Episódios
-
"Costs to society, reflected trough higher prices and higher total spending for patients and payers, do seem to go up after a private equity acquisition". Dat leren we van Zirui Song in de zesde aflevering van de ESB -podcast 'Winst is mij een zorg'. Zirui is te gast vanuit Harvard Medical School, waar hij universitair hoofddocent is en onderzoek doet naar de impact van private equity op de zorgverlening.
Of Zirui's bevindingen ook opgaan voor de Nederlandse zorgmarkt, horen we van Jeroen Struijs (hoofdeconoom bij de Nza). "The door is open for private equity in the Netherlands as well", vertelt hij. Moeten we ons zorgen maken over private equity in de zorg?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
"Privaat kapitaal is niet per definitie goed of fout" vindt Arno Rutte. Arno is consultant in de zorgsector en voormalig VVD-Kamerlid. Hij waardeert de rol van private equity in de zorg als het wordt ingezet met de juiste intenties.
Onze andere gast, Mirjam de Rijk, schreef in haar boek 'Gekaapt door het kapitaal' dat de zorgintentie van private equity partijen meestal ver te zoeken is. "Ze doen het toch in de eerste, in de tweede en misschien ook wel in de derde plaats voor het geld.”
Onze gasten zijn het eens dat er een beter regelgevend kader moet komen, maar betekent het reguleren van private winst in de zorg ook het verbieden ervan?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Estão a faltar episódios?
-
“Ik zou bijna zeggen dat er te weinig marktwerking is in de zorg”, betoogt Albert Jan Kruiter, oprichter van het Instituut van Publieke Waarden, met een boutade. In de vierde aflevering van de ESB-podcast ‘Winst is mij een zorg’ praten we over de investeringsprikkels in de zorgsector. We stellen ons de toekomstvraag - wie investeert in de zorg van morgen?
Onze andere gast is Xander Koolman. Hij is hoogleraar gezondheidseconomie aan de VU. Xander merkt op dat de overheid zich vaak terugtrekt uit de zorg, en naar de markt kijkt om het zorgaanbod op te pakken. “Nou, en dat gebeurt dan vaak niet”.
We vragen hen hoe de kosten- en batenprikkels te organiseren, zodat zorginvesteringen renderen voor investeerder én samenleving.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
“Winstgestuurde zorgbedrijven moeten winst maken voor hun aandeelhouders. Terwijl, de aandeelhouder van een ziekenhuis, dat is de samenleving.” Zo stelt voormalig ziekenhuisbestuurder Mark van Houdenhoven in de derde aflevering van de ESB Podcast ‘Winst is mij een zorg’. In deze aflevering nemen we de rol van winstgestuurde bedrijven in de curatieve zorg onder de loep.
Onttrekt het winststreven middelen uit de zorg, of leidt het tot slechtere zorg? Onze tweede gast, Walter Balestra is de oprichter van Zorgdomein een privaat bedrijf met 91% marktaandeel in zijn niche. “Ik betwist het frame dat elke euro die naar aandeelhouders gaat, niet de zorg in gaat”. Toch denkt hij mee over het reguleren van systeempartijen in de zorg met een winstoogmerk.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
“Zijn de winsten in de farma enkel het resultaat van innovatie, of ook van typisch monopolistisch gedrag?” In de tweede aflevering van de ESB Podcast ‘Winst is mij een zorg’, bespreken we de rol van winst in de farmaceutische sector. We doen dat met Pieter van Baal, hoogleraar publieke gezondheid aan de Erasmus universiteit van Rotterdam en lid van de Adviescommissie Pakket. Hij krijgt weerwoord van Michel van Agthoven is directeur External Affairs bij farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson: “Er moet winst gemaakt worden om te blijven investeren in innovatie.”
De gasten blijken het eens dat de winsten bij medicijnontwikkelingen moeten worden afgewogen tegen de maatschappelijke baten ervan. Maar waar ligt de grens? Luister nu.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
“Als je de winstprikkel weghaalt, dan worden wij niet gedwongen slimmer te zijn dan de rest.” aldus Ines van Klooster in de eerste aflevering van de ESB Podcast ‘Winst is mij een zorg’.
Ines is bestuurder bij Dagelijks Leven, een beursgenoteerd bedrijf dat woonzorg biedt aan mensen met dementie. Voor haar betekent ‘slimmer zijn dan de rest’ vooral standaardisatie en lage overheadkosten, ze boet niet in op de kwaliteit van de zorg. Toch leidt de winstprikkel elders in de zorg in schijnbaar vergelijkbare omstandigheden wel tot excessen. Waarom werkt privaat ondernemerschap soms wel en soms niet?
See omnystudio.com/listener for privacy information.