Episódios
-
מסעות ענק הסלע: פגישה עם פעילי לילה במדבר (פרק 37) - פרק רביעי בסדרה.
בפרק זה, הדר ורולם מגלים את קסם הלילה במדבר. במסע מרתק, הם פוגשים מגוון בעלי חיים ליליים כמו נמנמן הסלעים, קרקל, שפיפון הנגב, לילית המדבר ועקרבים זוהרים. רולם מלמד את הדר על אורח החיים המיוחד של יצורי המדבר ומדגיש את חשיבות שמירת הטבע. המסע מסתיים עם זריחת השמש, כשהדר חוזר לאוהל עשיר בחוויות וידע חדש.
-
שיחת טבע: פטריות עם יונתן גור (פרק 36) - בפרק זה נלמד על ממלכת הפטריות הייחודית. יונתן גור, מנהל באוסף הפטריות במוזיאון הטבע ע״ש שטיינהרדט, אונ' תל אביב, יספר לנו על מגוון התפקידים של פטריות בחיי היומיום שלנו, מלחם ויין ועד אבקות כביסה. נגלה את הסימביוזה המופלאה בין פטריות לצמחים ועל חשיבותן במערכות האקולוגיות. נלמד על מבנה הפטריות ותפקידן החיוני בפירוק חומר אורגני. נשמע על מחקרו של יונתן בנושא פטריות המסייעות לצמחים להתמודד עם אתגרי הסביבה, ונסיים בסיפור מרתק על פטריה נדירה ומסריחה במיוחד שהתגלתה בישראל.
-
Estão a faltar episódios?
-
מסעות ענק הסלע: המסע אל הסלע האדום (פרק 34) - פרק שלישי בסדרה.
הדר ומשפחתו מבקרים במואה, יישוב נבטי קטן בערבה, ונפעמים מהמצודה הנבטית שהשתמרה היטב. לאחר שחוזרים למחנה, מצפה להדר הפתעה. הדר ורולם יוצאים למסע לילי קסום לעבר פטרה, עיר הסלע האדומה, בירתם של הנבטים. בדרכם הם פוגשים את ארטאס, מוביל שיירת גמלים, ולומדים על חיי הנבטים וההיסטוריה העשירה של המקום. הצטרפו להרפתקה מופלאה המשלבת היסטוריה, טבע וקסם!
-
שיחת טבע: גיטרנים עם ד"ר עדי ברש (פרק 34) - את כמות הגיטרנים המרשימה בחופי חוף נחל דליה, המוכר גם כחוף מעיין צבי, גילו דווקא מורה וילדים ממעגן מיכאל. בפרק זה ד"ר עדי ברש, מייסדת ומנהלת עמותת "כרישים בישראל" תספר לנו על הגיטרנים, דגי סחוס מרתקים שמשום מה בוחרים להגיע למים המאוד מאוד רדודים ולעיתים אף עולים ממש אל החוף למספר שניות. נשמע איך הגיע עדי לחקור כרישים ובטאים, על מחזור חיי הגיטרנים ומדוע הם מגיעים לחופי ישראל. ננסה להבין למה הם מגיחים מהמים אל החוף, נלמד מתי ואיפה אפשר לראות אותם ומדוע הם כל כך נפוצים בחופי ישראל.
-
ענק הסלע: בעקבות ציורי הסלע בהר כרכום (פרק 33) - פרק שני בסדרה.
בפרק זה יוצא הדר למסע הראשון עם רולם ענק הסלע להר כרכום בעקבות ציורי סלע עתיקים. הדר לומד על ההיסטוריה המרתקת של המקום ומגלה חיות בר נדירות. במהלך המסע הם גם מצליחים להבריח שודדי עתיקות, וכל זאת בעזרת תחבולות קסומות של רולם. אתם מוזמנים להצטרף!
-
שיחת טבע: 100% כותנה עם חגי מדיני (פרק 32) - בפרק זה חגי יספר לנו על הילדות שלו סביב הכותנה, איך התחיל לעבוד כמפתח זני כותנה, איך מגדלים את הכותנה, על תהליך הקטיף, על גידולי הכותנה בישראל וחקלאות כחול לבן, על הזנים השונים ואפילו על שוק הכותנה העולמי. בסוף הפרק דיברנו על תחביב שאנו חולקים - נטיעת עצים ופיתוח פינות חמד במזרח עמק חפר. תודה רבה לחגי מדיני על שיתוף הפעולה!
-
ענק הסלע: קמפינג במדבר (פרק 31) - פרק ראשון בסדרה. הדר ומשפחתו יוצאים לטיול קמפינג ליד סלע, שהאגדה מספרת שמתעורר לחיים כאשר אחרון הילדים באזור נרדם. מה קרה כשהדר החליט לגלות אם האגדה נכונה והאם הצליח לפגוש את הענק המסתורי? אתם מוזמנים להצטרף למסעותיהם של הענק והדר.
-
מינים פולשים - (פרק 30) - בפרק זה נלמד מה זה מינים פולשים ונכיר מספר מינים פולשים שהשפיעו ומשפיעים על בתי הגידול בישראל ובעולם. הפרק יעבור דרך סיפורם חובק העולם של המיינה ההודית, נמלת האש הקטנה, יתוש הטיגריס האסייתי, החוטית הנודדת והחתולים באוסטרליה, שהגיעו עם המהגרים לפני 250 שנים ומאז יצא המצב משליטה.
מין פולש הוא מין שהופץ בעקבות פעילות האדם, לסביבה חדשה שהיא לא בתחום התפוצה הטבעי שלו, והוא מתרבה ללא שליטה ודוחק מינים מקומיים.
מינים פולשים יכולים לשנות מערכות אקולוגיות לבלי היכר והם מאיימים על קיומם של מינים מקומיים שמתחרים על אותה גומחה אקולוגית.
-
יערות הגשם - (פרק 29) - בפרק זה נחקור את יער האמזונאס, יער גשם מיוחד במינו.
נתחיל בשיט בנהר הריו נגרו ונלמד על מחזור המים ביער הגשם. נגיע למחנה ונזכה בביקור האגוטי, מכרסם חביב שניזון מאגוזי ברזיל. נכיר את מבנה יער הגשם, נצא לסיור בעומק הג'ונגל עם המדריך מוגלי, נפגוש חיות ונחווה חוויות.תודה לסהר רוזנפלד על בדיקת העובדות והעשרת הסיפור
-
נחשים - חלק שני (פרק 28) - בפרק השני על הנחשים שבנוסף לפרק הראשון בנושא נכתב עם מומחה הזוחלים גיא חיימוביץ. בפרק זה נמשיך להכיר את הנחש הלאומי של ישראל - הצפע. נלמד על מנגנוני הציד וההגנה של הנחשים, מדוע הנחשים כל כך חשובים לסביבה, מה לעשות אם נתקלים בנחש ולקינוח נשמע את אחת מחוויות הנחשים הראשונות של גיא חיימוביץ'!
שוב, תודה ענקית לגיא חיימוביץ' ובתו גל על ההירתמות לעשיה!
-
נחשים - חלק ראשון (פרק 27) - בפרק הראשון על הנחשים שנכתב עם מומחה הזוחלים גיא חיימוביץ נכיר את מחזור החיים של הנחשים, נלמד על התכונות המיוחדות שלהם ונשמע על נחש עם כוחות על. נלמד היכן חיים הנחשים ועל הנחש הלאומי של ישראל.
בפרק הבא שייצא אחרי ראש השנה נלמד על מנגנוני הציד וההגנה שלהם (כן, יש נחש מעופף), למה הנחשים כל כך חשובים לסביבה, מה לעשות אם נתקלים בנחש ולקינוח נשמע את אחת מחוויות הנחשים הראשונות של גיא! תודה ענקית לגיא ולבתו גל!
-
מאובנים, ים טתיס ומדבר (פרק 26) - מה הקשר בין מאובן של כוכב ים, ים טתיס והמדבר? בהמשך למפגש שנערך במסגרת פסטיבל ״מדבר מבפנים״ של הפודקאסטים מדברים מדבר וילדי טבע (היה מדהים ותודה למי שהגיע!) אני שמח להציג את הפרק שנכתב במיוחד עבור המפגש. בפרק נכיר את התהליכים הגאולוגים שעצבו את אזורנו דרך מאובן כוכב ים שנמצא בקניון שחורת אי שם בהרי אילת
-
צבי ים (פרק 25) - בפרק זה נכיר את מחזור החיים המרתק של צבי הים ובפרט, של צבת ים חומה בשם טל.
נלמד איך מטילות הצבות את הביצים בקן, כיצד בוקעות, על הסכנות העורבות לאבקועים הקטנים וכמובן על הסכנות הרבות הנגרמות כתצואה מפעילות האדם.
תודה רבה ליניב ובר לוי על העזרה הרבה בכתיבה והפקת הפרק המקסים הזה. ותודה למרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים
-
איך לזהות ציפורים לפי שירתן (פרק 24) - בהמשך ישיר לפרק הקודם בנושא שירת הציפורים, חשבנו שיהיה נחמד ליצור היכרות עמוקה יותר עם הציפורים הסובבות אותנו וללמוד גם כמה טריקים שיעזרו לנו לזהות ולזכור את הציפורים לפי קולן.
תודה ענקית לאיה מארק על השתתפותה בפרק זה.
-
הצופית והטריסטרמית (פרק 23) - בפרק קצרצר זה נאזין לשני קטעים מהפודקאסט מדברים מדבר. והפעם מידד גורן, איש הטבע, יספר לכם על שני מיני ציפורים מאוד מיוחדות שחיות במדבר. הצופית והטריסטרמית. בקרוב בקרוב נעלה עם פרק חדש.עד אז - תבלו ותטיילו!
-
שירת הציפורים (פרק 22) - אנו שומעים אותם מוקדם בבוקר ולפני השקיעה, אנחנו שומעים אותן בצפון, בדרום בעיר ובכפר, שירתם מלווה את חיינו ואנו לא תמיד שמים לב לכך. בפרק זה נבין איך ואילו ציפורים מצייצות, מה הן רוצות להגיד, איך הן לומדות לצייץ וגם איך אנו, בני האדם מנסים ללמוד ולהבין את שפתם.
את הפרק כתבה יחד איתי איה מארק, סטודנטית לתואר שני במחלקה לאקולוגיה, אבולוציה והתנהגות באוניברסיטה העברית והוא מלווה בציוצים ובשירה
-
פודקאסט חדש - מדברים מדבר! מנחשים במה הוא עוסק?
הפרקים על המדבר נחלו הצלחה גדולה ונחצ'ה הגמל… איזה גמל הנחצ'ה הזה.. למרות שלפעמים מדמיינים את המדבר כמקום ריק וצחיח למדנו שהמדבר הוא עולם שלום.
בכתיבת אותם הפרקים השתתפו הגר לשנר ודודו רשתי, מדעת מדבר, ארגון העוסק בהנגשת ידע מדברי.בזכות ההיכרות שלי עם דעת מדבר נולד פודקאסט חדש - מדברים מדבר. הפודקאסט תחת הפקה משותפת של רדיו BGU, בית ספר שדה - שדה בוקר, ודעת מדבר, וגם אני עזרתי קצת מאחורי הקלעים.
בפרק שתשמעו, הפרק הראשון של הפודקאסט, תמר וזוהר יספרו לנו על היעלים ויהיו אורחים מעניינים. הפרקים הבאים ישודרו בפודקאסט מדברים מדבר. אפשר פשוט לחפש מדברים מדבר בכל מקום בו אתם מאזינים לפודקאסט
-
סלמנדרה (פרק 20) - אולי בגלל צבעיהן העזים נקשרו במיתולוגיה ל"יסוד" האש. חיה מסתורית שנראה שנלקחה מהאגדות. בפרק זה, אורן קולודני, יקיר הפודקאסט, מוציא אותנו לסיור לילי בחיפושו אחר הסלמנדרה.
בסוף הפרק אקריא את שמות המאזינים היקרים שנרשמו.
מזהיר מראש, זה הולך להיות ארוך מאוד :)
שימו לב - הסלמנדרה נמצאת בסכנת הכחדה ובישראל מוגדרת כמין מוגן
-
בריכות החורף (פרק תשע עשר) - בפרק זה נכיר צורת נוף ייחודית ומרתקת - את בריכות החורף. נבין איך הן נוצרות, מה כל כך מיוחד בהן, נפגוש איזו קרפדה או טריטון, ונבין מדוע כדאי למהר וּלצפות בצורת נוף ייחודית זו. בסוף הפרק יש הפתעה קטנה לילדים שנרשמו בעמוד הפייסבוק של הפודקאסט.
תודה מיוחדת לאורן קולודני על הסיוע הרב בכתיבת הפרק וגם על הצלילים המקוריים של שלולית חורף.
-
בפרק זה נכיר את אחד מכוחות הטבע החזקים והחשובים ביותר בטבע. הרוח.
נבין איך נוצרת רוח הבריזה, איך נוצרות סופות הרסניות מעל האוקיינוסים, ונקשיב לשיחה קצרה ומעוררת השראה עם עם מישהי שבאמת מבינה רוח - לי קורזיץ, גולשת הרוח האולימפית.
תודה מיוחדת לאשכול איתן, דוקרנט במכון ויצמן, במחלקה למדעי כדור הארץ שעזר לי רבות בכתיבת הפרק, וכמובן גם ללי קורזיץ
- Mostrar mais