Episódios
-
In deze laatste aflevering van de serie praat Henkjan Smits met organisatoren Georges Knap en Berry Visser over het faillissement van de stichting Holland Pop Festival. Hoe kon zo’n succesvol festival, na een keer, meteen failliet gaan? We horen hoe Georges manager van The Essence werd en hoe Berry verder ging met Mojo, fuseerde met Paul Acket en vervolgens alleen verder ging onder de naam Mojo Concerts. We horen Barry Hay over de verharding op festivals en de beveiliging van backstage-gebieden. Op een voorval op Pinkpop reageert Willem Venema. Frank Kraaijeveld vertelt het echte verhaal achter het Bintangs-optreden dat nooit is doorgegaan. We horen ter plekke op het festival Jan Lenferink in gesprek met fotograaf Claude Vanheije over de goede sfeer en het slechte weer. Ook horen we Michel van Dijk over het weer tijdens Ekseption, Tineke de Nooij over vrouwenemancipatie, Franulka Heijermans over knuffelen, Mieke van der Weij over “oude dames wiet”, Lex Harding over geld tot aan de knieën, Marijke Kraak-van Gent over tolerantie, Stan Rijven over jongeren van 75 jaar, Carine Eijsbouts over een tweede keer, Rivka Diatlowicki over hoe 'hippie' mode werd, Pim Westerweel over de festivals van nu en Ernst Jansz over een Doe Maar-optreden op Curaçao en de betere wereld, die er maar niet lijkt te komen. Er wordt gepraat over de 1,5 meter-samenleving in relatie tot het festival en de ‘Black Lives Matter-demonstraties’ in relatie tot de hippie-tijd. Muziek van achtereenvolgens Pink Floyd, The Essence, It's a Beautiful Day, The Cure en Robert Jan Stips.
Vormgeving: TicoMúsica & MJP Sound -
Henkjan Smits spreekt met mensen die betrokken waren bij de film ‘Stamping Ground’ en de 3LP ‘Kralingen’, die na het Holland Pop Festival zijn uitgebracht. We horen Vic van de Reijt over de Woodstock-film en over de foute kleding van Hadimassa-satiricus Kees van Kooten. Anne Sluizer-Lordon vertelt over de “louche“ regisseur Jason (Hans Jürgen) Pohland, die samen met wijlen haar man George Sluizer de film regisseerde. Ook vertelt ze over de beelden van ‘Sky over Holland’ van John Fernhout, die zonder toestemming in de film waren gemonteerd en over Roman Polański die zich terugtrok. Theo van de Sande was een van de negen cameramannen. Hij vertelt over collega cameraman Jan de Bont en zijn nieuwe manier van draaien, die later ook in ‘Wat zien ik’ en ‘Turks Fruit’ zijn gebruikt. Festivalinitiator Georges Knap vertelt over zijn eerste stappen in de filmindustrie. In een fragment horen we Jefferson Airplane-zangeres Grace Slick over hoe de Russen en Amerikanen volgens haar oorlog moeten voeren. Over de bootleg of witte LP ‘Kralingen’ horen we de maker van de opnames, Edwin Valentijn en muziekgek en bootlegs-autoriteit Charles Beterams. We horen Stichting Kralingen-secretaris Ben Klumpers over wat er nog meer is uitgekomen van dit legendarische festival en de, door de Corona-crisis uitgestelde, box die in oktober nog wordt uitgebracht. Robert Jan Stips spreekt zich uit over gemiste kansen.
Vormgeving: TicoMúsica & MJP Sound -
Estão a faltar episódios?
-
Henkjan Smits spreekt met mensen van politie Rotterdam over het drugs-gedoogbeleid dat in het Kralingse Bos werd uitgevoerd. Popjournalist Stan Rijven was aanwezig op het Holland Pop Festival als student/onderzoeker verbonden aan het NWIT (Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme) en geeft een mooie omschrijving van het tijdsbeeld. Hij spreekt over de nozems in Nederland, de studentenprotesten, de bezetting van het Maagdenhuis, Damslapers, vrouwenemancipatie, The Fool van Marijke en Simon Posthuma (de ouders van Douwe Bob) en Mary Quant, die voor kleur in de kleding zorgden. Vic van de Reijt horen we over het lange haar dat de mannen toen hadden. Michel van Dijk over patchoeli, die past bij de geur van die tijd. Franulka en Rivka over liften naar India. Barry Hay over The Waterwalk, een kunstproject van Theo Botschuijver. Robert Jan Stips over Vietnam Festivals. Floris Kolvenbach van De Dream over toen en nu, dat de cirkel, met het nieuwe normaal ten gevolge van Corona, rond is. We horen Cees Ottevanger over de handhaving ter plekke met betrekking tot verkeersregeling en openbare orde, H.I.P. Koster, de film Woodstock, die als inspiratie diende en de flowerpower. Diender Jaap de Vlieger over het undercover gaan met lang haar, het losmaken van de oudere generatie, Pax Christi en de politie die toen steeds meer naar de tijdgeest toegroeide. Tot slot horen we een aantal ‘WE HELP YOU-stewards’.
Vormgeving: TicoMúsica & MJP Sound -
Henkjan Smits spreekt met mensen die werkzaam waren op ‘het Nederlandse Woodstock’ of ‘Kralingenpop’, zoals het Holland Pop Festival ook wordt genoemd. We horen gitarist Ferdinand Bakker, die als stage-hand werkzaam was en op het podium de bevestiging kreeg dat de muziek die hij voor Alquin in zijn hoofd had écht gemaakt kon worden. Fotografen Pim Westerweel en Gijsbert Hanekroot legden het festival vast. Pim zonder opdracht om voornamelijk publiek te fotograferen, Gijsbert met opdracht om vooral de bands vast te leggen. Ze spreken over de pioniers van die tijd, popfotografie, jongerenpagina’s in dagbladen, security, management en zo’n groot meerdaags popfestival, alles voor het eerst. Pim levert het keiharde bewijs dat Ekseption op het hoofdpodium speelde. Vic van de Reijt was er als nieuwsgierig student en zag een manier om de toegangsprijs, 35 gulden, terug te verdienen. Muziek van onder andere Dr. John, Soft Machine, Pink Floyd, The Byrds, Supersister, Ekseption, The Flock, Canned Heat en T-Rex.
Vormgeving: TicoMúsica & MJP Sound -
Henkjan Smits spreekt met MAX-collega Mieke van der Weij, die in 1970 als 16-jarig meisje naar Kralingenpop ging. We horen hoe ze intens verliefd werd op een Duitse jongen, zodat ze er klaar voor was om voor het eerst met iemand naar bed te gaan. Hoe ze blowde door te lurken aan chillums. Hoe ze in twee werelden leefde, die van het dorp Genderen en de provinciestad Gorinchem. We horen hoe de song 'Triad' van Jefferson Airplane indruk op Mieke maakte. We horen Barry Hay over zijn liefde voor Santana en dan met name voor organist Gregg Rolie. We horen gesprekken met Koos Zwart, Rogier Proper en Ad Visser hoe hij over het terrein van het Kralingse Bos liep in 1970 en een stukje Super Clean Dreammachine. We horen Gerard Cox over generatiekloven vroeger en nu. We horen Berry Visser over de misrekening die Mungo Jerry was na het festival. Verder in deze aflevering over het geheugen dat ons af en toe in de steek laat en het paradijs dat instortte bij de aanblik van de modderpoel en vuilnisbelt die het Kralingse Bos was op maandagochtend, na het laatste optreden van Pink Floyd.
Vormgeving: TicoMúsica & MJP Sound -
Henkjan Smits neemt je mee de podia op van Kralingen Pop. Hij spreekt met artiesten die er hebben opgetreden. We komen erachter dat naast Supersister en CCC Inc., ook Ekseption op het hoofdpodium stond. We horen Robert Jan Stips over Supersister, de Top 40 hit ‘She was naked’, the Byrds, de sleutels die Soft Machine gaf en over het scharnierpunt dat het Holland Pop Festival in zijn leven was. We horen Joost Belinfante over CCC Inc., wonen in een commune in Neerkant, The Family, Roger Chapman en hij legt uit waar de hippies vandaan komen. Over Zen die door D.T. Suzuki naar Amerika is meegenomen, Allan Watts, het hier & nu, Jack Kerouac, Timothy Leary, 'turn on, tune in, drop out', Eden Ahbez en Ferre Grignard. Ekseption-zanger Michel van Dijk vertelt over de lange solo’s van Rick van der Linden en wat hij backstage geleerd heeft. Zanger van de Dream, Floris Kolvenbach, spreekt over de vercommercialisering van de subcultuur en het verschil tussen backstage en het veld. Lex Harding vertelt over zijn in-the-round-optreden, bedacht door Imke Roos en de impact die draaien op dit festival heeft gehad. Verder horen we live-verslag van VARA-Radio vanaf het festival door o.a. Koos Zwart en Rogier Proper.
Vormgeving: TicoMúsica & MJP Sound -
In deze aflevering spreekt Henkjan Smits met de initiators en organisatoren van dit festival, Georges Knap en Berry Visser. Over C70, 25 jaar wederopbouw, de start van Mojo Concerts, bluffen om je doel te bereiken, het Bath Festival, het boeken van bands, gedogen van softdrugs, verbieden van alcohol, financiering van Coca-Cola, etc. Hoe een idee voor een festivalletje in Ommoord uitgroeide tot het eerste meerdaagse popfestival op het vasteland van Europa. Afsluitend de nieuwe song van Robert Jan Stips over dit weekend, The Festival (was on). Met ‘De Holland Pop Festival Podcast’ vieren we 50 jaar liefde, vrijheid en muziek!
Vormgeving: TicoMúsica & MJP Sound -
Henkjan Smits neemt je mee naar naar de zomer van 1970. In Rotterdam was het Kralingse Bos omgetoverd naar het Woodstock van Europa. In deze aflevering spreekt Henkjan met bezoekers van het legendarische Kralingen Pop. We horen o.a. Tineke de Nooij, Barry Hay en Gerard Cox over de hippie-cultuur in Nederland. Met ‘De Holland Pop Festival Podcast’ vieren we 50 jaar liefde, vrijheid en muziek!
Vormgeving: TicoMúsica & MJP Sound -
Abonneer je nu alvast om deze achtdelige serie te volgen! Henkjan Smits spreekt met organisatoren, muzikanten, roadies, politie, fotografen én bezoekers van dit legendarische festival dat het eerste driedaagse popfestival op het Europese vasteland was. Het Hollandse antwoord op Woodstock, dat een jaar eerder in Amerika had plaatsgevonden.