Episódios
-
Indtalte historier fra Folkekirkens Nødhjælps arbejde frem til 2018.
-
Kan verdens fattigste lære os at mindske madspild og få et mere ansvarligt forhold til fødevarer? Det satte tidligere køkkenchef i Kongehuset og madspildsentusiast Jesper Vollmer sig for at finde ud af, da han i foråret rejste til Cambodja, hvor store dele af befolkningen lever i fattigdom.
Hør også: Wefood er win-win:
https://soundcloud.com/user-256228416/wefoodbutikkerne-sadan -
Estão a faltar episódios?
-
Det svenske olieselskab, Lundin Petrolium, er blevet sigtet for medansvar for brud på folkeretten i perioden 1997-2003. Sgaen er unik, fordi det kun er tredje gang siden Anden verdenskrig, at virksomhedsledere er sigtet for medansvar for krigsforbrydelser. Retssagen kan starte når som helst, og Folkekirkens Nødhjælp har leveret vigtige beviser i sagen.
-
Der er mindst tre gode grunde til, at kunderne har taget godt imod Wefood-butikkerne: Når du handler i Wefood, bekæmper du madspild, du støtter et godt formål – og så er det godt for pengepungen.
Klokken er lidt i 9 om morgenen, da Erik Okholm låser sig ind i den tomme Wefood-butik på Amagerbrogade 151 i København. Butikken åbner først kl. 11, men Erik skal hente nøglen til varevognen og ud at ’plukke varer’ hos nogle af de leverandører, der donerer varer til Wefood-butikkerne. For uden varer på hylderne kommer der ikke kunder i butikkerne.
”Brød, frugt og grønt er helt nødvendigt for at lokke kunderne til,” siger Erik Okholm.
”Når vi har det, kommer folk – og så køber de nogle af de andre varer også. Men det er en kamp at skaffe brød og grønt nok. Især efter helligdage, hvor butikkerne har haft lukket.”
Erik Okholm er 60 år og har i flere år været en af de uundværlige frivillige, der driver Wefood. Han er krumtappen i det team, der hver dag henter varer hos leverandørerne. Erik har en fast rute, hvor han først runder føtex på Fisketorvet. Her står der ofte flere indkøbsvogne klar fulde af brød og kager, der blev bagt dagen før.
Daggammelt brød lever ikke op til føtex kvalitetskrav, og Salling Group og Wefood har lavet en aftale om, at et frivillig-team hver dag kan afhente daggammelt bagværk og sælge det til reduceret pris i Wefood-butikkerne. Derefter kører Erik videre til føtex Husum, som er centralbageri for de øvrige butikker i området. Her er der ofte mere at ’plukke’ end på Fisketorvet.
”Vi kan ikke undgå at lave en lille overproduktion, når vi skal bage til alle de andre butikker, selv om vi hele tiden prøver at blive bedre. Tidligere blev det overskydende brød til grisefoder, så jeg synes, det er en rigtig fin ordning, at Wefood nu henter brød hos os,” siger Mikal Benthsen, driftleder i føtex Husum.
Sidste stop på turen er Nemlig.com i Brøndby. Her er der både artiskokker, bananer, spidskål og salat at hente, og så går turen tilbage til Wefood Amager og siden Wefood Nørrebro, hvor de frivillige tripper for at få varerne i hus, så der kan komme noget på hylderne.
Lyt til flere historier og podcasts her:
https://soundcloud.com/user-256228416
Relateret:
Intet madspild på menuen - en podcast med kokken Jesper Volmer:
https://soundcloud.com/user-256228416/intet-madspild-pa-menuen-med -
Hør om det første forsøg på at nå frem til de nødstedte, efter at den tropiske orkan Idai gik i land i Zimbabwe og Mozambique.
-
Hør om, hvordan klimaforandringerne har skubbet Ugandas kvæghyrder helt ud på kanten og tvunget dem ud i håbløse overlevelsesstrategier.
-
Den tidligere vejrvært Jesper Theilgaard har kastet sig helhjertet ind i klimakampen. Han fornemmer, at situationens alvor er ved at gå op for danskerne - og det er ikke et øjeblik for tidligt.
Hør også: Temperaturerne stiger tættest på himlen:
https://soundcloud.com/user-256228416/temperaturene-stiger-hurtigst-taettest-pa-himlen -
Herhjemme har klimaforandringerne indtil videre resulteret i én enkelt varm og tør somme. Men ude i verden er der folk, der mærker konkrete og ødelæggende forandringer i deres eget liv. Tag med Bjørn Bang Jakobsen til Nepal, hvor Himalayas is smelter, hvor risen ikke gror længere, og hvor de lokale bønder har måtte finde en anden måde at skaffe mad på.
-
Færre konflikter, mindre tid til det daglige husholdningsarbejde og mulighed for at tjene penge – plus klimaforbedringer og bæredygtighed. Lyder det som mere end et Kinder-æg? Måske, men det er effekterne af et projekt, som Folkekirkens Nødhjælp støtter i det nordlige Uganda.
-
For 46 år siden fik Ruth Andersens mand idéen til Danmarks første genbrugsbutik. Senere kørte ægteparret landet tyndt i deres gamle Volvo og skabte Folkekirkens Nødhjælps genbrugsimperium, som har rejst over en halv milliard kroner til verdens fattige.
Vi har besøgt genbrugsbutikkernes moder i butikken i Aarhus, hvor det hele begyndte.
Se video, hvor Ruth selv fortæller om hendes arbejde med Danmarks første genbrugsbutik:
https://www.noedhjaelp.dk/historier/ruth-og-herluf-skabte-danmarks-foerste-genbrugsbutik
Hør flere gode historier her:
https://soundcloud.com/user-256228416 -
Få timer fra Phukets hvide sandstrande og Bangkoks glitrende skyskrabere ligger ni flygtningelejre. De er gemt væk i de thailandske bjerge på grænsen til Myanmar. Her bor karenerne – en overvejende kristen minoritet – der er flygtet fra Myanmars militær. De første søgte ly fra militærets overgreb for hele 34 år siden.
Se billeder og videoer fra lejren her: https://www.noedhjaelp.dk/historier/undskyld-hr.-journalist-hvor-er-vores-plads-i-verden -
Mød Sakun. Engang var han gangster. Nu redder han børn fra et liv på gaden.
Se billeder og videoer med Sakun her: https://www.noedhjaelp.dk/vaer-med/haab-for-boern/sakun -
Kom med Annette Heick, hendes mand Jesper Vollmer og deres to sønner med til Malawi.
- Jeg glæder mig til, jeg næste gang kan sige til ungerne, når de brokker sig: 'Husk på børnene i Afrika'. For nu forstår de rent faktisk, hvad jeg mener.
Se video og billeder fra turen her: https://www.noedhjaelp.dk/historier/vores-boern-skal-laere-at-se-ud-over-egen-naesetip -
Der findes efterhånden ikke en by i Danmark, som Keld og Hilda Heick ikke har besøgt i løbet af deres fælles 36 år lange karriere på de danske scener. I 2017 udvidede de landkortet, og tog med Folkekirkens Nødhjælp til Nepal, hvor oversvømmelser og jordskælv gør livet svært for landets 30 millioner indbyggere.
Se billeder og vidoer fra turen her: https://www.noedhjaelp.dk/historier/hilda -
Luftbroen til Biafra er et af de vigtigste kapitler i nødhjælpshistorien. I 2018 er det 50 år siden, at en flok handlekraftige præster og piloter reddede en million børn fra sultedøden.
Se billeder fra luftbroen her: https://www.noedhjaelp.dk/historier/biafra
Hør flere gode historier fra Folkekirkens Nødhjælp her:
https://soundcloud.com/user-256228416 -
Et sted i verden på størrelse med Ærø lever en million mennesker – nogle af dem bliver måske snart flyttet ud på en øde ø.
Se billeder og video fra lejren her: https://www.noedhjaelp.dk/det-goer-vi/sider/hjaelp-rohingyaerne/rohingyaerne-sidder-fast-i-en-statsloes-fremtid