Agota Kristof Podcasts
-
I det 23:e avsnittet river vi av sista delen i en trilogi och stänger för gott pärmarna till Bröderna Karamazov. Dessutom tipsar Agnes, motvilligt, om en förlossningsbok medan Cecilia eldar upp sig över tvåsamhet och nuckskap samt ställer sig frågan ”vem är alla dessa som tar droger hela tiden??”. Som om inte det vore nog bjuder vi också på explicit högläsning av sexting. Det ni!
Läslista:
Agota Kristof - Den tredje lögnen
Irma S:t Cyr Jonsson - Maud gör revolt
Oyinkan Braithwate - Min syster seriemördaren
Fjellvang, Ulfsdottir och Richter - Att föda
Sanna Mac Donald - Allt som en gång var
Malin Lindroth - Nuckan
Jenny Högström - Sad life
Elaf Ali - Vem har sagt något om kärlek
-
I det 22:a avsnittet av podden avhandlar vi teman som att inte vara lesbisk nog, myter om mens och huruvida ett kapitel kan ha en aura. Dessutom frågar vi oss om tofuburgare finns på riktigt och funderar kring hur mycket sexuellt våld som är motiverat i skönlitteraturen.
Läslista:
En vinterlek - Elin Bengtsson
Jobbiga tjejer - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson
Den stora skrivboken + beviset - Agota Kristof
Nuckans hjärtespalt - Malin Lindroth
Bara lite blod - Anna Dahlqvist
-
Författaren Agota Kristofs teman är kriget och exilen. På franska, som hon i vuxen ålder lärde sig skriva med hjälp av ordböcker, debuterade hon som femtioåring med "Den stora Skrivboken".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon har kallats en författarnas författare. Jon Fosse har satt upp "Den stora skrivboken" i Oslo. Haruki Murakami började skriva på engelska efter att ha läst henne.
Många har fascinerats Agota Kristofs sparsmakade författarskap. De senaste åren har hon fått ett uppsving i Sverige. Förläggaren Maria Såthe berättar hur det gick till när hon hittade en bortglömd Kristof i stadsbibliotekets magasin häromåret.
Känd för trilogi om tvillingarEfter nyöversättningen har många läsare läsare stiftat bekantskap med tvillingarna Claus och Lucas. De växer upp med sin alkoholiserade mormor nära gränsen under kriget. Det är en studie i ensamhet och exilerfarenheter.
Kristof flydde själv från Ungern 1956 och bodde resten av sitt liv i en liten stad i Schweiz.
Översättaren Marianne Tufvesson berättar om hur det är att översätta Kristofs kondenserade prosa, att inte falla för frestelsen att smörja när det gnisslar utan behålla friktionen i språket.
MedverkandeUppläsare: Jonas Karlsson ur ”Den stora skrivboken” utgiven som talbok på Bonnier Media och Cecilia Nilsson ur ”Analfabeten”, ”Det kan kvitta”, ”Beviset” och ”Igår”.
Ett reportage av Katarina Wikars.
-
Den här gången visar det sig att vår läsning sen sist helt oplanerat hör ihop. Det knyts röda trådar åt alla håll kan man säga.
Vi har en ung Tove Ditlevsen med poetdrömmar. Vi har kaotisk italiensk familj under WWII och inspirerande essäer ur samma hjärna. Och vi har Agota Kristof i gåtfull skrud – bland annat!
Apropå röda trådar så är temat jul i litteraturen denna gång och vi går därmed i barndom en stund med Astrid och gänget.
Önskelista: Tipsa alla dina kompisar om oss.
-
Benknotor på en öländsk stenstrand är precis en sådan sak som Johan Theorin går igång på. Liksom hans 86-årige, still going strong sjökapten Gerolf, tillbaka i femte delen av Ölandssviten. Och här finns allt Johan Theorin gillar: mustiga skrönor, sjöfartshistoria, krångliga relationer och gamla oförätter. Mer om detta i veckans avsnitt, där du också får årets första julklappstips! Programledare Lisa Tallroth.
Böcker som nämns i avsnittet:
Ölandssviten av Johan Theorin:
Skumtimmen (1)
Nattfåk (2)
Blodläge (3)
Rörgast (4)
Benvittring (5)
Tag och skriv! Fjorton författare om sitt skrivande.
Fädernas missgärningar av Åsa Larsson
Gentlemen av Klas Östergren
Julrevy i Jonseryd och andra berättelser av Klas Östergren
Jack av Ulf Lundell
Älskade Poona av Karin Fossum
Svarta sekunder av Karin Fossum
Det kan kvitta av Agota Kristof
På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust