Episódios
-
I årene som kommer vil stadig flere avanserte legemidler få markedsførings- godkjenning av det europeiske legemiddelbyrået EMA. Men vil Beslutningsforum innføre disse og hvor lang tid kommer det i så fall til å ta?
Behandlingsmulighetene som er tilgjengelig i dag og i den nære fremtid setter den norske velferdsmodellen, det politiske systemet, helsevesenet og ikke minst norske kreftleger på prøve.
For den medisinske utviklingen går raskere og koster mer enn selv et av verdens rikeste land ser ut til å ha mulighet til å betale for - eller har vilje til å si ja til.
Tiden det tar å få nye behandlingsmetoder godkjent av Beslutningsforum oppleves som svært krevende av behandlende leger, pasienter og de pårørende.
Hvorfor er betalingsvilligheten for nye behandlingsmetoder lavere hos norske myndigheter enn for eksempel hos myndighetene i Danmark, England og Sverige. Og hva kan gjøres for at norske pasienter skal få raskere tilgang til nye legemidler? Hvilke dilemmaer stilles norske behandlende kreftleger overfor når medisinen finnens, men ikke kan tilbys pasienten. Og kan norske kreftleger ha tillit til beslutningssystemet for legemidler? Dette er noen problemstillinger som denne videopoden vil belyse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Genterapi er et revolusjonerende vitenskapsfelt som har potensial til å forandre liv. Det presenterer dette store spørsmålet;
Hva om vi kunne behandle det som forårsaker en sykdom i stedet for bare symptomene? Og hva om denne behandlingen bare trengs å gis en gang og ikke daglig resten av livet?
Genterapi er i ferd med å bryte gjennom i helsevesenet - tre er allerede i bruk i Norge - og mange er på vei. For pasienter med sjeldne sykdommer kan betydningen være enorm. Vi snakker med Asbjørg Stray-Pedersen, overlege på Nyfødtscreeningen og leder i Norsk forening for medisinsk genetikk. Nyfødtscreeningen på Oslo universitetssykehus spiller en avgjørende rolle i å oppdage genfeil hos nyfødte. Vi snakker også med Sigrid Brattlie, hun er spesialrådgiver i kreftforeningen og har en Doktorgrad i molekylærbiologi. Hun har også skrevet boken Fremtidsmennesket og Dag Undlien professor i medisinsk genetikk.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Estão a faltar episódios?
-
CAR T-celleterapi er en ny behandling som genetisk modifiserer pasientenes T-celler - en type immuncelle - slik at de klarer å gjenkjenne og drepe kreftceller. I denne podcasten kan du høre molekylærbiolog Sigrid Bratlie og overlegene Jon Rise og Fredrik Schjesvold snakke om CAR-T behandling av Lymfom og myelomatose også kalt benmargskreft.
Så langt har Beslutningsforum kun innført behandlingen for akutt lymfoblastisk leukemi av barn og unge under 25 år.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
T-celler er hvite blodceller som er avgjørende for immunsystemet. Deres oppgave er å finne og ødelegge fremmede elementer i kroppen - også kjent som antigener. T-cellene er flinke til å håndtere fremmedelementer som et forkjølelsevirus virus eller bakterier. Men kreft er en annen historie. Kreftceller er nemlig flinke til å gjemme seg - de er ulv i fåreklær. Immunterapi aktiverer kroppens eget immunforsvar til å finne og ødelegge kreftcellene og har befestet seg som en sentral behandlingsstrategi innen metastatisk kreft for et stadig økende antall krefttyper. Immunterapi brukes også i økende grad i tidligere behandlingslinjer der kurasjon er målet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I kreftbehandlingen kommer det stadig flere nye behandlingsmetoder rettet inn mot konsekvensen av bestemte genetiske endringer i kreftsvulsten. Vi ser på to slike behandlingsprinsipper som retter seg mot drivermutasjoner i kreftcellene. Småmolekylære legemidler som tyrosinkinasehemmere og PARP-hemmere. De er små nok til å komme lett inn i kreftcellene. Et annet behandlingsprinsipp er antistoffer som målrettet frakter cellegift eller stråling direkte til kreftcellene. Det åpner seg dessuten muligheter for pasienter som har brukt opp alle behandlingsmulighetene til å delta i studien Impress Norway der persontilpasset medisin brukes utenfor indikasjonsområdet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den medisinske historien er en fascinerende reise. Den består av mange små steg, men noen fremskritt representerer veiskiller som fortjener å kalles en revolusjon: Oppdagelsen av røntgen, Penicillinet, insulin, statiner og utviklingen av vaksiner er bare noen av gjennombruddene. Nå står vi foran en ny revolusjon. Det er en revolusjon muliggjort av to sterke drivere: Genomikk og IT- teknologi. Kunnskapen om genene våre koblet med IT-teknologi gjør det mulig å behandle og tolke enorme mengder data. Det baner vei for medisinske fremskritt verden aldri før har sett.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Utviklingen i behandling og diagnostisering går hånd i hånd. Ved å identifisere mutasjoner i kreften gjennom gensekvensering kan man få en bedre forståelse av sykdommen og i mange tilfeller finne mutasjoner som kan behandles med målrettede legemidler. Foreløpig er en bred genetisk kartlegging av kreften forbeholdt de få. En mer direkte metode kalles funksjonell presisjonsmedisin og handler om å dyrke frem pasientens kreftceller utenfor kroppen og tilsette legemidler for å finne det som mest effektivt dreper kreftcellene.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.