Kjell Espmark Podcasts
-
Vad krävs för att hamna i fyllecell och hur fungerar tillnyktringsenheterna? Dessutom författaren Kjell Espmark som fått sin första Augustprisnominering vid 91 års ålder och
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad krävs för att hamna i fyllecell?Thomas och Louise tar reda på allt om fylleceller och om att omhändertas för berusning. Vad är en fyllecell, vad krävs för att hamna i en och hur avgör polisen om en person behöver vård istället? Det handlar också om hur tillnyktringsenheterna fungerar, som finns i vissa regioner. Med för att reda ut finns Patrik Thunholm, rättsvetare och Lena Häggström, utvecklingsledare Region Västerbotten.
Kjell Espmark Augustprisnominerad vid 91Författaren och ledamoten i Svenska Akademien, Kjell Espmark, har fått sin första Augustprisnominering 91 år fyllda för ”Återliv”, sista delen i hans skapelsetrilogi. Han var förvånad, men glad och menade att han inte mognade som författare förrän vid 70.
Operahuset i StockholmVi fortsätter prata om de olika förslagen på ett nytt operahus i Stockholm. Staffan Rydén, ordförande i föreningen Masthamnsoperan, har ett eget förslag på en ny byggnad vid vattnet som han menar blir billigare på sikt. Politikerna har dock ej visat intresse eller nappat.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
Fredrik Wadström berättar historien om den dramatik som funnits kring de sex litterära Nobelprisen, en dramatik förstärkt av det kalla kriget och av synen på kultur i Sovjetunionen.
Nobelprisets 115 år har sex ryskspråkiga författare tilldelats litteraturpriset, den senaste 2015 när Svetlana Aleksijevitj från Belarus får priset. De sex författarna har inte särskilt mycket gemensamt annat än att deras författar- och levnadsöden präglats av den politiska utvecklingen i Sovjetunionen. Flera av de sovjetiska litteraturprisen har också orsakat några av de största bråken i Nobelprisets historia. Den första ryskspråkiga pristagaren Ivan Bunin levde i exil i Frankrike när han mottog priset 1933. Boris Pasternak förföljdes i hemlandet och tvingades avstå Nobelpriset 1958. 1965 års pristagare Michail Sjolochov var de sovjetiska myndigheternas favorit. Aleksander Solzjenitsyn hindrades från att åka till Stockholm 1970 och utvisades till väst fyra år senare. Joseph Brodsky levde sedan många år tillbaka i USA när han mitt under perestrojkan fick ta emot nobelchecken 1987. Svetlana Aleksijevitj föddes i Sovjetunionen men blev känd för den stora publiken först i samband med den nya öppenheten på 1980-talet. Hon fick sitt stora internationella genombrott först efter sovjetimperiets sammanbrott.I programmet medverkar översättaren Hans Björkegren, ledamoten i Svenska Akademien Kjell Espmark och författaren Svetlana Aleksijevitj. Uppläsare: Anna Pettersson