Episódios
-
Eva Fabricius favoritdeckare är Hercule Poirot, för att han är eftertänksam. Hon och Sanela Halak är biomedicinska analytiker, tillika chefer, som lyser upp yrket med sina ficklampor genom att driva BMA-podden. Vårdfokus har träffat tre poddpar som tar oss med till sjukhusens lite mer dolda avdelningar: intensiven, psykiatrin och klinisk fysiologi.
I tre specialavsnitt av Vårdfokuspodden under sommaren intervjuar vi andra vårdpoddare. I det här avsnittet möter du duon bakom BMA-podden: Eva Fabricius och Sanela Halak, båda biomedicinska analytiker, och enhetschefer på Klinisk fysiologi och nuklearmedicin på Skånes universitetssjukhus. De intervjuas av Vårdfokus reporter Leni Weilenmann.
-
Det har blivit rätt accepterat att vara utbränd eller ha ångest. Men många vågar fortfarande inte berätta att de vårdats inneliggande för psykisk sjukdom. Det vill psykiatrisjuksköterskorna Emma Hannerstam och Rebecka Somogyi Iresjö ändra på med sin podd. Vårdfokus har träffat tre poddpar som tar oss med till sjukhusens lite mer dolda avdelningar: intensiven, psykiatrin och klinisk fysiologi.
I tre specialavsnitt av Vårdfokuspodden under sommaren intervjuar vi andra vårdpoddare. I det här avsnittet möter du duon bakom podden Normalt Galen: Emma Hannerstam och Rebecka Somogyi Iresjö, båda specialistsjuksköterskor i psykiatri, som jobbar som enhetschefer inom psykiatrin i Stockholm. De intervjuas av Vårdfokus reporter Leni Weilenmann.
-
Estão a faltar episódios?
-
Krimpoddar i all ära – när vårdpersonal sätter sig bakom micken blir spänningen lika stark. Pipande larm, omkullkastade liv och gripande människoöden. Vårdfokus har träffat tre poddpar som tar oss med till sjukhusens lite mer dolda avdelningar: intensiven, psykiatrin och klinisk fysiologi.
I tre specialavsnitt av Vårdfokuspodden under sommaren intervjuar vi andra vårdpoddare. I det här avsnittet möter du duon bakom Intensivvårdspodden: Sofia Lindström, specialistsjuksköterska inom intensivvård på Centralintensiven vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Kalle Stoorhöök Waage, specialistsjuksköterska inom intensivvård och nu avdelningschef på Brännskadecentrum i Uppsala. De intervjuas av Vårdfokus reporter Sanna Björkman.
-
För första gången på 16 år har Vårdförbundet gått ut i strejk - och denna gång kämpar man inte i första hand för högre lön, utan för kortare arbetstid. I det här lite speciella avsnittet hör du Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och sjuksköterskan Elin Lyman om varför man har fått nog.
Kommer AI ta över vården? Här möter du sjuksköterskorna som blivit pionjärer när det gäller att införa AI på vårdgolvet: Sara Lundsten i Umeå, som ville använda informationen i sjukhusets databaser för att optimera resurserna och Terese Dalåsen i Göteborg, som strävar efter att förhindra fallolyckor på vårdavdelningar.
Dessutom får du poddtips inför sommaren av Vårdfokus läs och lyssna-redaktion. Lyssna på smakprov av våra intervjuer med den poddande vårdpersonalen i BMA-podden, Intensivvårdspodden och Normalt Galen - längre intervjuer kommer i specialavsnitt framöver, så håll utkik!
I studion Karin O'Mahony, Michelle Wahrolén, Per Bengtsson, Sanna Björkman och Leni Weilenmann.
-
Konflikten mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona har pågått en dryg vecka och 63000 medlemmar är uttagna i övertidsblockad. I det här specialsvsnittet av Vårdfokuspodden hör du tre av dem berätta om sina tankar kring blockaden.
Rami Alkenayeh, biomedicinsk analytiker, Hannes Vikberg, sjuksköterska och Moa Gustavsson, specialistsjuksköterska jobbar alla på Karolinska sjukhuset i i Huddinge och fanns på plats när Vårdförbundets blockad trädde i kraft.
I Vårdfokuspodden delar de med sig av sina perspektiv kring arbetstid, som är den stora stridsfrågan i avtalsförhandlingarna. Vårdfokus reporter Sanna Björkman intervjuar, i studion Karin O'Mahony, digitalredaktör och Michelle Wahrolén, chefredaktör.
-
Det är ett feel good-hormon som får oss lugna och som vi har naturligt i kroppen. Men det kan också ges syntetiskt i droppform. I det här avsnittet av Vårdfokuspodden pratar vi om bland annat oxytocin i förlossningsvården.
Uppemot 60 procent av de som ska föda för första gången får syntetisk oxytocin i droppform för att påskynda en långsam förlossning eftersom man vill undvika till exempel kejsarsnitt eller syrebrist hos barnet. Det syntetiska hormonet har länge varit en självklarhet i vården. Men nu höjs allt fler kritiska röster som bland annat menar att användandet av oxytocinet inte tar hänsyn till individuella skillnader. Gör syntetisk oxytocin verkligen alltid nytta eller används det för slentrianmässigt?
I avsnittet får också du höra hur det har gått för bemanningsjuksköterskor efter hyrstoppet som de flesta regioner nu har infört. Många inom bemanning har blivit utan uppdrag trots den personalbrist som råder. Sjuksköterskan Sarianna Cortes valde att gå från hyrsjuksköterska till timvikarie.
Vårdfokus reportrar Sanna Björkman, Jonatan Westin och Leni Weilenmann intervjuas av chefredaktör Michelle Wahrolén.
-
Vem skulle inte vilja ha 10 000 kronor mer i lön på tre år? I det här avsnittet av Vårdfokuspodden pratar vi om var man lyckats bättre och mindre bra med satsningen på särskilt yrkesskickliga.
En sådan lönehöjning, fördelad på tre års tid, är kärnan i en satsning som Vårdförbundet drivit på för en grupp som man kallar för särskilt yrkesskickliga inom yrkena. Både i förra avtalsrörelsen och i årets lyfts den här gruppen fram och målsättningen har varit att var fjärde medlem ska bedömas som särskilt yrkesskicklig.
Vårdfokus har tittat närmare på hur satsningen har gått och i det här avsnittet intervjuas Emma Klingvall, lokal ordförande för Vårdförbundet Östergötland där man med råge nått över målet, om framgångarna.
Du som lyssnar får också höra skolsköterskan Bitte Johnsson i Ystad som nyligen fick motta Childhood-priset från drottning Silvia. Här berättar hon om sina utmaningar, uppskattningen hon får från eleverna och hur hon breddat sin kompetens och yrkesskicklighet.
-
I vårdens höga tempo och allt mindre luft i systemet är det tufft att jobba heltid. Allt fler väljer därför att jobba deltid för att orka. Sjuksköterskan Vendela Knuutinen gick ner i tid efter en sjukskrivning - efter bara ett par år i yrket. Anna Härnström, mer rutinerad sjuksköterska, har också valt att gå ner i tid. Nu hörs allt fler röster som kräver att en heltid ska bestå av färre timmar.
Vårdfokus reportrar Enikö Arnell-Szurkos och Jonatan Westin intervjuas av chefredaktör Michelle Wahrolén om arbetstider, både hur det är i dag och hur det sett ut historiskt. Hör också forskaren Anna Dahlgren om varför vården är ett bra exempel att studera när det gäller arbetstid.
-
Att argumentera för en högre lön kan vara svårt. Särskilt om man står inför ett av sina första jobb – och chefen verkar ha bestämt lönen i förväg. Men det finns tips och råd att få!
Många nyexaminerade i vården stöter på patrull när de ska förhandla om sin första lön. Arbetsgivaren bestämmer ofta så kallade ”ingångslöner”, ofta i trappliknande system, som egentligen inte finns i kollektivavtalet.
Enikö Arnell-Szurkos, reporter på Vårdfokus, intervjuar Stina Svensson, Vårdförbundets lönecoach, om hur nyexaminerade kan och bör hantera sin första löneförhandling. Hon möter många unga som får acceptera orimligt låga löner som hon finner är orimligt låga – ibland utan förhandling. Här ger hon sina bästa tips för att inte hamna i den fällan.
-
Vårdfokus startar podd! I premiäravsnittet får du höra barnmorskan Emma Jonsson - ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning - berätta om sina egna erfarenheter av att få ett för tidigt fött barn. Vi pratar också om synen på specialistutbildning för sjuksköterskor och kompetensbristen som finns inom många specialiseringar, med specialistsjuksköterskan Therese Nordgren och Vårdförbundets vice ordförande Janì Stjernström.
Programledare: Karin O'Mahony, digital redaktör
Medverkande i studion: Michelle Wahrolén, chefredaktör, Sanna Björkman, reporter, Leni Weilenmann, reporter.