Episódios
-
USA börsen går som tåget, svenska börsen står och stampar. Räntan sänks men konjunkturen har inte tagit fart. Daniel Aspelin och Tomas Tränkner pratar om vad det betyder för svensk ekonomi. Vi berättar var vi tror börsen kommer att vara om 6 månader och vilka branscher som kommer att gå bäst framöver. Du får dessutom några konkreta börstips.
-
Det ser ljust ut för fortsatt börsuppgång. Vi förklarar varför i detta avsnitt. Vi pratar också om räntan, konjukturen, den senaste rapportperioden, hur amerikanska valutgången kommer att påverka svensk ekonomi, Kina och de svenska storbolagen. Du får även några konkreta placeringstips. Medverkar gör Daniel Aspelin och Tomas Tränkner.
-
Estão a faltar episódios?
-
Vi ger dig börsläget den 15 oktober, konjukturläget just nu och en diskussion om den kommande rapportprerioden. Den ekonomiska stämningen är fortfarande låg, men att det finns vissa ljuspunkter, särskilt kring kommande räntesänkningar. Vi berättar vad vi tror om börsens utveckling resten av året och om gröna investeringar. Sist får du några konkreta investeringstips.
-
I dagens avsnitt pratar vi om börsens uppgång på nästan 4% de senaste två veckorna och reflekterar över vad som driver marknaden. Vi dyker ner i räntor, inflation, huspriser och centralbankernas beslut, både i USA och Sverige, och diskuterar hur detta påverkar börsen framåt. Vi tar även upp viktiga globala händelser, som valet av ny premiärminister i Japan och det kommande amerikanska presidentvalet, och hur dessa kan skapa osäkerhet på marknaden. Dessutom kommer vi med konkreta aktietips.
-
Daniel Aspelin och Tomas Tränkner pratar om det aktuella ekonomiska läget och börsutvecklingen den 17 september 2024. Vi noterar att börsen haft en dipp på 4 % i början av september men nu stabiliserats något. September ses som en utmanande månad, men grundläget är optimistiskt, med förhoppningar om att börsen kan sluta året upp 10 %.
De diskuterar även stigande arbetslöshet i Sverige, svagare konjunktur globalt, samt att tech- och råvarusektorerna presterat sämre jämfört med dagligvaror, telekom och hälsovård under året. AI och teknikaktier som Nvidia nämns som starka drivkrafter, men investeringar i teknologifonder bör göras med försiktighet. Slutligen förväntas kommande beslut från Fed och Riksbanken påverka marknaden, med en möjlig lugnare avslutning på året trots vissa osäkerhetsfaktorer.
Vi hörs nästa gång den 1 oktober.
-
Daniel Aspelin och Tomas Tränkner pratar om det aktuella ekonomiska läget och börsutvecklingen. De fokuserar på händelser som den amerikanska centralbankens (Fed) signal om räntesänkningar, Riksbankens sänkning av styrräntan, och den globala konjunkturen som är på väg att bromsa in, särskilt i USA och Kina. De nämner också Sveriges svaga krona och en förväntad förstärkning mot euron och dollarn på sikt.
På börsfronten har Stockholmsbörsen stigit något sedan 20/8, och de diskuterar råvaror som silver och koppar, vilka påverkas av den gröna omställningen. Avsnittet avslutas med tips om att ha en balanserad investeringsportfölj och att vara optimistisk inför kommande räntesänkningar. Nästa avsnitt planeras till den 17 september, där de även ska diskutera AI och Tech.
-
Vi möter Isak Andersson, VD för Xoma AB, som har utvecklat ett landbaserat system för att odla alger året runt. Det gör det möjligt att producera alger utan att behöva byta vatten. Detta minskar miljöpåverkan och gör det möjligt att odla alger även på platser långt från havet.
Nu finns det möjlighet för allmänheten att teckna aktier i Xoma AB under perioden från den 2 september till den 13 september 2024.
Isak Andersson förklarar att företaget fokuserar på alger på grund av deras höga tillväxtpotential och näringsvärde. Att odla alger är mindre reglerat än att odla räkor, vilket gör det enklare att skala upp verksamheten.
Marknaden för alger förväntas växa kraftigt, och Xoma ser stora möjligheter att expandera, särskilt i Europa där odling på land kan göra det möjligt att producera alger året runt.
Xoma har redan avtal med flera aktörer, inklusive Grönsakshallen Sorunda och diskussioner med en stor proteintillverkare, vilket understryker företagets tillväxtpotential. Med kapital från börsnoteringen planerar Xoma att bygga en storskalig anläggning för att kunna möta den ökande efterfrågan och fortsätta växa internationellt.
Läs mer på www.xoma.se
-
Vi pratar om börsläget den 19 augusti 2024. Detta är första avsnittet i en serie som kommer att publiceras varannan tisdag morgon, där vi diskuterar det aktuella börsläget. Vi som medverkar är börsexperten Daniel Aspelin och programledare Tomas Tränkner. I avsnittet pratar vi om tidigare kriser, inklusive fastighetskrisen på 90-talet, dotcom-bubblan och finanskrisen, samt lärdomar från dessa. Daniel betonar vikten av en balanserad portfölj och långsiktigt sparande.
Vi tar också upp den senaste tidens börsutveckling, inklusive den stora nedgången i början av augusti 2024 och Riksbankens kommande beslut om räntesänkning den 20 augusti. Diskussionen fokuserar på hur inflation och räntor påverkar marknaden och investeringar, samt vikten av att vara långsiktig och uthållig i sitt sparande. Prenumerera på podden så missar du inga avsnitt. Nästa Börsläget-avsnitt kommer den 3 september.
-
Per Storm berättar om Mahvie Minerals, ett prospekteringsföretag noterat på Nordic Growth Market. De fokuserar på att prospektera metaller som koppar, bly, zink och guld i Norge och Finland. Dessa metaller avgörande för den gröna omställningen och elektrifieringen av samhället.
Mahvie Minerals inriktar sig på gamla, nedlagda gruvor för att minska tekniska och geologiska risker. Per berättar om företagets strategi och fokus på lönsamhet, hållbarhet och skapande av arbetstillfällen i gruvområdena. Vi pratar även om att investera i Mahvie Minerals och vad Per tror om framtida kursutveckling.
-
Vi möter Henrik Båge som berättar historien bakom företaget Phoenix Biopower. Det handlar om utveckling av en skalbar och kostnadseffektiv teknologi, Biomass Fired Top Cycle, som omvandlar biomassa till elenergi med noll koldioxidutsläpp. BTC är dubbelt så effektiv som traditionella metoder och möjliggör 40 procent lägre driftkostnader. Mer om Phoenix Biopower: https://phoenixbiopower.com
-
Vi möter Christian Jansson, VD på GIAB, som berättar historien bakom företaget. GIAB (Godsinlösen Nordic AB) utvecklar och implementerar cirkulära affärsmodeller. Affärsidén är att öka varors, produkters och komponenters ekonomiska värde. Genom återbruk bidrar GIAB till effektivare resursutnyttjande, något som i sin tur främjar en mer hållbar framtid. GIAB köter allt från logistik, bedömning och gradering av produkter, reparation eller rekonditionering och slutningen återför GIAB produkterna till mest lämpliga försäljningskanal. Christian berättar om utmaningar, möjligheter och vad han tror om framtiden för GIAB.
https://www.giabnordic.se
-
Vi möter Stefan Svedberg som berättar historien bakom BeammWave. BeammWave AB är experter på kommunikationslösningar för frekvenser över 24GHz. Bolaget bygger en lösning avsedd för 5G, i form av ett 3x3 mm radiochip med antenn och tillhörande algoritmer. Bolagets approach är unik och patenterad, i syfte att leverera en lösning med högre prestanda till en lägre kostnad. Stefan berättar utmaningar, möjligheter och vad han tror om framtiden för BeammWave.
https://beammwave.com
-
Vi möter Daniel Moström som berättar historien bakom Xpecunia. Det är greentechbolaget som verkar som ett tekniskt beräkningsbolag med hjälp av förnyelsebar energi med egna solparker. Daniel beskriver hur Xpecunia kombinerar digitalisering och lönsam miljöomställning
https://xpecunia.se