Maria Dufva Podcasts
-
I veckans avsnitt träffar jag kriminologen, författaren och föreläsaren Maria Dufva. Hon har tidigare skrivit de populära böckerna “Värsta bästa Nätet” och “ Värsta bästa Svårsnacket”. Idag ska vi prata om tonåringar då hon nu har kommit ut med en ny handbok för tonåringar “Värsta bästa Tonåren”. Ett så intressant samtal där vi även kommer in på psykisk ohälsa och vikten av att ge barnen rätt förutsättningar för inlärning.
-
Denna veckan gästas vi av kriminologen och författaren, tillika SOLSTRÅLEN Maria Dufva. Vi pratar om grooming. Efterfrågan på sexuella övergrepp av barn på internet. Om skam bland barnen. Men också om föräldrar på internet. Om generationen som själva växt upp med att dela allt på internet och som nu delar bilder på sina barn, utan samtycke? Vad kan det leda till? Hur ska barnen lära sig hantera internet? Internet som på många sätt är en helt fantastisk plats, men samtidigt så farlig. Maria är också superaktuell med sin nya bok: Värsta, bästa tonåren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Maria Dufva är kriminolog och är idag den personen de flesta av oss lyssnar till vad gäller våra barns liv på nätet. Maria har skrivit fyra böcker i "Värsta Bästa"-serien och spenderar mycket tid ute och föreläser i skolor för elever och personal för att lära oss om livet på nätet. I dagens podcast får vi lyssna till Maria och höra vad hon tycker vi föräldrar kan göra för att finnas där för våra barn i samband med digitalt användande.
-
Maria Dufva är kriminolog och är idag den personen de flesta av oss lyssnar till vad gäller våra barns liv på nätet. Maria har skrivit fyra böcker i "Värsta Bästa"-serien och spenderar mycket tid ute och föreläser i skolor för elever och personal för att lära oss om livet på nätet. I dagens podcast får vi lyssna till Maria och höra vad hon tycker vi föräldrar kan göra för att finnas där för våra barn i samband med digitalt användande.
-
Mattias och Erik sitter tillsammans med den ständigt aktuella och inspirerande föreläsaren och författaren Maria Dufva.
Maria är kriminologen som arbetet flera år med utsatta barn och då i synnerhet med barn som utsatts för brott på nätet. Hennes drivkraft bottnar i att få föräldrar att förstå barnets digitala värld.
Vad händer med ett barn som i timmar jämför sig själv med influencers? Vad innebär det när mobbningen har flyttats från skolgården till mobiltelefonen? Hur ska man prata med sitt barn?
Det och mycket annat handlar detta avsnitt om som stundtals tar oss till en mörk del av barn och ungas värld.
Show notes:
https://www.itsakerhetspodden.se/141-maria-dufva/ -
Vad är rättvisa? Vad händer när man dör? Varför har jag inga kompisar? Det kan ta emot att prata med barn om saker som vi själva upplever är svåra. I Kropp & Själ undersöker vi hur man ska ta de knepiga samtalen på bästa sätt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att vi undviker den här typen av samtal kan grunda sig i en instinkt att skydda barnen, att inte ”väcka den björn som sover” genom att ta upp saker som de själva inte börjat fundera över än, menar Maria Dufva, kriminolog och författare till boken Värsta bästa svårsnacket – Om porr, sex & samtycke.
– Men om vi vuxna pratar om svåra ämnen är det en signal till barnen att vi kan ta sådana här samtal. Barn pratar med oss om det vi pratar med dem om, säger hon.
Barnpsykologen Reyhaneh Ahangaran menar att det är viktigt att man ser till att ha tid och att det inte känns stressigt.
– Sedan tänker jag att man får ha lite is i magen. Det kan vara så att barn orkar prata om det jobbiga en liten stund och sedan vill de leka, och då ska vi låta dem göra det. Vi vill ofta lösa problem, men barn behöver få gå lite ut och in i de här ämnena, säger hon.
För lite mer än ett år sedan fick Hugo och Noas mamma Anna beskedet att hon hade en elakartad tumör – bröstcancer. Anna valde att vara öppen mot barnen med sin sjukdom, men hon berättade inte allt.
– Det är onödigt att bygga upp skräckscenarier för barn, tycker jag, utan det är bättre att de får ta in det som är, säger Anna.
– Jag reagerade ledsamt, jag fattade först inte vad det var. Då tänkte jag liksom, kommer hon klara det här?, säger hennes son Noa, som idag är 8 år.
Gäster i programmet är: Reyhaneh Ahangaran, barnpsykolog och författare till böckerna Känsloboken 1 & 2, Maria Dufva, kriminolog och författare, aktuell med boken Värsta bästa svårsnacket – Om porr, sex & samtycke och Viktor Johansson, docent i pedagogik vid Södertörns högskola.Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent Alice Lööf.