Episódios

  • Een aflevering over seks, op veler verzoek. Maar ook een aflevering over veel meer dan dat.

    - Seksualiteit is een geïntegreerd verhaal van hart, ziel, lichaam en geest. Het is een aspect van ieders persoonlijkheid, dat van nature aanwezig is.

    - Dat we allemaal ook seksuele wezens zijn is een feit. Hoe we daarmee omgaan kan erg verschillen, afhankelijk van aanleg, voorbeelden en ervaringen tijdens ons opgroeien

    - Zoals elk verlangen creëert seksueel verlangen de motivatie om en doel te bereiken: seksuele bevrediging

    - Mannen en vrouwen willen beiden zowel een goed persoonlijk contact, als fijne seks. De voorkeur voor de volgorde kan behoorlijk verschillen.

    - Mannen willen seks, vrouwen willen praten: vrouwen willen eerst persoonlijk contact, daaruit volgt seks. Mannen willen eerst seks, daarna voelen ze zich nabij

    - Geen van beide voorkeuren is verkeerd

    Stellen proberen meestal hun problemen op te lossen, en toch het oude evenwicht te bewaren. Niemand gaat graag zijn comfortzone uit. We willen die geliefde vreemde naast ons in bed meestal wel leren kennen en begrijpen, maar durven ons niet goed kwetsbaar op te stellen.

    Juist omdát die ander zo belangrijk voor ons is, komen we in de problemen. Dat is niet omdat we onverschillig of egocentrisch zijn.

    Wanneer je blijft hangen in je angst voor het verschil, maak je nooit de angst van comfort- naar groeicyclus.

    Tweekeuzedilemma: ik wil geen, of beide keuzes; ik wil niet hoeven kiezen. Ik ontken de noodzaak van een keuze. De beide keuzes sluiten elkaar uit.

    Emotionele blokkade: De posities van beide partners sluiten elkaar uit. Er is een of-of situatie ontstaan door een verschil dat niet geaccepteerd wordt (omdat het niet overeen komt met onze verlangens of verwachtingen)

    - Meestal proberen we te ontkomen aan het tweekeuzedilemma door ons óf aan te passen (uit contact met jezelf), óf af te sluiten (uit contact met de ander) voor die teleurstellende ander.

    - Het gevolg is dat het niet meer stroomt tussen partners. We voelen ons geblokkeerd en er ontstaan (seks)problemen.

    - Het mooie van de groeicyclus is dat het je dwingt volwassen te worden. De problemen dwingen je relatie richting groei, omdat ze niet op te lossen zijn in de comfortzone. Er is een verschil dat zich kenbaar wil maken en dat onder ogen moet worden gezien.

    - Je relatie werkt op volle kracht als het je dwingt te groeien!

    - De meeste seksproblemen zijn in feite relatieproblemen. Beide partners worden gehinderd door een emotionele blokkade tussen hen.

    Waar het op neerkomt: als er problemen zijn rond seks in een relatie, onderzoek dan welk verschil niet onder ogen wordt gezien en opgelost.

    Boek: Seksdrive van David Snarch

  • De aflevering van deze maand gaat over angst en vertrouwen. Over jezelf recht doen zodat je in volle glorie kunt zijn wie je bent. We blikken terug op de aflevering van februari omdat deze twee op elkaar aansluiten.

    We kennen allemaal het verlangen om te kiezen voor liefde en vertrouwen en de verleiding om te kiezen voor angst en wantrouwen. Wanneer we weinig naar ons ik luisteren en veel naar onze angst dan wordt de ik steeds kleiner en de angst steeds groter. Dit is een zichzelf versterkend proces.

    Angst wil liefde ontkennen en vernietigen. Liefde wil angst erkennen en een plek geven.

    Angst is in feite het ontbreken van vertrouwen. Het gaat er dus niet om waar je bent voor bent, maar waar je niet op durft te vertrouwen.

    Het is beter de liefde te bevrijden dan de angst te bestrijden.

    Het tweede deel van de aflevering gaat over het gevoel van tekort schieten en schuldig zijn.

    Wanneer wij tekort schieten vinden we het vaak moeilijk daar de verantwoordelijkheid voor te nemen. Dat komt omdat we tekort schieten vaak verwarren met schuldig zijn.

    Ook hier is het weer belangrijk een scheiding te maken in wat je doet en wie je bent. Tekort schieten maakt je geen slecht mens maar slechts mens!

    Waar het op neerkomt: We hebben altijd de mogelijkheid om te kiezen welke wolf we willen voeden en we zullen moeten leven met de consequenties van die keuze.

    Als jij zo groot durft te zijn zoals je bent, geef je de hele wereld toestemming om dat ook te zijn (Marianne Williamson).

  • Estão a faltar episódios?

    Clique aqui para atualizar o feed.

  • Een aflevering met een wat meer filosofisch onderwerp, want waar gaat het nu over als we spreken van ons ik en ons zelf? Woorden die we vaak gebruiken maar die door Sonja uitgelegd worden in persoon en gedrag, tussen persoon en persoonlijkheid, tussen wie ik ben en wie ik ben geworden.

    Ik en zelf kunnen opgesplitst worden maar nooit werkelijk gescheiden. Beiden zijn er altijd allebei, wie ik ben én wat ik doe.

    We bespreken hoe we als kind ervaren en waarnemen en steeds meer gaan beseffen wie het zelf is. Die ontdekking van het zelf is een dynamisch proces, dat zich in relatie tot anderen voortdurend ontwikkelt, aanpast en onderscheidt. Zo ontdekken we steeds meer kanten van ons zelf.

    Hoe kunnen we naar ons zelf kijken en hoe kan het ik keuzes maken?

    Het ik is = al mijn mogelijkheden, wie ik ben

    Het zelf = wat ik met die mogelijkheden doe, wat ik doe

    Angst ontkent de keuzemogelijkheid. En dat is een onderwerp waar we in de volgende podcast verder op ingaan.

    Geniet van de aflevering!

  • Nieuw jaar, nieuwe aflevering!

    Met vanuit ons de allerbeste wensen voor jullie als luisteraars.

    In deze aflevering hebben we het over verschillende manieren van reageren op iets dat pijnlijk, moeilijk of gewoon niet leuk is.

    1. Verdringen - Je verdringt de ervaring naar het onbewuste zodat je er niet langer aan herinnerd wordt. Triggers kunnen dit proces frustreren

    2. Blokkeren - Je schuift de ervaring onbewust opzij maar de herinnering eraan blijft. Hierdoor zul je er vroeg of laat mee worden geconfronteerd

    3. Negeren - Je stapt over de ervaring heen alsof hij er niet was omdat je er niets mee wilt doen. Dit is een min of meer bewuste beslissing

    4. Parkeren - Je laat de ervaring bewust even rusten om er later eventueel iets mee te kunnen/willen doen

    5. Selecteren - Dit is een bewust proces van selecteren welke ervaringen je wel of niet binnen wilt laten komen en waar je wel of niet op wilt reageren

    6. Reageren - De negatieve ervaring onder ogen zien en daar direct, duidelijk, persoonlijk en eerlijk op reageren.

    Stel gerust jullie vragen op www.waarhetopneerkomt.nu of laat ons weten wat je van de aflevering vond. Bedankt voor jullie betrokkenheid!

  • Hoe houd je de ouderrelatie goed wanneer de partnerrelatie stopt?

    We gaan in op hoe je dat kunt doen wanneer je in goed overleg uit elkaar gaat en op wanneer dat niet zo is maar je wel beiden bereid bent tot samenwerking.

    Het meest uitgebreid staan we stil bij wat belangrijk is in een vechtscheiding, als er voortdurende oorlog is en de scheidingspapieren wel getekend zijn, maar de vrede niet.

    De punten die we langs gaan zijn:

    1. Zie onder ogen dat de relatie voorbij is

    - stop de strijd

    - probeer je ex niet alsnog te veranderen

    - verwerk je eigen emoties zelf

    2. Maak een duidelijk onderscheid tussen partnerschap en ouderschap

    3. Rouw over het gezin dat verloren is gegaan

    - samen met familie of vrienden

    4. Respecteer elkaars verschillen

    5. Wees niet negatief over elkaar waar de kinderen bij zijn

    6. Kijk over je eigen schutting heen, wees grootmoedig

    7. Wees eerlijk en transparant

    8. Neem elkaar mee in besluiten

    9. Werk samen als 'ouderteam'

    10. Respecteer de gevoelens van je ex en kinderen t.o.v. een nieuwe partner

    Waar het op neerkomt is het leren samenwerken als ouders zonder partners te zijn in het belang van de kinderen en het ouderschap van beiden.

  • Deze aflevering borduurt voort op de vorige over het in stand houden van je relatie. Want dat in stand houden is een ding, maar hoe doe je dat wanneer druk van binnenuit of van buitenaf aan de orde is?

    We hebben het erover hoe lastig het is als je er niet uit komt samen, zeker wanneer moeilijke omstandigheden een rol spelen en een crisis het gevolg kan zijn.

    Je hoeft niet hetzelfde te zijn om samen te zijn. Sonja is soms verrast over haar eigen mooie one-liners. En terecht want iedereen die haar iets beter kent weet: daar kan een boek over geschreven worden.

    Op www.waarhetopneerkomt.nu kun je het schema van Sonja waar we het in de aflevering over hebben in een plaatje vinden.

  • Een onderwerp waar veel over te zeggen bleek. Niet zo gek, aangezien Sonja na het opnemen van de aflevering deelde dat ze dit jaar in totaal: Hou je vast... 60 jaar samen is met Roel!

    Zij spreekt dus echt vanuit haar jarenlange ervaring. In de volgende podcast gaan we verder over dit onderwerp maar dan meer specifiek; je relatie in stand houden is al zo'n uitdaging soms en hoe doe je dit wanneer de omstandigheden het extra moeilijk maken?

    Als gevolg van het knippen is het niet steeds even duidelijk over welk punt we praten. Daarom hier de punten van Sonja helder op een rij:

    1. Wees eerlijk en open over jezelf en naar de ander

    2. Openstaan voor de realiteit en waarheid van de ander

    3. Verschil er kunnen laten zijn

    4. Conflict durven aangaan i.p.v. alles van tafel vegen (behalve die kruimels dan) of vermijden

    5. Oude koeien op stal laten

    6. Samenwerkende vrienden zijn i.p.v. elkaar bestrijdende vijanden

    7. Tijdelijke afstand verdragen: ieder staat op zijn eigen grond

    8. Feiten onder ogen zien in plaats van problemen maken

    9. Sta op je eigen grond, dan sta je stevig en ben je meestal veilig

    10. Je relatie goed willen houden is een keuze

    11. Waak voor de BV gezin. De relatie is het fundament waar het gezin op rust

    Boekentips:

    Getrouwd zijn is de hemel niet - Annemarie van Heijningen

    De 5 talen van de liefde - Gary Chapman

  • Een nieuw seizoen met een nieuwe host. En daarom een onderwerp dat niet uit de lucht komt vallen: de druk om te moeten presteren.

    Over omgaan met waardering om wat we doen of bereiken. Hoe dat ons doet vergeten dat we geliefd zijn om wie we zijn en niet om wat we doen. Wat als we juist die boodschap niet hebben gekregen?

  • Een extra lange aflevering (want het nagesprek zit er soort van bij in) over keuzes maken. Waarom we het zo lastig vinden, waarom we vaak zeggen dat we het niet weten (terwijl we het eigenlijk wel weten maar gewoon niet durven - omdat het pijn doet) en meer van zulks. We hebben het ook over de keuze die Thijs heeft gemaakt. Zijn keuze om de podcast microfoon in de wilgen te hangen. In ieder geval voor een jaar. Waarom? Daarover hoor je meer in deze aflevering. En hoe dat nu verder moet? Daarover ook meer over in deze aflevering.

    Veel luisterplezier!

    🎙 Heb je een reactie op deze aflevering? We horen graag van je! Op ⁠www.waarhetopneerkomt.nu⁠ kun je je reactie achterlaten, vragen stellen, vriend worden, ontvrienden en oud bonus materiaal terugvinden.

    🕸Thijs werkt als Gestalt en relatietherapeut bij de Relatiewerkplaats. Meer over teamcoaching vind je binnenkort hier.

    📙 En Sonja's boeken en blogs zijn ⁠hier te vinden⁠.

  • In dit derde deel kijken we naar de valkuilen van angst, veroordelen, hopeloosheid en niet kunnen vergeven. Herkenbare valkuilen waar we allemaal weleens in tuinen. En misschien na het luisteren van deze podcast nét wat sneller uitkomen.

  • Dit keer gaan we door waar we vorige keer geëindigd zijn: de gevangenissen van Edith Eger. Vandaag bespreken we 4 nieuwe valkuilen die ons allemaal in meer of mindere mate bekend zijn. Het gaat dit keer over schuld en schaamte, onverwerkt verdriet, starheid en wrok.

  • In deze aflevering duiken we de boeken in. Of beter gezegd, één boek: Het Geschenk van holocaustoverlever Edith Eger. In dit boek beschrijft zij een aantal gevangenissen - of valkuilen - van het leven. We lopen ze stuk voor stuk af en vullen ze aan met eigen gedachten en voorbeelden uit het dagelijks leven.

    In dit uur hebben we het over de eerste vier gevangenissen: die van de slachtofferol; de vermijding; de ik-verwaarlozing; en die van de geheimen. In een volgende aflevering gaan we door op de overige acht.

    Veel plezier met luisteren!


    Show notes:

    🍑 De lichaamsgerichte training waar Sonja het over heeft werd destijds (jaren zestig of zeventig?) gegeven door psycholoog Jay Stattman van het Institute of Unitive Psychology in Utrecht.

    🤔😞😬 De serie waarin wordt gewerkt met micro-expressies heet Lie To Me en kun je o.a. vinden op Disney Plus.

    📺 De film waarin één van de gasten van een familie diner besluit de geheimen van de familie te openbaren heet Festen van Thomas Vinterberg.

    💻 En de website van de Relatiewerkplaats vind je hier.

  • In de vorige aflevering hadden we het over trauma. Deze aflevering komen we daar op terug. En gaan we erop door. 

    De eerste 25 minuten staan in het teken van de vraagtekens die de vorige aflevering bij Thijs opriepen. De tweede helft is een verdieping van de ervaring van een trauma en kijken we naar wat helpend is. Naar wat je kunt doen als therapeut en als partner.

    ❗️Een kleine huishoudelijke mededeling: de audio is niet wat je van ons gewend bent! Super balen, maar volgende keer beter... 😕


    Show notes:

    📚 De bundel Taalkracht komt langs. Met als ondertitel: Andere Woorden Andere Werelden. Mooie essays over de kracht van taal met een voorwoord van Paul Verhaeghe.

    📺 We hebben het over een video waaring geluiden uit de oorlog met geluiden uit het dagelijks leven worden vergeleken. Je bekijkt het korte filmpje hier (aanrader!). 

    📺 De documentaire over de Romeens Duitse schrijver Herta Müller heet Alphabet of Fear.

  • Een opmerking van de dochter van Sonja maakt dat we het in deze aflevering hebben over traumatische ervaringen. Over hoe een traumatische ervaring je leven kan beïnvloeden; hoe het een trigger is voor oude overlevingsstrategieën; en hoe verbondenheid met anderen een sleutel is in de draad weer oppakken. 

    📺 We refereren een aantal keer aan de uitzending van Bessel van der Kolk in Zomergasten. 

    🎙 Bonusafleveringen vind je op www.waarhetopneerkomt.nu. Dat is ook de plek waar je Vriend van de Show kunt worden en waar je je vragen kunt achterlaten.

    🕸 De website van de Relatiewerkplaats vind je hier.

    📙 Sonja's boeken en blogs vind je hier.

    Veel luisterplezier

  • Een aflevering over de relatie tussen het leven en de dood. Over de verschillende manieren hoe we met de dood omgaan en over hoe het ons leven beïnvloed, vaak zonder dat we ons daar bewust van zijn.

    De vier verschillende houdingen waar we het over hebben netjes op een rijtje:

    - - Niet bezig met dood; niet bezig met leven: vegeteren
    - + Niet bezig met dood; wel bezig met leven: doodzwijgen
    + - Bezig met dood; niet bezig met leven: doodstaren
    + + Bezig met dood; bezig met leven: bewust leven met de dood

    Veel luisterplezier!

    Show Notes:

    🎵 Met liedjes van Harry Jekkers (Ballade van de Dood) en De Dijk (Als ze er niet is).

    🪦 Een voorbeeld van de afstreepkalender van je leven vind je op deze website.

    📕 Irvin Yalom schrijft veel over de dood als onderwerp van therapiegesprekken.  Zijn biografie 'Dicht bij het einde, terug naar het begin - memoires van een psychiater' is een mooi introductie tot zijn persoon en werk. Recentelijk heeft hij Een kwestie van dood en leven geschreven, over het verlies van zijn vrouw.

    🎙Esther Perel heeft het in deze podcast aflevering van Het Uur over haar ouders en het verschil tussen leven en overleven.

    📗 Sonja noemt twee boeken van psychologe en holocaust overlever Edith Eger: De keuze en Het Geschenk.

    📘Hannah Hostrup is een Deense therapeut die een goed leesbaar handboek heeft geschreven: Gestalt Therapy.

    📙 De vier verschillende manieren van hoe je om kunt gaan met de aanwezigheid van de dood, komt uit de Gulden Middenweg, een boek van Roel en Sonja Bouwkamp.

    🎵 En een nummer dat we niet genoemd hebben, maar dat ik er stiekem toch tussenzet: Requiem van Goldband. Gewoon luisteren 🙂

    🎙 Bonusafleveringen vind je op www.waarhetopneerkomt.nu. Dat is ook de plek waar je Vriend van de Show kunt worden en waar je je vragen kunt achterlaten.

    🕸 De website van de Relatiewerkplaats vind je hier.

    🕸 En dit is de website van het Kempler Instituut.

  • Deel twee van de reactiepatronen die we als kind ontwikkeld hebben n.a.v. onze hechtingsstijl. Reactiepatronen die we als volwassene vaak nog met ons meedragen en die op de momenten dat we emotioneel geraakt zijn plotseling actief worden. In deze aflevering kijken we naar de angstige en ambivalente hechtingstijl. We hebben het over kluizenaars, mensen die op een eilandje zitten te wachten tot er iemand met een bootje langs vaart en borderline.

    Hieronder nog even de verschilldende hechtingsstijlen en de soortgelijke benamingen waaronder je ze ook wel tegenkomt:

    Veilig Gepreoccupeerd (ook wel angstig afwerend / angstig ambivalent / aanklamper) Vermijdend (ook wel angstig vermijdend / plantrekker) Angstig (ook wel gedesorganiseerd / gedesoriënteerd) Ambivalent (mengvorm van gepreoccupeerd en vermijdend)

    Veel luisterplezier!

    📚 Een boek dat wij allebei wel weer eens op mogen pakken - omdat we allebei wisten te benoemen dat het een boeiend boek is, maar geen van beiden de kern wist te pakken in deze aflevering - is Borderline Times van Dirk De Wachter. Een klein stukje van de achterflap om alsnog de link te leggen: 'In de psychiatrie is borderline vandaag met voorsprong de vaakst gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. Zijn wij collectief op weg naar ziekte en ongenoegen?'.

    🎙 Bonusafleveringen vind je op www.waarhetopneerkomt.nu. Dat is ook de plek waar je vriend van de show kunt worden en je vragen kunt achterlaten.

    🕸 De website van de Relatiewerkplaats (waar Thijs werkt) vind je hier. En Sonja's website staat hier.

  • Dit keer een aflevering over de reactiepatronen die we als kind ontwikkeld hebben op basis van onze hechtingsstijl. Reactiepatronen die we als volwassene vaak nog met ons meedragen. Zeker op de momenten dat we emotioneel geraakt of getriggerd zijn.

    In deze aflevering kijken we naar de volgende hechtingsstijlen met de daaruit voortvloeiende reactiepatronen en kernovertuigingen:

    → Gepreoccupeerd gehecht >> zorgend kind >> ik heb jou nodig om mij veilig te voelen
    ← Vermijdend gehecht >> woedende kind >> ik heb jou niet nodig wat jij bent onveilig

    Volgende maand gaan we door op de overige onveilige hechtingsstijlen. 

    🏆 En dan zijn de Podcast Awards deze maand! Dus als jij deze podcast leuk vindt, dan zouden we het heel gaaf vinden als je onze podcast wilt nomineren. Dat kan nog vóór 7 oktober op www.podcastawards.nl/nomineren

    🤗 Bonusafleveringen vind je op www.waarhetopneerkomt.nu Dat is ook de plek waar je vriend van de show kunt worden en je vragen achterlaten.

    🕸 De website van de Relatiewerkplaats vind je hier. En Sonja's blog vind je hier 📚.

    Veel luisterplezier!

  • Een aflevering over verwachtingen en waarom dat voor zoveel verwarring en gedoe zorgt. En een aflevering met weer een lijstje. Zo'n lijstje dat het leven voor eventjes heerlijk helder en overzichtelijk maakt. Want wat hebben verlangen, hoop, verwachting en illusie met elkaar te maken? Je hoort het allemaal in deze aflevering!

    En is er nog een les te trekken uit dit gesprek? Misschien dat we wel wat van wolken kunnen leren, over hoe die met de weersverwachtingen omgaan.

    Veel plezier met luisteren! 



    📚 Het boekje waar Thijs aan refereert is Het Misverstand Psychotherapie van Flip Jan van Oenen

  • Is het goed om nee te zeggen als iemand om hulp vraagt? Is lief soms het tegenovergestelde van liefdevol? Is Sonja een bitch? Is Thijs vaag en vermijdend? Het antwoord op al deze vragen hoor je in deze aflevering over het verschil tussen lief en liefdevol. Een aflevering over ruimte geven en ruimte nemen, en wat we van huis uit geleerd hebben dat goed is. 

    📖  Met een gedicht van Marianne Williamson (There's nothing enlightened about shrinking  /  So that other people won't feel insecure around you)

    🎵 Een liedje uit een hoorspel uit de jaren zeventig van Elly Nieman & Rikkert Zuiderveld: Het Oink-Beest (het liedje dat Sonja zingt begint op minuut 22:47 van dit hoorspel - je kunt het terugvinden op Spotify)

    🎧  En een verwijzing naar een eerdere aflevering over Niet Toegestane Delen (S1E04 - Een bontjas in de Sahara & andere jassen die niet meer passen)

    ❌  Sonja's bewerking van een artikel van Walter Kempler (wat Thijs beloofde op te zoeken en in de show notes te zetten) is helaas zoek. Mocht het boven water komen dan zetten we de link hier neer.

  • Een aflevering die luistert als een pleidooi voor het helder krijgen van je eigen verantwoordelijkheden. Waar houdt jouw verantwoordelijkheid op, en begint die van een ander? En wat gebeurt er als die scheidslijnen vervagen? Kans is dat je dan in deze vijfstaps-valkuil terecht komt. Dan ga je dingen doen die heel goed voelen (de ander helpen) maar die eigenlijk alleen maar dienen om je eigen ongemak niet onder ogen te hoeven zien.
    De vijf stappen die we in deze aflevering doorlopen zijn:

    Het overnemen van de ander
    Advies geven
    De ander overtuigen (dat jouw advies waardevol is)
    De ander dwingen om jouw oplossing aan te pakken
    De ander opgeven (wat dan weer in drie smaken kan: vrijlaten, afschrijven of doorverwijzen)


    📚  De boeken die dit keer langskomen zijn:

    Chiel Egberts - Driehoekskunde
    Gary en Joy Suanders Lundberg - Problemen laten bij wie ze horen
    Roel en Sonja Bouwkamp - De gulden middenweg