Lisbeth Löpare Johansson Podcasts
-
Vi som arbetar inom Nära vård brottas ofta med frågor om mätning av värdeskapande insatser för den enskilde. Hur mäter vården att någons dödsångest har försvunnit? Eller att den enskilde känner större trygghet? För att ta fram sådana kvalitetsvärden kan nya arbetssätt som exempelvis digitalisering hjälpa oss, säger Lisbeth Löpare Johansson, samordnare för Nära vård.
Samtalsledare är Eva Sahlén, Kompetenscenter välfärdsteknik.
Tack för att du lyssnar och tipsa gärna andra om det här avsnittet!
Mer information om SKR:s satsning på välfärdsteknik och digitala arbetssätt i äldreomsorgen samt tips från avsnittet:
Prenumerera på nyhetsbrevet Se informationsfilmen: Så kan välfärdsteknik bidra till ökad trygghet i äldreomsorgen - SKR Play Läs mer om Kompetenscenters stödmaterial och vägledning om välfärdsteknik Satsningen Nära vård -
I denna podd möter Lisbeth Löpare Johansson en trio från Region Jönköpings Län - Jane Ydman, regiondirektör, Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör, Anette Nilsson, utvecklingsstrateg. Om strategi, utmaningar, förbättrade arbetssätt och engagemang i Nära vård från makro till micro och i mellanrummen.
-
I det här avsnittet kopplar vi ihop omställningen till Nära vård med ekonomifrågor tillsammans med Annika Wallenskog chefsekonom SKR, och Dag Norén, Governo. Lisbeth Löpare Johansson leder samtalet som handlar om vikten av tillit, samtal och samverkan där ekonomifrågor, kring budget och ersättningssystem, är viktiga. Ekonomiarbetet behöver också utvecklas och nya modeller testas för att inte sätta upp hinder för att vi tar gemensamt ansvar för individens behov.
-
I detta avsnitt samtalar Lisbeth Löpare Johansson med Louise Hamark, biträdande förvaltningsdirektör i Region Uppsala med fokus på nära vård och hälsa. Om att det måste hända saker och tydligare beskrivas varför vi gör denna omställning tillsammans. Om Region Uppsalas arbete med vårdcentrum, Nära vård digitalt och ett utvecklingsarbete för psykisk hälsa.
-
Ett Nära vårdpoddsavsnitt om barnen - hur vi kan backa barnen och göra det bästa för dem? Erika Lagergren, Region Kronoberg och Alexandra Hansson, Ystad kommun samtalar med Lisbeth Löpare Johansson, SKR om ett arbete som sker över hela landet kring nya arbetssätt för att bättre möta barns behov och arbeta närmre varandra över gränser.
-
Lena Renman är distriktssköterskan som har en del av sin arbetsplats på gatorna i Umeå. Där möter hon personer utan hem. Lisbeth Löpare Johansson samtalar med henne om vikten av att vara ärlig och rak, nära och där personen är. Om att skapa trygghet och tillit. Om att vi måste gå utanför ramarna, fånga ögonblicket för människors bästa. Det blir också ett samtal om kärleken till människorna som drivkraft och tillgänglighet.
-
”Det handlar om att socialtjänst och hälso- och sjukvård behöver finnas i samma bilar och under samma tak!” Samsjuklighetsutredningen har överlämnat förslag för en förbättrad och samordnad vård för personer med samsjuklighet. Utredare Anders Printz samtalar med Lisbeth Löpare Johansson om utredningens målbild som är framtagen tillsammans med personer med samsjuklighet och anhöriga och testad av kommuner och regioner. Anders beskriver utredningens förslag om bättre samordning, att regionen får ansvar för hälso- och sjukvården för personer med skadligt bruk eller beroende och psykisk ohälsa och om en lagstiftning om vård och stödverksamhet. Ett samtal om att agera sig in i nya tankesätt, om vikten av att vara ett samordnat team och att ge människan mer makt och inflytande i sitt liv.
-
Lisbeth Löpare Johansson ska leda arbetet inom SKR att stötta Sveriges kommuner och regioner i omställningen till "nära vård".
-
”Det är i mellanrummen det brister”, säger Ann-Christine Baar, som ägnat hela sitt liv åt hälso- och sjukvården. I veckans podd pratar hon om hur roligt det är att arbeta med nya saker, tillsammans, som team i primärvården. Hon berättar också om hur svårt det kan vara att vårda en anhörig trots att man har stor kunskap om hur vården fungerar. Dessutom vill hon bjuda in vården och omsorgen till att ta del av seniora personers kunskap för utveckling framåt.
Programledare: Lisbeth Löpare Johansson
-
Inger Ros, ordförande Riksförbundet HjärtLung, samtalar med Lisbeth Löpare Johansson om att möta medlemmar i en stor organisation, att ha livskvalitet i närvaro av sjukdom och en hälso- och sjukvård som möter behoven. Att hitta sätt att vara medskapare, att orden blir viktiga och att förändring tar tid!
-
Lisbeth Löpare Johansson möter i detta avsnitt av Nära vårdpodden Åsa Steinsaphir som sedan augusti är anställd på IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som egenerfaren projektledare för att stärka patient- och brukarperspektivet. Åsa gästade podden för två år sedan och berättade då om sin resa i vården och arbetet som BISAM inom psykiatrin. I detta avsnitt fortsätter hon dela med sig av erfarenheter och tankar om hur hälso- och sjukvård och omsorg, genom ett strukturerat arbetssätt som utgår från patienter/brukares egna erfarenheter, kan bli bättre.
-
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys generaldirektör, Jean-Luc af Geijerstam, samtalar med Lisbeth Löpare Johansson om att vara en relevant myndighet som vill göra nytta för och finnas nära invånare, patienter och brukare. Om ett uppdrag som bland annat innehåller uppföljning av patientlagen och nära vård-satsningar - för en ökad kunskap som kan hjälpa till att utforma framtidens välfärd.
-
Ett Nära vårdpoddsavsnitt om barnen - hur vi kan backa barnen och göra det bästa för dem? Erika Lagergren, Region Kronoberg och Alexandra Hansson, Ystad kommun samtalar med Lisbeth Löpare Johansson, SKR om ett arbete som sker över hela landet kring nya arbetssätt för att bättre möta barns behov och arbeta närmre varandra över gränser.
-
Lisbeth Löpare Johansson möter Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt i detta avsnitt av Näravårdpodden. De samtalar om vikten av att utgå från verkliga behov och att alla ska kunna vara delaktiga och mötas oavsett förutsättningar.
-
Näravårdpoddens Lisbeth Löpare Johansson möter Niklas Tiedje, patient och Katarina Pihl Lesnovska, forskare/sjuksköterska. De sitter både i en nationell arbetsgrupp i Kunskapsstyrningen för inflammatoriska tarmsjukdomar. De berättar om samarbete för en bättre vård, om utmaningar och nya vägar.
Ca 30 min in i programmet är det sämre ljudkvalitet i 3 minuter pga av uppkopplingsproblem. Vi ber om ursäkt för det!
- Mostrar mais