Episódios
-
I dagens säsongsavslutning pratar vi om att våga vandra sin egen väg. Katta Jansson bestämde sig för att hennes bucketlist inte skulle ligga och samla damm i fickan längre, utan att drömmarna faktiskt skulle levas fullt ut. Så hon sa upp sig från jobbet, flyttade till en lada i skogen, blev sin egen och landade närmare naturen - och landade i sig själv. Hon skapade sitt BucketLIFE.
I avsnittet berättar hon om sin resa och om sitt nya liv i den lilla byn Särna i norra Dalarna, där hon bor i sin lada med sprakande braskamin och fjället utanför dörren. Peppig inspiration på hög nivå utlovas!
Tack också för en härlig första poddsäsong - på återhörande! -
Äntligen! Nu dyker vi ner i djungeln av utrustning och reder ut vad en faktiskt behöver ha med sig ut på vandring. Vi pratar om de tre viktigaste sakerna att investera i och om vad som ska finnas i ryggsäcken - den optimala packlistan helt enkelt. Dessutom: Hur förhåller vi oss till prylhets och skenande konsumtion? Vilka alternativ finns det till att köpa ny utrustning? Och hur fasen kan vi lista ut vilken utrustning som är rätt för just mig?
-
Estão a faltar episódios?
-
Har digital teknik, smartphones och sociala medier en plats i friluftslivet? Förstärker eller förstör tekniken naturupplevelsen? Kan vi vara här och nu om vi ständigt är uppkopplade? Vi djupdyker i de här och andra spännande frågor på ämnet tillsammans med teknikexperten Elin Häggberg.
Vi pratar om att våga vaska likes, att medvetandegöra sitt eget användande av teknik och sociala medier, att göra ordentlig research inför köp och att dyrt inte alltid är bäst. Elin framtidsspanar dessutom och ser hur interaktiva romaner, Augmented Reality-spel och digitala samlarkort kan locka oss att ta steget ut i naturen i framtiden. -
140 mil. 33 dagar. Ett maratonlopp om dagen. Ensam på vägarna i det karga isländska landskapet. När äventyraren och ultralöparen Tina Forsberg ger sig ut på sitt livs utmaning vet hon inte riktigt vad som väntar. Med 25 kilo packning i en löparvagn ska hon för egen maskin springa runt den mytomspunna ön och samtidigt samla in pengar till Autism- och Aspergerförbundet.
I dagens avsnitt berättar hon om resan runt Island: om månaderna av planering, det konstant blöta tältet, människorna hon mötte längs vägen och om att bli starkare än någonsin på egen hand. Vi får följa med henne genom den isländska naturen, tankarna och insikterna, höra om med- och motgångarna. Varför ger hon sig egentligen i kast med sådana här utmaningar?
Häng med på en fantastisk resa runt Island och inspireras till att våga utmana dig själv och hitta ditt eget äventyr. -
Jämtlandstriangeln är den kanske mest populära klassikern inom svensk vandring. De totalt 46 km mellan fjällstugorna i Storulvån, Sylarna och Blåhammaren utgör en lättillgänglig tredagarstur som passar både erfarna och nya nyfikna vandrare. I dagens avsnitt går vi igenom hela turen från start till mål - med alltifrån boende och packning till terräng och tillgänglighet.
Angeliqa bjuder dessutom på sina bästa insidertips, om lyxmiddagar och njutvandring, dammiga stugvindar och nära fjällupplevelser. Hon berättar även om hur det gick till när hon för första gången fick uppleva hur hjälplösa vi är inför vädrets makter. -
Att springa på fjället är ju att missa hela grejen. Det är en ständig hets på snabba tider och maximalt antal kilometer. En tävlingsanda som är så långt ifrån vandringens essens det går att komma. Eller?
Inte enligt Amanda Matti, fjällöparen som har en helt annan inställning. För henne handlar löpningen om att njuta av naturen och omgivningarna, hitta energi och en stunds mental vila när livet snurrar för fort och om att fånga den där speciella frihetskänslan.
Hon guidar oss i fjällöpningens värld och ger oss handfasta tips på skor, kläder och utrustning. Dessutom pratar vi om fallgropar och fjällsäkerhet, fjällträning i storstaden, alternativ träning och de bästa platserna att börja fjällöpa på. För att inte tala om vikten av att verkligen känna de du ska ut och springa med - så att du kan säga stopp innan det är för sent.
Så på med löparskorna och häng med ut på fjället! -
Pilgrimsvandring växer lavinartat och en av våra närmsta pilgrimsleder är St Olavsleden mellan Selånger utanför Sundsvall och Nidarosdomen i Trondheim. Den 580 km långa vandringen är en utmaning och ett äventyr för både kropp och själ - vilket Angeliqa upplevt på nära håll. Det var nämligen efter just den här vandringen som hon valde att säga upp sig från sitt fasta jobb och vandra på heltid.
Hon berättar om leden, dess historia, boende, mat, packning, sträckningar, terräng och svårighetsgrad - allt som behövs för att ge sig iväg. Självklart blir det också en hel del anekdoter och berättelser om möten med både människor och sig själv - och om vad som händer när en släpper kontrollen. -
En sommar i väglöst land, med naturen nära inpå, där du aldrig vet vem som vill övernatta hos dig just ikväll. Lägg därtill hårt dagligt arbete med allt ifrån vedhuggning och bastueldning till dasstömning och butikssysslor. För att inte tala om uppdraget att välkomna nya besökare till just din fjällstuga. Livet som stugvärd är ett omväxlande äventyr.
En som vet vad det innebär är Tobias Eklund, som under en sommar tog med sig hela familjen på uppdraget som stugvärd i Stensdalens Fjällstuga. Han berättar om maten som körs ut ett halvår i förväg, om arbetsamma dagar och rutinerna på stationen. Han pratar också om lyckan när barnen hittar tillbaka till den naturliga leken - utan iPads - mobiltäckningen på Blåbärskullen och om det fantastiska i att ha all tid i världen att utforska naturen på en och samma plats. -
Machu Picchu, den mytomspunna bergsstaden i Peru, är en våt dröm för många vandrare. Exakt hur en vandring till de karaktäristiska ruinerna går till pratar vi om idag.
Sanna Rosell har både bott och rest i Sydamerika och har vandrat den klassiska inkaleden till Machu Picchu. Hon berättar allt vi behöver veta om resan till Peru och startpunkten i Aguas Calientes, lokalbussarna, de nödvändiga guiderna, packningen, leden, naturen, språket, turismen och vikten av att vara ute i god tid. Dessutom avslöjar hon om verkligheten egentligen lever upp till de drömmiga bilderna vi suktar efter framför skärmen på förhand.
Ett förtydligande gällande ledernas startplatser: Den längre vandringen startar vid KM82, vid Urubambafloden. Den halvlånga vandringen börjar mellan Ollantaytambo och Aguas Calientes, mitt på tågrälsen. -
Hur förberedd är du för en krissituation?
Sverige brinner och världen står i lågor för många djur och människor. Den extrema värmen gör situationen än mer utmanande. I dagens avsnitt pratar vi om hur en ska bete sig i naturen för att människor, djur och natur ska må bra och vara säkra. Hur hanterar vi eldningsförbudet? Vilka alternativ finns? Vad kan vi göra för att hjälpa till?
Vi pratar också om prepping och krisförberedelser och ger konkreta tips på utrustning och förberedelser för att vi ska klara oss så bra som möjligt om krisen eller kriget kommer.
---
Håll dig uppdaterad om vad som händer och vad som gäller hos Länsstyrelsen i ditt län eller på www.krisinformation.se.
Visa hänsyn och respektera myndigheternas riktlinjer. -
Att pilgrimsvandra El Camino de Santiago genom Spanien är en av de mest kända och populära vandringsupplevelserna i Europa. Den 800 km långa leden från sydfranska Saint Jean Pied de Pont till byn Santiago de Compostela lockar varje år hundratusentals pilgrimer. Alla med sitt syfte att ta sig an det häftiga äventyret.
Angeliqa är en av de som genomfört Compostelan och i dagens avsnitt berättar hon allt vi behöver veta om El Camino. Vad behövs i packningen? Måste en vara vältränad? Hur ser en dag på leden ut? Vad kostar det? Hur lång tid tar det? Hur funkar det med mat och boende längs leden? Vad gör jag om det är fullt på härbärget? Vad händer med en, både fysiskt och mentalt, under en pilgrimsvandring? Och måste en vara religiös för att pilgrimsvandra?
Häng med på en riktig djupdykning ner i den spanska vandringsvärmen!
Läs ännu mer om El Camino och alla Angeliqas etappdagböcker: https://vandringsbloggen.com/tag/el-camino-de-santiago/ -
Blodet forsar, pulsen stiger och mobilbatteriet är stendött. Du är ensam på leden, det är kilometer till närmsta fjällstuga och du har precis sluntit med kniven. Rejält. Vad gör du?
Det och en hel del ytterligare - bokstavligt talat - livsviktig kunskap får vi med oss från dagens avsnitt. Angeliqa har träffat Torbjörn Selin, överlevnadsinstruktör med över 20 års erfarenhet av vildmark, överlevnad och krisberedskap från bland annat Försvarsmakten. En av hans specialiteter är sjukvård fält och hur en på bästa sätt förebygger skador och olyckor.
Avsnittet presenteras i samarbete med Morakniv och vi avslutar därför med en extra bonus på knivtema och lär oss allt vi behöver veta om hur vi tar hand om vår kniv. Dessutom får vi svaret på den högst relevanta frågan: Vad tusan är de där stora Rambo-knivarna egentligen bra för? -
I ett litet gömsle mitt ute i den jämtländska vildmarken sitter Angeliqa och spanar efter livs levande björnar. Med sig har hon Roger Bäck: jägaren, skogsälskaren och musikern som har ständig närkontakt med såväl natur som vilda djur - och framför allt med björnar. Han reder ut allt vi behöver veta om vårt största rovdjur. Hur stor är egentligen chansen (eller risken) att träffa på en björn under vandringen? Hjälper det att lägga sig ner och spela död? Behöver vi vara rädda för våra vilda svenska djur?
Läs Angeliqas berättelse från björnspaningen: https://vandringsbloggen.com/bjornspaning-utanfor-ostersund-wild-jamtland/ -
Vad innebär det att vandra på heltid och vad gör egentligen Angeliqa på jobbet på dagarna? I dagens avsnitt pratar vi om att sätta ord på det som skaver i livet, att leva någon annans dröm, att dunka huvudet i väggen och känslan av att alltid vara på väg, att aldrig få landa hemma.
Angeliqa berättar om sin resa från det välbetalda toppjobbet på ett av Sveriges största industriföretag, till en vardag där hon själv sätter agendan och vara sin egen chef. Vi pratar livets toppar och dalar och plötsligt hamnar vi i djupa existentiella frågor om vad i livet som faktiskt är värt något. -
Mitt i stormande pollensäsong pratar vi om saker som håller oss borta från vandring och uteliv. Dagens avsnitt skaver med andra ord ordentligt på både det ena och andra sättet. Går det att njuta ute trots pollen? Hur sköter en mens på vandring? Vad är pansarpung och vad kan en göra åt det? Dessutom berättar Angeliqa om skadan som hotade hennes vandringstillvaro, om frustrationen inför vården, vikten av jävlaranamma och om vägen tillbaka till leden.
-
Vilken mat är egentligen bäst att ta med ut på vandringen? Det reder vi ut idag när vi besöker mataffären och gör en närstudie av vad som egentligen finns på hyllorna. Det blir hjärnnötter, rädda soppor och påsmat. Medan vi sladdar mellan delin (guldgruva), mejerihyllan (inte lika klockren) och chokladavdelningen (behöver vi säga mer?) - avhandlar vi det mesta en behöver veta och tänka på i matväg när en ska ut på tur. Dessutom får vi svaret på frågan: Vad är egentligen jägarsnus?
-
Angeliqa och Emelie är tillbaka och idag befinner de sig i Mora. Där pratar de om vad som är så bra med Mora, om Anders Zorns selfie, vilken folkdräkt de ska ha på midsommar och hockeyhetsen i fikarummet. Det blir också en uppdatering om framtiden och så får vi svar på den stora frågan: Ska Angeliqa flytta till Mora nu?