Boye Podcasts
-
Frågorna mellan vetenskap och tro intresserar prästen Pontus Nilsen som leder ett samtal med Jesusforskaren Cecilia Wassén i gudstjänsten från Oscar Fredriks kyrka.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kyrkan ligger högt upp med utsikt över Göteborg och med en brant backe att ta sig uppför för att komma både. Brant blev också backen för Kristustron när Pontus Nilsen kom i kontakt med en annan präst, och även nobelpristagare, Albert Schweitzer som sa att Jesus hade fel.
Om Jesusbilden idag samtalar Pontus Nilsen med Cecilia Wassén, professor i Nya testamentet vid Uppsala universitet och medförfattare till boken; ”Den okände Jesus – berättelsen om en profet som misslyckades”.”Om Jesus före påsken och Jesus efter påsken som Kristus. Om den historiskt kämpande och inte helt korrekte Jesus, som ibland också hade fel, och den uppståndne Kristus – Gud, som går genom tid och rum och berör och lyfter människor.” Pontus Nilsen.
Samtal och böner finns i PODD version att ladda ner på SRplay och där poddar finns.
TextMatteusevangeliet 16:27-28
MusikSåsom hjorten trängtar (H Nyberg /Psaltaren 42)
Medverkande
Sv Ps 218 Jag har ofta frågor, Herre (T Littmarck)
Herren är min herde (G de Frumerie /Psaltaren 23)
Lux Aeterna (F Moruja)
Sinfonia ur kantat nr 156 (J. S. Bach)
O Guds lamm (Giovanni da Palestrina)
Orgelimprovisation (J Bergman)
Frid lämnar jag efter mig (J Martinson/ Joh. 14:27)
Sv Ps 190 Bred dina vida vingar (trad/Lina Sandell)
Aftonbön (E Hovland /K Boye)Pontus Nilsen, präst, samtalade med
Jesusforskaren Cecilia WassénOscar Fredriks Kammarkör under ledning av
Jakob Bergman, som också spelar piano och orgel.
Kororgel: Veronica ThorellProducent Neta Norrmo
Tekniker Bengt Pettersson och Thor Andersson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Jonas jagar sin namne i Värnamo. Irma har haft besök av pappa Jonas och båda laddar inför den Allsvenska premiären i helgen. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Skådespelaren och teaterchefen Gunilla Röör var en liten flicka när hennes mormor läste Karin Boye för henne: "om man läser långsamt och verkligen lyssnar, så får man så mycket mellan raderna. Karin kommer att följa mig ända tills jag drar skon av min fot".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
KARIN BOYE – EN AV DE MEST FOLKKÄRA SVENSKA POETERNAKarin Boye (1900-1941) föddes i Göteborg. Hon är en av våra mest folkkära poeter med diktstrofer som "Ja visst gör det ont när knoppar brister" och "Bryt upp, bryt upp den nya dagen gryr", men är också känd för framtidsdystopin Kallocain. Hon debuterade med diktsamlingen "Moln" 1922 och gav ut noveller, fem romaner och fyra diktsamlingar under sin livstid. En femte sista diktsamling, "De sju dödssynderna", gavs ut postumt. Karin Boye skrev litteraturkritik, debattartiklar och arbetade också som översättare. Hon tillhörde modernisterna, engagerade sig i socialistiska Clarté och var en av grundarna till den kulturradikala tidskriften Spektrum.1941 begick Karin Boye självmord i Alingsås, 40 år gammal.
GUNILLA RÖÖR ÅTERKOMMER STÄNDIGT TILL KARIN BOYEGunilla Röör är född 1959 och är skådespelare, regissör och teaterchef på Norrbottensteatern. Hon är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm, anställdes på Unga Klara och långfilmsdebuterade i Suzanne Ostens "Livsfarlig film". Gunilla Röör har varit Guldbaggenominerad flera gånger och vunnit två för bästa kvinnliga huvudroll i filmerna "Freud flyttar hemifrån..." och "Sommaren".
I programmet medverkar också Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet med inriktning på litteratursociologi.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.
Producent: Maria Götselius
-
"Den mätta dagen, den är aldrig störst. / Den bästa dagen är en dag av törst". Karin Boyes dikt "I rörelse" från 1927 är en av den svenska poesins mest igenkända och älskade dikter. Och sannolikt den enda dikt som hjälpt ett svenskt fotbollslag till VM-brons i fotboll. Boye skrev dikten som del av en radikal studentrörelse, fylld av framtidstro. Men dikten har genom åren tolkats på många olika sätt. Vad är det som gör den här dikten så stark? Och vilken plats har den i Karin Boyes viktiga författarskap?
Premiäravsnittet av Verket gästas av Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och författare till ett flertal uppmärksammade författarbiografier, inte minst "Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv" (Wahlström & Widstrand, 2017).
Samtalsledare: Paulina Helgeson
Ljudproduktion och klippning: Urban Göranson.
Inspelningsteknik: Pär Nordlund.
Producent: Magnus Bremmer
Verket – en podd om klassiker, produceras av bildningsmagasinet Anekdot i samarbete med Nationalmuseum och Litteraturbanken. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på anekdot.se.