Episódios
-
Met Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ, praten we in deze aflevering over hoe we de zorg toegankelijk kunnen houden voor iedereen en hoe we de zorgkloof kunnen adresseren. Zorgverleners, de overheid, maar ook de zorgverzekeraars hebben een grote rol om zorg beschikbaar te houden voor iedereen. Dat kan gaan over de financiële problemen die kunnen ontstaan met een budgetpolis of reiskosten die een belemmering vormen voor behandeling. Maar misschien gaat dat ook over borstkankerpatienten die wel een 9e behandeling op rij kunnen krijgen, maar oogmelanoompatienten voor wie de enige behandeling die werkzaam is, niet beschikbaar is. We laten na keuzes te maken, waardoor er onvoldoende ruimte is voor innovaties.
-
In deze vierde aflevering gaan we met de voorzitter van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen Mark Kramer praten over het perspectief vanuit de farmaceutische industrie. We hebben een complexe verhouding met de farma. Aan de ene kant hebben we deze industrie hard nodig voor de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen die ons leven soms kunnen verbeteren en verlengen. Aan de andere kant worden we geconfronteerd met steeds hogere prijzen, waardoor deze medicijnen steeds meer onbereikbaar worden. Dit terwijl we zelf, via onze pensioenfondsen, aandeelhouders zijn in deze bedrijven. We spraken in de eerste aflevering al met mythologische beeldspraak, en hier lijkt de Januskop toepasselijk. Janus was een Romeinse god, de god van het begin en het einde. Een Januskop heeft twee gezichten, aan elke kant één. Het is een beeldspraak voor iets dat diverse, vaak tegengestelde eigenschappen kan hebben. Luister mee naar aflevering 4 van de Bruggenbouwers.
-
Estão a faltar episódios?
-
In deze derde aflevering gaan we praten met gezondheidseconoom Matthijs Versteegh over het perspectief vanuit de gezondheidseconomie. Staan de prijzen van nieuwe geneesmiddelen in verhouding tot de kosten van de ontwikkeling of de waarde die ze creëren? Om die vraag te beantwoorden hebben we gezondheidseconomen nodig die de prijzen van nieuwe behandelingen analyseren en beoordelen of de kosten gerechtvaardigd zijn in verhouding tot de gezondheidsvoordelen en het beschikbare zorgbudget. We spreken over hoe Matthijs dat doet en wat hij daarbij belangrijk vindt. Ook hebben we het over de drempelwaarde die we bereid zijn te betalen voor een gewonnen levensjaar, en of deze gecorrigeerd moet worden voor inflatie. En we hebben het vooral over keuzes maken welke behandeling wel, en welke niet vergoed moet worden. Waarbij het in de zorg vaak voelt als varen tussen Scylla en Charybdis.
-
In de tweede aflevering is hoogleraar en medicijnbeoordelaar Gabe Sonke (Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis) te gast. Met hem praten we over wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om te bepalen of een medicijn actief is (daarmee wordt bedoeld: de tumor wordt er kleiner door) en of het effectief is (de patiënt leeft langer en/of heeft een betere kwaliteit van leven dan met de beste behandeling die we al hebben). Ook wordt er gekeken naar biomarkers die ons helpen te bepalen of een medicijn kansrijk is bij de patiënt die we willen behandelen. We hebben het met Gabe over de problemen in het ontwerp van onderzoek en welke gevolgen er zijn voor de vertaling naar de praktijk. En als we praten over oplossingen: welke richting zouden we dan op moeten? Panacea was de godin van de geneesmiddelen in de Griekse mythologie. Is er een panacee voor de problemen in geneesmiddelenonderzoek naar kankermedicijnen?
-
In de eerste aflevering spreken we met Marjolein Scholten (BVN - Borstkankervereniging Nederland) en Anne Sinke PhD (Gilead Sciences) over de gevolgen van dit complexe systeem wanneer medicijnen niet meer bij de patiënten komen die het nodig hebben. Medicijnen die goed genoeg beoordeeld zijn door oncologen en waar patiënten smart op zitten te wachten. Maar het onverwachte gebeurt toch: middelen worden niet vergoed, waardoor ze onbereikbaar zijn voor Nederlandse patiënten. Luister hier naar episode 1 van deze podcast over een Tantalus kwelling in de Lage Landen.