Harry Flam Podcasts
-
Fler och fler bolånekunder hör av sig till sin bank för att få slippa amortera. Men varför infördes amorteringskravet och har det haft önskvärd effekt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Harry Flam, professor emeritus i internationell ekonomi och Pär Ivarsson, chef för Ekonomiekot -
Fler och fler bolånekunder hör av sig till sin bank för att få slippa amortera. Men varför infördes amorteringskravet och har det haft önskvärd effekt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Harry Flam, professor emeritus i internationell ekonomi och Pär Ivarsson, chef för Ekonomiekot -
Energifrågorna tog stor plats i kommissionsordförande Ursula von der Leyens tal om tillståndet i unionen. EU vidtar nu flera åtgärder för att hantera de stigande elpriserna och för att bryta beroendet av rysk gas. Men vad innebär egentligen förslagen, och kommer de att fungera? Harry Flam, nationalekonom och senior rådgivare på Sieps, gästar detta avsnitt av Sieps Podcast för att förklara.Kommissionens förslag på åtgärder för de höga priserna på el och energi handlar om att minska konsumtionen, att införa ett gemensamt inkomsttak för elproducenter med låga produktionskostnader och att beskatta övervinster från fossil energi.Dessa åtgärder är nödvändiga för att lindra effekterna av de höga elpriserna, men ger också upphov till problem. Nationalekonomen Harry Flam pekar på att det inte är självklart hur de upptagna skatterna sedan ska fördelas utan att incitamenten för energieffektivisering försvinner. Skatter är nationell kompetens, kan EU besluta här? Och går åtgärderna ens att genomföra?Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt går vi på djupet i ett flertal ekonomiska frågor med professor Harry Flam. Vi pratar om börsens historiska utveckling, pandemin och dess effekter, den värsta krisen han upplevt och mycket mer. Dessutom utvecklar han ett resonemang kring skuldkrisen i Europa, varför vi borde gått med i den monetära unionen (EMU), vad NATO-medlemskapet kan betyda, inflationen och vad centralbankerna måste göra nu, hur han sparar själv och så vidare.
Detta är ett fullmatat men ack så spännande avsnitt. Delikat lyssning på dig!
Nicklas & Moa -
Elpriserna har rusat i höjden i Europa den senaste tiden. I detta avsnitt av Sieps Podcast hjälper Harry Flam till att förklara vad det beror på, hur den europeiska elmarknaden fungerar och vilka konsekvenser den dyra elen kan få.Stigande konjunktur, dyr naturgas och ökade priser på utsläppsrätter är några av orsakerna till att elpriserna har gått upp i Europa den senaste tiden. Men även vädret spelar in, med för lite vind och regn. Och nu stundar vintern, med oro för vilka konsekvenser de höga elpriserna kommer att få när kylan slår till.Röster har höjts för att systemet för utsläppsrätter måste justeras för att göra elen billigare. Men det vore att motverka själva syftet med utsläppshandeln. Det menar Harry Flam, senior rådgivare vid Sieps, som gästar detta avsnitt av Sieps Podcast. En bättre lösning vore att medlemsländerna i EU kompenserar hushållen som drabbas.Avsnittet belyser också det faktum att priset på el varierar starkt inom EU. Å ena sidan handlas el inom unionen som vilken vara som helst på den gemensamma marknaden, å andra sidan sätter tekniken gränser för hur elen kan transporteras mellan länder. Dessutom belyser programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow upp hur Frankrike just nu står i centrum för internationell politik i olika sammanhang.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Digitala toppmöten, rivalen Kina och spruckna medelhavsdrömmar. I dagens poddavsnitt diskuterar Göran von Sydow och Annika Ström Melin Europeiska rådets roll i EU-maskineriet. Rekordmånga möten senaste året vittnar om en intensifiering av Europeiska rådets aktivitet. Ska detta förstås som regeringschefernas position har stärkts gentemot övriga institutioner, eller är det tvärtom ett svaghetstecken från medlemsstaterna som krishanterare? Fokus kommer också att riktas mot den bortglömda Barcelonaprocessen som fyller 25 år och den urvattnade medelhavsunionen. Dagens fördjupningstema handlar om handelsrelationerna mellan EU och Kina. Podden gästas av nationalekonomen Harry Flam som diskuterar EU:s möjligheter att säkra europeiska intressen och hur kinesisk industripolitik påverkar europeiska företag och teknologi. Diskussionen utgår från Harry Flams nyligen publicerad policyanalys: ”Bör EU föra en tuffare handelspolitik mot Kina?”2021-02-25
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Efter flera dagars tuffa förhandlingar kunde Europeiska rådet i juli enas om en ny flerårsbudget för EU samt en omfattande återhämtningsinsats i syfte att dämpa de ekonomiska konsekvenserna av den pågående pandemin. Före sommaren spelade vi på Sieps in ett poddsamtal där vi diskuterade kommissionens förslag och förutsättningarna för en uppgörelse. Vi har nu samlat samma personer för att diskutera och analysera utfallet.Medverkande:Jonas ErikssonKatarina EngbergHarry FlamDaniel TarschysGöran von Sydow
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
EU:s återhämtningsplan – ett avgörande steg?Den 27e maj presenterade EU-kommissionen ett förslag till en helt ny och omfattande fond för återhämtning av den europeiska ekonomin. Den innehåller en mängd nyheter och ska nu – tillsammans med det reviderade förslaget till en långtidsbudget – förhandlas av medlemsstaterna. I det här podd-seminariet från Sieps diskuterar och analyserar Sieps seniora rådgivare Katarina Engberg, Harry Flam och Daniel Tarschys innehållet i planen tillsammans med Jonas Eriksson och Göran von Sydow.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.