Episódios
-
I veckans avsnitt diskuterar vi den kontroversiella frågan om skatteplanering. Är det omoraliskt att skattplanera? För det med sig negativa eller positiva effekter för ekonomin? Och framförallt – hur gör man? Tillsammans med Lovisa Lanryd från Timbro och Patrick Krassén från Företagarna.
-
Sveriges mest hatade skatt, det är fastighetsskatten. Dess existens leder till att skatten på hyrt och ägt boende blir lika, men samtidigt drabbas de som vid införandet äger fastigheter dubbelt av lägre framtida huspriser. I detta avsnitt reder vi ut varför så många ekonomer gillar skatten som är så hatad av medborgarna, tillsammans med Timbros Fredrik Kopsch.
-
Estão a faltar episódios?
-
Dagens olika socialförsäkringssystem är krångliga, orättvisa och leder till att det blir mindre lönsamt att arbeta. Är det dags att skrota allihop och börja om från noll? I detta avsnitt, om välfärdskonton istället för bidrag, med nationalekonomen Stefan Fölster.
-
När priset är för lågt uppstår köer, och i dag är avgiften för ett läkarbesök på vårdcentral under 10 procent av den faktiska kostnaden. Högre patientavgifter skulle ge bättre tillgänglighet och potentiellt mer jämlik vård. I detta avsnitt medverkar Isac Riddarsparre och Gustaf Drougge för ett samtal om egenavgifterna i vården.
-
Du behöver en yrkeslicens för att jobba som bergsguide men inte som tatuerare. Varför är det yrkeskårer som lobbar för lagstiftade yrkeslicenser och inte konsumenterna, om det nu är för att skydda konsumenterna vi har dem? I veckans avsnitt, om yrkeslicenser, tillsammans med Timbros Fredrik Kopsch.
-
97 procent av befolkningen har inte koll på att utsläppen minskat i EU sedan 1990. Samtidigt som ekonomin ökat med mer än 60 procent har utsläppen minskat med 30 procent. I detta avsnitt pratar vi om klimat och tillväxt med Jonas Grafström.
-
Vad är flexicurity? Varför leder lägre anställningstrygghet till ökad flexibilitet på arbetsmarknaden? Och vad har danskarna och svenskar att lära av varandra? I veckans avsnitt om arbetsmarknaden medverkar Timbros Albin Zettervall och Eva Uddén Sonnegård.
-
Undrar du också var dina pengar tar vägen? Konsumentpriserna har ökat stadigt i flera decennier på grund av onödiga regleringar, skatter och avgifter. I veckans avsnitt gästas vi av Stefan Fölster och snackar om reformer som kan få ner inflationen!
-
Med rätt pris på koldioxid kommer vi att klara klimatmålen, men vad är egentligen "rätt" pris? I detta avsnitt gästas podden av professor John Hassler som berättar om forskningen om koldioxidskatter och utsläppsrätter.
-
Sverige är fortfarande ett av världens mest jämlika länder, men det är lätt att misstolka statistiken. Många av de med högst inkomster i statistiken är de som råkade sälja en bostad just det året. Antalet fattiga pensionärer försvinner om man räknar in den stora offentliga konsumtionen. Och arv har tvärtemot vad många tror en utjämnande effekt på inkomstojämlikheten. I detta avsnitt djupdyker vi i forskningen tillsammans med Daniel Waldenström och tittar närmare på fallgroparna i diskussionen om den ekonomiska ojämlikheten.
-
Beslut om prioriteringar i vården görs i dag av politiker. Hur kan vi tänka rationellt kring sådana prioriteringar, hur fel har medborgarna om hur mycket vården kostar och hur kan vården bli bättre? Det diskuterar vi i veckans avsnitt som gästas av timbros Kajsa Dovstad och hälsoekonomen Mattias Lundbäck.
-
Systembolaget menar att ett avskaffat alkoholmonopol skulle leda till att svenskarna drack 30 flaskor vin mer per år. I detta avsnitt medverkar David Sundén som berättar om vad forskningen egentligen säger om hur drickandet skulle förändras om systembolagets ensamrätt att sälja alkohol avskaffades.
-
Vårdanställda utan barn tvingas jobba både julafton och midsommar. Det är en ofta förbisedd effekt av den svenska föräldraförsäkringen. I detta avsnitt medverkar Kajsa Dovstad i podden för ett samtal om föräldraförsäkringen. Vi har även upp hur det svenska systemet skiljer sig från andra länders, hur kvinnors arbetsmarknadsdeltagande påverkas av den långa föräldraledigheten och om det inte finns bättre sätt att uppmuntra barnafödande på.
-
I det här specialavsnittet diskuterar vi det som är speciellt för julen och dess traditioner. Är det ineffektivt att byta julklappar? Hur hänger slakten av julgrisen ihop med räntan i ekonomin? Och varför kostar höga granar dubbelt så mycket som vanliga granar? Det får du svar på i detta avsnitt med John Norell och Fredrik Kopsch.
-
Statliga subventioner i miljöteknik har oavsiktliga och negativa konsekvenser. Trots goda intentioner snedvrider dessa subventioner ofta marknaden och kan till och med fördröja klimatomställningen. I detta avsnitt gästas vi av Christian Sandström och Timbros Ellen Gustafsson och diskuterar hur gröna bubblor bildas, vilka de negativa konsekvenserna de kan ha och vad som kan göras för att undvika dem.
-
I dagens avsnitt diskuterar vi vårdköer och den svenska vårdgarantin tillsammans med Kajsa Dovstad och Gustaf Drougge. Vi förklarar hur vårdsystemet fungerar och hur man kan använda vårdgarantin för att gå förbi vårdkön i din region. Vi diskuterar också utmaningarna som patienter står inför när de försöker få tillgång till denna förmån och bristen på incitament för vårdgivare att informera patienter om hur man gör. Lyssna in för att lära dig mer.
-
Hur gör man för att flytta till Sverige? Vilka är det som kommer hit som arbetskraftsinvandrare? och vad är rimliga krav för att få arbetstillstånd? Tillsammans med Caspian Rehbinder reder vi ut dessa frågor och ger svar på de vanligaste argument som motståndare använder mot arbetskraftsinvandring.
-
Den som vill lyssna på dansband tvingas betala mer än den som föredrar schlager. Det är en av många märkliga konsekvenser av att vi har olika momssatser. Det gör också att domstolar måste bedöma hur roligt det är att åka hundsläde och om koriander i kruka är en växt eller livsmedel. I detta avsnitt diskuterar vi enhetlig moms, dold moms och kommunernas momsundantag med Timbros Caspian Rehbinder.
-
Varför är det så få konflikter på svensk arbetsmarknad? Bryter arbetsdomstolen mot Europakonventionen? Och är fackens symbios med partipolitiken ett demokratiproblem? I detta avsnitt reder vi ut hur den svenska modellen på arbetsmarknaden med korporativa karteller fungerar med Timbros Adam Danieli och Lotta Stern, professor i sociologi och VD på Ratio.
-
I Jacobs sista avsnitt förklarar vi hur pensionssystemet fungerar och hur det växt fram. Pensionerna hade i dag kunnat vara nästan tre gånger högre om pensionspengarna investerats på börsen i stället för i det offentliga systemet. Vi förklarar också varför premiepensionen är dina pengar, till skillnad från den vanliga inkomstpensionen.
- Mostrar mais