Peng Shuai Podcasts
-
Medan EU skärper tonen mot Kina anklagas Frankrikes president Emmanuel Macron för att gå Pekings ärenden. Hör om hur Europas våndor över sina potentiellt farliga förbindelser med Kina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det stormar rejält i Europa runt Emmanuel Macrons relation till Kina, efter en resa till Peking. Med tanke på kriget i Ukraina och Kinas relation till Ryssland borde Macron aldrig ens ha åkt, menar kritikerna. Det blev inte heller bättre av Macrons uttalanden om Taiwan, där han säger att Europa inte ska trassla in sig i kriser som inte är Europas – och inte heller bara följa USA. Hör om varför sådana utspel får Europa att se rött, och hur Frankrike uppfattas i en tid då EU försöker riskminimera i sitt förhållande till Kina. Hör också om vikten av presenter – och hur man överträffar en gåva i form av en levande häst.
Slut på tennisbojkott mot KinaDamernas professionella tennistour, WTA, har avstått från att tävla i Kina sedan 2021, efter att spelaren Peng Shuai vittnat om sexuella trakasserier från en högt uppsatt kinesisk politiker. Men nu är bojkotten avslutad – hör om varför det bara var en tidsfråga.
Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Marie Nilsson Boij, Sydeuropakorrespondent.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Anna Roxvall
Tekniker: Tor Sigvardson -
I början av november 2021 publicerar tennisstjärnan Peng Shuai ett inlägg på sociala medier där hon anklagar Kinas tidigare vice premiärminister Zhang Gaoli för sexuella övergrepp. Ett inlägg som snabbt raderas men som får omvärlden att reagera. Var är Peng Shuai?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett program av Cecilia Paulsson, 2022.
Slutmix: Elvira Björnfot.Medverkande:
Björn Djurberg, Sveriges Radios korrespondent i Peking.
Maria Strandlund Tomsvik, tenniskommentator på Eurosport.Arkivljud: Sveriges Radio, AP, BBC, AFP, Roland Garros, Australien Open TV, CNN, The Guardian, New York Times, IOC Media och Lianhe Zaobao.
-
I början av november 2021 publicerar en av världens främsta tennisspelare anklagelser om våldtäkt mot Kinas tidigare vice premiärminister på Weibo. Inlägget hinner delas flera miljoner gånger innan det raderas. Dagen efter slutar tennisstjärnan svara i telefon. Hennes sociala medier tystnar. Och nu frågar sig tennisfans, politiker och aktivister över hela världen en enda sak: Var är Peng Shuai?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären gjordes i november 2021 av Karmen Kodia.
Producent: Dennis Jörnmark. Slutmix: Josef Reinhold.
Medverkande:
Hanna Sahlberg, Kinakommentator på Sveriges Radio
Björn Djurberg, Kinakorrespondent på Sveriges Radio
Maria Strandlund Tomsvik, kommentator på Discovery Eurosport
Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, Australian Open TV, Front Burner, Reuters, CNN, WTA, BBC, CBC, New China TV och The New York Times.
-
Det är en stor ära att få presentera Lars Graff som gäst i det här poddavsnittet!
Lars Graff, född 1960, har idag en roll som co-Tournament Director för China Open där Graffs uppdrag är att jobba med den internationella biten av tävlingen. I många år före det arbetade han för ATP-touren och framförallt varit en av världens bästa och mest omtyckta domare med mängder av finaler och stora matcher på sitt CV. Vem minns till exempel inte den fantastiska Wimbledonfinalen mellan Federer och Roddick som slutade 16-14 i avgörande set…?
I det här fantastiska avsnittet pratar vi bland annat om:
- Hur man gör karriär som domare
- Vad som skiljer en riktigt bra domare från en sämre
- Hur livet som domare är. Vem umgås man med? Hur blir man tilldelad matcher och tävlingar? Vem är man anställd utav?
- Att arbeta för en kinesisk organisation och Graffs tankar om situationen med Peng Shuai
- Vilka regler och andra förändringar Graff vill se framöver
- Misstag han gjort genom åren
- Den internationella synen på svensk tennis
Missa inte att besöka www.linuspabaslinjen.com för fler reportage, artiklar och intervjuer! -
#Var är Peng Shuai, fråga sig Twitter och resten av världen. Den kinesiska tennisstjärnan försvann mystiskt för ett par veckor sedan, efter att ha anklagat en av Kinas högsta kommunistledare för sexuella trakasserier. Fallet har blivit en så het fråga att en bojkott av OS i Peking nu diskuteras. Kinas ledning försökte lugna ner kritiken genom att låta Peng Shui visa upp sig i en uppmärksammad videointervju. Men räcker det här för att övertyga omvärlden och rädda OS? Kina är ökänt för att få folk att försvinna, konstaterar Svenska Yles långvarige kinakännare Björn Ådahl och Johannes Tabermann i Nyhetspodden.
-
Ronie Berggren samtalar med Kina-experten Jojje Olsson om dennes rapport "Kinas roll i de globala utsläppen av växthusgaser efter cop 26"(https://ephi.se/kinas-roll-i-de-globala-utslappen-av-vaxthusgaser-efter-cop26) för tankesmedjan ephi. Samt om det digitala mötet mellan Joe Biden och Xi Jinping och om den försvunna kvinnliga kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai.
------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html