Åland Podcasts
-
Den ryska ockupationen av Finland 1713-21 kallas för Stora ofreden. Namnet är passande eftersom civilbefolkningen på olika sätt fick utstå mycket stora umbäranden – särskilt under åren 1713-14.
Stora delar av Österbotten föröddes som en del av en militär strategi att hindra den svenska armén från att kunna hitta förnödenheter och operera mot den ryska ockupationsmakten. I de våldsamheter som de ryska soldaterna utförde ingick våldtäkter, tortyr, kidnappning och mord. Tiotusentals människor lämnade dessutom sina hem på flykt undan ryssarna. Åland tömdes i stort sätt helt på sin befolkning.
I detta avsnitt av Militärhistoriepodden berättar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved om en av de mer våldsamma perioderna i Finlands och Sveriges historia.
Stora nordiska kriget pågick och den ryska tsaren Peter den store var efter det svenska nederlaget vid Poltava 1709 fast besluten att slutligen knäcka det svenska väldet i Östersjön. Problemet var att ett anfall för att ta Stockholm och tvinga Sverige på knä måste ske via södra Finland.
I Östersjön härskade den svenska örlogsflottan. Efter ett misslyckat försök 1712 satte ryssarna in sin nybyggda och nyutbildade galärflotta längs den finska kusten. 1713-14 erövrades Finland och avgörande strider utkämpades vid Storkyro i februari 1714 och vid Hangö udde på sommaren samma år. En mångårig ockupation inleddes som fick stora konsekvenser för civilbefolkningen fram till freden 1721 i Nystad som avslutade den långa krigsperioden.
Det svenska riket var i detta skede av Stora nordiska kriget oförmöget att försvara Finland med mer trupper än de som redan fanns inom riksdelen. Det föranleder frågan om det svenska riket övergav Finland. Faktum är att det aldrig kom särskilt stort stöd från de styrande i Stockholm som hade ansvaret under kungen Karl XIIs frånvaro i Turkiet.
Kopplade till plundringen och skövlingen var underhållsproblemen och krigföringens villkor i fattiga och glest befolkade områdena i Finland. Vägsystemet var för dåligt för att kunna erbjuda transportleder och tillgången på mat knapp. Ryssarna tvingades att föra in stora mängder förnödenheter till Finland för att kunna hålla sin mer än 20 000 man starka ockupationsarmé vid liv. Stora delar av den spannmål som fördes till Finland kom sjövägen och transporterades längs kusten till den framryckande ryska armén.
Den hittills bästa boken om Stora ofreden är skriven av den finske historikern Christer Kuvaja När Finland stod i brand. Rysshärjningarna 1713-1721 (2020). I den hittar man allt man behöver veta om denna dramatiska period. Även Göran Erikssons bok Slaget vid Rilax 1714 är lättillgänglig.
Bild: En kosack i tjänst av Józef Brandt, wikipedia, public domain.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar politiske redaktören Nina Smeds, chefredaktör Daniel Dahlén och ledarskribenten Jonas Bladh varför landskapsregeringen varken vill spara eller satsa, varför Ålands demilitarisering tycks vara så svår att begripa för vissa och varför sopor ständigt finns mitt i debatten. Dessutom efterlyser de visioner, undrar varför inte Ålands brister ska diskuteras och vilka frågor som blir stridsfrågor i valet.
-
Finland har anslutit till militäralliansen Nato vilket får konsekvenser på många plan. Åland är fortsättningsvis demilitariserat och neutraliserat, men hur blir det i framtiden? Vi bjöd in Ålands fredsinstituts direktör Sia Spiliopoulou Åkermark för att reda ut begreppen. Det blir ett samtal om det viktigaste vi har – freden.
-
Kryddexplosion i mästerkockköket! En världsunik uppvisning i ungefär vad garam masala innehåller av kryddexperten Mischa Billing och jackfruit-kaos i utslagningen. Vi går igenom avsnitten och bjuder också på två olika sorters ulkar och en olivkvist, samt förutspår vad som kommer hända på Åland. Tack för att ni lyssnar!
Snälla kom på premiären av Snälla Kom ediklubb 22/3 och se standup comedy helt gratis. -
NATO Watch 2023 fortsätter, men till Ghraims stora lycka blir det kortvarigt och vi låter istället Max bedriva socialdemokratiskt självskadebeteende och tar oss en titt på Nordens tredje sämsta land, där det snart vankas val.
Hjälp de jordbävningsutsatta, donera till Kurdiska Röda Halvmånen
-
I dagens episode hører vi Ludvig og Marcus som har besøk av Elina! Hun har bodd i Finland, Åland, Sverige, Norge og Danmark. Det blir litt av alt! Skjærgårdshistorier, Åland, nordjobb, identitet, festival. Hør hør!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför är det så viktigt att handla lokalt och vad betyder egentligen Axgan? Entreprenören och klimatarbetaren Johan Mörn gästar Axganpodden och diskuterar hållbarhet, världskänd champagnelagring på Åland, vikten av samarbete och kärleken till det lokala.
Poddledare: Jörgen Pettersson
Produktion: April Kommunikation
-
I dagens avsnitt pratar vi om studielivet på Åland! Henna ju faktiskt till Åland för att studera och stannade sen kvar. Caroline hör till inventarierna på Ålands yrkesgymnasium med tre av deras utbildningar i bagaget. Men det funkar även ypperligt att studera på distans från Åland!
-
I veckans avsnitt undrar Daniel Dahlén om alla i debatten verkligen förstår landskapets ekonomi när han och Jonas Bladh diskuterar tilläggsbudget, landskapets ekonomi, tjänstekollektivavtal och inbesparingar. Men också elskattsbehörighet och den ukrainska ambassadörens besök på Åland diskuterats i avsnittet.
-
Ålandstidningens Ledarpodd är tillbaka i etern! I säsongens första avsnitt diskuterar chefredaktör Daniel Dahlén och politiske redaktören Jonas Bladh en vid palett av aktuella frågor. Från Rosellas sista resa och vad det betyder för Åland att hon nu lämnar rutten Mariehamn-Kapellskär, via landskapsregeringens fjärde tilläggsbudget med ett bedrägligt resultat på sista raden till IFK Mariehamns mätning av ungdomsspelare. Och mycket mer, förstås.
-
Den andra november förra året offentliggjordes nyheten om att Jimmy Wargh tar över som ny assisterande tränare i IFK Mariehamn efter Jari Pyykölä.
-
I det första avsnittet får vi veta vem Henna och Carro är och hur det gick till när Henna valde att flytta till Åland! Vi får också praktiska tips om vart du kan vända dig om du själv funderar på att flytta till Åland. I samarbete med alandliving.ax
-
Avslut, bokslut och nystart – en nyårspodd behöver omfatta så mycket ... Löften, listor, tips, bastuklubbar och Pelé. Miss Piggy, Sex and the City, massor av aktier och nyheterna vi glömt. Och allt detta utan att behöva lämna bort punken, de heliga korna, Högtomtsrevy och Åland 101. Tag inga risker; se och hör och preppa för 2023!
Har du förslag på någon gäst du vill att ska vara med i podden eller vill du till och med själv vara med? Hör av dig till fredrik@handel.ax -
Anders Ingves har många års erfarenhet av att hjälpa företagsledare att förbättra affärer både i Sverige och på Åland. Under sitt yrkesverksamma liv har han upplevt näringslivet gå från ett gammaldags chefskap till ett modernt ledarskap. I det här avsnittet får vi höra hans tankar kring hur sorg på fler sätt än ett är en del av affärsvärlden. Sorg kan drabba oss när en kollega eller kunder avlider, men sorg är också en del av våra projekt eller kan upplevas i avsaknaden av mänskliga möten efter pandemin. ”För att göra sitt bästa måste man vara hel och då är det bra att man pratar om död”. Anders berättar också om varför han sedan många år skriver på sin egen nekrolog.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För första gången i poddens historia har vi med Mille Pettersson från Team Hajmat! Han har jobbat på Kanalgratis sedan 2018 men har en historia som sträcker sig längre tillbaka. Redan år 2009 började han göra filmer tillsammans med Pontus Sjölund. Hör hans tankar om fiskefilmer samt hans tips för ett lyckat fiske på Åland!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostrar mais