Episódios
-
Det är nu, så här i slutet av odlingsåret, som Elin helt hektiskt vill sätta alla frön som bara går (eller kanske går) för att slippa längta så länge.
En i kruka inomhus övervintrad rabarberknöl kan ju bjuda på klorofyll om än i begränsad mängd redan strax efter vårvintern. För utom det ägnar vi oss åt att sjunga kålens lov. Och tänka på allt som ändå är kvar att göra. -
Bella och Elin hyser lite blandade känslor inför det faktum att odlingssommaren 2015 snart är över.
Dels är det ju det där problemet med var och hur man ska förvara allt man skördat och frön som tas tillvara. Om man nu har något kvar. Ett alternativ är ju att dela med sig. Ett annat att bara strunta i allt, ta en taxi till krogen och äntligen koppla av. -
Estão a faltar episódios?
-
Ja nu råder skördeextas minsann. Lönen för all mödan och odlarivern. Men vill du inte ligga på latsidan finns förstås en del arbetsintensiva investeringar att göra för kommande år.
Till exempel beskära buskar och träd. Bella tipsar om hur och Elin har knep hur man dessutom kan få dem att föröka sig. -
Sommaren har hittills kanske inte riktigt blivit som man tänkt sig, men något ska väl ändå finnas att skörda? Vad växer hemma hos Bella och hur har odlingssäsongen gått så här långt?
Elin hälsar i Bellas Sörmlandsparadis, blir bjuden på helt hemfixad lunch. Och konstaterar att odlare är bättre människor på många sätt: de slänger mindre mat. Och begår färre brott. -
Bella bjuder in sig på kolonilottsinspektion hos Elin, som återvänt till moderjorden. Bland nematoder - onda såväl som goda - för de ett vindlande samtal om sånt som går att äta och att så sent; om hur man kan ta sig an sommarens bjudna och objudna gäster. Kanske med hjälp av det Elin kallar blomsterlandets motsvarighet till motorcykelgängens målvakter - Tagetesblomman är en som som tar smockan för andra.
-
Grönsakslandets avslutningsavsnitt kommer inte riktigt än!
Först måste Elin få komma hem och kolla status på kolonilotten som stått alldeles alldeles övergiven. Med sig har hon plantor förkultiverade i Paris. Vi hoppas att de överlevt transporten! Och i väntan på det passar Bella på att svara på lyssnarfrågor och bli glad över lyssnartips. Det handlar till exempel om - i-landsproblemet - hur gör jag om jag vill odla på landet men mestadels bor i stan? Bella bjuder på idéer om vad man kan låååångsamodla parallellt. Och får själv ett uppslag som handlar om fårull. -
Bella är tillbaka hos Stefan Sundström som utvecklar sin odlingsfilosofi (punkigt, enkelt och maximalt) och Bella ger sin totala grundkurs i hur man maximerar skörden i djupbädden.
-
Grönsakslandets tionde avsnitt tar sin utgångspunkt i Elsa Beskows subliminala meddelande till eftervärlden: att ogräs är något ont. Fast egentligen är det väl så att i naturen existerar inte ogräs som koncept? Vi utreder ogräsets vara och icke vara helt enklet. Och så har Bella svaret på en lyssnarfråga om Bokashi - hur man komposterar med fermentering i inomhusmiljö.
-
Årets tävling! Vem blir först med färskpotatis?! Elin lär ut de bästa knepen. Men först: följ med hem till Stefan Sundström. Kanske älskar du hans musik, men vi tror att han själv älskar sina odlingar ännu mer. För att inte tala om sin kompost. Och vad den grabben inte vet om vad man kan göra med nässlor, det är helt enkelt inte värt att veta. Dessutom försöker Bella lära sig snusa.
-
Blommar sälgen? Det betyder odlingsäsongstart i Elins kalender, så i det här avsnittet av Grönsakslandet får lyssnarna en lektion i djupbäddbygge och andra smarta tips för läcker luckrare odling. Vi besöker också en prunkande ödetomt mitt i Paris och lär oss vilken växt som ger internationell glans i håret - för det är snart skördedags i skogen. Programledare är som vanligt Bella Linde.
-
Om du vill hylla moder jord, om du vill veta allt om hur den sköra skorpan bäst ska skötas OCH om du vill bli skrämd av klumprotsjuka - det är då du ska lyssna på sjunde avsnittet av Grönsakslandet. Där Elin Unnes också avslöjar ny kunskap om svamparnas eget internet. Dessutom: hur odlar man egentligen på Svalbard? Programledare är som alltid Bella Linde.
-
Bella Linde åker till Paris för att fråga Elin Unnes vad hon håller på med där egentligen.
Det larmar och låter lite i det sjätte avsnittet; lite byggjobbare, lite glada konverserande fransmän och en och annan hetsig trafikant - och så Elin som åker på en smocka. Vi lär oss också att tålamod är en ädel konst, som man lär sig inte minst av att odla och odla fel. Samt varför avloppsrör är en perfekt gå-bort-present. -
Är det snobb hon är Elin? För vad ska egentligen glasrabarber och diseldoftande maträtter vara bra för? I Grönsakslandets femte avsnitt pratar Bella Linde och Elin Unnes om vilken odlingstyp man vill vara, om allt som är bra med en djupbädd. Och om kiss och bajs.
-
En självodlad cafémeny, champagniga grönsaker och snusande vovvar blir det i det fjärde avsnittet av Grönsakslandet. Bella Linde åker till Nynäshamn och träffar passionsfränden, tillika vinexperten Peter Streiffert. Hon lär sig en del om vinterskörd, samt vad som passar att dricka till festliga zuccinirätter. Under tiden drömmer Elin Unnes om ett växthus där hon kan låta alla sina vanliga och udda varianter av basilika frodas. Februari - det är en fråga om tålamod!
Grönsakslandet produceras av Estrid Bengtsdotter -
I det tredje avsnittet pratar Bella Linde och Elin Unnes om krångliga saker som hydroponisk odling och stratifiering... Ja, Elin nördar verkligen ner sig. Men försök hänga med; det kan vara effektivt mot odlingsabstinensen.
Dessutom handlar podden om för- och nackdelar med groddar. Elin säger att hon kollar allt i sitt skafferi och testar vad som kan kan bli ätbara groddar. Bella är mer tveksam... De pratar också om hur man tar hand om sina trädgårdsredskap och om hur man planerar en kompost från grunden. -
I vintermörkret är det planering för kommande odling som gäller. Bella Linde och Elin Unnes berättar i andra avsnittet av Grönsakslandet om hur de hämtar inspiration från kyrkogårdar men också från och frisinnade grannar.
De tipsar också om hur man ska odla så att rätt fluga hamnar på rätt ställe, berättar om varför Bellas odlingsbäddar heter Knatte, Fnatte och Tjatte, pratar om att man måste skriva odlingsdagbok och om att Elin letar i skafferiet efter saker att grodda när odlingslängtan blir för svår. -
I det första avsnittet av GrönsaksLandet åker Bella Linde till Paris för att träffa odlingsentusiasten och rockjournalisten Elin Unnes. Tillsammans vandrar de bland franska fröbutiker och pratar om odlingspassioner och drömmen om den perfekta jordkällaren.
Men hur många kvadratmeter odlingsyta behöver man egentligen för att bli självhushållande och varför kan man likna odling vid att spela tevespel? Och är det där med att påta i jorden "det nya svarta"?GrönsaksLandet är en poddradiospecial från Sveriges Radio producerad av Estrid Bengtsdotter.