Episódios
-
Onze gezondheid wordt door aanhoudende stress structureel ondermijnd waardoor de ademhaling ontregelt raakt. Dat geeft weer stress en zo zitten we in een vicieuze cirkel. Er is alle reden om de geavanceerde technieken van de arts Buteyko toe te passen om die cirkel te doorbreken. Het wetenschappelijk bewijs is er. Het is een prachtig alternatief of ondersteuning voor medicatie die gegeven wordt voor klachten die met ademhaling en stress te maken hebben. De Buteyko ademwijzertraining pakt dit probleem met succes aan. Toch is er nog veel onbekendheid als het om de aanpak met Buteyko-technieken gaat. Waarom is dat eigenlijk?
-
Ademhaling is de laatste decennia haast een obsessie geworden. Op elke hoek van de straat een ademtherapeut met een hele handel aan ademtechnieken. En je moet wat beleven aan de ademhaling. Je moet er hevige gevoelens en beelden bij krijgen of jezelf ermee “ontwaken”. En zo spelen we redelijk onbezonnen, maar niet geheel ongevaarlijk, met ons lichaam.
-
Estão a faltar episódios?
-
Overtuigingen kunnen een belangrijke rol spelen in hoe we naar de wereld kijken en hoe we er op reageren. Maar zijn ze wel zo handig en effectief?
-
Ons arme hoofd wil ons van dienst zijn, maar het draait overuren... Waarom eigenlijk? Waarom raken we burnout in plaats van op tijd onze grenzen te bewaken? Wat is er toch mis met dat arme hoofd?
-
Het is een populaire boodschap in de ademwereld, doe tape op je mond en het gaat beter met je. Je ziet allerlei foto’s van mensen met tape op de mond, zoals zelfs een beroemde tennisster die zich ermee liet fotograferen. Maar klopt die claim wel?
-
Hebben we altijd een optimale ademhaling? Je ademhalingscentrum berekent weliswaar elk moment de optimale frequentie en het optimale teugvolume door middel van een ingenieus meetsysteem, we zullen ons moeten verdiepen in wat er is gebeurt sinds we in onze samenleving te maken kregen met aanhoudende stress. Wat heeft dat voor consequenties voor ons ademhalingscentrum? En dus voor onze ademhaling?
-
We denken al snel dat mensen met een groter longvolume in het voordeel zijn. Ze zullen meer zuurstof opnemen en ze kunnen makkelijker sporten. In werkelijkheid ligt het een beetje anders. Iemand met twee longen kan zelfs slechter af zijn dan iemand met maar één long. Hoe kan dat?
-
Het verband tussen stress en ademhaling is een van de minst begrepen verbanden in de huidige tijd. Het is een teken aan de wand dat steeds minder mensen lang onder water kunnen zwemmen. Of anders gezegd, langer dan dertig, of liever nog veertig seconden hun adem gemakkelijk kunnen stoppen. Over wat dit betekent gaat deze aflevering.
-
Het ligt voor de hand dat ademhaling belangrijk is tijdens sporten. Toch gebeurt dat lang niet altijd op een gezonde manier. En daarbij kan het plezier in het sporten ook nog eens verdwijnen als de stress van het winnen en presteren te lang voorop staan. We kunnen op allerlei terreinen in het leven gaan staan voor onze grenzen en onze behoeften, waarom dan niet bij het sporten?
-
De kennis over het verband tussen ademhaling en stress is nog maar jong. Ik ben het zelf gaan onderzoeken doordat ik in de praktijk zag dat alleen de ademhaling gezond maken vaak niet voldoende was om gezondheidsklachten te verhelpen.
Wij willen je ondersteunen op de zoektocht naar een gezonde ademhaling en een grotere stressbestendigheid.
Hartelijke groet,
Marc en Mathilde Scheffer -
De eenvoudig uit te voeren ademtest in deze aflevering heeft al bij veel mensen een prachtige wending aan hun leven gegeven. Als je namelijk weet hoe het gesteld is met je ademhaling en je vervolgens ook gaat ontdekken hoe je die kunt verbeteren, dan is je gezondheid daar enorm mee gebaat!
-
Natuurlijk was Hans al heel blij dat hij niet meer zo veel hoefde te hoesten toen zijn ademhaling weer normaal was. Maar dat onderzoek in het ziekenhuis enkele jaren iets heel bizars liet zien aangaande zijn longemfyseem...hij vertelt het in deze aflevering.
-
Benauwdheid wordt vaak verkeerd begrepen. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat als je bang bent benauwd te worden dat allemaal tussen je oren zit. Toch zit het wel wat anders in elkaar. Het is goed om te begrijpen wat de benauwdheid je vertelt over de gezondheid van de ademhaling en wat je eraan kan doen.
-
Toen ik in 2010 het echte verhaal van ademhalen begon te vertellen, op de website ademwijzer.nl en in lezingen, was nog lang niet iedereen overtuigd van het belang van een gezonde ademhaling. Voor de ademhaling is de laatste jaren al meer belangstelling, maar er zijn nog veel zaken die niet of verkeerd begrepen worden. Ga in deze aflevering mee op avontuur om het verhaal achter de ademhaling te leren kennen.