Recep Tayyip Erdogan Podcasts
-
Finland och Sverige befinner sig i en turkisk långdans och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller i taktpinnen. En ömhudad Erdogan har reagerat kraftigt på demonstrationer i Sverige och det senaste utspelet om att separat godkänna Finlands Natoansökan blev ytterligare en ingrediens i soppan. Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. Podden publicerades 2.2.2023.
-
Så mår statsminister Kristerssons samarbete vid denna låtsas-milstolpe.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning väckte ilska hos Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som blockerade Sveriges väg in i Nato ännu mer. Hur tänker statsminister Kristersson navigera i denna storm, och kan det rentav bli så att Natomedlemskapet glider honom ur händerna?
Samtidigt firar regeringen 100 dagar vid makten – en politisk hittepådag som blivit allt mer populär att uppmärksamma. Fredrik Furtenbach och Elisabeth Marmorstein förklarar dagens ursprung och redogör för regeringens främsta motgångar och medgångar hittills.
Hen är störst på TwitterDet politiska spelet djupdyker också i Twitters fantastiska värld. Med hjälp av färska siffror kan vi berätta vem som är störst på svenska politiktwitter och vilken tweet som hade sönder internet 2022.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joakim Persson
-
Maggie Strömberg om hur Pekka Haavisto förändrar Sveriges väg till Nato. Henrik Torehammar om hur kaosenergin i svensk politik stjälper Ulf Kristersson men hjälper Recep Tayyip Erdogan. Och Torbjörn Nilsson om PM Nilssons syn på kultur och natur – och vilka problem den kan skapa i regeringskansliet, alldeles oavsett tjuvfiske.
-
Regeringen får kritik för att krypa för Turkiet men S är inte mycket tuffare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rättelse: I en första version av avsnittet pratade vi om ett EU-lagförslag gällande restaurering av natur. Vi sa då att riksdagen stod upp som en man mot förslaget med hänvisning till subsidiaritetsprincipen. Detta stämmer inte utan L, MP och V:s ledamöter delade inte majoritetens åsikt. Vi har klippt bort det som blev fel och förtydligat med en rättelse i slutet av avsnittet. Tack för att du lyssnar.
Sverige kommer att leverera artillerisystemet Archer, stridsfordon 90 och pansarvärnsrobot NLAW till Ukraina. Detta meddelade regeringen på en pressträff på torsdagen. Hur viktigt var detta för statsminister Ulf Kristersson givet attackerna mot den tidigare regeringen för senfärdighet?
Samtidigt pågår en yttrandefrihetsdebatt sedan såväl statsministern som utrikesministern i hårda ordalag fördömt dockaktionen mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Kritiker menar att regeringen tummar på en grundlagsskyddad rättighet.
DPS har också färska siffror över vilken minister som är allra minst känd. Vem toppar listan – och hur ska man göra för att slippa hamna där?
Frågorna som avgör EU-ordförandeskapetSom om det inte vore nog gästas vi även av Ekots EU-kommentator Susanne Palme. Nu när Sverige är ordförande för unionen under årets första sex månader får hon förklara vilka frågor som är brännheta, och var Sverige riskerar att gå på nitar.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot, My Rohwedder, inrikespolitiska kommentator på Aftonbladet och Susanne Palme, EU-kommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jakob Lalér
-
Kalle Berg reder ut de storpolitiska reaktionerna efter att en docka av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hängdes utanför Stockholms stadshus i förra veckan. Fanny Wijk berättar om en legosoldat från den ökända ryska Wagnerarmén som flytt över gränsen till Norge, och som nu vill vittna om arméns brutala metoder. Och så kommer Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö och pratar om omdebatterade byggen runt om i stan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Regeringen har presenterat sin höstbudget. Det blev en drivmedelssänkning, men kanske inte i den som väljarna hoppats på från Tidöpartierna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nya regeringen har presenterat sin första budget. De flesta av Tidöpartiernas löften skjuts på framtiden och ingen av de fyra partierna verkar riktigt nöjda.
SD vann många väljare på landsbygden i löfte om lägre bensin-och dieselpriser. Sänkningen landade på blygsamma 14 öre på bensin och 40 på diesel, något som nu kan sätta partiet i en besvärlig situation. Rådande inflationen står i vägen men ändå vill ingen av partierna bära ansvar för de höga bensinpriserna.
Kristersson i möte med ErdoganUlf Kristersson har besökt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Natonöten är ännu inte knäckt och det ser ut att dra ut på tiden. Samtidigt som Erdogan håller i taktpinnen verkar han uppskatta den nya svenska regeringen.
Medverkande:
Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator SVT
Mats Eriksson, politikerreporter Ekot
Revend Shexo, reporter på Sveriges radio
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Lena Bejerot
Tekniker: Joar Jonsson
-
Nato, Finland och Sverige har stora problem med Turkiet just nu. Men Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har ännu större inrikespolitiska problem.
Den turkiska ekonomin är på ruinens brant och om ett år vill Erdogan vinna ytterligare ett parlaments- och presidentval. För att avleda uppmärksamheten från problemen i Turkiet skapar nu Erdogan medvetet en internationell kris.
Erdogan kommer att vinna fördelar på bråket med Nato – även om de blir små. Viktor Heikel, utrikesreporter på Svenska yle i Nyhetspodden med Jonna Nupponen.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra.
Producent: Ami Lassila. Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
Natomedlemmen Turkiets president Recep Tayyip Erdogan satte under våren 2022 hårt mot hårt när Sverige och Finland sökte medlemskap i försvarsalliansen. Sverige och Finland försörjer enligt Erdogan terrorister som hotar Turkiet, Natos östlig sista utpost och landbrygga in i Mellanöstern och Asien, som nu ånyo tycktes nyttja sin ställning för att på sedvanligt manér så split på samma vis som tycktes ha blivit den turkiska geopolitikens skolbok de senaste åren.
Den här gången - likt många gånger tidigare - är slagträet kurdfrågan, en fråga som under en tid tycktes gå mot uppluckring när Turkiet närmade sig EU-medlemskap. De senaste årens omvälvningar i Mellanöstern har dock komplicerat saken, när den arabiska vårens frihetskamp slutade med ett maktvakuum som fylldes av Islamiska statens terroristinvasion och en stor medföljande politisk omvälvning i Mellanöstern med världsmakternas ledare som kockar runt soppan.
Vad är det, mitt i all röra, som den turkiske presidenten vill rätta till genom att förvägra Sverige och Finland Natomedlemskap, har han rätt om att vi stödjer terrorister och kan det bli så att vi blir kvar i neutralitetens kyla trots att Rysslands angrepp på Ukraina fick oss att vilja fly ut ur den?
Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. -
Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893
Risken för en djup ekonomisk kris med hyperinflation, kollapsad valuta och nya storskaliga protester lyftes dagligen fram som ett alltmer troligt scenario på bron mellan Europa och Mellanöstern, där den diktatorslike presidenten Recep Tayyip Erdogan befäst sitt grepp om Turkiet.
Men envåldshärskaren Erdogan har avvärjt oppositionen gång efter gång och till och med genomfört en konstitutionell omstöpning för att säkra tronen.
Den liberala finansvärldens oro över det folkrika landets president och dennes omvända uppfattning om förhållandet mellan inflation och ränta förebådas dock kunna bli hans fall, i takt med att matpriserna ökar samtidigt som centralbankens oberoende tycks vara ett minne blott och västvärldens banker tvekar om att ge förnyat förtroende till landet under den rebelliske presidentens styre.
Hur långt kan han gå egentligen, mannen som av belackarna kallas för sultan-pretendent? Kommer han göra Turkiet stort igen genom skapandet av en ny osmansk dynasti, eller ska landet ännu en gång förfalla ekonomiskt och kallas för Europas sjuke man?
Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning.