Episódios
-
Vad är en icke-territoriell församling och hur skiljer de sig från övriga församlingar inom Svenska kyrkan? Och innebär en höjning av kyrkoavgiften att fler lämnar Svenska kyrkan?
Andreas Sandberg samtalar med Filippa Åhman och Gustav Svärdhagen om två artiklar i årets utgåva av Nyckeln till Svenska kyrkan.
-
I mellankrigstidens politiska landskap fanns partier som ville förena nationalsocialism med kristen tro. Hur tänkte de och vad ville de åstadkomma? Och hur förhåller man sig som forskare till ett djupt antisemitiskt tankegods? Kyrkohistorikern Gustaf Forsell berättar om sin avhandling Blodet och korset. Tankefigurer i kristen nationalsocialism i Sverige 1924–1945. I ett samtal med Maria Södling.
-
Estão a faltar episódios?
-
I det här avsnittet samtalar Maria Wingård med Sara Fransson om konfirmationens betydelse för människors attityder till Svenska kyrkan och den kristna tron. Vilken roll spelar konfirmanders bakgrund och hur förändras tron på Gud när människor blir äldre? Forskningen finns publicerad i Nyckeln till Svenska kyrkan 2024.
-
Hur kan predikoprocessen förstås i relation till begreppet teologisering och vad är egentligen predikans krux? Clara Nystrand berättar i detta avsnitt om sin doktorsavhandling i praktisk teologi i ett samtal med Carola Nordbäck.
-
Vad innebär panenteistiska föreställningar för hur vi föreställer oss relationen mellan Gud och världen? Och vilka praktiska konsekvenser får sådana föreställningar? Lina Langby berättar om sin avhandling ”Gud och världen”, i ett samtal med Michael Nausner.
-
Hur fungerar lärandet i församlingars digitala samtalsgrupper? Och vilka utmaningar och möjligheter finns det med att forska tillsammans med praktiker?
Simon Hallonsten berättar om sin avhandling i ett samtal med Sara Fransson
-
Frågor om ämbetet och dess innebörd är en del av kyrkans fortgående självreflektion. Lyssna till Karin Rubenson och Karin Tillberg som berättar om den nya boken “Vigd till tjänst – Om ämbetet i Svenska kyrkan” (Verbum). I ett samtal med Jenny Ehnberg.
-
Mikael Larsson berättar om sin reflektion över psaltarpsalm 51. Den ingår i en unik antologi om Psaltaren, utgiven av bibelvetarna Athalya Brenner-Idan och Gale A. Yee. Antologin speglar exegeters personliga relation till valda psalmer, och är del av serien “Texts@Contexts”. I ett samtal med Michael Nausner.
-
Vad tänker ungdomar som har konfirmerats om konfirmandundervisningen? Caroline Klintborg berättar om sin bok ”Var är Jesus? Ungas röster om konfirmandundervisning” (Verbum). I ett samtal med Kristina Helgesson Kjellin.
-
Vad får vi syn på när fokuset förflyttas från liturgin till de liturgiska praktikerna, de som deltar i gudstjänsten? På vilket sätt kan gudstjänstfirare vara teologiska aktörer?
I det här avsnittet berättar Elin Lockneus om hennes avhandling i praktisk teologi i ett samtal med Sara Fransson.
-
Hur hänger kropp och språk ihop i firandet av nattvard?
Karin Tillberg berättar om sitt kapitel i den nyligen publicerade antologin ”Som spridda sädeskornen. Perspektiv på nattvardens levda teologi” (Verbum). I ett samtal med Kristina Helgesson Kjellin
-
Runtom i landet firas det varje vecka nattvard i Svenska kyrkans församlingar. Varför är det viktigt med en mångfald av perspektiv på nattvarden? Och vad kan levd teologi bidra med i vår förståelse av nattvarden? Teresia Derlén och Frida Mannerfelt berättar om den nya boken “Som spridda sädeskornen. Perspektiv på nattvardens levda teologi” (Verbum). I ett samtal med Kristina Helgesson Kjellin.
-
Hur hänger arbete, finanskapitalism och religion egentligen ihop och hur påverkar det arbetsplatser som identifierar sig som kristna?
Maria Ledstam berättar om sin avhandling i etik i samtal med Sara Fransson.
-
Hur kan vi odla ett hopp i ett prestationssamhälle präglat av kortsiktighet och individualism? Och varför är leken och riten viktig för oss människor för att hantera vår samtid?
Hör Mikael Kurkiala berätta som sin nya bok ”Där pendeln har sitt fäste. Om det eviga i människan”. I ett samtal med Kristina Helgesson Kjellin.
-
Johanna Gustafsson Lundberg och Bengt Kristensson Uggla berättar om det nya samtalsdokumentet Teologisk bildning. En utmaning för Svenska kyrkan, som är framtaget av Svenska kyrkans teologiska kommitté. I ett samtal med Maria Södling.
-
Hur kan vi förstå liturgen som en kreativ hantverkare i dopgudstjänster när de samtidigt har att förhålla sig till kyrkohandboken?
I det här avsnittet berättar Joel Appelfeldt om sin avhandling i praktisk teologi i samtal med Sara Fransson. -
Hur går insamlingen av Svenska kyrkans gudtjänststatistik till och vad säger statistiken om förändringar i gudstjänstutbud och deltagande under det senaste decenniet?
Jonas Bromander berättar om sitt kapitel i den aktuella utgåvan av Nyckeln till Svenska kyrkan 2023. -
I det här avsnittet samtalar Sara Fransson med Lenita Törning som forskar om ungas erfarenheter av interreligiöst arbete i Storbritannien och Sverige.
Frågor som diskuteras handlar om vad som driver unga till att engagera sig i interreligiösa frågor, vilka utmaningar de möter i sitt arbetet och hur dessa unga relaterar till och försöker påverka sina egna församlingar. - Mostrar mais