Lomma Podcasts
-
I säsongens första avsnitt möter vi 33-åriga Alexandra Pettersson. Alexandra är grundare av det svenska möbelbolaget by Crea som med minimalistisk design i skandinavisk stil producerar alla möbler på beställning i deras fabrik i skånska Lomma. I avsnittet pratar vi om varför hon avslutade en lovande hästkarriär för att gå in i fastighetsbranschen och om att slutligen landa i designvärlden. Vi gräver i vad föräldrarnas skilsmässa lärde henne och varför hon bodde ensam majoriteten av veckans dagar. Vi går in på varför hon egentligen sålde sina fyra hästar och lämnade ridsporten som 19-åring, också varför har hon inte suttit på en häst sedan dess. Hur hanterar Alexandra kritik ifrån sin omgivning och varför vill hon inte jämföra anställda med sig själv? Vi diskuterar en organisk finansiering, att växa 1000 procent i USA och att använda Instagram som skjuts till ett miljonbolag. Men varför drivs Alexandra inte av pengar, vad menar hon med att hennes liv inte är glamouröst, varför väljer hon bort "blod, svett och tårar" och varför dissar hon 04.00-mentaliteten? Vilka är Alexandras tre tips till den som vill starta bolag?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Programmet som jämför då med nu i den svenska bostadspolitiken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mellan 1998 och 2002 skedde en rad ombildningar av kommunala hyreshus till bostadsrätter. Den så kallade stopplagen försvårade såna försäljningar, men avskaffades 2007. Sen dess har det varit fritt fram.
I dag får kommunerna själva bestämma om de ska ha en allmännytta – och de som väljer att ha en ska bedriva den enligt affärsmässiga principer. Vad innebär det för kommunernas roll i bostadspolitiken?
Vi hör Martin Grander, forskare vid Malmö universitet och författare till boken ”Allmännyttan och ojämlikheten”, berätta om konsekvenser av politiska beslut på 90-talet.
Robert Wenglén, moderat kommunalråd i Lomma, berättar varför hans kommun inte har någon allmännytta. Katrin Stjernfeldt Jammeh, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, ger sin bild av hur allmännyttan är ett viktigt verktyg för staden.
I studion möts Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och Viktor Wärnick, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, för diskussion om hur kommunerna bör hantera allmännyttan.
Programledare: Fredrik Pålsson
Reporter: Olivia Bons
Producent: Matias Rankinen
Ljuddesign: Julia Öjbrandt -
För drygt en månad sedan genomfördes världens första transplantation av ett genetiskt modifierat grishjärta till en människa. En milstolpe som väcker etiska funderingar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Grisen som donator - men hur etiskt är det?Operationen fick stor uppmärksamhet, och många ansåg att det hela var banbrytande och förebådade en lösning på organbristen. Idag har vi bjudit in Kristofer Hansson, docent i etnologi vid Malmö universitet, som menar att transplantationer av den här typen väcker många etiskt komplicerade frågor och att allmänheten behöver involveras i diskussionen. Hur ska det gå till?
Valdeltagande i Sverige är högt, men ojämnt. I valet 2018 röstade 93,9 procent av de röstberättigade i Lomma, men bara 72, 8 procent i Haparanda. Vilka konsekvenser får det här? Och vad kommer Haparanda att göra för att öka valdeltagandet? Om det pratar vi med Monica Westman, valnämndens ordförande i Haparanda (C) och Anders Knape, ordförande i Sveriges kommuner och regioner (M).
Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz har presskonferens tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin samtidigt som vi sänder. Varken Scholz eller Frankrikes president Emmanuel Macron ville gå med på att ta ett ryskt covidtest inför mötet med Putin, och vi frågar oss varför.
Den danska succéserien Borgen har nypremiär, med undertiteln 'Riket, makten, äran', och Louise är förbittrad för att den inte går att se i Sverige. Och hur får man bukt med disken på jobbet? Dessutom slår Louise ett slag för det hederliga, analoga pappret, vars förträfflighet hon hävdar ställer dataskärmar i skuggan.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Daniel Alling
Producent: Jennie Sjöström -
”Som folkvald kommunpolitiker måste jag ta ansvar för att alla barnen i Lomma kommun ska ha en bra utbildning. Lägger jag då ut det på en friskola så har jag helt tappar rådigheten.”
Om liberalkonservativa argument mot marknadsskolan, om hur dagens skolsystem går stick i stäv med demokratiska principer, om behovet av professionalism i skolstyrning och varför objektiva kvalitetsmätningar i skolan är en illusion.
Robert Wenglén är moderat kommunalråd i Lomma och lektor i företagsekonomi. Han har forskat om svensk skola och professionalism, och skrivit sin doktorsavhandling om rektorer i friskolor. På senare tid har han blivit uppmärksammad för sitt arbete med återkommunalisering av välfärd i Lomma, och för sin hårda kritik mot marknadsskolan. Här kan du se samtalet i oredigerat video-format: https://www.youtube.com/watch?v=GGTuDdJKyig
Citat från Robert Wenglén:
”Det svåra är inte att nå likvärdighet i en skola eller i ett klassrum, det svåra är att hitta en likvärdighet mellan skolorna. Därför blir det lite fånigt när friskolor säger ‘Ja men kolla här vad bra vi är, det är ju de dåliga skolorna som ska bli bättre.’ Ja men det är ju ett system som ska bli bättre - det är ett ekosystem.”
”Är det främsta målet vinst, då vänder man bak och fram på mål och medel. Det är oerhört viktigt att i den här typen av samhällsviktig verksamhet är pengar medel, och utbildning mål. Aktiebolagen har en annan logik där målet är vinst och produkten och kvalitén är medel.”
“Det här är ett hot mot rikets säkerhet. Enligt skollagen så finns vissa värden som ska förmedlas. Vad händer när vi har kinesiska företag som äger svenska skolor? Eller överlag – bara en riskkapitalist i Geneve är ju problematisk i den aspekten.”
”Undervisning är ju inte plastproduktion, där vi kan mäta i efterhand att plastbiten blir som tänkt och att vi kan bestämma kvalitet på förhand. Det här är i första hand en samproduktion, där elevers engagemang är väl så viktigt som lärarens insats. Vad är det vi ska mäta kvalitet på? Elevens resultat och skolans insats är inte samma sak.”
Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.
Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/
Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.
-
Vi har besökt Lommas nya stationsområde som stod klart i samband med att järnvägen öppnade för persontrafik. Vi tar er med på en promenad genom platsens alla delar och diskuterar tankar och känslor kring gestaltningen.
-
Det har varit en av historiens största ultrahelger. För första gången snackar vi ryska i podden, med litauern Aleksandr “Sania” Sorokin som slog Yiannis Kouros omöjliga världsrekord på 24-timmars. På UTMB, där Courtney Dauwalter gjorde en osannolikt bra insats, blev fantastiska Mimmi Kotka trea. Samma placering fick Petter Engdahl i ett stjärnfyllt fält på OCC. Och så har det förstås varit många tävlingar i Sverige, där 21-åriga Ebba Ganslandt tog många fina skalper i Idre Fjällmaraton
1:16 Stöd Ultraaktuellt
1:38 Aleksandr Sorokin krossade det omöjliga världsrekordet på 24-timmars
10:38 Intervju med Aleksandr Sorokin
29:30 Eftersnack Sorokin
30:32 Finlay Wild näst snabbaste tiden på klassiska Bob Graham Round
31:16 Kullamannens framflyttade 2020-upplaga på Hallandsåsen
35:29 Clarens överlägsen i Hovfjället Trail Run
36:34 Lerigt och kuperat i S:t Hans Extreme 6h
38:48 Åldern vann i frontyard-originalet av Stockholm Gerillalöpare
41:42 35 av 36 sprang ultra i Frykstahöjdens Backyard Ultra
42:37 Kvinnlig dubbelseger i Lomma Backyard Ultra
43:41 Högklassigt i Idre Fjällmaraton
49:27 Intervju med Ebba Ganslandt
56:01 Eftersnack Ebba
56:58 85-kilometersdistansen
59:01 UTMB-veckan
1:03:14 Intervju med Petter Engdahl
1:13:54 Eftersnack Petter
1:14:24 Mer om UTMB-veckan -
Kocken om att möta döden och om sina största rädslor.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Tareq Taylor är en av Sveriges mest älskade tv-kockar. Hyllades för SVT:s ”Tareq Taylors matresa” där han reste med sin pappa Seif och bror Zafer till faderns hemstad Jerusalem.
Han ses också i ”Trädgårdstider” och i serien ”Tareq Taylor’s Nordic Cookery” som har sänts i 100 länder.
2017 vann hann ”Kockarnas kamp” i TV4 och under flera år har han lagat mat i ”Stjärnorna på slottet”.
Tareq Taylor berättar om hur hans liv har varit fullt av möten som fått honom att se världen med nya ögon.
– Det handlar om möten med inspirerande människor, möten med kulturer genom maten, mötet med döden och om att möta mig själv och mina största rädslor.
Om Tareq Taylor:Kock, krögare, 51 år (fyller 52 30 juli).
Född i Malmö, bosatt i Lomma.
Tidigare Sommarvärd 2013.
Producent: Saman Bakhtiari.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
Dammet från asbesten orsakade cancer och svåra andningsbesvär. Ledningen på eternitfabriken i Lomma visste om farorna men sa ingenting. Sveriges största arbetsmiljöskandal är ett faktum.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
I september 1979 dör fabriksarbetaren Gunnar Nilsson på sjukhuset i Lund. Han har diagnosticerats med asbestos, en sjukdom som gör att lungorna stelnar och man får svårt att andas.
Gunnar har jobbat 42 år på eternitfabriken i Lomma, som är den största i sitt slag i Sverige och under 70 år tillverkas det eternitprodukter där som säljs över hela världen. Eternit är en blandning mellan asbest och cement, ett material som ska hålla för evigt.
Under decennier har arbetarna andats in farligt asbestdam utan att ha blivit informerad om farorna och när fabriken stänger 1977 visar det sig att hundratals arbetare blivit sjuka eller dött efter att ha jobbat där. Ledningen visste om farorna med dammet. Men sa ingenting.
Reporter: Anna Landelius
Producent: Arvid Hallberg
Mixning: Mattias MiselliProgrammet spelades in 2018.