Mats Svegfors Podcasts
-
Mats Svegfors är publicist och ämbetsman som bland annat har varit VD för Sveriges Radio, chefredaktör för Svenska Dagbladet och landshövding i Västmanland. Han är aktuell med rapporten Skattenytta med medborgarrevision - En kompletterande granskning och resultatredovisning av kommuner och regioner, som är skriven för Kommissionen för skattenytta.
-
I väntan på en ny regering radar Publicistpodden upp några hårda mediepuckar som ligger och väntar. Och så blir panelen lite osams.
Det 134:e avsnittet av Publicistpodden är inspelat morgonen tisdagen 4 oktober. Programledare Jonas Nordling gästas av Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News och dessutom ordförande för Utgivarna, samt Helle Klein, chefredaktör och vd för Dagens Arbete och ordförande för Sveriges Tidskrifter.
Vi inleder med att gratulera Helle Klein som nyligen utsetts till Årets Medieamazon, och ber en av juryledamöterna, Thomas Matsson berätta lite om priset.
I avsnitt 133 gissade vi vem som skulle bli ny kulturminister, men eftersom regeringsbildningen verkar dra ut på tiden så kan vi ännu inte utse vem av oss som vann. Såvida inte Thomas kan bekräfta om Helles gissning på honom är korrekt?
Den kommande regeringen, och dess regeringsunderlag, har i alla fall påmints om att de måste ta tag i mediestödets framtida utformning. Och att delar av branschen inte är helt nöjda med den utredning som Mats Svegfors genomfört. Remisstiden är nu slut, och Thomas Mattsson har förstås läst alla yttranden. Det uppstår dock en viss friktion mellan panelisterna under denna punkt.
Vi spekulerar även i hur den tillträdande regeringen ska förhålla sig till statens ägande i Telia, och vad det innebär för mediebranschen.
En annan fråga som den nya regeringen också måste sätta tänderna i är hur EUs upphovsrättsdirektiv ska implementeras i Sverige. Tidningsutgivarna, TU har dock redan börjat bygga en organisation för att ta betalt av techjättarna. Och den som ska leda detta arbete är Expressens förre vd Bengt Ottosson. Thomas Matsson berättar mer om vad detta handlar om.
Och så fyllde Günter Wallraff 80 år häromdagen. Vad har poddens medarbetare för relation till honom? Vi får bland annat veta att Expressen försökte värva honom.
19 oktober är det som bekant Tidskriftsdagen och den kommer ledas av Unn Edberg, publisher Vi media, och Nicklas Hermansson, grundare och chefredaktör NomoFomo. Vi har ringt upp Nicklas och får höra lite närmare om vad som kommer att hända.
Och så avslutar vi med att kommentera resterande prisklasser till tidskriftsgalan:
Årets Design, Årets Grepp, Årets Omslag, Årets Tidskrift Fackpress och Årets Tidskrift Populärpress.
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Mediebranschens eftervalsdebatt är i full gång, och Publicistpodden vill förstås också bidra. Men vi lanserar även en het lista över kulturministerkandidater.
Det 133:e avsnittet av Publicistpodden, är inspelat morgonen tisdagen den 20 september. Programledare Jonas Nordling har via länk med Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News och dessutom ordförande för Utgivarna, samt Helle Klein, chefredaktör och vd för Dagens Arbete och ordförande för Sveriges Tidskrifter.
Inledningsvis får vi en spontan spaning från senaste INMA-mötet i Köpenhamn häromveckan.
Men framför allt: sen sist har vi som bekant haft ett val, och nu haglar som vanligt alla analyser om varför det gick som det gick och vem som tar vem. Och Publicistpodden vill förstås också vara med och lira lite. Så: vad finns det att säga som inte redan är sagt? Och framför allt har någon sagt något extra intressant efter valet som panelisterna har studsat inför?
Ja, och så ska en ny regering bildas och då uppstår ju även den klassiska möjligheten att spekulera i statsrådsposter med mera. Och eftersom det här är en mediepodd så spekulerar panelen vem som ska ta kulturministerposten. På listan finns såväl väntade som mer oväntade namn. Såväl Mats Svegfors som Thomas Mattsson lanseras som dark horses.
Avslutningsvis uppmärksammas även de första nomineringarna till Tidskriftspriset, och panelen funderar lite över vad dessa kan säga om hur branschen mår.
God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Ett nytt mediestöd har presenterats och vi gör den stora analysen av vad den betyder. Positivt, är känslan men har Mats Svegfors verkligen bäddat hela vägen? Och varför är Sveriges tidskrifter så orimligt irriterade? Och Svenska Dagbladet inte mer oroade?
Sedan har Olle samlat på sig så mycket irritation över Sveriges radio att han kräver Cille Benkös avgång. Och har ett förslag på vem som ska ta över. Men Emanuel är inte överens. -
Bevakar vi rätt saker i politiken? Och hur kommer det bli i valrörelsen? Det, och mycket mer, pratar vi om i nya avsnittet av Publicistpodden.
I det 126:e avsnittet av Publicistpodden har programledare Jonas Nordling åter lyckats samla sin dynamiska panelduo Helle Klein och Thomas Mattsson. Och utifrån de senaste dagarnas turer i den svenska rikspolitiken ger de sin bild av hur den politiska journalistiken fungerar, samt hur detta kommer påverka bevakningen av valrörelsen. Och de är inte ense.
Dessutom pratas det om:
Polisens bortförande av två journalister som bevakade en klimataktion i Stockholm Läget för ukrainska medier Mats Svegfors kommande mediestödsutredning Sveriges Tidskrifters färska rapport om digitala läsarintäkterFrågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
I detta avsnitt av Publicistpodden slänger programledare Jonas Nordling en diger påse med ämnen för medieprofilerna Helle Klein och Thomas Mattsson att sätta åsiktständerna i:
Skandalen på Bild Trippelmördaren på Bulletin Utgivarhaveriet på Expressen Epitetet Blåbrun Upphovsrätten som förhandlingsvapen Inredningstidningarnas framgångar Och så blir det special kring mediestödet med anledning av den nyligen tillsatta utredningen. Vi har intervjuat utredaren Mats Svegfors. -
FN:s omutlige generalsekreterare, den trogne tjänstemannen som höll plikten högre än någonting annat till och med sitt eget liv.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare och manus
Mårten Andersson – producent
Pablo Leiva Wenger – scenuppläsare
Elias Klenell– ljuddesign och slutmixMedverkar i avsnittet gör också Henrik Berggren, författare till biografin Dag Hammarskjöld – att bära världen.
Vill du veta mer om Dag Hammarskjöld? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
Dag Hammarskjöld att bära världen av Henrik Berggren
Dag Hammarskjöld – den förste moderne svensken av Mats Svegfors
Vägmärken av Dag Hammarskjöld
Att föra världens talan tal och uttalanden av Dag Hammarskjöld sammanställda av Kaj Falkman
Dag Hammarskjöld FN-chefen och människan av Bengt Thelin
På väg Dag Hammarskjöld som svensk ämbetsman av Hans Landberg
-
En man omhändertas av polis i en trappuppgång i Karlstad 1995. Vittnen hävdar att polisen använt övervåld, men poliserna säger att mannen var farlig och våldsam. Nästa dag sprids nyheten om att mannen dött. Nu börjar en lång kamp för rättvisa för 41-årige Osmo Vallo och hans familj.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Åtal väcks mot poliserna för vållande till kroppsskada, men ingen kommer att dömas för Osmo Vallos död. Flera år senare ska två grävande journalister hitta flera fel i polisens, rättsläkarnas och åklagarnas hantering av fallet.
Osmo Vallo blir Sveriges mest kända fall av dödligt polisvåld. Den statliga utredningen som går igenom hanteringen riktar svidande kritik mot de rättsvårdande myndigheterna och Osmo Vallo-fallet bidrar till att polisens rutiner vid ingripanden förändras.
Men kommer Osmo Vallos anhöriga någon gång få upprättelse?
Medverkande:
Linda, vittne till ingripandet.
Petra, vittne till ingripandet.
Ann-Marie, dotter till Osmo Vallo.
Jimmy, son till Osmo Vallo.
Hans Tengland, journalistpraktikant.
Janne Josefsson, grävande journalist.
Mats Svegfors, regeringens utredare.
Esko Stake, polisens internutredare.
Sten Persson, chef för ordningspolisen i Karlstad.
En dokumentär av: Sofia Sofroniadou.
Producent: Erik Hedtjärn.
Producerad: 2021
-
Novellpriset delas ut! Pristagaren avslöjas, Sveriges Radios VD Mats Svegfors delar ut 25 000:- till den vinnande författaren.Smaka på litteraturen med Karsten Thurfjell.Århundradets kärlekssaga: Författaren och kritikern. Hat, förakt, ömsesidigt beroende. Respekt? Vad tänker författarna om landets proffsläsare? Vad ska författarna ha dessa utrotningshotade specialister och ofärdiga diversearbetare till? Författaren Kajsa Ingemarsson diskuterar med kritikern och författaren Fredrik Sjöberg samt Expressens kulturchef Björn Wiman. Samtalet leds av Marie Lundström.Programledare Elin Claeson och Karsten Thurfjell