ha una sèrie de continguts en forma de vídeos, qüestionaris i documents que cal assimilar per continuar endavant i poder convertir-te en un bon mestre…
La educación en un tablero virtual
Imaginen el tablero de un juego de mesa. Tiene seis casillas y en cada una de ellas hay una serie de contenidos en forma de vídeos, cuestionarios y documentos que hay que asimilar para continuar adelante y poder convertirse en un buen maestro…
Autor: Daniel Adrover
Web: http://selfie.uib.es
-
Fisioteràpia i teleconsulta, un binomi possible
Com encarar les pràctiques de Fisioteràpia en un ensenyament a distància? Aquest és el repte a què s’enfrontava el Departament d’Infermeria i Fisioteràpia: aplicar la salut digital a una disciplina mèdica les pràctiques
clíniques de la qual es fan tradicionalment de manera presencial.
Fisioterapia y teleconsulta, un binomio posible
¿Cómo encarar las prácticas de fisioterapia en una enseñanza a distancia? Este es el reto al que se enfrentaba el Departamento de Enfermería y Fisioterapia: aplicar la salud digital a una disciplina médica cuyas prácticas clínicas se realizan tradicionalmente de forma presencial.
Autora: Iosune Salinas
Web: http://selfie.uib.es
-
Tria la manera com vols aprovar l’assignatura
Tria la manera com vols aprovar l’assignatura. Aquest és el punt de partida de la metodologia que ha dissenyat el Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la Universitat de les Illes Balears i que han aplicat amb èxit a l’assignatura d’Educació Física i Hàbits Saludables.
Escoge cómo quieres aprobar la asignatura
Elige cómo quieres aprobar tu asignatura. Este es el punto de partida de la metodología que ha diseñado el departamento de Pedagogía y Didácticas Específicas de la Universitat de les Illes Balears y que han aplicado con éxito en la asignatura de Educación Física y Hábitos Saludables.
Autor: Adriá Muntaner
Web: http://selfie.uib.es
-
En el diálogo permanente entre quien enseña y quien aprende, ambos deben saber navegar en el nuevo lenguaje que impone la educación digital. La estrategia metodológica consiste en que el docente sorprenda para enganchar, en que aplique las claves para captar la atención del alumno, encienda la chispa de la curiosidad en ese diálogo que transcurre a través de la pantalla.
La educación online obliga a buscar nuevas formas de contar, continuamente, sin interrupción, teniendo siempre como finalidad (telos) fomentar el deseo permanente de conocimiento.
Experto en innovación educativa convencido de que la educación no tiene espacio ni tiempo, transciende las paredes del aula y existe mientras dure la vida.
Juan Manuel Zafra es director de la revista Telos https://telos.fundaciontelefonica.com/revista/, profesor de Periodismo en la Universidad Carlos III de Madrid y protagonista de la conferencia externa invitada en las II Jornadas de Experiencias Docentes de la Universitat de les Illes Balears.
_____
‘Selfie’, autoretrat d'experiències docents universitàries és fruit de les II Jornades d'Experiències Docents de la Universitat de les Illes Balears, que tingueren lloc al gener de 2020.
Els docents que apareixen en aquest treball són tots els qui varen participar en aquestes jornades exposant-hi i compartint-hi les seves aportacions innovadores.
Aquesta publicació és possible gràcies a la Convocatòria d'ajuts al Fons de Cooperació Universitària 2020, BDNS 495431, del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.
L’edició 2020 d'aquesta publicació és un llibre interactiu, que ha estat coordinat pel doctor Antonio Fernández Coca; escrit per la periodista Maitane Moreno; maquetat pel dissenyador Mikel Oleaga, i que inclou les fotografies fetes per Josep Taltavull.
Per a més informació: http://selfie.uib.eu
“Selfie, autorretrato de experiencias docentes universitarias” nace como fruto de las II Jornadas de Experiencias Docentes de la Universitat de les Illes Balears, realizadas el mes de enero del año 2020.
Los docentes que aparecen en este trabajo son todos los que participaron en estas jornadas exponiendo y compartiendo sus innovadoras aportaciones.
Su publicación es posible gracias a la Convocatoria de ayudas al fondo de cooperación universitaria 2020, BDNS: 495431, del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.
La edición 2020 de esta publicación es un libro interactivo coordinado por el doctor Antonio Fernández Coca, escrito por la periodista Maitane Moreno, maquetado por el diseñador Mikel Oleaga y retratado por el fotógrafo José Taltavull.
Más información: http://selfie.uib.eu
-
“Había una vez 6 monos capuchinos de una pequeña isla frente a Puerto Rico que fueron los protagonistas de un experimento fascinante de la Universidad de Yale que puede explicar la crisis del capitalismo”. Este es el inicio de una historia que explica cómo funciona el dinero como herramienta para el intercambio económico. Un relato que consigue dos objetivos al mismo tiempo: explicar y atraer. Enseñar y contar.
¿Quieres saber cómo acaba la historia? Escribe “monos” y “dinero” en Google.
La pequeña Dorothy del Mago de Oz, Darth Vader, el spaghetti western y Alicia en el país de las maravillas son algunos de los personajes que se cuelan en las clases de este docente que aplica con éxito el storytelling para explicar la Economía.
Javier Capó es profesor de la Universitat de les Illes Balears
_____
‘Selfie’, autoretrat d'experiències docents universitàries és fruit de les II Jornades d'Experiències Docents de la Universitat de les Illes Balears, que tingueren lloc al gener de 2020.
Els docents que apareixen en aquest treball són tots els qui varen participar en aquestes jornades exposant-hi i compartint-hi les seves aportacions innovadores.
Aquesta publicació és possible gràcies a la Convocatòria d'ajuts al Fons de Cooperació Universitària 2020, BDNS 495431, del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.
L’edició 2020 d'aquesta publicació és un llibre interactiu, que ha estat coordinat pel doctor Antonio Fernández Coca; escrit per la periodista Maitane Moreno; maquetat pel dissenyador Mikel Oleaga, i que inclou les fotografies fetes per Josep Taltavull.
Per a més informació: http://selfie.uib.eu
“Selfie, autorretrato de experiencias docentes universitarias” nace como fruto de las II Jornadas de Experiencias Docentes de la Universitat de les Illes Balears, realizadas el mes de enero del año 2020.
Los docentes que aparecen en este trabajo son todos los que participaron en estas jornadas exponiendo y compartiendo sus innovadoras aportaciones.
Su publicación es posible gracias a la Convocatoria de ayudas al fondo de cooperación universitaria 2020, BDNS: 495431, del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.
La edición 2020 de esta publicación es un libro interactivo coordinado por el doctor Antonio Fernández Coca, escrito por la periodista Maitane Moreno, maquetado por el diseñador Mikel Oleaga y retratado por el fotógrafo José Taltavull.
Más información: http://selfie.uib.eu
- Mostrar mais