Episódios
-
En romsk kvinna skjuts på öppen gata av en kriminell romsk man. Hatretoriken flödar, stereotypen av romer som våldsamma och kriminella stärks. Hundratals romska familjer i Finland är rädda för sin egen och sina barns framtid.
Romska kvinnor sitter i fängelse för till synes mer obetydliga brott. Konsekvenser av utanförskapet syns bland annat som kriminalitet och våld i hemmet. Saker ska skötas inom familjen. Men i Finlands program för romsk politik nämns ingenting om könsbaserat våld.
Också romer som kommit från andra länder tar helst avstånd från finländska romer och tiger om sin bakgrund. Fokuserat tar upp fördomar mot romer, överrepresentationen i brottsstatistiken och vad som trots allt görs för att fortsätta förbättra situationen. Medverkande är projektledare Carolin Ahlvik-Harju och erfarenhetsexpert Svetoslava Nikolova vid Romporten.
Redaktör: Sofie Stara -
Kjell Lindroos var Yles korrespondent i USA för 30 år sedan, och insåg i efterhand hur tonläget skruvades upp när Republikanerna med Newt Gingrich i spetsen tog över kongressen 1994. Rush Limbaughs oerhört aggressiva talk show bidrog till att samla likasinnade - i dag är tonen ännu hårdare.
Det bäddade för 2000-talet och Tea Party-rörelsen med Sarah Palin och gänget, i dag har vi trumpismen. Koordinaterna har flyttats allt längre. I dag spelar det för många ingen roll om presidenten är en dömd brottsling och har en extrem retorik.
"Allt som jag såg i Amerika för 30 år sedan har kommit hit. Och det har gått till och med lite snabbare än jag trodde." Statsvetaren Claus Stolpe trodde å sin sida att Kamala Harris var självskriven att ta över efter Biden. Men hon har krympt som vice president, och nu när Biden vacklar finns inget självklart namn för Demokraterna. Redaktör: Sofie Stara -
Estão a faltar episódios?
-
Först protesterade 300 elever i Sursik skola mot prideflaggning. Sedan tog någon ner flaggorna vid skolan och kommungården och förstörde dem.
Varför väcker Pride så mycket motstånd hos konservativa kristna? För att vi måste underkasta oss något som går rakt emot Bibelns lära, säger Martin Byggmästar, KD.
Han oroar sig för att regnbågsrörelsen skapar ett otryggt samhälle där många mår dåligt. Isabel Flemming, verksamhetsledare för Regnbågsallians Svenskfinland, resonerar precis tvärtom - ett mer inkluderande samhälle där man får vara sig själv är ett bättre samhälle. Dessutom är det skillnad på tro, åsikter och lagstiftning.
Är hon välkommen till de väckelserörelser där prideflaggan är ett rött skynke? Kanske inte nu. Men kanske någon gång. För det finns en stor okunskap. Hör Martin och Isabel diskutera i Fokuserat.
Redaktör: Sofie Stara
-
Presidentvalet är avgjort och Alexander Stubb lyckades få finländarnas förtroende. Ellen Strömberg hoppas att hennes Tiktokflöde nu blir Stubbfritt, även om han varit en ganska försiktig och tillbakahållen kandidat.
"Han känns lite valpig, men det fanns kanske inte en tillräckligt stark motkandidat även om Pekka Haavisto gjorde ett jättebra val."
Antti Koivukangas konstaterar att Stubb är motsvarar en "american dream"-kandidat, med collegeutbildning, idrottsbakgrund, kärnfamiljen och "big money" bakom sig.
"Han känns som den typiska kandidaten som både republikaner och demokrater söker efter med ljus och lykta, dessutom helt fläckfri. Sedan vad han gör av sitt presidentskap är en annan sak."
Redaktör: Sofie Stara
-
Vi kan alltid bli bättre på att prata om sorg, och att hantera sorg. Det säger Mikke Nilsson, en av de cirka 50-60 personer som utbildat sig inom sorghantering i Finland.
Många lever med olika slags myter om sorg och vad det innebär att sörja. Men det finns ingen sorg som är den andra lik - ingen kan känna samma sorg som en annan, även om man sörjer samma person. Ingen blir heller riktigt hjälpt av att höra förklaringar eller att man ska vara tacksam över den tid man fått tillsammans. Däremot är det viktigt att få dela sin sorg, och det har vi kanske blivit bättre på som samhälle. Speciellt när det inträffar tragiska händelser som påverkar och berör många. Redaktör: Sofie Stara -
Väntan på ett efterlängtat barn är en tid av spänning och glädje, men också oro för att något ska gå fel. När Isa Muotio väntade sin första dotter förvandlades allt till en mardröm strax före beräknat förlossningsdatum. Luna dog, oförklarligt.
Att fostret dör sent i graviditeten drabbar ungefär 170 finländska familjer varje år. Men sorgen det för med sig får inte alltid förståelse.
Redaktör: Sofie Stara -
Sarah bor i Österbotten och försörjer sig på Onlyfans sedan några år. Hon tjänar bra på att sälja bilder av sig själv - Instagramvänliga, som hon själv säger. Alla lyckas inte, men många vill testa. Inte minst unga kvinnor som ser en chans att tjäna pengar.
Sarah är 28 år, och säger själv att hon inte skulle börja med det här som riktigt ung.
"Jag skulle säkert ha tänjt mer och lättare på mina gränser som 18-åring."
Det är nog mycket svårare för en 18-åring att säga nej om någon är villig att betala mycket för nakenbilder. Bilder som, förstås, kan spridas.
"Är man tillräckligt säker på sin sak ska man inte behöva gömma sig eller tänka på att inget får spridas, då är man inte redo."
Det mesta av innehållet på Onlyfans är sexuellt eller pornografiskt. Ägarna - män - tjänar miljarder, och framför allt är det män som betalar för att se bilder av och chatta med kvinnor som tar betalt. Vem utnyttjar vem och vad leder det till? -
Hur hanterar man som tonåring, full av frågor, att leva som i två verkligheter? En där det betonas att frågorna och känslorna är naturliga och hör till, en där de tystas ner och anses vara farliga. Där man har pojkvän som vill bo ihop, medan man själv är rädd för andliga konsekvenser.
För Jennifer Granqvist, som växte upp i en Livets ord-inspirerad frikyrklig miljö, blev det för svårt. Hon har gått många år i terapi och nyligen gett ut diktsamlingen "Gud var min pappa men han kunde inte krama mig".
Det här avsnittet av Fokuserat handlar om andligt våld och religiöst trauma, och var det finns hjälp att få för att hantera det man varit med om.
Redaktör: Sofie Stara -
Fortfarande känns det som om samhället värdesätter par och familjer högre en ensamstående. Men är vi på väg bort från parrelationen som norm? Bland annat det funderar vi på i Fokuserat, som utgår från en enkät om hur det är att vara singel i Jakobstadsregionen.
Allt går så snabbt och det finns så många alternativ nu för tiden - det är inte lätt att få verklig kontakt med andra. Tinder känns ytligt. Yonna Keto har raderat appen för länge sedan, Camilla Bodbacka föreslår sätt att föra samman människor.
Och så tipsar de om snygga öronproppar.
Redaktör: Sofie Stara -
Sofie Stara har en trädgård sedan några år, men är en glad och lite lat amatör när det gäller att hålla den i skick. Sandra Konttinen är trädgårdsmästare och vet exakt vad jorden och växterna behöver, hur man får nässelvattnet att lukta mindre vidrigt och dessutom bli mer näringsrikt - och om riklig kalkning faktiskt hjälper mot mossa i gräsmattan.
Fokuserat handlar denna gång om trädgårdstips och -nörderi, och en stark uppmaning till mobilisering mot mördarsniglarna som också finns i Österbotten. "Vi har ett ansvar som medborgare att inte sprida invasiva arter", säger Sandra Konttinen. Redaktör: Sofie Stara -
Vad gör två 43-åriga trebarnsmammor på nattklubb bland tonåringar? Sofie Stara och Jeanette Östman gick ut för att dansa till en känd dj och kom hem med ringande öron (i alla fall den som saknade öronproppar) och klibbiga skor, men på gott humör av en krogkultur som är lite annorlunda än för tjugo år sedan.
Detta avsnitt av Fokuserat skulle egentligen handla om något helt annat, men det blev ett fredagssamtal om vad medelåldern är, våra egna fördomar om att vara 40-plus och varför Sofie vägrade ha sina paljettbyxor. Redaktör: Sofie Stara -
Varför har Sannfinländarna blivit så stora i Finland, och varför lockar deras politik? Delvis för att andra partier negligerat kärnfrågor de fångat upp, men också för att de presenterar väldigt förenklade lösningar.
I Finland har partiet blivit allt mer radikaliserat. Skulle till exempel Juha Mäenpää, som har jämfört asylsökande med invasiva arter men återvaldes med över 8 000 röster i Vasa valkrets, ha uteslutits ur Sverigedemokraterna? – Absolut, sådana som han skulle inte kunna vara verksamma, säger Ann-Cathrine Jungar, som forskar om populistiska och högerradikala partier i Norden och Europa. Redaktör: Sofie Stara -
Natten mellan den 5 och 6 oktober 2019 miste en ung kvinna livet i sin lägenhet i Jakobstad, när en 34-årig man sköt henne i huvudet. Han var kraftigt drogpåverkad. I dag avtjänar han ett femårigt ovillkorligt fängelsestraff för grovt dödsvållande. Men det kan finnas skäl för Högsta domstolen att ta upp fallet för att avgöra om det var fråga om dråp, konstaterar ÖT:s kriminalreporter Lotta Jarl. "Om det var det första skottet han sköt ut genom fönstret, så vet han ju att vapnet fungerar konstigt. Varför går man in i lägenheten om man vet att det fungerar konstigt? Om det var det första skottet som dödade henne så är resten bara påhitt, för då vet han ju inte att det fungerar konstigt." Redaktör: Sofie Stara.
-
Att korrigera sitt kön är ingen enkel process. Det vet Patrick Östman, 44 år, som till stora delar har gjort det genom att operera bort brösten och äta testosteron. Och tänka väldigt djupt på vad Gud vill med honom.
Ellie Käldström är 18 år och går igenom månader av utredningar för att kunna inleda hormonbehandlingar. Hon säger att hon inte hade något alternativ, men att det också var svårt att acceptera sig själv som transperson.
-
Ellie Käldström är 18 och skriver studenten i Nykarleby i vår. Det gör hon som en ung kvinna, även om hon är född som pojke. Hon hade länge svårt att acceptera sig själv som transsexuell.
Patrick Östman bor i Närpes, är född som kvinna, 44 år och långtradarchaufför. Han hade hoppats kunna leva och uttrycka sig utan att korrigera sitt kön, men det var samtidigt väldigt tungt.
Redaktör: Sofie Stara
-
"Tänk vad skönt det skulle vara om vi kunde gömma oss i tanken att om vi bara älskar våra barn så kan vi rädda dem. Men jag ser en förändring i mönstret. I dag ser jag en växande grupp ungdomar som kommer från alldeles vanliga familjer, som blivit omskötta och älskade, men tankarna kring droger är annorlunda i dag. Det är så normaliserat." Det säger Tanja Sabel, kurator vid Lagmansgårdens skolhem i Pedersöre. Tillsammans med Monika, mamma till en son som missbrukat länge, tar Fokuserat upp den växande droganvändningen och den tystnadens kultur som råder i Österbotten. Redaktör: Sofie Stara
-
Vänskap är något fantastiskt - men inte alltid smärtfritt. Hur ska man tänka kring barndomsvänskap som tar slut? Behöver man ha många vänner? Vad gör man om ens barn inte har vänner? Hur ser en giftig vänskap ut och hur hanterar man den?
Vändagen, som alla hjärtans dag också kallas i Finland, närmar sig. Vi mår bättre både mentalt och fysiskt om vi har lyckan att ha goda vänner, men hur gör man om vänskapen gnisslar?
"Det är svårt att ha krav på en vänskap, men det ska finnas en ömsesidighet", säger Maria Sundgren-Lillqvist, psykoterapeut i Jakobstad.
Redaktör: Sofie Stara -
Sofia har grävt bland tusen svar om österbottningars erfarenhet av preventivmedel - och hittat nästan chockerande många dåliga erfarenheter. Men också många som haft stor hjälp av dem. Sofie hör till de kvinnor som fick en hormonspiral innan hon fått barn. Efter tre graviditeter var magen sönder och maken fick dra sitt strå till stacken för att det inte ska bli fler. Detta avsnitt av Fokuserat handlar om något som inte så ofta berörs, men som berör väldigt många.
-
Skrivforskaren Netti Kronholm har i snart tre år lett projektet "Skrivande skola". Mot slutet av 2022 dök Chat GPT upp och ställde skrivandet på ända. "Än så länge kan en chatbot inte tänka själv, men vi kan förblindas och tro att den tänker väldigt smart", säger Netti Kronholm. Som texterna ser ut i dag hade hon ändå genast luktat sig fram till fuskskrivare i skolan. "Det är text som är väldigt avskalad, klinisk, den doftar inte människa. Än mindre sextonåring." När hon väljer en text som AI inte hade kunnat skriva blir det en dikt av en sexåring. Redaktör: Sofie Stara
-
I sista avsnittet av Fokuserat år 2022 tar ledarskribenterna Sofie Stara och Dan Ekholm upp några saker som hände under året. Rysslands anfall mot Ukraina den 24 februari har påverkat allt, och ryckte oss ur en kanske naiv tro på att sådant här inte händer längre. Vår relation till Ryssland frös till is, vi bygger stängsel vid gränsen och inleder en snabb process för att gå med i Nato. Hur blir 2023? Och hände verkligen inget positivt under det mörka året 2022? Redaktör: Sofie Stara
- Mostrar mais