Helena Gellerman Podcasts
-
Föreläsning av Helena Gellerman. Jan Jörnmark ställer frågor. Kolla in Levande Demokrati.
-
Klimatet och andra miljöfrågor anses av många ha fått för litet utrymme i den svenska valrörelsen. Det trots att klimatförändringarnas konsekvenser märks allt tydligare med omfattande torka, sinande floder, matbrist och samtidigt översvämningar och skyfall. Och forskningen visar att omfattande utsläppsminskningar behöver göras nu.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vetenskapsradion Klotet har i enkätform frågat samtliga riksdagspartier hur de vill möta klimatkrisen.
Här är några av svaren:
”Vi är teknikoptimister och vi tror väldigt mycket på att vi med teknik kommer kunna lösa klimatet.”
” Här och nu så har vi ju större problem med gängkriminalitet än vad vi har med väder och vind.
”Det som vi vill komma åt det är utsläpp, det är inte resandet”
”Vi kan inte utesluta någonting, vi måste göra allt.”
Hör de klimat- och miljöpolitiska talespersonerna från partierna och hur deras svar kommenteras av Naghmeh Nasiritousi som forskar om klimat- och energipolitik på Stockholms universitet och av Filip Johnsson, professor i energisystem på Chalmers tekniska högskola.
Medverkande klimat- och miljöpolitiska talespersoner från riksdagspartierna:
Helena Gellerman, L
Jessica Rosenkrantz, M
Kjell-Arne Ottosson, KD
Martin Kinnunen, SD
Lorentz Tovatt, MP
Rickard Nordin, C
Elin Segerlind, V
och Annika Strandhäll, S miljö- och klimatminister
Reporter: Daniel Värjö
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
-
De svenska riksdagspartierna lyfter alla, med undantag för SD, fram klimatet som en av de allra viktigaste politiska frågorna. Men hur går det när åtgärderna ska vägas mot andra viktiga frågor?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur motiverar politikerna sina ställningstaganden utifrån den ideologi de grundar sig i? Och rymmer ideologierna kanske möjligheter att ta hårdare tag för att lösa klimatkrisen, i stället för att låta marknaden och tekniska framsteg utgöra lösningen? I ett första program av två fokuserar vi på de liberala och konservativa partierna.
Vi har låtit samtliga riksdagspartier beskriva sin klimatpolitik kopplat till deras ideologi, och sedan bett forskare förklara varför svaren ser ut som de gör, och vilka möjligheter som politikerna missar.
En utmaning är att klimatkrisen ofta framställs som en ren kunskapsfråga, menar David Larsson Heidenblad, historiker vid Lunds universitet, men att forskningen inte ger tydliga svar på hur kunskapen ska omsättas i politisk handling för att ta oss igenom krisen. Därför måste vi också kunna föra ett politiskt samtal om vilka intressekonflikter som finns, och påminna oss om vilka verktyg de olika politiska ideologierna erbjuder för att hantera klimatutmaningen, menar han.
Medverkande: David Larsson Heidenblad, historiker vid Lunds universitet; Olle Torpman, filosof vid Institutet för framtidsstudier; Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson (C); Helena Gellerman, klimatpolitisk talesperson (L); Jessica Rosencrantz, klimatpolitisk talesperson (M); Kjell-Arne Ottosson, klimatpolitisk talesperson (KD); Martin Kinnunen, klimatpolitisk talesperson (SD).
Reportrar: Ulrika Björkstén och Ci Holmgren
[email protected]
[email protected]Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Nu är det dags för lite gobitar igen. Den här gången har vi lagat en blandning till dig som innehåller allt från överlevnad under extrem press till hur man njuter av både mat och dryck på bästa sätt. Däremellan tar vi oss till Mars och sätter ihop en drömregering för Sverige efter nästa val.
Sara Hedrenius överlevde århundradets värsta fartygskatastrof, Estonia. Här berättar hon om mardrömstimmarna på en uppochnedvänd flotte i Östersjön.
Varför var den ”Den gamle och havet” av Hemmingway och Kjell Grede några av framgångsfaktorerna när Tomas Gustavson tog OS-guld 1988? Här kommer svaret!
Så här blir man stjärna i Fjärran Östern. Inte trots att utan tack vare sitt handikapp har Lena Maria Vendelius setts av en tredjedel av Japans befolkning och blivit hedersmedborgare i Taiwan.
Ingen hade nånsin ifrågasatt Bea Clarkes hudfärg förrän TV-serien Rötter gjorde debut. Här får du inblick i en del av hennes tuffa uppväxt och vem som hjälpte henne att ”bara få vara Bea”
När serieentreprenören Pigge Werkelin skulle starta ett flygbolag så skulle han göra allt precis tvärtom än alla andra. Hur hänger det ihop med att han tog med en rutinerad pilot i bolaget?
Borde vi kolla lite mer på förpackning en när vi går och handlar? Kan man verkligen bota diabetes bara med att lägga om kosten? Biohackern Martina Johansson ger dig inblick i hur hälsa och mat hänger ihop.
Vem vill riksdagsledamoten Helena Gellerman ha i sitt dreamteam om Liberalerna vinner valet och hon blir statsminister?
Mats Wahlström är VD på Poppels Bryggeri i Jonsered. Här får du en inblick i hur man crowdfundar både öl och ett helt bryggeri
Hur ser vägen ut till Mars och vilka faror möter astronauterna på vägen? Sveriges enda rymddesigner Cecilia Hertz berättar om allt från strålning till Elon Musk
Volleybolltränaren Anders Kristiansson är en av våra mest framstående idrottsledare. Här kommer den osannolika historien i komprimerad form om hur Sverige på några år tog från botten sig till världstoppen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.