Schizofreniförbundet Podcasts
-
Tommy Lundberg är copywriter, föreläsare och författare. För över 40 år sedan insåg han att han ville skriva reklam, för “det var där man påverkar som mest”. Efter att ha missat Copyprojektet-tåget tog sig Tommy in i reklambranschens manege; på Brindfors Annonsbyrå gjorde han nytta för H&M, Ikea, SAS, Ving, Apple, Audi och Ericsson. Men efter bara sex år där startade han egna reklambyrån Lundberg & Co, som han drev med den äran i nära 15 år. Du hör Tommy Lundberg prata om:
att vara modig/dum nog att ändra i andras texter (till och med Leons Nordins) varför han valde Gävle framför Stockholm (och “tvingades” starta eget, med NOLL KOLL) Bill Bernbachs kloka ord om vad du behöver ge dina uppdragsgivare exakt vad för kunder du får när du skriver långt annonsen som ville ge schizofrenin ETT ansikte (och rörde folk till tårar)I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken, som du kan förhandsköpa redan nu.
I avsnittet hör du Tommy Lundberg läsa sin annons för Audi med rubriken “Det finns kombibilar som rymmer fler ölbackar. Å andra sidan, har du ju alltid föredragit ett gott vin”. Reklambyrå: Stenström & Co.
Kampanjer som Tommy namedroppar i avsnittet: Insamlingsstiftelsen Vaggan, Östgöta Enskilda Bank/Smålandsbanken, Traffic, Schizofreniförbundet och Audi.
Folk som Tommy namedroppar i avsnittet: Calle Lewenhaupt, Björn Schumacher, Lars Forsberg, Björn Rietz, Irene Kiisk, Leon Nordin, Jan Kjellin, Olle Victorin, Hans Brindfors, Jan Cederquist, Tom Wendels, Bill Bernbach och Lars-Göran Uddman.
Ett urval av Tommys böcker:
Motivationskoden Empatieffekten Skulle du vilja jobba med dig som chef? Ledarskap på apstadietCopypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Och det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar (och skriver en kort recension)!
-
Forskaren Åsa Konradsson Geuken om hur storebroderns psykossjukdom gav henne ett kall i livet
-
Hjärnkollambassadören Åsa Höij om vikten av sjukdomsinsikt och att fånga upp tidiga signaler vid svår psykisk sjukdom.
-
Sara har brottats med två verkligheter, en som hon delat med andra och en som bara hon kände till. Hennes psykiska sjukdom höll på att kosta henne livet. Del 1/4.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Saras armar är alldeles buckliga efter att hon skurit sig för att lindra sin ångest. Medans hon slogs mot en mörk värld som bara fanns i hennes huvud, utkämpade kommun och region en kamp om vem som hade det ekonomiska ansvaret för hennes vård.
1995 genomfördes en stor psykiatrireform i Sverige. Nu skulle det bli bra för de som drabbats av en psykisk sjukdom. Men trots goda intentioner är det fortfarande, 26 år senare, svårt för en psykiskt sjuk att få rätt vård och omsorg.
I programmet hör vi förutom Sara också Lennart Lundin, leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi och förste vice ordförande i Schizofreniförbundet, samt Gunnar Franke överläkare.
Reporter Kalle Vannmoun, ljuddesign Johannes Oscarsson, producent Karin Grönberg.
Kontakta genast en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår mycket dåligt eller om du har tankar eller planer på att ta ditt liv. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.