Försvarets Radioanstalt Podcasts
-
Arne Beurling var en gudabenådad matematiker och kodknäckare från Uppsala universitet som under andra världskriget lyckades knäcka den tyska G-skrivarkoden. Han fick bukt med den hyperavancerade kodmaskinen – som egentligen kallades Geheimschreiber och hade ett närmast oändligt antal möjliga kombinationer – efter att i cirka två veckors tid ha låst in sig i en villa ute på Lidingö, utrustad med enbart papper och penna samt en resväska full med krypterade teleprinterremsor.
Tack vare Beurling blev den tyska G-skrivartrafiken en säkerhetspolitisk guldgruva för Sverige. Genom att systematiskt tappa telekablarna på linjen Berlin-Oslo på information kunde den svenska militära underrättelsetjänsten tillskansa sig hemlig kunskap om nazisternas militära insatser och överväganden. Bland annat fick man tidig förvarning om de tyska anfallsplanerna mot Sovjetunionen, Operation Barbarossa, genom G-skrivarkommunikationen.
I dagens avsnitt av podden En oväntad historia samtalar historikerna Andreas Marklund och Olle Larsson om det topphemliga underrättelsearbete som under andra världskriget bedrevs på Karlaplan 4 i Stockholm. Här – i en gammal rivningskåk, mitt på Östermalm – huserade en av försvarets hemligaste avdelningar: Försvarsstabens kryptoavdelning eller Kryptodetalj IV, föregångaren till våra dagars FRA (Försvarets Radioanstalt).
En av dem som arbetade för kryptoavdelningen var Arne Beurling, som kort efter krigsutbrottet i september 1939 hade ringt upp Försvarsstaben för att erbjuda sina tjänster. Marklund och Larsson talar emellertid också om en annan medarbetare vid Kryptoavdelning IV: ordonnansen Allan Nyblad, som tillsammans med sin storebror Knut sålde underrättelser ur G-skrivartrafiken till Sovjetunionens militära underrättelsetjänst GRU.
Litteraturtips:
Andreas Marklund: Övervakningens historia. Från svarta kabinett till digital massövervakning. Historiska Media, 2020.
Wilhelm Agrell: Stockholm som spioncentral. Spåren efter tre hemliga städer. Historiska Media, 2020.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nu pågår ett teknikrace som kan vända upp och ner på allt. Flera stater försöker bygga en ny typ av superdator som kan förändra världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vår vardag och rikets säkerhet är beroende av digitala nycklar som skyddar våra hemligheter. Men utvecklingen av kvantdatorer hotar den säkerheten.
Kapplöpningen mot nästa typ av superdatorerJust nu pågår två parallella race:
Det ena handlar om att bli först med den nya tekniken och att samla på sig hemligheter utan att någon annan upptäcker det. Det är spionernas dröm.
Det andra handlar om att bygga nya skydd – sådana som håller också när kvantstormen kommer.
Kina verkar just nu ha fördel i kapplöpningen där den starkaste motståndaren är USA. Och i Sverige pågår förberedelserna för det som i kryptologernas värld har fått namnet "Q-day".
Medverkande:
Ola Billger, kommunikationschef på Försvarets Radioanstalt, FRA.
Pia Gruvö, kryptostrateg på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.
Johan Håstad, professor i matematik vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.
Kristina Sandklef, oberoende Kina-analytiker med bakgrund inom Försvarsmakten.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist.
Producent: Karin Hållsten.
Tekniker: Mats Jonsson.
Ljud från: Sveriges Radio, SVT, Reuters, YouTube, Folk och Försvar, International Institute for Strategic Studies
-
Europadomstolen fäller Sverige för brister i FRA-lagen. Lagen som ger Försvarets radioanstalt rätt till långtgående avlyssning av internettrafik skapade het debatt när den infördes.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många debattörer varnade för att enskildas integritet skulle komma att kränkas. En av dessa var professorn i folkrätt, Mark Klamberg. Hur ser han på lagen idag? Och hur påverkas engagemanget i frågan av att oron i omvärlden har ökat?
Men först: Polisens internationella operation Trojan Shield har gjort succé. Kan den påverka den politiska debatten i Sverige? Här får man bara använda hemlig dataavlyssning om det gäller brott som kan ge minst två års fängelse. Är det dags att ändra lagen?
Thomas öppnar så smått upp för att han kan komma att byta åsikt om Sveriges EM-låt. Men bara om laget krossar motståndet. Har spelarna en så viktig roll i samhället att de borde ha fått vaccin i förväg? Louise hävdar att djävulen bor i detaljerna och att den bylsiga ryggsäck som ingår i EM-dräkten borde ersättas av en elegant sportportfölj.
Det drar ihop sig till festival i Cannes och en av Louises favoritregissörer, franska Mia Hansen-Løve har chans att vinna Guldpalmen. Filmen, Bergman Island, är inspelad på Fårö och har flera svenskar i rollerna - bland annat Sveriges Radios tidigare vd Kerstin Brunnberg.
Kulturjournalisten Nina Asarnoj berättar om Mia Hansen-Løves sätt att ta sig an livsfrågor med glimt i ögat och filosofisk vinkel. Och så hör vi Kerstin Brunnberg berätta att skådespeleriet var det svåraste hon gjort och hur samarbetet med regissören fungerade.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman
-
Den ökade digitaliseringen innebär nya möjligheter, men bidrar även till en förhöjd risk för cyberhot. Försvarets Radioanstalt (FRA) är en viktig beståndsdel i Sveriges cyberförsvar, säkerhet och integritet. Richard Svahn, enhetschef för projektledning och verksamhetsutveckling på FRA, gästar avsnittet och ger en spännande inblick i FRAs tekniska avdelning. Lyssna på insikter om de senaste trenderna inom PMO och cybersäkerhet och bli inspirerad av hur Richard leder FRAs transformationsprojekt till nya WoW, Way Of Working. Detta intressanta avsnitt introducerar trendiga metoder inom IT-sektorn, såsom DevOps och Disciplined Agile. Du får också praktiska tips på hur du och ditt projektteam håller sig säkra från cyberhot, samt vilka organisationer i Sverige som kan hjälpa din karriär inom projektledning och PMO. 0.5 Tekniska PDU
[Programledare: Josefine Nilsson & Laz Malagic Shwan, Producent: Katarina Korenkova]