Episódios
-
Det var pandemi. Kontoene var tomme. Samboeren var i Singapore. Kommunen hadde ikke strødd utenfor huset hans. Jan Rune Holdhus ble eitrende forbanna, og fant opp tilforlatelige June Kommune. Men hvorfor ble hun en hit?
-
Den norske filmen Elskling har beveget mange denne høsten. Hva er det som rører oss sånn? Hva skjer når vi får komme så nært på usminka varianter av andre mennesker? Og hvordan får de det egentlig til? Vi har invitert skuespiller Helga Guren, som spiller Maria, til å nerde om filmen.
-
Estão a faltar episódios?
-
Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for mishandling av sønnen Jakob og søsteren hans. Hva skal til for å nå fram til en rettssal? For å bli skikkelig behandlet og etterforsket, enten du er den som anmelder, eller som blir anmeldt? Og enten du er en kjent person eller helt ukjent? Forsvarsadvokat Brynjar Meling er denne ukas gjest i Tanken bak.
-
For mindre enn fire måneder siden var Sissel Knuten Hegdal ennå i full aktivitet som ordfører i Stavanger, for Høyre. Så ble hun mistenkt for underslag. Nå er hun utmeldt av partiet. Hva skjedde? Hvordan var det å stå i alt dette? Og hvorfor gjorde hun som hun gjorde? Sissel Knutsen Hegdal er gjest i denne episoden av Tanken bak.
-
Inger Lise Hope har vunnet The Voice, og hun har fått panikkangst mens hun sang i en begravelse. Så hvordan går nå dette, med humper i veien og livet og på scenen? Hva slags verktøy har hun for å komme seg over dem? Inger Lise Hope er denne ukens gjest i Tanken bak.
-
Vi får høre at ungene våre ikke er gode nok til å lese, ikke gode nok til å regne, ikke gode nok i engelsk. Ikke engang digitalt, er de gode nok. Hva om vi tar det litt ned, går inn i et klasserom, setter oss på en krakk, i øyehøyde med førsteklassingene. Hva ser vi da? Bjørn Arild Ersland, forfatter og professor i skrivekunst, har gjort akkurat det. Han er vår gjest i denne ukens episode av Tanken bak.
-
1936. Var det året da alt skjedde? Det var borgerkrig i Spania, Hitler-Tyskland gikk inn i Rhinland, og arrangerte OL i Berlin. Norge prøvde å være modige, uten å gjøre noe farlig, og uten å komme i klem mellom store stater. Pressemannen Sven Egil Omdal er vår gjest, for han har skrevet bok om året. Og folk som har lest, forteller at de kjenner et ubehagelig ekko til vår tid.
-
Skuespiller Svein Tindberg har jobbet intenst med bibeltekster i årevis. Hva har det gjort med ham? Blir det mer tro eller mer tvil av det? Eller er disse tekstene først og fremst fortellinger vi kan lære noe om egne liv fra? For eksempel om sjalusi, krig og dysfunksjonelle familier? Svein Tindberg er ukas gjest i Tanken bak.
-
Ingrid Fiskaa, stortingsrepresentant for SV og Rogaland, liker egentlig ikke å være stortingsrepresentant. Så hvorfor går hun likevel for fire nye år som nettopp det? Er hun en slags martyr? Hva tenker hun skal til for at fine ting kan skje, og hva er egentlig greia med å kjøre gravemaskin og flytte på store steiner?
-
Skuespillerne Per Kjerstad og Ole Christoffer Ertvaag har snakket høyt om sin egen mentale helse gjennom 220 episoder i podkasten Psykodrama. Er det egentlig mer igjen å si da? Og har det hjulpet flere enn Per?
-
Hva som har holdt håndballjentenes trener Thorir Hergeirsson gående i alle disse årene? Lidenskap for idrett, selvsagt. Og å jobbe sammen med mennesker for å sette drømmer og mål ut i livet. Men hvorfor trodde noen at han absolutt ikke kunne trene jenter? Hør ukens episode av Tanken bak.
-
Kan vi egentlig fortsette å hente opp olje og gass i Norge uten at det går utover klimaet på kloden? Og kan vi egentlig holde oss med verdens beste sykelønnsordning uten at det drar sykefraværet oppover? Snakker vi egentlig sant om de store tingene her i landet? Samfunnsøkonom Ola Kvaløy synes det mangler litt på det.
-
Janne Stigen Drangsholt er fast medlem i firerbanden som lager podkasten Aftenbla-bla. Så vi i søster-podkasten Tanken bak har gitt henne sjansen til å få snakke ut. Hvorfor må hun av og til ut og jogge etter en Aftenbla-bla-innspilling? Og tror engelsk litteratur-professoren virkelig at å lese en bok kan trumfe å skrolle på mobilen?
-
Om skuespiller Espen Hana kjenner seg igjen i Alexander Kielland? Som han nå gir liv til på scenen? Absolutt. I misbruket. Nå har ikke Espen Hana rørt alkohol på 16 år. Hvorfor sluttet han? Og ville han egentlig ha endret på noe i livet han har levd, hvis han kunne?
-
Linn Kristin Løvfall-Breistein ble forelsket i en annen kvinne i samme menighet, en frikirkelig menighet i Bergen. Hvordan gikk det? Og hvordan går det nå?
-
Hvilken jobb ville finansanalytiker Thina Saltvedt råde unge hun er skikkelig, skikkelig glad i til å gå for? Er det ikke fremdeles oljejobbene som kan tilby penger og forutsigbarhet? Er strømstøtte en god ide, og finnes det egentlig en politikk for å nå klimamålene?
-
Denne uken har Tanken bak demensforsker Dag Årsland i studio. Da er det mye man får lyst til å spørre om, men er redd for svarene på. Men altså, hvor mye er det normalt å surre, er Alzheimer en dødelig sykdom, hvor sterkt slår arv inn, hva er sammenhengen mellom muskler og demens, og tror Dag Årsland de klarer finne en medisin som helbreder?
-
Kan man være et godt menneske og alkis samtidig? Går det an å prøve å få folk til å forstå hvordan det er å ha et alkoholproblem? Uten å bortforklare? Uten at det er avsluttet, og uten fasit? Mímir Kristjánsson prøver, i denne ukas episode av Tanken bak.
-
Hva ønsker kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) for sine egne gutter etter hvert som hun sender dem inn i skolen? Hvordan bør ungdomsskolen bli, og hva skulle hun ønske hun bare kunne fikse? Og hva tror hun vi om ti år sier om mobilbruken vi driver med nå? Kari Nessa Nordtun er denne episodens gjest i Tanken bak.
-
Hva er egentlig god helse for alle oss som en etter en kommer til fastlegens kontor? Funker egentlig nasjonale råd om kosthold og trening, og burde kanskje staten komme med råd mot grubling og bekymringer også? Og hvordan gikk det da lege Kari Ersland selv prøvde seg på å løpe intervaller?
- Mostrar mais