Episódios
-
Med en årlig omsättning på nästan 3 miljarder kronor och hundratals miljoner för investeringar har Marks kommun ett omfattande ekonomiskt ansvar. I poddavsnittet nedan så förklarar ekonomichef Kristian Johansson hur man arbetar för att förvalta kommunens resurser ansvarsfullt.
Har vi verkligen råd med alla planerade investeringar?
Hur går budgetprocessen till?
Hur säkerställer man att skattepengarna används på rätt sätt?Och framförallt: Har vi det värsta bakom oss nu och hur ser det ut om man blickar framåt?
Lyssna på podden för en liten inblick i hur Marks kommun arbetar för att skapa långsiktig ekonomisk stabilitet och se till att resurserna räcker till viktiga satsningar och samhällsservice. I podden hör du förutom Kristian Johansson också kommunikatören Mikael Jägare. -
I den här podden diskuterar vi hur framtidens kontorsarbetsplatser i kommunen kommer att se ut. Kommunen har tidigare initierat det övergripande projektet Framtidens arbetsplats, som syftar till att ta ett helhetsgrepp på hur vi i Marks kommun ska arbeta i framtiden.
Du hör Andreas Lökholm, biträdande kommundirektör, Katja Drugge som är projektledare framtidens kontor och Erik Glansin, verksamhetschef lokalförsörjning som i podden träffar kommunikatören Mikael Jägare i poddstudion. -
Sedan 2017 anordnas Beredskapsveckan under vecka 39, och i år är temat "Sätt igång." Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar alla att stärka sin egen hemberedskap. Kommunerna och deras invånare spelar en avgörande roll i detta arbete.
Årets tema, "Sätt igång," syftar till att inspirera människor att agera i förväg och vara förberedda inför potentiella kriser eller krig. Det är särskilt viktigt nu när säkerhetsläget har försämrats, den ekonomiska situationen är utmanande och klimatförändringarna blir alltmer påtagliga.
Under Beredskapsveckan i Marks kommun kommer flera viktiga samhällsaktörer att samlas i Kinna centrum för att demonstrera sitt arbete med beredskap och sprida viktig information. Varje dag under veckan har ett särskilt tema som du kan läsa mer om här: https://www.mark.se/beredskapsveckan
Natten mellan den 16 och 17 september övernattade våra kommunalråd, Ulf Dahlberg (S) och Tomas Ekberg (M), i ett av nya Lyckeskolans skyddsrum. Detta som ett led i att uppmärksamma dels Beredskapveckan, dels för att uppmärksamma kommunens säkerhets- och beredskapsarbete.
I den här podden kan du ta del av Ulf och Tomas tankar och funderingar kring beredskap, vikten av att vara förberedd och hur det egentligen varit att sova i ett skyddsrum.
#beredskapsveckan -
Hur kommer det sig att vissa medarbetare tar initiativ för att skapa förändring - även när de är överhopade med jobb? Samtidigt som andra väljer att aldrig höja blicken utan bara jobbar på i gamla spår?
Detta och mycket mer pratar vi om i detta avsnitt av "Vi är Mark".
Förutom Lillemor Berglund Andreasson så hör du också kommunikationschef Helen Rosenberg och Mikael Jägare, kommunikatör. -
Marks kommun bjuder för första gången in till Hållbarhetsvecka - en in till en inspirerande vecka full av aktiviteter kopplat till hållbarhet.
I den här podden får du träffa näringslivs- och hållbarhetschef Åsa Qvist Ek och destinationsutvecklare Stina Hallhagen som förklarar tanken bakom Hållbarhetsveckan och matfesten Smaka på Mark som knyter ihop veckan.
Syftet med Hållbarhetsveckan är att sprida kunskap och engagemang kring vårt hållbarhetsarbete och Agenda 2030. Tillsammans kan vi skapa ett robust och motståndskraftigt samhälle för framtiden.
Under veckan samlas föreningsliv, näringsliv, kommunens olika verksamheter tillsammans med intressanta föreläsningar. Och det bästa är att det är fri entré till allt!
Förutom Åsa Qvist Ek och Stina Hallhagen så hör du Mikael Jägare, kommunikatör i podden.
Här kan du läsa mer om Hållbarhetsveckan och boka din plats till föreläsningar och många andra arrangemang.https://www.mark.se/kommun-och-politik/hallbar-utveckling/hallbarhetsveckan-2024 -
I den här podden pratar vi med vår kommundirektör Lillemor Berglund Andreasson om resultatet från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) stora undersökning Kommunkompassen där Marks kommun går kraftigt framåt.
Vi pratar också om hur vi framöver ska införa ett nytt processorienterat arbetssätt i kommunen.
Detta och mycket mer pratar vi om i detta avsnitt av "Vi är Mark".
Förutom Lillemor Berglund Andreasson så hör du också kommunikationschef Helen Rosenberg och Mikael Jägare, kommunikatör. -
I en liten poddserie kommer ni att få träffa våra tre politiker som representerar Marks kommun i Sveriges riksdag. Nu är det dags att träffa Jan Ericson (M)
Av riksdagens 349 nuvarande ledamöter, så är alltså tre av dem från Mark, en ovanligt hög siffra för en kommun av vår storlek.
Men hur är det egentligen att vara politiker i riksdagen som är Sveriges högsta beslutande församling och komma från en mindre landsortskommun?
Jan Ericson från Ubbhult har suttit i riksdagen i över 18 år.
– Jag tycker det är väldigt värdefullt att dela sin tid mellan att bo mitt i centrala Stockholm ibland och att sedan komma hem till en landsbygds- och pendlingskommun som Mark. Det gör att man får olika infallsvinklar i politiken på ett positivt sätt, säger Jan Ericson.
Förutom Jan Ericson så hör du också kommunikationschef Helen Rosenberg och Mikael Jägare, kommunikatör. -
I en liten poddserie kommer ni att få träffa våra tre politiker som representerar Marks kommun i Sveriges riksdag. Jessica Rodén (S), Jan Ericson (M) och Mikael Larsson (C).
Vart fjärde år är det val till riksdagen och då ska medborgarna utse 349 riksdagsledamöter. De ska representera människorna i Sverige, och ledamöterna ska se till att folkets vilja genomsyrar besluten som riksdagen fattar.
Av riksdagens 349 nuvarande ledamöter, så är alltså tre av dem från Mark, en ovanligt hög siffra för en kommun av vår storlek. Men hur är det egentligen att vara politiker i riksdagen som är Sveriges högsta beslutande församling och komma från en mindre landsortskommun?
I detta avsnitt träffar vi Mikael Larsson (C)
Mikael Larsson från Björketorp är sedan 2018 riksdagsledamot och sitter bland annat i försvarsutskottet.
– För en kommun med 35 000 invånare så har vi en väldigt bra representation för Mark i Sjuhäradsdistriktet. Det här är nog lite unikt, säger Mikael Larsson.
Förutom Mikael Larsson så hör du också kommunikationschef Helen Rosenberg och Mikael Jägare, kommunikatör. -
I en poddserie kommer ni att få träffa våra tre politiker som representerar Marks kommun i Sveriges riksdag. Jessica Rodén (S), Jan Ericson (M) och Mikael Larsson (C).
Vart fjärde år är det val till riksdagen och då ska medborgarna utse 349 riksdagsledamöter. De ska representera människorna i Sverige, och ledamöterna ska se till att folkets vilja genomsyrar besluten som riksdagen fattar.
Av riksdagens 349 nuvarande ledamöter, så är alltså tre av dem från Mark, en ovanligt hög siffra för en kommun av vår storlek.
Men hur är det egentligen att vara politiker i riksdagen som är Sveriges högsta beslutande församling och komma från en mindre landsortskommun?
Först ut är Jessica Rodén (S) som tidigare arbetade som kommunstyrelsens ordförande i Marks kommun. Efter valet 2022 stod det klart att Jessica valts till riksdagsledamot för Socialdemokraterna och hon lämnade då sitt uppdrag.
– Vi i Marks kommun har ju tre riksdagsledamöter från tre olika partier, vilket är fantastiskt. Alla tre vill ju det allra bästa för invånarna i Marks kommun, för Sjuhärad och för Sverige - men vi vill göra det på olika sätt, säger Jessica. -
I den här podden ställer vi frågor till vår kommundirektör Lillemor Berglund Andreasson kring hur en bra chef är. Och varför behöver Marks kommun rekrytera chefer när kommunen samtidigt genomgår stora förändringar och måste spara pengar?
– En bra chef behöver kunna hitta balans mellan att vara närvarande och ge stöd samtidigt som denne håller en viss distans för att kunna fatta beslut och leda organisationen framåt. För mycket närvaro kan leda till att medarbetarna känner sig övervakade och inte får utrymme att ta eget ansvar, medan för mycket distans kan göra det svårt att säga ifrån och ta beslut, menar Lillemor Berglund Andreasson.
– Mitt mål är att vi ska ha relations-orienterade chefer som är intresserade av att lyssna och bygga bra relationer i gruppen och samtidigt är bra lagledare. Det är viktigt för att främja samarbete och skapa en positiv arbetsmiljö där medarbetarna känner sig delaktiga och motiverade, fortsätter hon.
Du kan lyssna på hela podden här och förutom Lillemor Berglund Andreasson så hör du också kommunikationschef Helen Rosenberg och Mikael Jägare, kommunikatör. -
Den här podden behandlar ett väldigt viktigt ämne: Självmord, eller som det numera ofta kallas, suicid.
Marks kommun har de senaste åren arbetat aktivt med flera insatser för att minska antalet självmord.
Minst 15000 människor försöker varje år ta sitt eget liv i Sverige.
Självmord är idag också den vanligaste dödsorsaken bland unga mellan 15 och 24 år. Varje år försöker fler än 5 000 unga människor avsluta sina egna liv.
I det här poddavsittet av ”Vi är Mark” träffar vi Viktoria Karlsson som i princip under hela sin barndom blev utsatt för grova sexuella övergrepp och på grund av sina trauman såg hon till slut inte någon utväg ur mörkret och begick ett suicidförsök.
Idag är hon tacksam för att hon överlevde, mår bättre och jobbar för Suicide Zero som är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att minska självmorden i Sverige. Här hör du hennes gripande historia.
Vi gästas också av Magnus Svensson som är samordnare för psykisk hälsa i Marks kommun som berättar om kommunens aktiviteter och handlingsplan gällande att förebygga suicid.
Det finns hjälp att få för dig som mår psykiskt dåligt eller har anhöriga som inte mår bra. Bland annat har Suicid Zero samlat mycket information, tips och råd här: https://suicidezero.se/hjalp-och-rad/
Förutom Viktoria och Magnus, så hör du Mikael Jägare och Helen Rosenberg från kommunikationsenheten i Marks kommun i podden. -
När Tobias gick på högstadiet så började han må dåligt och få depressioner. Han förstod inte varför och försökte ”bota” sitt mående genom att dricka alkohol. Detta skapade ännu mer ångest. Vi träffar i podden nedan Tobias Severinsson som till vardags jobbar som it-supporttekniker på Marks kommun. Efter en livsresa med djupa depressioner blandat med perioder av högproduktivitet och kreativitet, så fick Tobias i 30-årsåldern diagnosen bipolär sjukdom typ 2. – Min sjukdomsresa har ju inte sett ut som andras, utan det är väldigt individuellt hur det utvecklas. Jag kan bara berätta min historia och hoppas det kan hjälpa andra med psykisk ohälsa att våga prata om sitt mående – för jag är långt ifrån ensam om det här. Steg ett är att man vågar prata med andra om hur man mår, säger Tobias. Känslor av nedstämdhet, oro, sömnsvårighet och stress kan vara tecken på psykisk ohälsa. Det finns flera verksamheter inom Marks kommun där du kan få hjälp och stöd. Via den här länken hittar du mer information: https://www.mark.se/psykiskhalsa
-
Marks kommun har cirka 21 mil vägar och cirka 5,4 mil gång- cykelvägar samt 4,8 mil gångvägar/trottoarer att sköta om.
När snöoväder drar in står både kommunens personal och entreprenörer redo att rycka ut för att halkbekämpa, snöröja och forsla bort det vita som faller från himlen. Allt för att kommuninvånare, kollektivtrafik, räddningstjänst och skolskjutsar på ett säkert sätt ska kunna ta sig fram.
Anders Rehbinder är enhetschef på Gata och Park där personalen haft mycket att göra den senaste tiden.
Hur lägger man upp arbetet och planerar inför ett snöoväder?Möter personalen arga eller glada miner där ute?Vilka vägar och gator prioriteras?Hur vet man när det är dags att börja ploga?Och kan vi andra göra något för att underlätta snöröjningen?
Detta och mycket mer pratar Anders med Mikael Jägare om i den här podden -
I kvällstidningarna duggar rubrikerna tätt med ord som inflationssmocka, skattechock och ekonomiras?
Hur ser Marks kommuns ekonomi ut framöver? Vilka förändringar måste vi göra tillsammans och kan jag som enskild medarbetare påverka?
I årets sista podd pratar Lillemor Berglund Andreasson och Mikael Jägare om Marks kommuns ekonomi.
– I det stora hela har vi en väl fungerande verksamhet, men vi har utmaningar där vi behöver bli bättre för dem vi är till för. Samarbeten internt, men också samarbeten med andra kommuner är nyckeln tror jag. Våra utmaningar löser vi tillsammans, säger Lillemor Berglund Andreasson.
Bild: Mostphotos -
Hur gör vi Mark till en ännu mer hållbar kommun? – Massor av det som görs i en kommun handlar om hållbarhet så det känns roligt att få rama in det arbetet i hållbarhetsfärger och utveckla det vidare. Att ta hand om varandra, våra byggnader och platser – allt det är ju hållbarhetsarbete. Så säger Kerstin Säthil, hållbarhetsstrateg i Marks kommun.
I detta avsnitt av vår podd så får du stifta närmare bekantskap med Kerstin och höra mer om det viktiga arbetet med Agenda 2030. Du får också veta mer om programmet Hållbara Mark 2030 som nyligen antogs av kommunfullmäktige i Marks kommun. -
Lillemor Berglund Andreasson var i Bryssel tillsammans med kollegor från Boråsregionen och Sjuhärads kommunalförbund. Plötsligt kommer notiser om att något inträffat i anslutning till att fotbollsmatchen mellan Sverige och Belgien spelas.
Inom loppet av minuter förvandlas stämningen i luften från trevlig till otrygg och Lillemor och hennes kollegor tar sig snabbt till hotellet.
Ett till synes slumpmässigt terrordåd riktat mot oskyldiga människor har inträffat och det är riktat mot personer iklädda svenska landslagströjor.
Det finns en ökad hotbild mot Sverige och just när detta skrivs har vi en nationell terrorhotnivå på 4 på en femgradig skala. Händelseutvecklingen med hot som under en längre tid riktas mot Sverige är allvarlig och påverkar Sveriges säkerhet.
Hur mår Lillemor efter den omskakande händelsen i Bryssel?Hur påverkar terrorhotet oss i Marks kommun? Hur jobbar vi som kommun med trygghet både mot anställda och mot våra medborgare?
Helen Rosenberg och Mikael Jägare träffar i detta avsnitt av podden Lillemor för att bland annat prata om hur vi i Marks kommun jobbar med trygghet och säkerhet. -
Vi är Mark är en intern podd från Marks kommun.
Helen Rosenberg, kommunikationschef och Mikael Jägare, kommunikatör, träffar i detta avsnitt kommundirektör Lillemor Berglund Andreasson för att prata om vikten av att jobba tillsammans. - Mostrar mais