Svenska institutet Podcasts
-
Det grekiska Parthenon är kanske vårt mest kända antika monument. Men varför vet vi ändå så lite om templet - och varför väcker det så starka känslor? Mattias Berg guidar genom en förbryllande historia.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sigmund Freud jämförde att se Parthenon med att få se Loch Ness-odjuret med egna ögon. Författaren Virginia Woolf skrev att templet kommer att stå kvar även när världen gått under. Och arkitekten Le Corbusier menar att det inte har skapats någonting liknande under någon tidsålder.
Byggnaden högst upp på Akropolis-klippan i Aten har dessutom fått symbolisera demokratin, västerlandet, hela vårt kollektiva minne.
Den står även i centrum av en het konflikt mellan England och Grekland om återlämnande av kulturföremål. Den gäller framför allt vad som kallas Parthenon-frisen, den långsmala utsmyckningen högt upp längs templets väggar som fördes från Aten till British Museum i London för mer än 200 år sedan. Men än i dag står frisen i centrum för debatten om var kulturarv egentligen hör hemma: där de hittades eller där de eventuellt kan förvaras bäst.
Ändå menar till exempel den brittiska antikvetaren Mary Beard att vi vet så oerhört lite om det här templet. Romarnas och grekernas tystnad om den storslagna byggnaden är egendomlig: bara ett enda stycke ur en resehandbok finns bevarad från antiken.
Och över och under alltihop ligger Parthenons gåtor. Om vad byggnaden egentligen var till för - om den verkligen var ett tempel, eller kanske mest en skattkammare för Aten - och hur den byggas så samtidigt intuitivt och matematiskt. Vad den berömda frisen egentligen föreställer. Och vart den gigantiska Athena-statyn inne i templet, 13 meter hög, av guld och elfenben, egentligen tog vägen.
I programmet möter vi författaren och journalisten Alexandra Pascalidou, arkeologen Jenny Wallensten som är direktör för Svenska institutet i Aten och arkitekten Christina von Arbin från Svenska Parthenonkommittén.
Dessutom hör vi uppläsningar ur den brittiska antikvetaren Mary Beards bok om Parthenon i svensk översättning av Margareta Eklöf. Uppläsare är Christina Höglund.
Musiken i programmet är komponerad av den grekiska tonsättaren Eleni Karaindrou.
Mattias Berg
[email protected] -
I veckans avsnitt av KULTURBARNEN ger Ida en fullständig redovisning från årets upplaga av Way Out West, från sin skrivarvistelse på Svenska Institutet i Paris. Vi pratar ungdomskultur och om varför många av oss verkar fastna i musiksmaken vi hade när vi var typ 25-30. Dessutom peppar vi inför vårt DJ-set som avslutningsakt på Stockholms Kulturfestival och eventet Demokratiskt Dansgolv som går av stapeln på Skeppsbron på söndag. Men vem tar vi in som vikarie nu när Ida är i Paris? Lyssna så ska vi berätta om detta och SÅ mycket annat. Välkomna!
Följ oss på instagram.com/kulturbarnen
Dessutom:Paris
Stipendieansökningar
Way Out West
Nick Cave
Stay out west
Alex G
Travis Scott
Roskilde-tragedin
Spotify
Mwuana
Sally Rooney
Ungdomskultur
Harry Styles
Kreativa Feminister
Amanda Romare
Halva Malmö
Stockholms Kulturfestival
Demokratiskt Dansgolv
Sotarn
Klubbfotografer
Klubbformat
Nada
Happy Endings
Tjuvlyssna
F12
Get a Room
-
Påverkansoperationer kan hota Sverige. Det mantrat hör vi från både politiker och försvaret nu. Det som ska skyddas är inte längre bara territoriet utan våra omdömen. Vår syn på verkligheten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan Sverige lämnade in ansökan om Nato-medlemskap har de där varningarna duggat tätt: Vi riskerar att bli utsatta för påverkansförsök från främmande makt. Men hur går det där egentligen till och vad är det som står på spel här?
Medverkande: Ulrika Mörth, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, Jan Kinnander, chef för säkerhetskontoret på Must, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Charlotte Wagnsson, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan med fokus på säkerhetspolitik, Sofia Bard, enhetschef på Svenska Institutet, Henrik Landerholm, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar.
Ljud från: ABC News, Natos Youtube-kanal, BBC, SVT -
Det finns gränser för hur långt religionsdialogen kan gå. "Man måste inte älska varandra."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kan religiösa konflikter lösas med hjälp av religionsdialog?
Hör om ett lyckat exempel i Malmö, Amanah, där rabbinen Mosche David HaCohen och imamen Salahuddin Barakat numera samtalar regelbundet.Hör även Yahya Pallavicini, imam och ordförande för det italiensk-islamiska samfundet som arbetat mycket med religionsdialog eller interreligiöst samarbete som han hellre säger.
Även Jan Henningsson, före detta direktör för Svenska Institutet i Alexandria som länge arbetat med denna dialog och Jakob Wirén, teologisk sekreterare åt ärkebiskop Antje Jackelén och som skrivit en bok om religionsdialog medverkar.Hör även Ibrahim Kasim, ordförande för den shiamuslimska föreningen Religion och kulturhus i Linköping om helgens oroligheter efter koranbränningarna på olika platser i Sverige.
programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant
reportrar: Märta Kero och Simon Moser -
Pompeji är den romerska staden vid Vesuvius fot som år 79 e.Kr. ödelades under ett vulkanutbrott. På 1700-talet upptäcktes den försvunna staden, under flera meter aska, och grävdes fram. Sedan dess har Pompeji varit en tidskapsel, en ofattbart välbevarad ruin som på ett unikt sätt lär oss hur antikens städer såg ut. Besökaren kan varandra runt i hela stadskvarter av tavernor, badhus, idrottsarenor och privatbostäder, dekorerade med målningar såväl som graffiti. Men vad vet vi egentligen om Pompeji? Hur såg människors liv i staden ut? Har den äldre arkeologiska forskningen varit för sensationalistisk när den gjort avgjutningar av de som dog i katastrofen? Och hur lyckades det stora svenska forskningsprojektet upptäcka stadens take away-matkultur?
Veckans gäster är Anne-Marie Leander Touati och Henrik Boman. Anne-Marie Leander Touati är professor emerita i Antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet, tidigare föreståndare för Svenska institutet i Rom och grundare av det svenska Pompejiprojektet. Henrik Boman är universitetsadjunkt i Antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet, specialiserad på antik arkitektur, och har också varit mångårigt verksam i det svenska Pompejiprojektet.
Samtalsledare och producent: Magnus Bremmer
Bildningspodden är en del av Anekdot – det digitala bildningsmagasinet. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på Anekdot.se. -
Kronprinsessan Victoria är i Paris och firar att Svenska institutet firar 50 år. Sveriges Radios Marie Nilsson Boij fick en exklusiv intervju med ämnen som politik, miljö och migration.
-
Buona sera! Idag ösregnar det i Rom och vi sitter på Svenska Institutet och arbetar. Vi har tagit en liten paus och spelat in ett ”Samtal pågar” om hur viktigt det är att se konsten på plats.
Support till showen http://supporter.acast.com/konsthistoriepodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Bedrägerier riktade mot äldre och funktionsnedsatta ökar och det har även blivit en grundbult i de kriminella gängens ekonomi. Hur går bedrägerierna till och vad är det mest effektiva skyddet?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur går bedrägerier mot äldre personer till?Tidigare i veckan berättade Svenska Dagbladet att bedrägerier till stor del finansierar de kriminella gängens ekonomi. Vad beror det på? Vilket är det mest effektiva sättet att skydda sig? Finns det en poäng med att byta telefonnummer och se till att det nya numret är hemligt? Eller är det fel väg att gå? Det pratar vi om med Carolina Adler, chef för bedrägerisektionen hos Polisen i region syd. Vi gästas även av Claes-Göran Jonsson, volontär åt polisen som håller i kurser för pensionärer om detta.
Vilken ställning har det svenska språket utomlands?Vi pratar även om intresset för svenska språket utanför Sveriges gränser. Är det Bergman eller vikingar som får utländska studenter att vilja lära sig skillnaden mellan en och ett? Vad har Sverige att vinna på att det finns människor utomlands som lär sig svenska? Hur ser det ut med de andra nordiska språken? Torstein Stiegler Seim, lektor i norska vid Stockholms universitet gästar tillsammans med Viktor Hennius från Svenska institutet.
Dessutom - motvilliga statsministrar. Just nu är Stefan Löfven en sådan i övergångsregeringen. Magdalena Andersson kan bli en något motvillig statsminister om hon måste regera på oppositionens budget och Ulf Kristersson har sagt att han är inriktad på nästa val. Hur gör man jobbet när man egentligen inte riktigt vill?
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman
-
Hanif blir högaffektivt förtjust i att utvisa den danske psykologen som tappar fattningen i en debatt om lågaffektivt bemötande i skolan. Vi går igenom den nya advokattrenden att bli "bror" med för rättsväsendet vanliga kunder från förorten. Vi dödar myten om att all publicetet är bra publicitet och tackar Svenska Institutet för deras informationskampanj om att Sverige är ett bidragsland.