Episódios
-
Wist je dat Bagdad (Irak) in de 9de eeuw een gigantisch welvarende stad was, waar alle knappe koppen samenzaten? In deze aflevering trekken we (te paard) naar de zandduinen van het Oosten. Lise en ik vergelijken Bagdad in de 9de eeuw met ons eigen Brugge in de 9de eeuw. Het middeleeuwse Westen tegenover het middeleeuwse Oosten dus.
Als Bagdad zo welvarend was, waar stond Brugge dan, hoor ik u al denken? Dat zal je ontdekken in onze aflevering. Kruip mee op je paard of kameel, naar het land van goudgeel! Als je durft, natuurlijk...
One more thing: voor de Assassin's Creed - Mirage fans is deze aflevering de perfecte aanvulling op de game!
Hosts: Lise Mous & Jurre Smets
Muziek: Jurre Smets
Bekijk zeker ook dit bij onze collega's!
Let's Visit Baghdad's House of Wisdom...
Islam's 'Golden Age' - Rise of the Ab...
VHWB op andere kanalen:
- https://www.youtube.com/watch?v=5P8sfpO2-Ec
- https://podcasts.apple.com/be/podcast... -
De regisseur van de nieuwe Napoleon-film, Ridley Scott, vertelde in een interview dat je Napoleon kan vergelijken met Hitler. Een vrij forse uitspraak. Wij zoeken de waarheid hierachter. Deze keer met een special-guest die een heuse expert is op dat vlak: Johan Op de Beeck! Hij gaf ons interessante inzichten, die wij graag met u delen.
Is de vergelijking van de pot gerukt? Of zit er een grond van waarheid in? Beluister onze analyse en kom het te weten!
Special-guest: Johan Op de Beeck
Hosts: Jurre Smets & Niels Wuyts
Muziek: Jurre Smets
Nog meer Johan Op de Beeck?
Podcast: Napoleon Podcast: De Franse Revolutie De Napoleon boeken Zijn nieuwe boek: VersaillesBeluister de originele muziek van deze podcast op het YouTube-kanaal Jurre's Tiny Studio!
Hoofdstukken in deze aflevering:
Intro (1:03) De hoofdrolspelers (3:00) Interview met Johan Op de Beeck (13:44) Wat hebben we geleerd? (35:14) Outro (45:00)Zonder deze bronnen zou deze SPECIAL niet bestaan!
Visser, Y. (2020, 31 maart). Napoleon Bonaparte (1769-1821) – Franse generaal en Keizer. Historiek. https://historiek.net/napoleon-bonaparte-generaal-keizer/61142/ Visser, Y. (2021, 8 november). Verlicht despotisme. Historiek. https://historiek.net/verlicht-despotisme-definitie-kenmerken/78626/ Visser, Y. (2023, 6 maart). Adolf Hitler (1889-1945) – Führer van het Derde Rijk. Historiek. https://historiek.net/adolf-hitler-fuhrer-derde-rijk/60303/ -
Estão a faltar episódios?
-
Wist je dat vikingen echte ontdekkingsreizigers waren? Vijfhonderd jaar vóór de bekende ontdekkingsreizen hadden ze de wereld al verkend en er invloed op uitgeoefend! Maar hadden ze ook Amerika ontdekt vóór Columbus dat deed? Is hetgeen we op school geleerd hebben niet helemaal juist? Dat zal je snel te weten komen in deze aflevering!
De titel verklaart zichzelf: We vergelijken deze keer de ontdekkingsreizen van vikingen met die van Columbus (symbolische jaar 1492). In het specifiek bekijken we de enorme fascinatie voor het Amerikaanse continent. Niels Wuyts en Jurre Smets stuitten op bijzondere ontdekkingen, die we nooit eerder in onze geschiedenisboeken op school zagen!
Hoofdstukken in deze aflevering:
Intro (00:00) 1492 (02:58) Vikingen (23:26) Vikingen vs. 1492 (42:42) De Slag om de Kennis! (47:23) Outro (51:50)Hosts: Niels Wuyts en Jurre Smets
Muziek: Jurre Smets
De originele muziek in deze aflevering kan u terugvinden op het YouTube-kanaal Jurre's Tiny Studio!
Zonder deze bronnen zou deze aflevering niet bestaan:
- Wie waren de Vikingen? (2023, 6 juni). National Geographic. https://www.nationalgeographic.nl/geschiedenis-en-cultuur/2019/09/wie-waren-de-vikingen
- Wikipedia-bijdragers. (2023b). Vikingen. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vikingen
- Boermans, W. (2017). De Noormannen - Wie zijn ze? Hoe krijg je ze in de klas? [Bachelorproef]. PXL Hogeschool.
- De Vikingen waren duizend jaar geleden al in Amerika. (2021, 21 oktober). IsGeschiedenis. https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-vikingen-waren-duizend-jaar-geleden-al-in-amerika
- Historiek & Redactie. (2023). Christoffel Columbus (1451-1506) – ‘Ontdekker’ van Amerika. Historiek. https://historiek.net/christoffel-columbus-1451-1506/2219/
- Pipil | People. (z.d.). Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/topic/Pipil
- Columbus reports on his first voyage, 1493 | Gilder Lehrman Institute of American History. (z.d.). https://www.gilderlehrman.org/history-resources/spotlight-primary-source/columbus-reports-his-first-voyage-1493
- Columbus reports on his first voyage, 1493 | Gilder Lehrman Institute of American History. (z.d.). https://www.gilderlehrman.org/history-resources/spotlight-primary-source/columbus-reports-his-first-voyage-1493
Gebruikte tools/materialen:
Logic Pro Røde NT1-USB Bandlabs Sound Library Spitfire LABS en BBC Orchestra -
Een korte trailer om u, de luisteraar, warm te maken voor onze podcast!
-
Wist je dat de dondergod Thor helemaal geen blonde, baardloze man was? In deze aflevering vergelijken wij Noorse mythologie met Romeinse mythologie. Een interessante vergelijking die al veel eerder moest gemaakt worden. Het is een aflevering boordevol avontuur, (scheppings)verhalen en legenden die mensen eeuwenlang aan elkaar hebben doorverteld, tot zelfs nu, in een podcastaflevering! Deze keer niet met twee, maar met drie VWHB'ers! Geschiedenis-fanaten Jurre Smets, Lise Mous en Nabor Maes gaan met u op een historische reis.Volkeren zijn doorheen de geschiedenis gedreven geweest om ongeziene verschijnselen te verklaren met mythologieën. Er komt dus een zekere menselijkheid in deze verhalen boven water. Die kennis delen wij graag met u, de luisteraar! Wie zou er winnen in dit mythisch gevecht? Op welk team zet jij je geld? Ontdek het in de aflevering!Hoofdstukken in deze aflevering:
Intro (00:00) Guder (03:34) Deos (27:11) Guder vs. Deos (50:31) De Slag om de Kennis! (54:14) Outro (57:57)Hosts: Lise Mous & Jurre SmetsLive-publiek en "weetjesman": Nabor MaesMuziek: Jurre SmetsVoice-over (in het begin): Joury Smets De originele muziek in deze aflevering kan u terugvinden op het YouTube-kanaal Jurre's Tiny Studio!Zonder deze bronnen zou deze aflevering niet bestaan:
Gaiman, N. (2017). Noorse Goden. Karakter Uitgevers B.V. Mark, J. J. (2023). Ten Norse mythology facts you need to know. World History Encyclopedia. https://www.worldhistory.org/article/1836/ten-norse-mythology-facts-you-need-to-know/ Ragnarok: Einde der Tijden of spirituele Doorstart? (2020, 4 februari). IsGeschiedenis. https://isgeschiedenis.nl/reportage/ragnarok-einde-der-tijden-of-spirituele-doorstart Ussing, T., Bojesen, B., & Abildgaard, A. (2023). Walhalla en asengeloof – dit was het paradijs van de Vikingen. Historia. https://historianet.nl/beschavingen/vikingen/vikingen-gaven-alles-voor-walhalla Visser, L. (2023). Asgard: De Schepping volgens de Vikingen. Historiek. https://historiek.net/asgard-de-schepping-volgens-de-vikingen/68887/ Wikipedia-bijdragers. (2023). Noordse mythologie. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Noordse_mythologie#YmirGebruikte tools/materialen:
Logic Pro Bandlabs Sound Library Spitfire BBC Orchestra Røde NT1-USB -
Wist je dat de katana, het kenmerkende zwaard van de samoerai, niet het voornaamste wapen was dat ze gebruikten? In deze aflevering praten wij over samoerai en ridders: hun rijk verleden, bestaan en de gelijkenissen/verschillen tussen deze "zware jongens" uit de geschiedenis. Zonder veel te verklappen, ontdekten we dat beiden een gelijkend verleden hebben, ondanks de grote culturele en geografische kloof. Met wist-je-datjes, oorlogsverhalen en een quiz trachten we onze eigen kennis, maar ook de uwe tot het uiterste te drijven. Meer ontdekt u in de aflevering!
Als studenten van de lerarenopleiding geschiedenis kregen wij, Jurre en Niels, de opdracht een podcast te maken. Het resultaat van deze opdracht is deze aflevering, die wij graag met u delen. Deze podcast is voor de avonturiers, de nieuwsgierigen, de geschiedenis-nerds en voor diegenen die een goed verhaal willen horen. Gaat u mee met ons op historisch avontuur?
Hosts: Niels Wuyts & Jurre Smets
Muziek: Jurre Smets
De originele muziek in deze podcast kan u terugvinden op het YouTube-kanaal Jurre's Tiny Studio
Hoofdstukken in deze aflevering:
Intro (00:00) Samoerai (02:11) Ridders (20:28) Ridders vs. Samoerai (45:23) De slag om de kennis (48:48) Outro (53:10)Om deze podcast waar te maken gebruikten we deze bronnen:
De redactie. (2020). Hoe werd je samoerai? Historianet.nl. https://historianet.nl/oorlog/hoe-werd-je-samoerai Arason, J. T. (2021). Seppuku: de eervolle zelfmoord van de samoerai. Historianet.nl. https://historianet.nl/oorlog/seppuku-de-eervolle-zelfmoord-van-de-samoerai Ontstaan van de samoerai - GeschiedenisJapan. (z.d.). http://mediawiki.arts.kuleuven.be/geschiedenisjapan/index.php/Ontstaan_van_de_samoerai#:~:text=De%20Samoerai%20kwamen%20voort%20uit,als%20dienaar%20dan%20als%20krijger. Date Masamune - GeschiedenisJapan. (z.d.). http://mediawiki.arts.kuleuven.be/geschiedenisjapan/index.php/Date_Masamune Vande Walle, W. (2007). Een geschiedenis van Japan: van samurai tot soft power. Acco; Leuven. Koops, E. (2019). Maliënkolder – beschermend pak voor militairen en ridders. Historiek. https://historiek.net/malienkolder-betekenis-middeleeuwen/84523/ Landin, M. (2019). Rondom de ridder: elitesoldaat van de middeleeuwen. Historianet.nl. https://historianet.nl/maatschappij/rondom-de-ridder-elitesoldaat-van-de-middeleeuwen Mønster-Kjær, E. (2019). Ridderregels maakten middeleeuwse elite het leven zuur. Historianet.nl. https://historianet.nl/cultuur/ridderregels-maakten-middeleeuwse-elite-het-leven-zuur#:~:text='De%20lepels%20waarmee%20wordt%20gegeten,ook%20hoesten%20moest%20worden%20onderdrukt. Van Loo, B. (2020). De Bourgondiërs: aartsvaders van de Lage Landen. Kings and Generals. (2021, 25 maart). Battle of Poitiers 1356 - Hundred Years’ War DOCUMENTARY [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=cL9DxUqeEJQTools gebruikt voor deze podcast:
Logic Pro Røde NT-USB Bandlabs sound library Spitfire BBC Orchestra