Reproduzido
-
Da er vi igjen inne i en periode med intensivering av konflikten mellom Israel og Palestina. I den anledning inviterer jeg inn Line Khateeb, leder for Palestinakomiteen. Vi er "på samme side" i denne debatten. Men det vi forsøker på her, er å steelmanne argumentene vi ofte møter i diskusjonen om skyld og synd i denne altfor langvarige hengemyra. Dere får selv avgjøre om vi gjør en skikkelig jobb.
-
Hat og hets er igjen på alle forsider. Men det virker ikke som om mediabildet har særlig god kontakt med det bildet forskningsresultatene på dette viser. Og hvem er da bedre å snakke med enn Anine Kierulf fra Norges institusjon for menneskerettigheter og Kjersti Thorbjørnsrud fra Institutt for samfunnsforskning? For å få en litten realitetsorientering. Og for å kunne puste litt fritt i et heseblesende øyeblikk.
Vi var enige om at det var best om vi var litt uenige. Så som vert forsøker jeg å dra det litt langt noen ganger, slik at de to kan hale meg inn igjen. Jeg vet ikke helt om det lyktes. Men samtalen var god, sku` jei si. -
Hvem er de fryktede masser? Hvem er de fryktende eliter? Hvordan snakkes de om, og er de så fæle som mange skal ha det til? Det er mye snakk om hvem som er "folk flest", den faktiske majoriteten og de truende mobber om dagen. Leivestad har skrevet bok om dette, og vi tar en prat. En prat som tas opp mellom stue i Berlin og kjøkken i Hølen, så her er det Covidkvalitet på lyden, dessverre. Jeg lengter tilbake til smittefritt studio. Men praten, den var bra, sku` jei si.
-
Frankrike er på vei hodestups inn i en ny og ganske kaotisk valgperiode. De gamle strukturene er nesten borte, og utfallet er vanskelig å spå. Hva har skjedd, hvem er spillerne, hva påvirker hva, og hva skjer egentlig om Le Pen vinner? Det siste der fikk vi aldri grublet oss frem til. Men det er vel symptomatisk. For det er det jo ingen som vet.
-
Som mange andre fikk jeg overload på amerikansk politikk etter valget. Så jeg har store hull i min forståelse av hva som har skjedd under Bidens første hundre dager. Derfor inviterte jeg inn tidligere leder i American Democrats Abroad Norway for å oppdatere oss.
Vi er stort sett enige om ting. Men vi har et par brennbare uenigheter som også får luftet seg litt. Det ble en fin prat. -
Det koker i lærerstanden. Årsakene er så mange at jeg ikke har klart å få full oversikt over dem. Men en god prat med Simon Malkenes må jo være et godt sted å begynne. Er du lærer og har noen reaksjoner på det som blir sagt her, eller om du mener noe viktig mangel, ta kontakt. Det blir ikke siste episode om skolen, dette.
-
To gløgge folk har skrevet hver sin bok på hver sin måte om USA. De kommer fra helt forskjellig ende av det politiske spekteret her i Norge. Så jeg tenkte det kunne være artig med en dobbeltepisode hvor de to snakker om det samme temaet. Jeg prøvde å få dem på samtidig, men en av dem er så gammeldags at han fremdeles tenker tidsbegrensning :-) . Så podcastnerden tok heller opp to episoder, og la dem etter hverandre.
Det ble artig. -
Asle Toje har skrevet nye bok: Gullbrikkespillet. Den handler om et Europa i småkrise, sett gjennom hennes ruiner. Et fugleperspektiv fra bakkenivå, nærmest. Han inviterte seg selv og leder av Agenda Trygve Svensson til å snakke om den. Og hvem kan si nei til noe sånt?
Det ble en vid og god samtale med fin flyt. Vi kom innom mye, men ikke på langt nær nok. Og de to timene fløy forbi, akkurat som de skal når en podcast fungerer. Så kos døkk. Det gjorde vi. -
Harald Eia har undersøkt hvordan vi har klart å få til det fantastiske systemet vi lever i her opp på berget. Han begynner med kaldt, rennende vann, og ender opp med en hyllest til landet hvor intet øye forblir tørt. Vel ... om ikke her på podden, så i hvert fall på TV. Kjøp boka vi snakker om. en er overbevisende, og vil gi deg ny kontakt med hvor heldig du er som får leve her oppe.
-
Europa har nettopp sett siste kapittel i en vedvarende strid mellom religiøse følelser og ytringsfrihet. Denne gang i form av halshuggingen av en lærer som brukte tegninger av Muhammed i sin undervisning. Vibeke Knoop Rachline har skrevet boken "Terror i Europas hjerte" om angrep utført i Frankrike, og er godt situert til å mene og fortelle om hva som skjer.
Frankrike kan bli det europeiske landet hvor kulturelle og religiøse motsetninger virkelig blir testet på nye måter. Fremtiden er uviss, og det krangles heftig om hva som nå er riktig fremgangsmåte. Det er neppe siste gangen denne podden er innom disse temaene, og jeg er veldig glad for at Vibeke stilte opp på kort varsel til en samtale jeg ble veldig fornøyd med. -
Det er ikke så lett å finne linjene i politikken om dagen. Temaer og mennesker flytter seg frem og tilbake over de politiske skillelinjene, det hele fremstår litt kaotisk, og mange vil ha vekk den tradisjonelle venstre/høyre-aksen. Dette er interessant. Så jeg inviterte to personer som passer i beskrivelsen, og som det kan være litt vrient å plassere. Først Asle Toje, så Mímir Kristjánsson. I hver sin episode, selvsagt. Dette er den første.
-
Det er ikke så lett å finne linjene i politikken om dagen. Temaer og mennesker flytter seg frem og tilbake over de politiske skillelinjene, det hele fremstår litt kaotisk, og mange vil ha vekk den tradisjonelle venstre/høyre-aksen. Dette er interessant.
Så jeg inviterte to personer som passer i beskrivelsen, og som det kan være litt vrient å plassere om man går sak for sak. Først Asle Toje, så Mímir Kristjánsson. I hver sin episode, selvsagt. Dette er den andre av de to. Men vi skal sikkert ha fler på samme tema, sånn grovt sett.
Beklager de tekniske problemene her. De første tre minuttene kjørte vi med feil ,mikrofon på gjesten. Men om du anstrenger deg litt, så hører du ham også før alt blir så meget bedre. I tillegg hadde vi en feilbooking av studioet. Jeg la avbrytelsen ligge, mer eller mindre for å forklare hvorfor ting går litt fort der på slutten.
Enjoy. -
Dette er en (lang) dobbeltepisode om hvordan vi havnet der vi er i amerikansk politikk. Dobbel forsi jeg ville ha to forskjellige perspektiver fra to eksperter som jeg visste er ganske forskjellige. Og det fikk jeg.
Første gjest er Hilde Restad. Jeg må bare beklage duringen i bakgrunnen, og det faktum at jeg var litt tåkete ettersom jeg hadde vært våken i rundt 24 timer da opptaket ble startet. Men Hildes proffesjonalitet veier opp.
Andre halvdel er med Professor Mark Luccarelli fra Blindern. Dette er høyst sannsynlig en kar du aldri har hørt om før. Og etter å ha hørt hans interessante perspektiver og silkemyke røst, så kommer du til å lure på hvorfor i all verden det er slik. -
Den siste tiden har vært heftig, rent diskusjonsmessig. Noen få har forsøkt å helle litt olje på opprørt hav. Cathrine Sandnes er en av disse. Så vi lager en veldig raskt sammerufset podcastepisode om brennbare temaer.
Velkommen til sesong 2 av Goffeng På Leting. -
Terrorisme er i ferd med å bli en del av nestenhverdagen vår. Det er viktig å vite så mye om det som mulig. Og svært få vet mer om det enn den internasjonalt respekterte forskeren Thomas Hegghammer. Vi sitter og pusler og leter i et par timer. Vi snakker mye om hans spesialfelt, som er islamistisk terror. Men vi forsøker også å finne paralleller og forskjell mellom dette og den nye terrortrusselen som har reist sitt stygge hode i det siste.